Problematyka władzy despotycznej w III części „Dziadów”.


Więcej zszywek z tablicy

pyszności

Znacie nasionka chia? Próbo...
Składniki (na tartę w formi...
Mrożone truskawki, jogurt g...
Makaron z tartą cukinią i b...
Spód do tarty:

    300-320...
Składniki:
mrożone:
- kilka...
Składniki:

makaron spaghet...
Składniki na 5 dużych porcj...
Składniki na jedną zapiekan...
Składniki na DUŻĄ BLASZKĘ p...
Składniki:
na ciasto:

    ...
Składniki na spód:
200g her...
Słodkie ciasto kruche 
(prz...
Muffiny bananowo – karmelow...
Składniki: 

Spód:

    100...
Przepis :
Galaretka z grana...
Galaretka z Granatu:

Żelat...
Tarta z owocami lata
/przep...
Tarta na kruchym spodzie, z...
Tarta ze śliwkami i mascarp...
Pumpkin pie z cytrynowym kr...
Tarta z musem malinowym
(na...
Składniki :  (na okrągłą fo...
Składniki:
Ciasto

    250 ...
Składniki: ( na blachę o wy...
...
psych_OLKA

psych_OLKA

Dodane 29.06 o 12:45
Obserwuj

składniki na ok.

20 małych placków

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (TU na dole strony sposób gotowania)
nieduza garstka posiekanej rukoli (1/2 filizanki)
1 jajo
4-6 łyżki mąki kukurydzianej lub innej
1 łyżka oliwy
ok filiżanki mleka/wody lub wiecej
sól i galka muszkatolowa do smaku
lyzeczka masla klarowanego lub innego tluszczu do posmarowania patelni


wszystkie skladniki wkladamy do wysokiego pojemnika i mielimy recznym blenerem "zyrafa" do uzyskania konsytencji smietanki (torche gesciejsze niz nalesniki). gestosc regulujemy mlekiem lub woda. mozemy ciasto odstawic do lodowki na 30 minut by odpoczelo. patelnie smarujemy tluszczem i na rozgrzana kladziemy lyzke masy. powinna rozlac sie na okragle placuszki, dodatkowo lyzka rozprowadzamy ciasteo by byly ciensze ... takie sa najsmaczniejsze . smazymy na srednim ogniu (tak jak nalesniki) az zacznie odchodzic brzeg. gdy ciasto na wierzchu sie zetnie delikatnie odwracamy na druga strone i dosmazamy. nastepne partie smazymy juz bez tluszczu. uwazajmy by placuszki zbytnio nie zbrazowialy przy smazeniu bo straca swoj piekny zielony kolor. przyznam sie ze placuszki nie smaza sie latwo. w razie porblemow dodac nieco wiecej maki i wody/mleka. troszke z nimi walczylam - podany sklad juz po modyfikacjach. maja bardzo wytrawny gorzkawy smak. dobrze komponuja sie z roznymi straczkowymi i warzywnymi pastami. ja zjadlam z pasta z chili i papryki (TU przepis). prosze nie zniechecajcie sie je...

Polubili: Zizaczek
Zgłoś naruszenie

regina7

uwielbiam z wszelką zieleniną,spróbuję z pokrzywą.

 |  7.08 o 22:45  

konto-usunięte

placki wyglądają jakby były zrobione z glonów

 |  29.06 o 13:43  

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: