Obserwuj użytkownika
sylwia2137

sylwia2137

Dodane 7.09 o 13:23
Przypnij Polub Komentuj
  344
Składniki:
pół litra mleka, mleka skondensowanego  niesłodzonego
250 ml spirytusu  (lub mniej)
250 g cukru (mniej)
5 żółtek
cukier waniliowy lub pół laski wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie tej nalewki przypomina przyrządzanie pysznego deseru dla całej rodziny, z którego to deseru dzieci będą musiały być wykluczone. Aby przyrządzić domowej roboty ajerkoniak, należy najpierw zagotować mleko z dodatkiem wanilii (w formie cukru bądź laski). Istotne w przyrządzaniu tegoż trunku jest ostudzenie przygotowanej podstawy mlecznej. Kiedy mleko z wanilią spokojnie się studzi, można zabrać się za przygotowanie reszty składników. Ubijamy żółtka z cukrem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, przygotowany kogel-mogel wlewamy delikatnie do wcześniej już ostudzonego mleka. Całość miesza się aż składniki dokładnie się połączą.
 Aby domowej roboty ajerkoniak stał się prawdziwym ajerkoniakiem, należy do niego dodać spirytusu. Przygotowaną wcześniej ilość „procentowej wody” bardzo stopniowo wlewa się do przyrządzonego płynu mleczno-jajecznego. Nie ma się co śpieszyć, ponieważ zbyt prędkie wlanie spirytusu może skończyć się zważeniem całości i z ajerkoniaku nici. Oczywiście kiedy wszystko pójdzie dobrze to po 2 godzinach (kiedy mleko zgęstnieje) domowy ajerkoniak jest gotowy do picia. Można urozmaicić smak stworzonej przez siebie nalewki przez dodanie rozpuszczonej tabliczki czekolady bądź łyżki kakao. Przy pierwszym wariancie z żółciutkiego trunku powstanie niemniej chwalebny ...

Składniki:
pół litra mleka, mleka skondensowanego niesłodzonego
250 ml spirytusu (lub mniej)
250 g cukru (mniej)
5 żółtek
cukier waniliowy lub pół laski wanilii
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie tej nalewki przypomina przyrządzanie pysznego deseru dla całej rodziny, z którego to deseru dzieci będą musiały być wykluczone. Aby przyrządzić domowej roboty ajerkoniak, należy najpierw zagotować mleko z dodatkiem wanilii (w formie cukru bądź laski). Istotne w przyrządzaniu tegoż trunku jest ostudzenie przygotowanej podstawy mlecznej. Kiedy mleko z wanilią spokojnie się studzi, można zabrać się za przygotowanie reszty składników. Ubijamy żółtka z cukrem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, przygotowany kogel-mogel wlewamy delikatnie do wcześniej już ostudzonego mleka. Całość miesza się aż składniki dokładnie się połączą.
Aby domowej roboty ajerkoniak stał się prawdziwym ajerkoniakiem, należy do niego dodać spirytusu. Przygotowaną wcześniej ilość „procentowej wody” bardzo stopniowo wlewa się do przyrządzonego płynu mleczno-jajecznego. Nie ma się co śpieszyć, ponieważ zbyt prędkie wlanie spirytusu może skończyć się zważeniem całości i z ajerkoniaku nici. Oczywiście kiedy wszystko pójdzie dobrze to po 2 godzinach (kiedy mleko zgęstnieje) domowy ajerkoniak jest gotowy do picia. Można urozmaicić smak stworzonej przez siebie nalewki przez dodanie rozpuszczonej tabliczki czekolady bądź łyżki kakao. Przy pierwszym wariancie z żółciutkiego trunku powstanie niemniej chwalebny ...

sylwia2137

sylwia2137

Przy pierwszym wariancie z żółciutkiego trunku powstanie niemniej chwalebny i boski w smaku likier czekoladowy.

7.09 o 13:23    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
wiktoria0632
elizka663
xxAlixx

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry