Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

xxx
Dyniowa INSPIRACJA
Niezwykle proste i szybkie ciasteczka. W sam raz, gdy jest mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego, a goście za chwilę zapukają do drzwi.

Składniki:

jedno opakowanie ciasta francuskiego
marmolada
żółtko
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W środku każdego wycinamy kolejny kwadrat, jednak nie rozcinać do końca przy brzegach (patrz zdjęcie). Rogi zawijamy do środka, delikatnie dociskając do spodniej warstwy, tak by wszystkie warstwy się zlepiły. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, można posypać brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC, aż będą złociste.
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).
<3<3
mniam
grzane piwo z pomarańczami, przepis po kliknięciu w obrazek
Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem
ciasto bez pieczenia
masa marcepanowa
robimy !?
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
BLOK WANILIOWY

Składniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
'''
jędrna pupa
;))
...
okardka
zdrowe paznokcie

Oczywistością jest przyjmowanie witamin wzmacniających paznokcie. Lecz jedną z najbardziej skutecznych i niekłopotliwych metod jest wcieranie w osłabioną płytkę paznokcie Wit. A+E. Kapsułki można kupić w każdej aptece. Przekłuwamy ją, a zawartość wyciskamy po odrobinie na każdy z paznokci. Następnie dokładnie je masujemy, koncentrując się dokładnie na macierzy (jest to miejsce skąd wyrasta paznokieć).
Zabieg powtarzamy rano i wieczorem.
Kolejnym dobrym i sprawdzonym sposobem jest moczenie paznokci w lekko podgrzanej oliwie z oliwek. Wystarczy kilka minut takiego zabiegu chociaż raz na dwa dni. Powtarzając go przynajmniej przez 2 miesiące i dłużej. Resztki oliwy dokładnie wcieramy w skórę dłoni i paznokci.
Sprawdziliśmy obie kuracje i w przypadku pierwszym rezultaty widać już po 2 tygodniach.
Można dodatkowo używać odżywek i różnych preparatów do paznokci. Ważnym elementem dbania o płytkę paznokcia jest zaprzestanie używania metalowego pilniczka i zamiana go na papierowy lub szklany ( najlepszy z możliwych).
Maseczka z siemienia lnianego
balsam czekoladowy do ust
cudo
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie).
Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

mrożony szpinak;
400 g łososia w plastrach;
4 jajka;
twaróg lub dwa opakowania serków twarogowych;
2 ząbki czosnku;
mąka;
masło;
pieprz, sól.
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka z jajek, a białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i bardzo delikatnie mieszamy, dodajmy dwie łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy serkiem twarogowym, rozkładamy płaty łososia, a następnie zwijamy w roladę. Zwijamy ją w folię i wkładamy na kilka godzin, aby zastygła. Następnie kroimy roladę w plasterki.
kurczaczek
Caramel apple trifles

Więcej zszywek ze źródła

wkuchennymoknie.blox.pl

TORCIK STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI

Składniki na biszkopt (na dużą formę o wym. 28 x 40 cm)) :

        ¾ szkl. cukru
        4 jajka
        80 g mąki pszennej
        50 g mąki ziemniaczanej
        1-2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        ½ łyżki soku z cytryny

 

Składniki masy serowej: 

    2 litry mleka
    1 litr kwaśnej śmietany najlepiej wiejskiej 
    6 jajek
    700 - 800 ml śmietany kremówki
    150 g cukru
    4 - 5  łyżeczek cukru z naturalną wanilią  
    6 łyżeczek żelatyny
    1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej wiórkowanej

 

dodatkowo:

    ok. 1200g truskawek
    1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej wiórkowanej

 

Wykonanie biszkoptu:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, cukier z wanilią, a następnie utarte z 1 łyżką soku z cytryny żółtka.
Obie mąki i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i powoli wsiewamy małymi porcjami do masy jajecznej za pomocą sitka, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy do dużej formy. Pieczemy w temp. 180°C ok. 30 min. Po ostudzeniu odcinamy cienko wierzchnią warstwę.

Tuż przed  wylaniem masy serowej układamy na całej powierzchni truskawki, jedna przy drugiej odszypułkowaną stroną do spodu.

Aby truskawki lepiej się układały i nie było w końcowym efekcie wolnych przestrzeni, placek smarujemy cienką warstwą masy serowej (jeszcze przed dodaniem do niej czekolady i żelatyny).

 

Wykonanie masy serowej: 

Mleko, 1 litr śmietany i jajka miksujemy w garnku, a następnie ogrzewamy na ogniu. Mieszamy co jakiś czas tak, aby wytrącający się ser nie przywarł do dna garnka. Zagotowujemy do powstania twarogu i wyraźnego oddzielenia sie serwatki. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia w garnku. Odcedzamy, najlepiej pozostawiając na sitku na noc.

Na następny dzień serek miksujemy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy oba cukry, Do serka dajemy porcjami połowę ubitej śmietany, mieszając delikatnie łyżką lub łopatką. Odwracamy sposób mieszania sładników i tym razem dodajemy porcjami połączony serek z bitą śmietaną do pozostałej ubitej śmietany, delikatnie mieszając.

Wiórkowaną czekoladę mleczną dodajemy do masy serowej. 

Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Zalewamy ¹⁄³ szklanki wrzątku i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny (ewentualnie delikatnie podgrzewamy, gdyby żelatyna nie chciała się rozpuścić).  

Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do... Biszkopt z ryżem
Składniki biszkoptu (na dużą prostokątną formę o wym. 28x40 cm.):
6 jajek
 1 szkl. cukru
 1 cukier waniliowy
 120 g mąki pszennej
 75 g kisielu cytrynowego
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżka soku cytrynowego
 
Składniki masy śmietankowej:
700 g śmietany kremowej 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g rozdrobnionej twardej czekolady mlecznej lub gorzkiej
10 biszkoptów podłużnych
4 łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. zimnej wody, ¼ szkl. wrzątku
Składniki masy orzechowej:
150g masła
5 łyżek zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
5 łyżek kremu Nutella
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 
dodatkowo:
40 g ryżu preparowanego
400 g dżemu z czarnej porzeczki
gotowy lukier cytrynowy
 
Wykonanie biszkoptu:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, a następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka.
Mąkę mieszamy z kisielem i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy przesiewąjąc przez sitko do masy jajecznej  i  stale delikatnie mieszamy łyżką.  Wylewamy surowe ciasto na dużą formę prostokątną o wym. 28x40cm. wyłożoną  brązowym papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180°C ok. 40 minut.
Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na 2 części. Najlepiej biszkopt upiec w przeddzień a przekroić na następny dzień.
 
Wykonanie masy orzechowej:
Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Masło ucieramy z cukrem pudrem za pomocą miksera, dodajemy orzechy, nutellę i ostudzony napar kawy. Całość dokładnie miksujemy.
 
Wykonanie masy śmietankowej:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Żelatynę zalewamy  zimną wodą. Po napęcznieniu dodajemy wrzątek i rozpuszczamy żelatynę dokładnie mieszając. Lekko przestudzoną wlewamy powoli do śmietany i delikatnie miksujemy do równomiernego jej rozprowadzenia. Rozkruszone biszkopty mieszamy z rozdrobnioną czekoladą i  dodajemy  porcjami do śmietany. Czynności te  wykonujemy szybko ze względu na tężenie masy.
Z tego też względu lepiej jest dawać ciepłą  żelatynę do ubitej śmietany.
 
Wykonanie biszkoptu z ryżem:
Jedną połowę biszkopta smarujemy dżemem porzeczkowym.  Na to wykładamy  całość masy śmietankowej. Przykrywamy drugą połową biszkopta.
Smarujemy masą orzechową i obsypujemy ryżem preparowanym. Wierzch polewamy gotowym lukrem cytrynowym. Składniki:
1kg filetów rybnych (z morszczuka, mintaja lub innej ulubionej ryby)
700 g marchewki
350 g pietruszki
150 g selera
350 g cebuli
¾ szklanki oleju
ok. 200 g koncentratu pomidorowego
1 - 2 jajka
3 - 4 łyżki mąki
25 - 30 g mielonej papryki słodkiej
sól, cukier do smaku
½ szklanki wody
 
Wykonanie:
Filety kroimy na małe kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, szybko zrumieniamy na rozgrzanym oleju (¼ szklanki). Marchewkę, pietruszkę i seler  ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy resztę oleju (½ szklanki) i podsmażamy cebulę do zeszklenia. Wrzucamy przygotowane pozostałe warzywa i dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu i uważając, aby się nie przyrumieniły. Gdy zmiękną dodajemy mieloną słodką paprykę, ½ szklanki wody, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy i łączymy z usmażoną rybą. Pozostawiamy na małym ogniu na płytce i dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. Ostudzoną potrawę  wykładamy na półmisek i podajemy z pieczywem. Najlepiej smakuje nam po ochłodzeniu w chłodziarce. mniam *.* Blog > Komentarze do wpisu
« NALEŚNIKI W PASKI Z SEREM, ...
moje 5 minut .............. »

DZIAD

Jedna z moich ulubionych zup. Wróć! Jedna z ulubionych zup mojej rodziny od pokoleń. Ostatnio trochę mi "dokuczali" domownicy aby ją ugotować. Pomyślałam sobie ... czemu nie! Szczerze mówiąc to sama też zaczęłam mieć na nią ochotę. W okresie zbliżającej się wiosny apetyt na takie kwaśne zupy wzmaga się z dnia na dzień. W piwnicy jest jeszcze spory zapas kiszonej kapusty, w lodówce kawałek boczku wędzonego..... Tak więc..... dziadu gotuj się!

 

 

dziad

Składniki:

    80 dag kapusty kiszonej
    70 dag ziemniaków + 1 płaska łyżka soli
    20 dag kości od schabu
    20 dag boczku wędzonego
    1 marchewka ( 10 dag)
    1 cebula (10 dag)
    1 płaska łyżka cukru
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    tymianek, sól do smaku
    2 łyżki oleju
    woda

 

 

Wykonanie:

Kapustę płuczemy 1 raz w zimnej wodzie. Lekko odciskamy z wody. Dajemy do dużego garnka ( poj. 6 litrów). Kość oczyszczamy, myjemy dajemy do kapusty.

Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.

Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do kapusty.

Boczek kroimy w paski i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dajemy do smażącego się boczku. Gdy cebula lekko zarumieni się (ale tylko lekko, nie za mocno) dajemy całą zawartość patelni do gotującej się zupy.

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli.

Gdy będą miękkie, rozgniatamy je nieco i przekładamy wraz z wodą w której się gotowały do zupy. Uzupełniamy gorącą wodą do obj. 5 litrów.

Wrzucamy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, dajemy 1 łyżkę cukru i sól do smaku. Gotujemy dalej do miękkości kapusty (w sumie zupę gotowałam 1 godz 40 minut).

Smak dziada znacząco wzbogaca dodatek tymianku (dodaję go do zupy już w talerzu czy miseczce, bo nie każdy go lubi). Muffinki z żurawinami
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Ciasto z masą serowo-krówkową ( bez pieczenia)
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Kruche ciastka amoniaczki
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Placuszki na sodzie i maślance
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Obserwuj użytkownika
inesgotuje

inesgotuje od dagmara_65

Dodane 15.12 o 23:38 z

wkuchennymoknie.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez dagmara_65
Przypnij Polub Komentuj
  317

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry