Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

xxx
Dyniowa INSPIRACJA
Niezwykle proste i szybkie ciasteczka. W sam raz, gdy jest mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego, a goście za chwilę zapukają do drzwi.

Składniki:

jedno opakowanie ciasta francuskiego
marmolada
żółtko
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W środku każdego wycinamy kolejny kwadrat, jednak nie rozcinać do końca przy brzegach (patrz zdjęcie). Rogi zawijamy do środka, delikatnie dociskając do spodniej warstwy, tak by wszystkie warstwy się zlepiły. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, można posypać brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC, aż będą złociste.
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).
<3<3
mniam
grzane piwo z pomarańczami, przepis po kliknięciu w obrazek
Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem
ciasto bez pieczenia
masa marcepanowa
robimy !?
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
BLOK WANILIOWY

Składniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
'''
jędrna pupa
;))
...
okardka
zdrowe paznokcie

Oczywistością jest przyjmowanie witamin wzmacniających paznokcie. Lecz jedną z najbardziej skutecznych i niekłopotliwych metod jest wcieranie w osłabioną płytkę paznokcie Wit. A+E. Kapsułki można kupić w każdej aptece. Przekłuwamy ją, a zawartość wyciskamy po odrobinie na każdy z paznokci. Następnie dokładnie je masujemy, koncentrując się dokładnie na macierzy (jest to miejsce skąd wyrasta paznokieć).
Zabieg powtarzamy rano i wieczorem.
Kolejnym dobrym i sprawdzonym sposobem jest moczenie paznokci w lekko podgrzanej oliwie z oliwek. Wystarczy kilka minut takiego zabiegu chociaż raz na dwa dni. Powtarzając go przynajmniej przez 2 miesiące i dłużej. Resztki oliwy dokładnie wcieramy w skórę dłoni i paznokci.
Sprawdziliśmy obie kuracje i w przypadku pierwszym rezultaty widać już po 2 tygodniach.
Można dodatkowo używać odżywek i różnych preparatów do paznokci. Ważnym elementem dbania o płytkę paznokcia jest zaprzestanie używania metalowego pilniczka i zamiana go na papierowy lub szklany ( najlepszy z możliwych).
Maseczka z siemienia lnianego
balsam czekoladowy do ust
cudo
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie).
Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

mrożony szpinak;
400 g łososia w plastrach;
4 jajka;
twaróg lub dwa opakowania serków twarogowych;
2 ząbki czosnku;
mąka;
masło;
pieprz, sól.
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka z jajek, a białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i bardzo delikatnie mieszamy, dodajmy dwie łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy serkiem twarogowym, rozkładamy płaty łososia, a następnie zwijamy w roladę. Zwijamy ją w folię i wkładamy na kilka godzin, aby zastygła. Następnie kroimy roladę w plasterki.
kurczaczek
Caramel apple trifles

Więcej zszywek ze źródła

wkuchennymoknie.blox.pl

PRZEPISY NA CIASTA I INNE SŁODKOŚCI Z JABŁKAMI
 (przepisy po kliknięciu w zdjęcie) Składniki ciasta kruchego:

    3 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki cukru
    250 g masła
    2 żółtka
    1 jajko
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki masy jabłkowej:

    1800g winnych jabłek
    1 szklanka cukru
    1 op. galaretki cytrynowej

 

Wykonanie ciasta kruchego:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mocno schłodzone masło ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszamy z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. ¹⁄³ część ciasta dajemy do zamrażalnika, pozostałą do chłodziarki na ok. 1 godz.

 

Wykonanie masy jabłkowej:

Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sok odciskamy, ale tak umiarkowanie. Dodajemy cukier, galaretkę i dokładnie mieszamy.

 

Wykonanie szarlotki:

Większą część ciasta tą z chłodziarki wykładamy do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy mase jabłkową. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i przykrywamy nim masę  jabłkową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 60 minut. Przestudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Składniki (na tortownicę o średnicy 27cm): 

    6 jajek
    250 g cukru
    6 łyżek gorącej wody 
    1 szklanka oleju 
    300 g mąki pszennej
    150 g rodzynek
    1½ łyżeczki sody 
    1½ łyżeczki cynamonu
...
Przepis dostępny po kliknięciu w zdjęcie. Składniki na spód (duża tortownica o średnicy 30cm):

    200 g wafelków o smaku śmietankowym lub waniliowym
    200 g chałwy o smaku orzechowym lub waniliowym
    100 g masła

 

Składniki masy serowej:

    750 g  serka śmietankowego kremowego
    4 żółtka
    150 g masła
    250 ml śmietanki kremowej
    1 szklanka cukru pudru
    16 g cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią
    3 łyżki ciemnego kakao
    4 - 5 łyżeczek żelatyny + ok. ¼ zimnej wody + ¼ wrzątku 

 

Składniki masy śmietanowo - brzoskwiniowej:

    500 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cukru wanilinowego lub z naturalną wanilią 
    3 łyżeczki żelatyny + ok. ¼ zimnej wody + ¼ wrzątku 
    1 puszka brzoskwiń 

 

dodatkowo:

    wiórki czekolady mlecznej 

 

Wykonanie spodu:

Drobno pokruszone wafelki mieszamy z pokruszoną chałwą i  roztopionym masłem. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy do dużej tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce ( nie schładzamy zbyt mocno).

 

Wykonanie masy serowej:

Masło ucieramy robotem ręcznym do białości. Dodajemy cukier puder i wanilię. Jajka sparzamy wrzątkiem i dodajemy po jednym żółtku, dalej ucieramy. Gdy składniki się połączą dodajemy po 1 łyżce serka śmietankowego. W trakcie dodawania serka wsiewamy małymi porcjami kakao. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową.

Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznenia, po czym rozpuszczamy ją w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jeszcze ciepł... Składniki:

    ½ średniej główki kapusty pekińskiej (ok. 250 g )
    200 g mięsa mielonego indyczego
    1 jajko
    1 - 2 łyżki kaszy manny
    1 - 2 łyżki mąki pszennej
    100 g pieczarek
    1 cebula (ok. 60 g)
    1 średni ząb czosnku
    1 łyżka oleju
    2 kostki bulionowe z indyka
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka przyprawy do zup typu maggi ( zastąpiłam świeżym  lubczykiem)
    3 litry wody

 

dodatkowo:

    kilka gałązek koperku
    olej do usmażenia kulek mięsnych

 

Wykonanie:

Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę drobno siekamy.  Do mięsa mielonego dajemy jajko, przyprawę maggi, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondlu na oleju i gdy się zeszkli dajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron na oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z pieczarkami i zalewamy ciepłą wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.

 

zupa z kapusty pekińskiej i kulkami mięsnymi Składniki:

    250 g skrzydła indyczego
    200 g chudego szpondra wołowego
    160 g marchewki
    100 g pietruszki
    50 g selera
    300 - 400 g ziemniaków
    100 g pora
    100 - 200 g ryżu 
    2 liście laurowe, 5 - 6 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz ziołowy do smaku 
    drobno posiekane natka pietruszki i koperek do smaku

 

Wykonanie:

Szponder i skrzydło oczyszczamy, myjemy i gotujemy ok. 50 minut w garnku o obj. ok. 5 litrów. Mięso oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kosteczkę, por w talarki, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w słupki. Tak rozdrobnione warzywa wrzucamy do gotującego się wywaru. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i  ryż opłukany kilkakrotnie w gorącej wodzie, uzupełniamy wrzątkiem do obj.4 litrów i  dalej gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. Pod koniec dodajemy sól i pieprz ziołowy do smaku, a po  zestawieniu z ognia drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek. Składniki:

    40 dag skrzydła indyczego extra
    1 mały kalafior (ok. 60 dag)
    1 mała kalarepka (ok.15 dag)
    1- 2 marchewki (ok.15 dag)
    ¹⁄³ pęczka koperku
    ¹⁄³ pęczka natki pietruszki
    150 ml śmietany kremówki
    2 żółtka
    2 litry wody
    sól do smaku

 

Wykonanie:

Skrzydło indycze oczyszczamy, myjemy , zalewamy w garnku 2 litrami wody i gotujemy ok. 30 minut. Kalarepkę i marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i polewamy obficie wrzątkiem w celu wyciągnięcia z zakamarków ewentualnych "niepożądanych gości". Warzywa przekładamy do garnka ze skrzydłem indyczym i gotujemy ok. 20 minut. Solimy do smaku. Trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy skrzydło, oddzielamy mięso od kości, kroimy na małe kawałki i wrzucamy ponownie do zupy, zagotowujemy. Zestawiamy z ognia. Dajemy śmietanę zmiksowaną z żółtkami. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Składniki:

    1 skrzydło indycze extra  (ok.40 dag)
    2 marchewki (ok.20 dag)
    1 pietruszka (10 dag)
    kawałek selera (10 dag)
    2 cebule (18 dag )
    12 dag ryżu
    1 łyżka masła
    2 szklanki mleka
    2 żółtka
    pęczek natki pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    2 litry wody

 

Wykonanie:

Skrzydło oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Ryż płuczemy kilkakrotnie i dajemy do gotującego się skrzydła. Marchewkę, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę obieramy, kroimy na pół i razem z rozdrobnionymi warzywami wrzucamy do gotującego się wywaru. Po 15 minutach Wyjmujemy skrzydło.

Mięso oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie wrzucamy do zupy. Drugą cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na maśle, zalewamy 1 szklanką mleka, gotujemy ok. 2 minuty, miksujemy i wlewamy do gotującej się zupy.

Po 5 minutach gotowania zestawiamy z ognia.

Żółtka miksujemy z pozostałym mlekiem i zabielamy  zupę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Składniki:

    45 dag ziemniaków
    20 dag marchwi
    20 dag groszku zielonego ( użyłam mrożony)
    13 dag pora
    20 dag boczku wędzonego chudego
    2 - 3 skrzydełka z kurczaka
    4 łyżki oleju
    sól, pieprz do smaku
    2 litry wody

 

Wykonanie:

Do garnka wlewamy  wodę, wrzucamy oczyszczone i umyte skrzydełka, gotujemy. W tym czasie  warzywa oczyszczamy i myjemy. Ziemniaki  kroimy w kostkę, marchew w drobne paski, por w talarki.  Na patelnię wlewamy olej i podduszamy rozdrobnione warzywa. Groszek zagotowujemy, wylewamy wodę. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Do gotujących się skrzydełek dajemy podduszone na oleju warzywa, groszek i boczek. Gotujemy ok. 30 minut.

Dajemy sól i pieprz do smaku.
Obserwuj użytkownika
inesgotuje

inesgotuje od dagmara_65

Dodane 15.12 o 23:38 z

wkuchennymoknie.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez dagmara_65
Przypnij Polub Komentuj
  244

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry