Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

xxx
Dyniowa INSPIRACJA
Niezwykle proste i szybkie ciasteczka. W sam raz, gdy jest mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego, a goście za chwilę zapukają do drzwi.

Składniki:

jedno opakowanie ciasta francuskiego
marmolada
żółtko
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W środku każdego wycinamy kolejny kwadrat, jednak nie rozcinać do końca przy brzegach (patrz zdjęcie). Rogi zawijamy do środka, delikatnie dociskając do spodniej warstwy, tak by wszystkie warstwy się zlepiły. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, można posypać brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC, aż będą złociste.
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).
<3<3
mniam
grzane piwo z pomarańczami, przepis po kliknięciu w obrazek
Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem
ciasto bez pieczenia
masa marcepanowa
robimy !?
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
BLOK WANILIOWY

Składniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
'''
jędrna pupa
;))
...
okardka
zdrowe paznokcie

Oczywistością jest przyjmowanie witamin wzmacniających paznokcie. Lecz jedną z najbardziej skutecznych i niekłopotliwych metod jest wcieranie w osłabioną płytkę paznokcie Wit. A+E. Kapsułki można kupić w każdej aptece. Przekłuwamy ją, a zawartość wyciskamy po odrobinie na każdy z paznokci. Następnie dokładnie je masujemy, koncentrując się dokładnie na macierzy (jest to miejsce skąd wyrasta paznokieć).
Zabieg powtarzamy rano i wieczorem.
Kolejnym dobrym i sprawdzonym sposobem jest moczenie paznokci w lekko podgrzanej oliwie z oliwek. Wystarczy kilka minut takiego zabiegu chociaż raz na dwa dni. Powtarzając go przynajmniej przez 2 miesiące i dłużej. Resztki oliwy dokładnie wcieramy w skórę dłoni i paznokci.
Sprawdziliśmy obie kuracje i w przypadku pierwszym rezultaty widać już po 2 tygodniach.
Można dodatkowo używać odżywek i różnych preparatów do paznokci. Ważnym elementem dbania o płytkę paznokcia jest zaprzestanie używania metalowego pilniczka i zamiana go na papierowy lub szklany ( najlepszy z możliwych).
Maseczka z siemienia lnianego
balsam czekoladowy do ust
cudo
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie).
Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

mrożony szpinak;
400 g łososia w plastrach;
4 jajka;
twaróg lub dwa opakowania serków twarogowych;
2 ząbki czosnku;
mąka;
masło;
pieprz, sól.
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka z jajek, a białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i bardzo delikatnie mieszamy, dodajmy dwie łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy serkiem twarogowym, rozkładamy płaty łososia, a następnie zwijamy w roladę. Zwijamy ją w folię i wkładamy na kilka godzin, aby zastygła. Następnie kroimy roladę w plasterki.
kurczaczek
Caramel apple trifles

Więcej zszywek ze źródła

wkuchennymoknie.blox.pl

lemon curd Ciasto czekoladowe z gruszką :)

wkuchennymoknie.blox.pl Sernik PIZZA CHŁOPSKA Z PATELNI Rolada biszkoptowa-przepis podstawowy
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) SAŁATKA MAKARONOWA Z OGÓRKIEM I SZYNKĄ
Składniki:

    40 dag drobnego makaronu (małe muszelki lub kolanka)
    1 duży lub 2 małe ogórki świeże (30 dag)
    25 dag chudej gotowanej szynki
    1 duży ząb czosnku
    ½ pęczka młodego koperku
    3 - 4 łyżki majonezu
    sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Drobniutki makaron gotujemy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy, aby obciekł. Ogórki myjemy, osuszamy, obieramy( w oryginale nie zalecają obierać ze skórki)

i kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy również w drobną kostkę. Koperek płuczemy, otrząsamy z wody i drobno siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, ucieramy z majonezem oraz pieprzem do smaku. Ostudzony makaron, szynkę, ogórek i koperek mieszamy w misce i polewamy sosem majonezowym.

Dosmakowujemy ewentualnie solą i pieprzem.

Przed podaniem wstawiamy na ok. 1 godz. do lodówki - sałatka jest smaczniejsza po schłodzeniu. BARSZCZ UKRAIŃSKI
Składniki:

    60 dag buraków
    45 dag ziemniaków
    15 dag marchwi
    15 dag pora
    1 szkl. fasoli jaś
    15 dag kości wieprzowych od schabu
    25 dag skrzydła indyczego
    1½ łyżki soli + do smaku
    1½ łyżki cukru + do smaku
    ¼ szkl soku buraczanego (niekoniecznie)
    2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
    sok z cytryny do smaku

dodatkowo:

    3 łyżki mąki
    ½ szkl. mleka
    ½  szkl. śmietany 30%
    ok. 4 l wody

 

 

Wykonanie:

Fasolę jaś namaczamy w zimnej wodzie, najlepiej na noc w przeddzień gotowania zupy. Skrzydło i kość oczyszczamy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy  wodą i gotujemy.

W tym czasie przygotowujemy warzywa. Obieramy je i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i buraki w paski, por w talarki.

Po ok. półgodzinnym gotowaniu się wywaru wrzucamy warzywa i wcześniej namoczonego jasia. Gotujemy jeszcze ok. 1 godziny.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, cukier, sok buraczany, sok z cytryny i koperek.

Robimy zaprawę z mąki i mleka, wlewamy do gotującej się zupy,  zagotowujemy.

Zabielamy śmietaną. KAPUŚNIAK PODHALAŃSKI
Składniki:

    1 główka młodej kapusty  (ok. 1,20 kg )
    40 dag boczku wędzonego
    60 dag ziemniaków
    1 duża cebula (ok.12 dag)
    ½  łyżeczki  majeranku
    2 łyżki mąki pszennej
    4 ziarna ziela angielskiego
    1 duży liść laurowy
    sól, cukier, pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.

Boczek kroimy w kostkę i odstawiamy. Oczyszczoną i opłukaną  kapustę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy po 1 łyżce soli i cukru. Mieszamy i przekładamy do garnka.

Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Dodajemy połowę boczku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i majeranek. Gotujemy 5 minut bez przykrycia, po czym dodajemy ziemniaki wraz z wywarem i dalej gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie dajemy na patelnię boczek,  pokrojoną w kostkę cebulę i  podsmażamy do zeszklenia się cebuli.

Wsypujemy mąkę i stale mieszając trzymamy na ogniu ok. 3 minuty. Zawartość patelni zalewamy ok. 1 szklanką letniej wody. Doprowadzamy do wrzenia po czym wlewamy do garnka z gotującą się kapustą z ziemniakami. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. FALE DUNAJU
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Obserwuj profil
inesgotuje

inesgotuje od dagmara_65

Dodane 15.12 o 23:38 z

wkuchennymoknie.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez dagmara_65
Przypnij Polub Komentuj
  632

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

0

5

118

...

0

10

210

goal

0

4

118

...

0

3

111

...

0

1

51

sad woman

0

13

110

...

1

7

95

Adidas ♥

0

10

77

♥♥♥

0

6

139

...

0

5

138

...

Zmień tło
do góry