Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

xxx
Dyniowa INSPIRACJA
Niezwykle proste i szybkie ciasteczka. W sam raz, gdy jest mało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego, a goście za chwilę zapukają do drzwi.

Składniki:

jedno opakowanie ciasta francuskiego
marmolada
żółtko
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty. W środku każdego wycinamy kolejny kwadrat, jednak nie rozcinać do końca przy brzegach (patrz zdjęcie). Rogi zawijamy do środka, delikatnie dociskając do spodniej warstwy, tak by wszystkie warstwy się zlepiły. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady. Ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem, można posypać brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC, aż będą złociste.
Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).
<3<3
mniam
grzane piwo z pomarańczami, przepis po kliknięciu w obrazek
Delikatnie śliwkowy sernik z cynamonem
ciasto bez pieczenia
masa marcepanowa
robimy !?
ciastka robi się bardzo prosto i bez pieczenia :P szklanka płatek, szklanka cukru, kakao i trochę masła 100 g i trochę mleka i to wszystko zagotować, wszystko rozkładamy na papierze i czekamy aż wystygnie i zastygnie
BLOK WANILIOWY

Składniki:
200 g mleka w proszku (można dodać trochę więcej, by blok nie był zbyt luźny)
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego - 16 g
75 g masła
pół szklanki wody
200 g mieszanki bakaliowej (migdały, rodzynki, orzechy)
50 g suszonego ananasa
50 g suszonej papaji

W garnuszku na niewielkim gazie rozpuścić masło, cukier, wodę, pod koniec dodając cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać i odstawić do lekkiego przestudzenia. W osobnym naczyniu wymieszać mleko w proszku i bakalie, po czym powoli, mieszając, wlać rozpuszczoną zawartość garnuszka. Bardzo dokładnie wymieszać, wyłożyć do małej keksówki (wyłożonej uprzednio folią aluminiową). Przykryć folią od góry (by nie chłonęło zapachów) i wstawić do lodówki, najlepiej na 24 h.
'''
jędrna pupa
;))
...
okardka
zdrowe paznokcie

Oczywistością jest przyjmowanie witamin wzmacniających paznokcie. Lecz jedną z najbardziej skutecznych i niekłopotliwych metod jest wcieranie w osłabioną płytkę paznokcie Wit. A+E. Kapsułki można kupić w każdej aptece. Przekłuwamy ją, a zawartość wyciskamy po odrobinie na każdy z paznokci. Następnie dokładnie je masujemy, koncentrując się dokładnie na macierzy (jest to miejsce skąd wyrasta paznokieć).
Zabieg powtarzamy rano i wieczorem.
Kolejnym dobrym i sprawdzonym sposobem jest moczenie paznokci w lekko podgrzanej oliwie z oliwek. Wystarczy kilka minut takiego zabiegu chociaż raz na dwa dni. Powtarzając go przynajmniej przez 2 miesiące i dłużej. Resztki oliwy dokładnie wcieramy w skórę dłoni i paznokci.
Sprawdziliśmy obie kuracje i w przypadku pierwszym rezultaty widać już po 2 tygodniach.
Można dodatkowo używać odżywek i różnych preparatów do paznokci. Ważnym elementem dbania o płytkę paznokcia jest zaprzestanie używania metalowego pilniczka i zamiana go na papierowy lub szklany ( najlepszy z możliwych).
Maseczka z siemienia lnianego
balsam czekoladowy do ust
cudo
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami z kapustą
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie).
Szpinakowe roladki z łososiem

Składniki:

mrożony szpinak;
400 g łososia w plastrach;
4 jajka;
twaróg lub dwa opakowania serków twarogowych;
2 ząbki czosnku;
mąka;
masło;
pieprz, sól.
Sposób przygotowania:

Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Gdy szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka z jajek, a białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę dodajemy do szpinaku i bardzo delikatnie mieszamy, dodajmy dwie łyżki mąki i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Smarujemy serkiem twarogowym, rozkładamy płaty łososia, a następnie zwijamy w roladę. Zwijamy ją w folię i wkładamy na kilka godzin, aby zastygła. Następnie kroimy roladę w plasterki.
kurczaczek
Caramel apple trifles

Więcej zszywek ze źródła

wkuchennymoknie.blox.pl

TERRINA BRZOSKWINIOWO-PORZECZKOWA

Składniki:

    50 dag porzeczek czerwonych
    ok. 1,5 kg świeżych brzoskwiń lub z puszki (2 x po 825 g netto)
    sok z 1 cytryny
    500 ml śmietany kremówki 30%
    5 łyżek cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny + ¼ szklanki zimnej wody + ¹⁄³ szklanki wrzątku

Wykonanie:

Keksówkę o długości 34 cm wykładamy folią aluminiową. Brzoskwinie osączamy z zalewy. Połowę owoców miksujemy z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny.  Pozostałe kroimy na kawałki, większe do wyłożenia dna i mniejsze do masy. Porzeczki myjemy i osączamy. Kawałki brzoskwiń układamy po obu brzegach dna. Środek  uzupełniamy częścią porzeczek. Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia, po czym rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami papkę brzoskwiniową  i wlewamy przestudzoną żelatynę, stale mieszając.

Część masy wylewamy na owoce w keksówce, ale tylko tyle , aby je przykryć. Do reszty masy dajemy pozostałe owoce i delikatnie mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy do keksówki. Odstawiamy do lodówki , aby dobrze zesztywniała. Wykładamy całość na tackę odwracając keksówkę do góry dnem i zdejmujemy delikatnie folię aluminiową. Kroimy na dość szerokie paski. Dobrze smakują z rurkami waflowymi. Kotlety z kalafiora
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Terrina brzoskwiniowo - porzeczkowa
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Sernik z czarną porzeczką (na zimno)
 (przepis po kliknięciu w zdjęcie) Torcik jagodowy 
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Koktajl z czerwonych porzeczek
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Sernik na zimno stracciatella z truskawkami
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Pizza chłopska z patelni
(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Tarta ananasowo-porzeczkowa
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Obserwuj profil
inesgotuje

inesgotuje od dagmara_65

Dodane 15.12 o 23:38 z

wkuchennymoknie.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez dagmara_65
Przypnij Polub Komentuj
  465

Śledzie z czosnkiem i majerankiem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie).

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry