Słodki przekładaniec bez pieczenia.
Składniki:
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru brązowego
pół szklanki cukru pudru
opakowanie włoskich ciasteczek z polewą morelową (np. Italiamo)
250 g czekoladowych herbatników
50 g płatków migdałowych
100 g wiórków kokosowych
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 łyżek likieru kawowego
Przygotowanie:
1. Kawę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku i odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z 4 łyżkami likieru. Prostokątną lub kwadratową tortownicę o boku ok. 24 cm wyłóż folią i ułóż obok siebie włoskie ciasteczka nasączone kawą z likierem.
2. Zagotuj 2 szklanki mleka, a w trzeciej rozpuść budyń i 2 łyżki cukru. Dodaj do gotującego się mleka i mieszaj aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek. Odstaw do wystygnięcia.
3. Zmiksuj masło z cukrem pudrem, a następnie dodaj budyń i resztę likieru. Ucieraj na najniższych obrotach, żeby masa się nie zważyła. Połowę kremu wyłóż na spód z ciastek, a na niej ułóż warstwę z połowy pokruszonych herbatników. Resztę masy wymieszaj łyżką z płatkami migdałowymi i znów podziel na dwie części. Wyłóż kolejno: połowę kremu, drugą warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu. Wygładź wierzch i posyp całość uprażonymi na suchej patelni wiórkami. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Polubili:
ninaaaaa97
kamilatoja
lofelive
grudzien9
DominikaKM
paulina421
kingam81
SaraDrake
kasia25193
Anek0208
oraz 9 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają: