śmietankowiec z masa cappuccino i galaretka .
Składniki: Biszkopt: 5 jajek sól 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kakao do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Miodowy poncz: 3 łyżki wody (letniej przegotowanej) 2 łyżki miodu (u mnie miód z mniszka) Dodatkowo: 6 łyżek dżemu jagodowego Masa jogurtowa z cappuccino: 70 dag jogurtu greckiego 5 łyżek cukru pudru 10 łyżek cappuccino (np. orzechowego) 2 łyżki żelatyny 7 łyżek wody Masa galaretkowa: 3 galaretki poziomkowe 1 litr wody Masa śmietankowa z mascarpone: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 25 dag serka mascarpone 15 dag serka homogenizowanego (waniliowy) 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody Do dekoracji: 6 łyżek wiórek kokosowych Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka i ubijać, aż masa podniesie swoją objętość. Na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z kakao do ciast i proszkiem do pieczenia. Delikatnie razem wymieszać i przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 175 °C. Ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z miodem z mniszka). Posmarować dżemem jagodowym (jeśli jest gesty, to wcześniej można dodać do niego 2-3 łyżki przegotowanej wody i wymieszać). Cappuccino orzechowe zalać gorącą wodą (3 łyżkami), dokładnie wymieszać i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt grecki, cukier puder i razem zmiksować. Wlać cappuccino i ponownie zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę i całość zmiksować. Gotową masę jogurtową z cappuccino wyłożyć na biszkopt z dżemem i włożyć do lodówki na około 20 minut. Galaretki poziomkowe rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie rozmieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę jogurtową z cappuccino i włożyć do lodówki na około 20 minut. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać serek mascarpone, serek homogenizowany i całość razem zmiksować. Na koniec wlać letnią żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. Gotową masę wyłożyć na galaretkę i posypać zrumienionymi wiórkami kokosowymi (należy je wcześniej zrumienić na suchej patelni i ostudzić). Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Użytkownicy także przypinają:
MaJe_CzKa222
przepis po kliknięciu w zdjęcie