Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

ciasta

prince polo
Łabędzi puch
śmietanowiec z jabłkami
ptasie mleczko
kluski z makiem pod koglem moglem
piernik z kremem czekoladowym
makowiec japoński
makowce japońskie
pijana kukułka
kruche babeczki z makiem
Ciasto pietruszkowe
zbiór najlepszych ciast na Boże Narodzenie na blogu Cynamonowe Szczęście
pierniczki ala norymebrskie
Kremówka
mleczna kanapka z ryżem preparowanym w czekoladzie
muffinki piernikowe
Muffinki piernikowe z jabłkiem
Miodownik z nutellą
puszek
słodki puszek
podwójnie czekoladowy torcik z ptysiami
torcik podwójnie czekoladowy z ptysiami
Najlepsze rogale marcińskie
Kubanka
łatwe ciasto dyniowe
Wafle ze śmietanką do kawy

Więcej zszywek ze źródła

cynamonoweszczescie.blogspot.com

prince poloŁabędzi puchdrożdżowy przeplataniecPijana kukułkapijana kukułka
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy  z solą, a następnie wsypujemy partiami cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej piany. Dodajemy żółtka i jeszcze chwilę miksujemy, a potem ostrożnie wsypujemy mąki, proszek i kakao. Wykładamy na blaszkę (moja ma wymiary 23,5 cm na 35,5 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C, a następnie studzimy.

Masa: 
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki mleka

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem, a następnie mieszamy z żelatyną (ja zawsze dodaję łyżkę śmietany do żelatyny, mieszam dokładnie, potem robię tak jeszcze z 2-3 łyżkami śmietany i dopiero tak rozmieszaną żelatynę wlewam do pozostałej śmietany)

Poncz:
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
1 kieliszek wódki
1/2 l wody

Zaparzamy kawę, a gdy przestygnie wlewamy do niej alkohol. Można dodać więcej lub mniej wg. uznania.

Dodatkowo:
paczka biszkoptów
puszka masy krówkowej kukułka od Helio
polewa czekoladowa

Biszkopt kroimy na pół. Jedną połowę nasączamy delikatnie ponczem, a następnie wykładamy 2/3 śmietany. Biszkopty moczymy w ponczu i układamy równą warstwą na śmietanie. Na biszkoptach rozsmarowujemy masę kukułkową  i przykrywamy druga częścią biszkoptu. Na jego wierzchu rozsmarowujemy pozostałą śmietanę i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Moim zdaniem ciasto było najlepsze na 3 dzień, kiedy smaki już się ładnie przegryzły.śmietanowiec z jabłkamizupa z soczewicyzdrowe ciastkiptasie mleczko
Przypnij Polub Komentuj
  155

śmietanowiec z jabłkami

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
upsandra
ulcia171
monique139
zook
kamilatoja
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry