Śniadaniowe francuskie tosty na wypasie
Składniki:
4 kromki chleba orkiszowego
4 plastry szynki parmeńskiej/szwarcwaldzkiej/bekonu
4 jajka
1 jajko
50 ml mleka
łyżka masła klarowanego
szczypior do posypania
Z chleba wyciąć 4 kółka stalową obręczą (używam tej do formowania jedzenia: ziemniaków, ryżu, kasz). Rozgrzać patelnię z masłem. Jajko roztrzepać z mlekiem, zanurzyć w masie kromki i piec z każdej strony, aż się zezłocą. W tym samym czasie zagotować wodę w niskim rondlu i rozgrzać grzałkę piekarnika. Na papierze ułożyć plastry szynki i grillować, aż zaczną się zwijać/kurczyć. Do lekko gotującej wody dodać łyżeczkę octu winnego i wlewać po kolei jajka, wcześniej wbite do filiżanki. Gotować do ściętego białka. Przełożyć na drewnianą deskę. Na usmażonych tostach ułożyć zgrillowaną szynkę, na niej jajka w koszulce i całość posypać szczypiorem.
Użytkownicy także przypinają: