Szczęście zależy od charakteru i sposobu patrzenia na życie


agakostek

agakostek od malinka1989

Dodane 7.05 o 20:41
Obserwuj
Stefanka z jagodami  Składniki na biszkopt (forma 35x20 cm):  7 jajek (jeżeli są małe to 8) 3/4 szklanki + 6 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki + 6 łyżek cukru 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej  Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.  Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).  Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.  Masa serowa (ważne aby składniki miały pokojową temperaturę!):  1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (dobrej jakości! nie może być kwaśny!) 200g białej czekolady 1 szklanka jagód (lekko rozciśniętych widelcem) 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie cukier puder jeżeli masa będzie zbyt kwaśna Ponadto:  jagody do dekoracji (u mnie borówka amerykańska)  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i dodajemy do twarogu. Na koniec delikatnie mieszamy z jagodami (jeżeli zachodzi potrzeba dodajemy cukier puder).  Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Z masy serowej odkładamy 1/4 a resztą przekładamy biszkoptowe blaty. Odłożoną masą smarujemy wierz ciasta i posypujemy jagodami.  Odłożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień.

Stefanka z jagodami Składniki na biszkopt (forma

35x20 cm): 7 jajek (jeżeli są małe to 8) 3/4 szklanki + 6 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki + 6 łyżek cukru 1/4 szklanki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Masa serowa (ważne aby składniki miały pokojową temperaturę!): 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku (dobrej jakości! nie może być kwaśny!) 200g białej czekolady 1 szklanka jagód (lekko rozciśniętych widelcem) 1 łyżka ekstraktu waniliowego opcjonalnie cukier puder jeżeli masa będzie zbyt kwaśna Ponadto: jagody do dekoracji (u mnie borówka amerykańska) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy i dodajemy do twarogu. Na koniec delikatnie mieszamy z jagodami (jeżeli zachodzi potrzeba dodajemy cukier puder). Ostudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Z masy serowej odkładamy 1/4 a resztą przekładamy biszkoptowe blaty. Odłożoną masą smarujemy wierz ciasta i posypujemy jagodami. Odłożyć do lodówki. Najlepsze na drugi dzień.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: