Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Dzieciowo

Świetna piaskownica ;p
xxx
Gąsieniczka
Fingerprint
z cyklu: nic nie może się zmarnować ;)
kurki
papierowe biedroneczki
konik morski
rybki
mkk
tęcza
,,,
ptak
Stopa
motylki
otulanie
grzechotki
korkowe
,,,
fajne na dlugie trasy
pingwiny z plastikowych butelek
ptaszek
piniada
Sowa z papieru
czapka biedronka
czapka dla dziecka

Więcej zszywek ze źródła

galeria.tipy.pl

Ciasto kremowe z bananami

Składniki:
1 szklanka drobno pokruszonych herbatników 
60g masła roztopionego
2 paski czekolady deserowej
½ szklanki kremowego masła orzechowego
2 banany, najpierw przekrojone wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na ćwiartki
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
bita śmietana\śmietanka śnieżka
2 łyżki solonych orzeszków ziemnych, posiekanych

Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Wafelki rozkrusz na drobne okruszki.Dokładnie zmieszaj je z roztopionym masłem i wyłóż nimi dno tortownicy.

Zapiecz kruchy spód w piekarniku przez 5-8 minut do czasu, aż będzie złotobrązowe. Po wyjęciu całkowicie ostudź.

Pół paska czekolady zetrzyj w wiórka. W tym celu rozmiękcz ją nieco a następnie zetrzyj z wierzchu wiórka. Włóż do lodówki.

Pozostałe 1,5 paska wraz z masłem orzechowym roztop, mieszając tyle razy, aż oba składniki będą dokładnie połączone.

Banany połóż na herbatnikowym spodzie. Wylej na nie masę czekoladowo-orzechową.

Dwie szklanki mleka zagotuj. W pozostałej szklance zimnego mleka rozrób budyń, a następnie dodaj go do gorącego mleka i gotuj ciągle mieszając, dopóki nie zgęstnieje. Pozostaw go do całkowitego ostudzenia.

Nałóż zimny budyń na banany. Na wierzch nanieś warstwę bitej śmietany (może to być śmietanka śnieżka ubita z odrobiną żelatyny).

Włóż ciasto do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem udekoruj je wiórkami czekoladowymi i posiekanymi orzeszkami. Ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru

Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Herbatniki pokrusz. Roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Dokładnie dociśnij herbatniki do dna. Całość wstaw na kilka minut do lodówki.
W średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. Mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. Wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
W drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. Zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. Ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. Wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. Ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
Ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. Dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
Piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. Przed podaniem ostudź. reni p02 Ciasto cytrynowe dla kolekcjonerów pocztówek :) calkiem calkiem Pasek z materiału qqq
Przypnij Polub Komentuj
  1658

strój pająka

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Zosia30
Cysia111

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry