Szarlotka z płatkami śniadaniowymi cini minis
Składniki:
4 żółtka
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
20 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka smalcu
25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych
1 ½ kg jabłek
1 szklanka cukru
tłuszcz i posypka do formy
cukier waniliowy lub cynamon
Składniki na piankę:
4 białka
½ szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić i rozgotować w kilku łyżkach wody. Następnie wsypać, cukier waniliowy i wymieszać . Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto rozwałkować, wyłożyć na przygotowaną blaszkę lub tortownicę, nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku. Białka ubić na sztywno i pod koniec dodać cukier puder. Na ciepłym cieście wysypać płatki, włożyć rozgotowane jabłka i przykryć sztywną pianą. Piec na złoty kolor w temperaturze 170 stopni około 20 minut.
Przepis pochodzi z tradycyjnakuchnia.blogspot.com
Polubili:
erasmusrussia
anusiek20
mirandka22
iwonahoborg
Estranged09
Nataa07
pollychan
Ryuuku
Teufel93
kicia77
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.