Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Przepisy

placki na jogurcie greckim z gruszką
Chlebek kukurydziany
Zapiekane płatki jaglane
Czas przygotowania:   20min       Poziom trudności:   łatwy


Składniki:

1,5 szkl mąki
3 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szkl cukru
0,5 szkl brązowego cukru
0,5 kostki masła w pokojowej temperaturze
0,75 słoika masła orzechowego (niecała szklanka)
kilka kropel aromatu waniliowego
1 jajko
0,75 szkl cukru pudru


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce zmieszaj wszystkie sypkie składniki. W innym naczyniu utrzyj  masło z cukrem i 1/3 masła orzechowego do uzyskania jednolitej masy. Dodaj aromat waniliowy i jajko ciągle mieszając. Kiedy masa uzyska jednolita konsystencję dodaj mąkę z resztą sypkich składników.
W małej misce wymieszaj dokładnie cukier puder i resztę masła orzechowego do uzyskania jednolitej masy.
Z uzyskanego ciasta urywaj po kawałku (wielkości ciastka) rozpłaszcz delikatnie w dłoniach, nadziej
łyżeczką masy orzechowej i zaklej formując przy tym kulkę. Na koniec otocz w brązowym cukrze i delikatnie spłaszcz. Tak przygotowane ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 7-10 min.
Podawaj wystudzone.
SMACZNEGO
Chleb z czarnuszką

Zaczyn, wieczór przed pieczeniem chleba
125g zakwasu z mąki razowej, może być prosto z lodówki, ale dokarmiony w tygodniu,
450g mąki żytniej białej typ 720,
400g letniej wody.
Składniki zaczynu mieszamy w misce, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej minimum 12 godzin.
Ciasto właściwe
975g zaczynu, całość,
200g mąki orkiszowej,
400g mąki żytniej białej typ 720,
150g mąki pszennej,
400g wody,
1 łyżka miodu,
1 łyżka octu balsamicznego,
sól,
dodatkowo mąka do podsypania w trakcie formowania ciasta,
czarnuszka do posypania powierzchni ciasta, można również dodać do środka ciasta chlebowego.
Do wody dodajemy sól, ocet, miód i mieszamy do rozpuszczenia składników.Mąki łączymy i przesiewamy. Dodajemy stopniowo do zaczynu, mieszając łyżką drewnianą. Dobrze wymieszane ciasto pozostawiamy na 40-50 minut, aby odpoczęło.
Dzielimy ciasto na 2 części. Jest dość luźne. Każdą z nich wykładamy na blat dobrze oprószony mąką. Zagniatamy ciasto 3-4 minuty, formujemy ciasto w bochenek i wkładamy do koszyczka do ostatecznego wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć w czasie 2-3 godzin. Ciasto przed włożeniem do piekarnika posypujemy czarnuszką, nacinamy i spryskujemy wodą, aby ziarenka nie spadały z ciasta.
Pieczemy w nagrzanym i naparowanym / kostki lodu / piekarniku na blasze, kamieniu lub w garnku żeliwnym w początkowej temperaturze 230-240st przez 15 minut. Dopiekamy jeszcze około 35 minut zmniejszając temperaturę do 200-210st.
Małpi Mózg 

Składniki:
1/2 kieliszka Archers
1/2 kieliszka Baileys
kilka kropli grenadiny
Przygotowanie:
Do kieliszka wlewamy Archers, a następnie delikatnie,wlewamy Baileys, który utworzy drugą warstwę. Na koniec dodajemy kilka kropli grenadiny.
Tarta Rafaello
Pierogi ze szpinakiem i serem feta - bezwzględnie najlepsze :)

Ciasto:
4 szklanki mąki
ok. 1,5 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
1 żółtko

Farsz:
300 gram mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
opakowanie sera typu feta
1 jajko
Mimo iż weganką,ani wegetarianką nie jestem, te pierogi są wspaniałe - z kaszą gryczaną i jarmużem. 

ciasto:
1 kubek mąki (pszenna/tortowa)
(około)1/3-1/4 kubka bardzo gorącej wody
szczypta soli
łyżka oleju/oliwy

farsz:
opakowanie kaszy gryczanej z grzybami (kasza, grzyby, cebulka)
3 łyżki posiekanego jarmużu
łyżka posiekanej pietruszki
sól
pieprz 

przygotowane pierogi podawaj z sosem grzybowym., pomidorowym albo zjedz same polane oliwą z oliwek
Chleb pszenno gryczany na ciemnym piwie
Kuleczki kokosowe

Składniki:
biszkopty okrągłe
300g słodkiej śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100g kokosu
1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:
Śmietanę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Mleko lekko ciepłe nalać do miseczki.
Biszkopt zanurzyć na krótko w mleku (1-2 sekundy).
Na biszkopt nałożyć bitą śmietanę i przykryć drugim biszkoptem również namoczonym w mleku.
Całość obtoczyć w kokosie.
Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godz., aby biszkopty całe zmiękły.
ciasto szpinakowe
Na 4-6 porcji:
1 szklanka czerwonego ryżu
1 szklanka quinoa (ja użyłam 1/2)
4 szklanki bulionu jarzynowego
1/4 szklanki orzechów włoskich, po wyłuskaniu
1 mała biała cebula, drobno posiekana
1/2 szklanki oleju rzepakowego
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 szklanki suszonych moreli pokrojonych w paseczki
2 garście rukoli
sól, pieprz
Każde ze zbóż płuczemy, gotujemy do miękkości w osobnych garnkach w bulionie. Odcedzamy dobrze na sicie. Orzechy prażymy na suchej patelni, siekamy. Olej rozgrzewamy na patelni, szklimy cebulę, studzimy. Szczypiorek drobno siekamy, rukolę myjemy, większe liście rwiemy na mniejsze kawałki. 
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą, doprawiamy, podajemy ciepłe. Zdrowe i pyszne :))
Trufle tiramisu
Brioche NUTELLA

Składniki:

250 g mąki 00
250 g mąki Manitoba
2 jajka
60 g cukru
180 gramów mleka
30 g masła
1 opakowanie suchych drożdży
do napełniania i dekorowanie
Smak nutella
2 łyżki mleka
Jabłecznik. Ten najlepszy.
Ciasto:

 

* 2,5 szklanki mąki

* 250 g masła

* 200 g waniliowego serka homogenizowanego

* 2/3 szklanki cukru pudru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

 

* 8 dużych, słodkich jabłek       

* cynamon

* cukier puder 

 

Jabłka obieramy, przekrawamy na pół i wycinamy gniazda nasienne.

Z wymienionych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. 

Blachę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wałkujemy i wykładamy nią spód formy. Na cieście układamy jabłka (tak, jak jest pokazane na zdjęciu) i oprószamy je cynamonem.

Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią jabłka. Ciasto miejscami nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut.

Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy. 

Smacznego :)
Chleb nadziewany serem.



Składniki na 1 bochenek:

125 g masła

1/8 szklanki oliwy z oliwek

3 łyżki posiekanej cebula

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka maku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki (do smaku)

350 g startego sera (jest to połączenie białego sera cheddar i Monterey Jack)

Procedura:

Rozgrzej piekarnik do 180 ° C. Wymieszać roztopione masło, oliwę z oliwek, cebulę, czosnek, musztardę Dijon, mak i pietruszkę. Pokroić chleb bez rozbijania skorupy dolnej. Ostrożnie zalać przygotowaną mieszankę do szczelin za pomocą małej łyżeczki. Wypełnić pęknięcia startego sera. Zawinąć w folię cały bochenek, że było uszczelnienie boczne i piec przez 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, rozpakować i zapiekać kolejne 10 minut, aż ser się roztopi i nie jest lepki. Składniki można dostosować do własnych upodobań (np. szynka, ser, szczypiorek, ...);]
Wegański ser z zielonym pieprzem!
Wegański ser z migdałów
Cupcakes pomarańczowo-czekoladowe
Marokanska zupa kalafiorowa
są super!
Nanaimo Bars – Ciasto prosto z Kanady:
Składniki na spód:
½ szklanki masła
⅓ ...
...
Pełnoziarnista tarta z kurkami, kurczakiem i kozim serem
Bajgle jak z Nowego Jorku

Więcej zszywek ze źródła

mojprzepisnazycie.pl

Makaron z tartą cukinią, boczkiem i chili Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, kurkumą, kminem rzymskim i cynamonem Świąteczny, wegetariański bigos z kiszonej kapusty, grzybów i soczewicy Tarta bananowa z kajmakiem i czekoladą
Przypnij Polub Komentuj
  555

Tarta bananowa z kajmakiem i czekoladą

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
koteciek22

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry