tarta czekoladowa
Spód: Tortownica o śr. 24-26
2 1/2 szklanki herbatników/ ciasteczek, rozdrobnionych
100 g masła lub margaryny, roztopionej
wypełnienie:
kasza manna
mleko
100g gorzkiej czekolady
15 szt daktyli/śliwki suszone
2 lub 3 łyżki żelatyny
truskawki/ banany na wierzch tarty
Herbatniki rozdrabniamy w malakserze lub kruszymy wałkiem. Dodajemy roztopione masło lub margarynę. Całość mieszamy dokładnie. Tortownicę o śr. 24-26 cm możemy delikatnie wysmarować masłem lub pominąć. Wsypujemy na dno formy masę z herbatników.
Większość herbatników rozprowadzamy na boki, tworząc niedużą warstwę na dnie.
Za pomocą szklanki dociskamy masę do brzegów formy tworząc dość wysokie boki z herbatników. Wkładamy do lodówki na 15 min, aby herbatniki z masłem bardziej stężały.
Następnie wlewamy masę i dekorujemy owocami. Całość schładzamy w lodówce min 1 godzinę by żelatyna stężała.
Polubili:
mszak
Użytkownicy także przypinają: