Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Z jajkiem
Jak zrobić CIASTO W PASKI! Nie ma nic prostszego! Mini torcik z wnętrzem w paski, a wykonasz go jak roladę...
Podkręć metabolizm i spal tłuszcz domowym sposobem (takie kulinarne DIY)
Antycellulitowy koktajl - Skuteczny sposób na cellulit i pozbycie się cellulitu
Na REDUKCJĘ WAGI - zastrzyk energii z rana! Bananowy shake na śniadanie! 2x banana 2x ice 1/2 szkl greek jogurt(trochę miodu) 1/2 szkl płatków owsianych 1/3 szklanki migdałów
Jak zrobić najprostsze domowe lody?
Pierś z warzywami i serem w cieście francuskim Składniki: op.ciasta francuskiego z Biedronki mrożony lub świeży brokuł mrożony lub świeży kalafior lub mieszanka warzyw mrożonych brokuł,marchewka,kalafior ok 500 g piersi z kurczaka 20 dkg sera żółtego jajko zioła,przyprawy Opis przygotowania: Pierś kurczaka myję i kroję w większą kostkę, wrzucam na patelnię i smażę na maśle klarowanym (lub oleju) z ulubionymi przyprawami. Warzywa gotuję na parze (lub po prostu w garnku) al dente, ser trę na dużych oczkach. Rozwijam ciasto francuskie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na środku układam wcześniej przygotowaną pierś, warzywa, posypuję serem. Boki ciasta franc. kroję w paseczki i całość zwijam w warkocza. Smaruję jajkiem, posypuję ziołami prowansalskimi i wkładam do nagrzanego piekarnika 180-200*C na ok 12-15 min. Smacznego
Pomysł na przekąskę imprezową
Oponki serowe. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
zdrowo i smacznie :)
Kurczak po marokańsku
śmietanowiec - po kliknięciu w obrazek przepis :)
Makaron z pomidorami i tuńczykiem
domowe praliny a'la bounty
Najlepsze na świecie ciasteczka owsiane bez mąki, które można modyfikować w dowolny sposób dodając ulubione bakalie :) Z podanych składników wyszło mi 17 ciastek o średnicy 6,5cm. -2 szklanki płatków owsianych zmielonych, ale nie na mąkę -pół szklanki wody -łyżka masła -pół łyżeczki sody -łyżeczka miodu -2 łyżki pestek słonecznika -łyżka suszonej żurawiny -łyżka rodzynek -2 suszone morele Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190st. przez 10 minut, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
Tarta z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi. Składniki na kruchy spód: 220 g mąki pszennej 90 g masła, zimnego 30 g smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta. /ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne) Wyjąć z piekarnika. Nadzienie jogurtowe: 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15...
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!
Ciastka owsiane, które robi się w tempie błyskawiczny.
Owsiane batoniki energetyczne
choinki
Tarta Jabłkowa - prosta i bajecznie pyszna
Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą
...
Carbobara/po kliku
Torttila.
tarta cytrynowa z bezą / K L I K

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Brzoskwiniowy sad (ciasto brzoskwiniowo orzechowe)
Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm

 

Spód:

 

* 4 jajka

* 80 g cukru

* 100 g mielonych orzechów

* 100 g drobno posiekanych orzechów

* 1 łyżka mąki tortowej

* 1 łyżka bułki tartej

* 2 połówki brzoskwiń

 

Masa:

 

* 220 g miękkiego masła

* 700 ml mleka

* 3 żółtka

* 4/5 szklanki cukru

* 5 łyżek mąki ziemniaczanej (niezbyt płaskich)

* 2 łyżki mąki pszennej

* 75 ml likieru jajecznego (Advokat)

 

Mus brzoskwiniowy

 

* 1 puszka brzoskwiń w syropie (bez 2 połówek użytych do ciasta)

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* 250 ml wrzątku

 

Dodatkowo:

 

* 1 duże opakowanie herbatników (ok. 280g)

* 1 galaretka brzoskwiniowa

* 350 ml wody

 

Spód

Jajka ubijamy z cukrem przez około 8 minut na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy orzechy wymieszane z mąką oraz bułką tartą i miksujemy do chwili połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę brzoskwinie i mieszamy delikatnie łyżką. 

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy papier i ponownie umieszczamy ciasto w blaszce. 

Masa

Połowę mleka łączymy z cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka oraz obie mąki, energicznie mieszamy, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Miękkie masło ubijamy na jasną, puszystą masę (przez około 8 minut) i dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera a następnie dodajemy likier i miksujemy jeszcze chwilę, do czasu uzyskania gładkiej masy. 

Mus

Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do nich wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku.

 

Na ciasto wykładamy połowę masy i przykrywamy ją warstwą herbatników. Na herbatniki wylewamy tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto do lodówki na około godzinę. Po godzinie na musie układamy kolejną warstwę herbatników i przykrywamy je drugą częścią kremu. Ciasto ponownie umieszczamy w lodówce i po około godzinie wylewamy na nie zimną galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wody. 

Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc i wyjmujemy na około 1-1,5 godziny przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Najlepsze ciasteczka cytrynowe.

(przepis po kliknięciu w zdjęcie) Ciasto:

 

* 270 g mąki

* 150 g miękkiego masła

* 120 g cukru pudru

* 2 duże żółtka

* 1 płaska łyżka gęstej śmietany 18%

* 1 łyżka kakao

 

Wypełnienie:

 

* 400 g białego sera (najlepiej z wiaderka)

* 3 jajka

* 100 g cukru

* skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

 

Dodatkowo:

 

* 1 duże opakowanie borówki amerykańskiej (400g)

 

Mąkę łączymy z cukrem i kakao i wcieramy w nie masło do chwili powstania drobnej kruszonki a następnie dodajemy śmietanę oraz żółtka i zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę o średnicy 25 cm. 

Jajka miksujemy z cukrem około 5 minut, następnie dodajemy ser i skórkę i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Gotową masę serową wylewamy na ciasto a na wierzchu układamy borówki.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50-60 minut.

Tartę proponuje podac z bitą śmietaną. TORT WĘGIERSKI 
"to kakaowy, hojnie nasączony wiśniową nalewką biszkopt przełożony masą czekoladową oraz wiśniami. Wbrew pozorom niezbyt słodki, za to bogaty w smaku i bardzo wykwintny."

przepis po kliknięciu w zdjęcie :) Klopsiki w sosie koperkowym Sernik prosto z Marsa Kurczak a la KFC Pikantny Gulasz Madziarski Frappe
Obserwuj profil
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  7673

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry