Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

choinki
Tarta Jabłkowa - prosta i bajecznie pyszna
Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą
...
Carbobara/po kliku
Torttila.
tarta cytrynowa z bezą / K L I K
Ryż z krewetkami
Jakie pyszności!
Kotleciki orzechowe
Pizzowe pączki :D
Składniki: oliwa mięso mielone ok. 200 g pół szklanki kaszy jaglanej pół puszki ciecierzycy curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki natka pietruszki świeża Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki. Na chlebek Naan: 300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej 15 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżka oliwy z oliwek 150 g jogurtu naturalnego 150 g ciepłego mleka Przygotowanie: Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Tarta z owocami i mascarpone
placuszki ziemniaczane, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Zupa z ciecierzycy
PYSZNA ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI Składniki: -1 litr bulionu -250 g serka topionego (śmietankowego) -2 cebule, pokrojone w kosteczkę -2 ząbki posiekanego czosnku -garść posiekanej pietruszki -garść posiekanej cebuli dymki -sól -biały pieprz Przepis: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Zupa z kapusty z pomidorami
Asparagus Gruyere Tart
Ryż smażony z jajkiem, ze szparagami [po przepis kliknij w zdjęcie]
Fit rolady na parze z warzywami i ziołami
Gnocchi z kuskusu ze szpinakiem, parmezanem i orzeszkami nerkowca :)
Quiche z łososiem i szpinakiem
Szpinakowe trio
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Idealne do ciepłej herbaty :) Trufle orzechowe z Baileys

 Składniki:

 * 1 szklanka zmielonych orzechów (mogą być włoskie lub laskowe)
* 180 g wafelków orzechowych (bez czekolady)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 pełna łyżka kakao
* 12-14 łyżek likieru Baileys
* kakao do obtoczenia trufli
 Wafelki kruszymy (ja użyłam do tego blendera) i mieszamy z orzechami, cukrem i kakao. Do suchych składników dolewamy ok 12 łyżek likieru i odstawiamy na ok. godzinę. Początkowo masa będzie mokra, ale z czasem wafelki wciągną likier i może się okazać, że masa będzie za sucha. Jeśli tak będzie, po godzinie dolewamy likieru.
Z masy formujemy kulki (u mnie wyszło ok 20) i obtaczamy je w kakao. Są gotowe do spożycia od razu, tylko nie trzymamy ich w lodówce ponieważ stwardnieją. Chleb piwny z orzechami Pieczeń z kaszanką Czekoladowe ciasto migdałowo dyniowe Jabłkowy chlebek odrywany Odrywany chlebek ziołowo serowy Składniki:

 

* filet z indyka (ok. 1,2 kg)

* 2 łyżki powideł śliwkowych

* 3 łyżki miodu

* 2 łyżki sosu sojowego

* 2 łyżki octu winnego

* 1/4 łyżeczki soli

* 2 łyżki wody

 

Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne.

Mięso obwiązujemy nitką aby nadac mu kształt i przekładamy do keksówki. Mięso zalewamy przestudzoną marynatą i obtaczamy je w niej z każdej strony. Mięso odstawiamy do lodówki na 12-24 godziny. 

Na drugi dzień odlewamy zalewę i łączymy ją ze 125 ml wody. Połowę marynaty wlewamy do foremki w której będzie się piekło mięso, a drugą częścią polewamy kilkukrotnie mięso podczas pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut. Studzimy w foremce. czosnkowe chlebki naan
Składniki na 5-6 chlebków:

* 320 g mąki pszennej

* 125 ml ciepłego mleka

* 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego

* 1 łyżka oliwy

* 7 g suchych drożdży (instant)

* 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowo:

 

* 2 pełne łyżki stopionego masła

* 6 - 7 drobno posiekanych, dużych ząbków czosnku

 

Drożdże i sól łączymy z mąką. Wszystkie składniki na ciasto (suche oraz mokre) umieszczamy w misce i zagniatamy około 6-7 minut (idealnie sprawdza się maszyna z hakiem). Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (z blachą w środku).

Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 5-6 kulek, które spłaszczamy ręką na podsypanej mąką stolnicy. W środku placek powinien być cieńszy, a w naokoło grubszy. 

Wierzch smarujemy stopionym masłem (smarowałam dość obficie) i posypujemy posiekanym czosnkiem. 

Kiedy piekarnik się nagrzeje, szybko umieszczamy na blasze placki zachowując między nimi odstęp (ja piekłam 2 razy po 3 placki). Pieczemy tylko do lekkiego zrumienienia (około 12-14 minut). Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  6786

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry