Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Makaron z pomidorami i tuńczykiem
domowe praliny a'la bounty
Najlepsze na świecie ciasteczka owsiane bez mąki, które można modyfikować w dowolny sposób dodając ulubione bakalie :) Z podanych składników wyszło mi 17 ciastek o średnicy 6,5cm. -2 szklanki płatków owsianych zmielonych, ale nie na mąkę -pół szklanki wody -łyżka masła -pół łyżeczki sody -łyżeczka miodu -2 łyżki pestek słonecznika -łyżka suszonej żurawiny -łyżka rodzynek -2 suszone morele Wodę podgrzać w garnuszku, roztapiając w niej masło i miód. Zmielone płatki, sodę i posiekane bakalie wymieszać, zalać gorącą wodą i wyrobić. Ciasto delikatnie rozwałkować, wykrawać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190st. przez 10 minut, po tym czasie ciasteczka przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
Tarta z pieczonym jogurtem greckim i owocami leśnymi. Składniki na kruchy spód: 220 g mąki pszennej 90 g masła, zimnego 30 g smalcu 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm, następnie razem z papierem przenieść nad formę od tarty, obrócić, delikatnie odkleić papier i wylepić nim formę do tarty (o średnicy 25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Wyrównać. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut lub do mocnego zrumienienia ciasta. /ciasto powinno być całkowicie wypieczone, ponieważ nadzienie jest bardzo płynne) Wyjąć z piekarnika. Nadzienie jogurtowe: 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii 3/4 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) 1,5 łyżki golden syrupu lub miodu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem. Odstawić na 10 - 15...
Owsiane muffiny z suszoną morelą i orzechami włoskimi zrobiłam mojej 3-letniej Córci, która zaniosła je do przedszkola z okazji swoich 3 urodzin. Muffiny są zdrowe, pożywne i bez cukru. Naturalnym słodzikiem jest bowiem dobrej jakości miód. Muffiny zawierają płatki owsiane, jogurt naturalny oraz wspomnianą wyżej suszoną morelę i posiekane orzechy włoskie. Na dodatek muffinki robi się szybko i bez użycia miksera. Gorąco polecam, aby wszystkie mamy właśnie takimi łakociami raczyły swoje pociechy!
Ciastka owsiane, które robi się w tempie błyskawiczny.
Owsiane batoniki energetyczne
choinki
Tarta Jabłkowa - prosta i bajecznie pyszna
Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą
...
Carbobara/po kliku
Torttila.
tarta cytrynowa z bezą / K L I K
Ryż z krewetkami
Jakie pyszności!
Kotleciki orzechowe
Pizzowe pączki :D
Składniki: oliwa mięso mielone ok. 200 g pół szklanki kaszy jaglanej pół puszki ciecierzycy curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki natka pietruszki świeża Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki. Na chlebek Naan: 300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej 15 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżka oliwy z oliwek 150 g jogurtu naturalnego 150 g ciepłego mleka Przygotowanie: Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Tarta z owocami i mascarpone
placuszki ziemniaczane, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Zupa z ciecierzycy
PYSZNA ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI Składniki: -1 litr bulionu -250 g serka topionego (śmietankowego) -2 cebule, pokrojone w kosteczkę -2 ząbki posiekanego czosnku -garść posiekanej pietruszki -garść posiekanej cebuli dymki -sól -biały pieprz Przepis: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Zupa z kapusty z pomidorami
Asparagus Gruyere Tart
Ryż smażony z jajkiem, ze szparagami [po przepis kliknij w zdjęcie]

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Włoska zapiekanka makaronowa

 

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Za prostotę, za pewnego rodzaju swojskość i bezpretensjonalność, za to że zawsze się sprawdzają na spotkaniach z przyjaciółmi gdzie serwowanie gustownych i wyszukanych dań nie jest kwestią pierwszorzędną. To dania, które sprawdzają się tam, gdzie stawia się na smak. Smak domu. 

 

Składniki:

 

* 500 g makaronu rigatoni (lub penne)

* 500 g fileta z kurczaka (pokrojonego w kostkę)

* 2 czerwone papryki

* karton przecieru pomidorowego (500 g)

* 5 ząbków czosnku

* 1 szklanka startego parmezanu

* 2 pełne łyżki mascarpone

* 100 ml czerewonego wina (ja użyłam włoskiego wina Celebro)

* 4 łyżki oliwy (2+2)

* 3 łyżki masła

* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

* 2 łyżki posiekanej bazylii

* 1/2 łyżeczki suszonego oregano

* sól i pieprz do smaku 

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Paprykę wkładamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika (opcja grill lub termoobieg) i pieczemy do czasu aż skórka będzie czarna, pomarszczona i zacznie odchodzić od papryki (około 15 minut). Po wyjęciu jej z piekarnika wkładamy ją do miski i szybko przykrywamy szczelnie folią (ja naciągnęłam na miskę jednorazową reklamówkę). Po około 10 minutach papryka powinna bez problemu dać się obrać. Usuwamy też gniazda nasienne i kroimy je w kostkę. 

Mięso posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na 2 łyżkach oliwy do czasu aż mięso będzie miękkie i lekko zrumienione. Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę (2 łyżki) i wrzucamy drobno posiekany czosnek. Smażymy około pół minuty cały czas mieszając a następnie wlewamy wino. Gotujemy do czasu aż wino zredukuje się o połowę i następnie dodajemy przecier pomidorowy, masło, sól i pieprz. Sos gotujemy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając po czym dodajemy pietruszkę, bazylię i oregano. Kontynuujemy gotowanie do czasu aż sos będzie gęsty a jego objętość zmniejszy się o połowę. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy.

Do sosu dodajemy upieczoną paprykę, mięso i połowę parmezanu a następnie mieszamy z makaronem. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pozostałym parmezanem. 

Zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut. KREMOWA ZUPA TWAROGOWA tort dla dzieci maslane ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem gołabki bez zawijania makowa panienka 2 tarta rafaello napoleonek pełnoziarniste muffinki orzechowe z płatkami owsianymi
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  7037

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry