Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Żeberka w pikantnym pomarańczowym sosie
Leśny mech
Ciasteczka otrębowe z sezamem
CIASTO MARCHEWKOWE-CARROT CAKE: 2 jajka/ 1 szklanka cukru/ 1 szklanka mąki/ pół szklanki oleju/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1,5 łyżki cynamonu/ 3 marchewki/ 1 łyżeczka kakao - Marchewki zetrzeć na tarce. Jajka miksujemy z cukrem i olejem. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kakao, cynamon i marchew. Wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 40 min w 180 stopni. Wierzch polać roztopioną białą czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem :)
Cytrynowe orzeźwienie 7 jaj ( oddzielić białka od żółtek) 180 g cukru 180g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru), następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Mąki, proszek przesiać przez sito, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka) Masa śmietanowa: 400ml śmietanki kremówki 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny (ja używam firmy dr oteker) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, kremówkę ubić na puszystą masę, podkowiec dodać cukier puder i żelatynę na końcu dodać jogurt. Masa cytrynowa: 2 duże cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka cukru 350ml wody Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz) pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min. całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę. Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie.
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego Składniki : -ciasto francuskie , -sos pomidorowy , -salami , -ser , -kawałki papryki , - można do tego dodać pieczarki
Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Snickers - BEZ PIECZENIA ! Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej. Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers. Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników. Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje. Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki. Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
kurczak kokosowy Smakujegotuje.pl w sosie miodowym- mango • olej roślinny do smażenia 2 piersi z kurczaka (bez skóry i bez kości), pokrojone na paski • szczypta curry • sól • pieprz • pieprz cayenne ½ szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka szczypiorku, drobno mielonego Sos Miód -Mango: Przygotowanie: -Umieść paski kurczaka w misce i dodaj szczyptę curry, kilka szczypty soli i pieprzu, i szczyptę lub dwie pieprzu cayenne, do pasków, wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw je na chwilę na bok. -do miseczek wsyp oddzielnie mąkę, wiórki i wbij jajka -Panieruj: mąka, jajko wiórki -smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru -Podawać paski gorące, ozdobione szczyptą mielonego szczypiorkiem i sosem Miód-Mango . Sos Miód-Mango ½ szklanki majonezu ½ mango 2 łyżki świeżych liści kolendry 1 łyżka miodu • łyżeczka curry 3-4 krople sosu Sriracha (możesz dodać więcej, jeśli lubisz nieco bardziej pikantne) ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny Przygotowanie: -wszystkie składniki miksować aż do zupęłnego połączenia podawać natychmiast, lub przykryć folią i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szybka tarta borówkowa Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Brokułowe krokiety Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze, w chrupiącej panierce. Nie do końca są to krokiety, bo nie ma tu naleśnika. Dzięki temu przygotowuje się je bardzo szybko, szczególnie gdy można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Makaron i awokado.
Owsiane muffiny z czekoladą i orzechami Pyszności ♥ Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Wołowina z marchewką
Maślankowe muffiny z jabłkami " Fajne i smaczne muffinki, oczywiście z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne". Mają same pyszne zalety: są mięciutkie i puszyste, pełne jabłuszek, smakowicie cynamonowe i mają taką super cukrowo-cynamonową posypkę. Po prostu pycha! " Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Inne kotleciki Ryż, jajko, ser. Wszystko mieszamy i formujemy w kuleczki. Smażymy lub zapiekamy
Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soli szczypta cukru 2 łyżki oleju 1 szkl. letniej wody sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżki oliwy 5 listków świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz mielony Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem.Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.
ciasto na pizzę i dowolne dodatki :)
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.  Składniki na marynatę: jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona.
Zapiekanka  Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika :)
Pomidorki koktajlowe, szpinak,pierś z kurczaka podsmażonego, makaron ugotowany,przyprawy. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika przez około 25 minut aż do zarumienia się sera  :)
Potrzebujesz: pomidory, kukurydzę, ciemne oliwki, dymkę, kilka listków sałaty masłowej oraz dressing (ok. ½ bardzo dużego pęczka natki pietruszki; sok z ½ cytryny; mały ząbek czosnku; ok. 3-4 łyżki oliwy extra vergine sól, pieprz do smaku)...
ciasteczka ;)
Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób): Ciasto na pizze, Sos barbecue, 1 mała czerwona cebula, Duża kulka mozzarelli, Natka pietruszki lub kolendra, Połówka piersi z kurczaka, Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta, sól, mielony czarny pieprz olej do smażenia. Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. Pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Jogurtowiec arbuzowy 

Biszkopt:

 

* 3 jajka

* 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)

* 1/3 szklanki cukru

* 1/2 szklanki mąki pszennej 

* 2 łyżki zimnej wody

* 1 łyżka oleju

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa jogurtowa:

 

* 3 duże kubki jogurtu greckiego (ok. 1 kg)

* 250 ml śmietanki 36%

* 7 pełnych łyżek cukru pudru

* 4 łyżki żelatyny (ok. 40 g)

* 100 ml mleka

 

Galaretka arbuzowa:

 

* 600 g pozbawionego pestek miąższu arbuza

* 200 ml wrzątku

* 2 czerwone galaretki (mnie udało się kupić arbuzowe)

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę (ok. 5-6 minut) a następnie dodajemy do nich wodę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy ją do masy jajecznej. Miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników. 

Dno tortownicy o średnicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia, zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy go w tortownicy. 

Kremówkę ubijamy na sztywno. Odstawiamy.

Jogurt miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku. Miksujemy dosłownie momencik, dodajemy ubitą śmietanę i powoli miksujemy aby śmietana połączyła się z jogurtem. serowy torcik kawowo-malinowy

przepis po kliknięciu w zdjęcie Czekoladowy sernik z kawową galaretką Ciasto Latte Macchiato Pełnoziarniste muffinki orzechowe z płatkami owsianymi (przepis po kliknięciu na zdjęcie) Tarta z pieczonym kurczakiem, porem i pieczarkami
Ciasto:

 

* 270 g mąki

* 140 g zimnego masła

* 1 jajko

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* 3 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

 

* mięso z 2 upieczonych udek z kurczaka

* 600 g pieczarek

* 1 duża cebula

* 1/2 młodego pora

* 2 ząbki czosnku

* 2 jajka

* 150 ml śmietanki 36%

* 100 g żółtego sera

* 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (bez łodyg)

* sól i pieprz do smaku

* 1 pełna łyżka masła

 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, jajko i wodę i ciasto. (Najlepiej i najwygodniej jest przygotowac ciasto w malakserze. Jeśli go nie macie, posiekajcie masło z mąką na stolnicy lub zetrzyjcie je na tarce) 

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (spód i boki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut a następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową (aż do brzegów ciasta) i wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu (u mnie około 2 kg). 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 7 minut. 

Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki a czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy je na maśle a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do chwili, aż cała woda odparuje. Do pieczarek dodajemy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso, jajka, śmietankę, tymianek i starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i tak przygotowany f... gotowaniecieszy.blox.pl Waniliowa tarta z brzoskwiniami i kruszonką Truskawkowe serniczki na zimno

Składniki na 4 porcje 

Spód:

 

*  150 g herbatników

 

Masa serowa:

 

* 250 ml śmietanki 30%

* 500 g waniliowego serka homogenizowanego

* 300 g truskawek

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* cukier puder (do smaku, ok 3 łyżki)

 

Herbatniki rozkruszamy i wsypujemy do szklanek lub miseczek w których będą przygotowywane serniczki. 

Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Truskawki miksujemy na mus. 

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej cukier, serek waniliowy, oraz truskawki wymieszane z żelatyną. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę serową wykładamy na herbatniki i tak przygotowane serniczki chłodzimy ok. 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami.
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  6351

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry