Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Muffinki z bananami i czekoladą
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym
Szpinakowe placuszki z twarogiem
Coś pysznego, coś szybkiego i coś zdrowego. Pyszny deser z mango, banana, jogurtu przekładany pokruszonym pierniczkiem domowej roboty. Jeśli nie macie, możecie użyć dowolnego innego ciastka. Polecam wielozbożowe.  Świetny pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek. Deser pięknie się prezentuję, więc mile zaskoczy waszych gości. LINK DO PRZEPISU PO KLIKNIĘCIU W ZDJĘCIE
jak łatwo zrobic ciasteczkowego motylka
Składniki  - galaretka o smaku truskawkowym: 1 opakowanie - galaretka o smaku owoców leśnych: 1 opakowanie - śmietana kremówka 30%: 400 gramów - Żelatyna: 1 łyżeczka - cukier waniliowy: 4 łyżeczki - kandyzowana wiśnia: 12 sztuk Sposób przygotowania 1. Każdą galaretkę rozpuścić zgodnie z informacją na opakowaniu, zniejszając tylko ilość wody (jeśli na opakowaniu jest dodać 500 ml, to dodajemy 450 ml). Galaretki pozostawić do ostygnięcia. 2. Schłodzone galaretki wlać do przygotowanych naczyń. Każde naczynie ustawić pod kątem, tak aby zastygająca galaretka była przechylona. Pozostawić w miejscu chłodnym do stężenia. 3. Schłodzoną śmietanę ubić dodając cukier waniliowy i rozpuszczoną żelatynę. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. 4. galareka owocowa - krok 4 Łączymy galaretki z bitą śmietaną. Ozdabiamy kandyzowaną wisienką.
Misiaki, szukałam szukałam i znalazłam! Mam przepis: *500g mąki *90ml oliwy z oliwek *200ml wytrawnego białego wina *2 szczypty soli --farsz-- *350g szpinaku *350g sera rikotty *jajko *100g parmezanu *sól *pieprz *bułka tarta/okruszki chleba piec 30 minut w 180 stopniach C :)Smacznego!
niebiańskie babeczki na kinderbal :) do przeobrażenia zwykłych muffinek z nudnym, białym kremem wystarczy niebieski barwnik i  tęczowe żelki :)
mniam
Sałatka z kurczakiem i słodkim jogurtowym sosem
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
xxx
xxx
Pełnoziarniste muffiny z borówkami
1,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 0,5 szklanki cukru 1,25 szklanki mąki 1 łyżeczka cynamonu 0,75 łyżeczki sody 0,25 łyżeczki soli 1 łyżeczka soli  Wszystkie „suche” składniki wymieszać.  1 jajko 0,75 szklanki mleka 4 łyżki oleju 0,5 – 1 szklanki suchych owoców  „Mokre” składniki wymieszać razem i dodać „suche”. Wkładać do papilotków do objętości 3/4. Piec w temp. 190 stopni 15-20 minut.
Coś pysznego do zrobienia ^^
Miodowe ciasteczka z przyprawami korzennymi
Przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą.  Szpinak podsmaż z czosnkiem. Piersi rozbij, nakładaj po kawałku mocarelli i łyżkę szpinaku. Zwiń, posól, popieprz. Rozgrzej piekarnik do 180°C i zapiekaj przez 45 min.
2 banany + 1 szklanka otrebow. dodaj co masz pod reka, wiorki kokosowe, orzechy, kawalki czekolady. Wstaw do piekarnika na 15 min (200°)
Szpinak i kurczak dobrana para:)
Proste mufinki (jakos brakuje mi w nich proszku do pieczenia... robil ktos?)
Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam.  Ciasto:      200 g mąki     120g masła     zimna woda (ok. 30 ml)     2 szczypty soli     ½ łyżeczki cukru  Farsz:      3 większe pory     300 g pieczarek     2 łyżki masła     sól     pieprz  Sos:      2 łyżki masła     2 łyżki mąki     350 ml mleka     200 g tartego, żółtego sera     2 żółtka     2 łyżki natki pietruszki     sól     pieprz     gałka muszkatołowa   Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.  Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.  Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...
brokulowe kotlety
KILKA REWELACYJNYCH SPOSOBÓW NA PIĘKNE WYPIEKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Potrzebne: Świeży chleb (lepiej się kroi) Ser żółty lub mozarella Szczypiorek (jak kto woli mogą być również inne dodatki) Przyprawy (np. do grzanek) Masło Ponieważ nie jest tu pokazane jak zrobić taki chleb, napiszę :)  Jak zrobić? Cały chleb nacina się w kratkę. W przerwy między nimi wkłada się żółty ser bądź mozarelle (bardziej się ciągnie) i jakieś przyprawy można trochę masła i np. szczypiorek bądź inne dodatki.  Później się chwilę zapieka w piekarniku, żeby ser się rozpuścił i gotowe .
Kurczak z ciecierzycą i pomidorami   Kurczaka robimy w 2 Cazuelach – po 1 dla każdej osoby. Cazuele należy wcześniej wymoczyć w ciepłej wodzie przez około pół godziny.    Składniki dla 2 osób: - 1 filet z kurczaka - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 1 puszka pomidorów krojonych - 300 g ciecierzycy z puszki - 1 kulka sera mozarella  - sól, pieprz, papryka słodka, oregano i bazylia  - 2 łyżki oliwy - kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji  Wykonanie: 1.	Kurczaka kroimy w kosteczkę o boku około 1,5 cm 2.	Do miski wrzucamy pokrojonego kurczaka, posypujemy mąką kukurydzianą i mieszamy. 3.	Do kurczaka dodajemy także pomidory z puszki, odsączoną ciecierzycę, przyprawy, oliwę. 4.	Wszystko razem mieszamy aby wszystkie składniki były obtoczone w mieszance pomidorowej. 5.	Tak przygotowaną masę przekładamy do 2 miseczek cazuela, na wierzch układamy plasterki mozarelli oraz pomidorki koktajlowe. 6.	Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około  40 minut.  Smacznego!  Zaprezentowane hiszpańskie miseczki cazuela dostępne są w sklepie internetowym Cazuela.

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Jabłecznik poduszkowiec CHLEBEK  CZOSNKOWY Chrupiący kurczak ze słodko pikantnym akcentem Masa serowa:

 

* 750 g sera (najlepiej sernikowego, z wiaderka)

* 100 g ugotowanego na mleku ryżu (waga przed gotowaniem)

* 3 jajka

* 3 łyżki likieru Cointreau (ewentualnie innego alkoholu o wyraźnym smaku - rum, malibu, amaretto)

* 1 szklanka cukru

* 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%

* 40 g miękkiego masła

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 

 

Polewa:

 

* 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%

* 2 płaskie łyżki cukru pudru

 

Ryż gotujemy na mleku ok 20 minut (powinien być bardzo miękki, a nawet rozgotowany). Odstawiamy do przestygnięcia, jednak ryż nie powinien być zbyt zimny, ponieważ wówczas może się zbić w bryłę, i ciężko będzie go rozmieszać z masą serową.

Ser miksujemy z masłem, mąką i cukrem a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Masę serową przelewamy do wyłożonej papierem tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Sernik pieczemy ok 70 minut a następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy go w nim jeszcze godzinę. Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy na kilka godzin do przestygnięcia a następnie polewamy go śmietaną wymieszaną z cukrem. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 10 godzin. Ciasto latte macchiato
Składniki na formę 24x28 cm

Biszkopt:

 

* 4 duże jajka (XL)

* 1 szczypta soli

* 2/3 szklanki cukru

* 2/3 szklanki mąki

* 1,5 łyżki kakao

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki wody

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia     

 

Krem:

 

* 200 g bardzo miękkiego masła

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)

* 400 g waniliowego serka homogenizowanego

 

Poncz:

 

* 5 kaw espresso (w sumie około 300 ml)

* 100 ml likieru Baileys (może też być kawowy lub czekoladowy)

 

Dodatkowo:

 

* 1,5 paczki okrągłych biszkoptów

* gorzkie kakao  

 

Jajka ubijamy z solą i cukrem przez około 7-8 minut na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy olej i wodę. Miksujemy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i kakao i przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypanej kaszą manną formy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30 minut.

Mocno schłodzony biszkopt przekrawamy na 2 części.

Masło ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (co najmniej 7 minut). Do masy maślanej dodajemy mleko w proszku i serki. Miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Pierwszy blat ciasta wkładamy do formy. Ponczujemy go i wykładamy na niego połowę masy. Na masie układamy zamoczone w ponczu biszkopty i lekko oprószamy je kakao. Biszkopty przykrywamy drugim blatem lekko posmarowanym kremem (ok. 1/3 z ... Kurczaczek frappe ekstrakt
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  5590

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 51 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry