Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Verrinki z wędzonym łososiem i ricottą
...
Carbobara/po kliku
Torttila.
tarta cytrynowa z bezą / K L I K
Ryż z krewetkami
Jakie pyszności!
Kotleciki orzechowe
Pizzowe pączki :D
Składniki: oliwa mięso mielone ok. 200 g pół szklanki kaszy jaglanej pół puszki ciecierzycy curry czerwone w paście, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, imbir, natka pietruszki natka pietruszki świeża Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i zagotować wg instrukcji na opakowaniu. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić mięso mielone z indyka i podsmażyć do zmiany koloru. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną i ciecierzycę. Przyprawić do smaku przyprawami. Dodać świeżą natkę pietruszki. Na chlebek Naan: 300 g (po 150 g ) mąki pszennej tortowej lub luksusowej 15 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżka oliwy z oliwek 150 g jogurtu naturalnego 150 g ciepłego mleka Przygotowanie: Zagrzać mleko w rondelku. Przenieść drożdże do niewielkiej miski, dolać do niej 1 łyżkę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odłożyć na kilka minut. Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia. Następnie dodać do ciepłego mleka roztrzepane jajko, oliwę z oliwek, jogurt naturalny. Do miski z mąką dodać mieszankę mleczną i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Nie powinno lepić się do rąk. Jeżeli tak się dzieje należy dodać jeszcze trochę mąki, ale nie za dużo – tylko tyle aby ciasto nie kleiło się do rąk i wciąż pozostało miękkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Tarta z owocami i mascarpone
placuszki ziemniaczane, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Zupa z ciecierzycy
PYSZNA ZUPA SEROWA Z GRZANKAMI Składniki: -1 litr bulionu -250 g serka topionego (śmietankowego) -2 cebule, pokrojone w kosteczkę -2 ząbki posiekanego czosnku -garść posiekanej pietruszki -garść posiekanej cebuli dymki -sól -biały pieprz Przepis: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą. Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką i drobno posiekaną cebulą dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Zupa z kapusty z pomidorami
Asparagus Gruyere Tart
Ryż smażony z jajkiem, ze szparagami [po przepis kliknij w zdjęcie]
Fit rolady na parze z warzywami i ziołami
Gnocchi z kuskusu ze szpinakiem, parmezanem i orzeszkami nerkowca :)
Quiche z łososiem i szpinakiem
Szpinakowe trio
Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem
Tarta ze szpinakiem
Pierogi pełnoziarniste ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami
...
waniliowa tarta z jabłkami, przepis po kliknięciu na zdjęcie

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Odrywany chlebek ziołowo serowy TARTA Z POREM I PIECZARKAMI
Ciasto:

200 g mąki
120g masła
zimna woda (ok. 30 ml)
2 szczypty soli
½ łyżeczki cukru
Farsz:

3 większe pory
300 g pieczarek
2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
350 ml mleka
200 g tartego, żółtego sera
2 żółtka
2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa 
Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło.

Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto.

Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200... Jabłkowy chlebek odrywany. Babcina szarlotka BABCINA SZARLOTKA


"...Taką najprawdziwszą, babciną, z pysznym ciastem i prażonymi na maśle jabłkami. Wykończoną odrobiną lukru. Im starszą, tym lepszą. Z naszych, młodych, cudownie pachnących jabłek."

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥ NAPOLEONEK


"Ciasto, zapewne ze względu na swą wiekowość oraz czasy w jakich powstało, jest bardzo ekonomiczne i składa się z podstawowych, dostępnych w każdym domu składników. Po podliczeniu, koszt dużej, prawie 3 kilogramowej blaszki ciasta, to zaledwie 18 zł, czyli raptem 6 zł za kilogram. Bardzo przystępnie, prawda?"

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;) Makowa Panienka 

Ciasto:

 

* 150 g maku

* 100 g wiórków kokosowych

* 100 g mielonych migdałów

* 100 g cukru

* 8 białek

* 4 żółtka

 

Krem:

 

* 2 budynie śmietankowe

* 350 ml mleka UHT

* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)

* 200 g cukru

* 4 żółtka

* 200 g miękkiego masła

 

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.

Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć).

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.

Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. tatar z łososia BATONIKI RYŻOWE Z KRÓWKAMI I MARSHMALLOWSAMI
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  6646

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry