Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

CIASTO MARCHEWKOWE-CARROT CAKE: 2 jajka/ 1 szklanka cukru/ 1 szklanka mąki/ pół szklanki oleju/ 1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1,5 łyżki cynamonu/ 3 marchewki/ 1 łyżeczka kakao - Marchewki zetrzeć na tarce. Jajka miksujemy z cukrem i olejem. Do masy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać kakao, cynamon i marchew. Wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec ok. 40 min w 180 stopni. Wierzch polać roztopioną białą czekoladą, lukrem lub posypać cukrem pudrem :)
Cytrynowe orzeźwienie 7 jaj ( oddzielić białka od żółtek) 180 g cukru 180g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijana dodać cukier ( do prawie całkowitego rozpuszczenia cukru), następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze ok. 1 minuty. Mąki, proszek przesiać przez sito, dodawać małymi porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blachę piec ok. 40 min w180*C ( u mnie blacha 20x30, ciasto piec do tzw. suchego patyczka) Masa śmietanowa: 400ml śmietanki kremówki 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukru pudru 3 płaskie łyżeczki żelatyny (ja używam firmy dr oteker) Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, kremówkę ubić na puszystą masę, podkowiec dodać cukier puder i żelatynę na końcu dodać jogurt. Masa cytrynowa: 2 duże cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka cukru 350ml wody Cytryny dobrze umyć obrać ze skórki(usuwając jak najwięcej białej części skórki, gdyż w niej zawarta jest gorycz) pokroić w drobne kawałki(usuwając pestki) dodać cukru, wodę, gotować na wolnym ogniu przez ok 5 min. całość przestudzić, zmiksować, przetrzeć przez sitko. W otrzymanym soku rozpuścić galaretkę. Dalsza część przepisu po kliknięciu w zdjęcie.
Wytrawne ciastka z ciasta francuskiego Składniki : -ciasto francuskie , -sos pomidorowy , -salami , -ser , -kawałki papryki , - można do tego dodać pieczarki
Sernik z białą czekoladą i owocami jagodowymi. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Kruche ciasto kokosowe z jagodami i porzeczkami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Snickers - BEZ PIECZENIA ! Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej. Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers. Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników. Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje. Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki. Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
kurczak kokosowy Smakujegotuje.pl w sosie miodowym- mango • olej roślinny do smażenia 2 piersi z kurczaka (bez skóry i bez kości), pokrojone na paski • szczypta curry • sól • pieprz • pieprz cayenne ½ szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka szczypiorku, drobno mielonego Sos Miód -Mango: Przygotowanie: -Umieść paski kurczaka w misce i dodaj szczyptę curry, kilka szczypty soli i pieprzu, i szczyptę lub dwie pieprzu cayenne, do pasków, wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw je na chwilę na bok. -do miseczek wsyp oddzielnie mąkę, wiórki i wbij jajka -Panieruj: mąka, jajko wiórki -smaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru -Podawać paski gorące, ozdobione szczyptą mielonego szczypiorkiem i sosem Miód-Mango . Sos Miód-Mango ½ szklanki majonezu ½ mango 2 łyżki świeżych liści kolendry 1 łyżka miodu • łyżeczka curry 3-4 krople sosu Sriracha (możesz dodać więcej, jeśli lubisz nieco bardziej pikantne) ½ łyżeczki świeżego soku z cytryny Przygotowanie: -wszystkie składniki miksować aż do zupęłnego połączenia podawać natychmiast, lub przykryć folią i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Szybka tarta borówkowa Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Brokułowe krokiety Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze, w chrupiącej panierce. Nie do końca są to krokiety, bo nie ma tu naleśnika. Dzięki temu przygotowuje się je bardzo szybko, szczególnie gdy można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Makaron i awokado.
Owsiane muffiny z czekoladą i orzechami Pyszności ♥ Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Wołowina z marchewką
Maślankowe muffiny z jabłkami " Fajne i smaczne muffinki, oczywiście z książki "Muffiny-małe, ale za to przepyszne". Mają same pyszne zalety: są mięciutkie i puszyste, pełne jabłuszek, smakowicie cynamonowe i mają taką super cukrowo-cynamonową posypkę. Po prostu pycha! " Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Inne kotleciki Ryż, jajko, ser. Wszystko mieszamy i formujemy w kuleczki. Smażymy lub zapiekamy
Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 30 g świeżych drożdży 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soli szczypta cukru 2 łyżki oleju 1 szkl. letniej wody sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego (najlepiej domowego, ale może być z kartonu) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżki oliwy 5 listków świeżej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz mielony Drożdże, ze szczyptą cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże z mlekiem, wodę i olej. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Ciasto powinno podwoić swą objętość. W czasie gdy ciasto wyrasta, przygotować sos.Na oliwie zeszklić drobno pokrojony czosnek. Wlać przecier. Dodać zioła sól i cukier. Dusić na małym ogniu ok 20 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawić mielonym pieprzem.Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozciągnąć lub lekko rozwałkować, tworząc koło o śr 30 cm.( Jeśli lubicie cienką pizzę, podzielcie ciasto na dwie części i otrzymacie dwie pizze.)Na środku ciasta narysować okrąg i pokroić go na 8 części (patrz zdj.) Nie pokrojoną część ciasta posmarować sosem, ułożyć mozarellę i dowolne dodatki. Trójkąty powstałe po pocięciu środka, zakładać pod brzeg ciasta. Wierzch posmarować mlekiem i posypać dowolnymi ziołami ( u mnie bazylia ). Odstawić na 10 minut, by ciasto lekko się napuszyło.Piec w temp. 220C ok 10-15 minut.
ciasto na pizzę i dowolne dodatki :)
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Przepis na kurczaka w marynacie jogurtowej.  Składniki na marynatę: jogurt, posiekany szczypiorek, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona.
Zapiekanka  Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika :)
Pomidorki koktajlowe, szpinak,pierś z kurczaka podsmażonego, makaron ugotowany,przyprawy. Wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika przez około 25 minut aż do zarumienia się sera  :)
Potrzebujesz: pomidory, kukurydzę, ciemne oliwki, dymkę, kilka listków sałaty masłowej oraz dressing (ok. ½ bardzo dużego pęczka natki pietruszki; sok z ½ cytryny; mały ząbek czosnku; ok. 3-4 łyżki oliwy extra vergine sól, pieprz do smaku)...
ciasteczka ;)
Składniki na dwa chlebki (dla 8-10 osób): Ciasto na pizze, Sos barbecue, 1 mała czerwona cebula, Duża kulka mozzarelli, Natka pietruszki lub kolendra, Połówka piersi z kurczaka, Na panierkę: mąka, 1 jajko, bułka tarta, sól, mielony czarny pieprz olej do smażenia. Wykonanie: Przygotowujemy ciasto na pizzę. Pierś z kurczaka tniemy na kotlety, delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy trzy naczynia, jedno z mąką, drugie z roztrzepanym jajkiem, trzecie z bułką tartą. Każdy kotlet z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż się przyrumienią. Studzimy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a mozzarellę w plastry. Blachę z piekarnika wykładamy folia aluminiowa i smarujemy ją olejem, lub układamy matę silikonowa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Ciasto na pizzę dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt. Bo bokach ciasta z obu stron robimy nacięcia. Na środku rozsmarowujemy sos barbecue układamy paski kurczaka, na nim mozzarellę, czerwoną cebulę i posypujemy natką pietruszki. Następnie zawijamy paskami ciasta, tak, aby zostawały w chlebku przerwy. Pieczemy 25-30 minut. Po upieczeniu, kroimy na mniejsze kawałki i podajemy z dowolnymi sosami i np. sałatą.
Sałatka z pęczaku   - szklanka kaszy pęczak - pomidor - zielona papryka - ogórek szklarniowy (lub kilka gruntowych) -  łodyga selera naciowego - 1/2 czerwonej cebulki - sól, pieprz  1. Kaszę ugotować wystudzić. 2. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać  Podawać z sosem jogurtowym, majonezowym, lub winegret - według upodobań.
Muffinki z bananami i czekoladą
Cannelloni z mięsem i pieczarkami w sosie beszamelowym

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

serowy torcik kawowo-malinowy

przepis po kliknięciu w zdjęcie Czekoladowy sernik z kawową galaretką Ciasto Latte Macchiato Pełnoziarniste muffinki orzechowe z płatkami owsianymi (przepis po kliknięciu na zdjęcie) Tarta z pieczonym kurczakiem, porem i pieczarkami
Ciasto:

 

* 270 g mąki

* 140 g zimnego masła

* 1 jajko

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka cukru

* 3 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

 

* mięso z 2 upieczonych udek z kurczaka

* 600 g pieczarek

* 1 duża cebula

* 1/2 młodego pora

* 2 ząbki czosnku

* 2 jajka

* 150 ml śmietanki 36%

* 100 g żółtego sera

* 2 łyżeczki świeżych liści tymianku (bez łodyg)

* sól i pieprz do smaku

* 1 pełna łyżka masła

 

Mąkę łączymy z solą i cukrem. Następnie dodajemy masło, jajko i wodę i ciasto. (Najlepiej i najwygodniej jest przygotowac ciasto w malakserze. Jeśli go nie macie, posiekajcie masło z mąką na stolnicy lub zetrzyjcie je na tarce) 

Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim tortownicę o średnicy 24 cm (spód i boki). Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 30 minut a następnie na ciasto wykładamy folię aluminiową (aż do brzegów ciasta) i wysypujemy obciążenie w postaci fasoli lub grochu (u mnie około 2 kg). 

Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i ciasto dopiekamy kolejne 7 minut. 

Cebulę kroimy w kostkę, pora w półplasterki a czosnek ścieramy na tarce. Podsmażamy je na maśle a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do chwili, aż cała woda odparuje. Do pieczarek dodajemy obrane z kości i pokrojone w kostkę mięso, jajka, śmietankę, tymianek i starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i tak przygotowany f... gotowaniecieszy.blox.pl Waniliowa tarta z brzoskwiniami i kruszonką Truskawkowe serniczki na zimno

Składniki na 4 porcje 

Spód:

 

*  150 g herbatników

 

Masa serowa:

 

* 250 ml śmietanki 30%

* 500 g waniliowego serka homogenizowanego

* 300 g truskawek

* 2 płaskie łyżeczki żelatyny

* cukier puder (do smaku, ok 3 łyżki)

 

Herbatniki rozkruszamy i wsypujemy do szklanek lub miseczek w których będą przygotowywane serniczki. 

Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia.

Truskawki miksujemy na mus. 

Kremówkę ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do niej cukier, serek waniliowy, oraz truskawki wymieszane z żelatyną. Miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 

Masę serową wykładamy na herbatniki i tak przygotowane serniczki chłodzimy ok. 3-4 godziny. Przed podaniem dekorujemy świeżymi truskawkami. Tortille - przepis

Składniki na 16 tortilli:

 

* ok. 650 g mąki pszennej

* 500 ml tłustego mleka

* 1 łyżeczka soli

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżka masła

 

Mleko podgrzewamy do chwili rozpuszczenia się masła. Mleko nie powinno byc zbyt gorące (ok. 50 stopni). Do mleka dodajemy sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może kleić się do rąk, więc ilość mąki zależy od jej rodzaju. Może się okazac, że potrzeba jej będzie więcej niż 650 g. 

Zagniecione ciasto dzielimy na 16 części i formujemy kulki które przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Po tym czasie wałkujemy je na cienkie plaski wielkości patelni i pieczemy na suchej patelni po około 20-25 sekund z każdej strony (nie doprowadzając do spalenia).

Nie podsypujcie ciasta podczas wałkowania zbyt dużą ilością mąki, aby nie paliła się na patelni.
Obserwuj użytkownika
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  6320

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 
KingaGierak

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 53 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry