Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

* Zakręcone Bułeczki z Pesto *
Ciasto gruszkowe
Tort dyniowy z serkiem śmie...
HIT! Owsiane placuszki bana...
MARCHEWKOWE MUFFINY Z DAKTY...
Piegusek z maniapieczenia.com
Bardzo kakaowe naleśniki ja...
Babeczki ośmiornice
Mojito z arbuzem składniki ...
Koktajl spalający tłuszcz S...
SERNIK NA ZIMNO NA JOGURCIE...
Sernik jagodowy z białą cze...
Z jajkiem
Jak zrobić CIASTO W PASKI! ...
Podkręć metabolizm i spal t...
Antycellulitowy koktajl - S...
Na REDUKCJĘ WAGI - zastrzyk...
Jak zrobić najprostsze domo...
Pierś z warzywami i serem w...
Pomysł na przekąskę imprezową
Oponki serowe. Przepis po k...
zdrowo i smacznie :)
Kurczak po marokańsku
śmietanowiec - po kliknięci...
Makaron z pomidorami i tuńc...
domowe praliny a'la bo...

Więcej zszywek ze źródła

gotowaniecieszy.blox.pl

Słodko pikantne skrzydełka Ciasteczka z płatków jaglanych Kostka wiśniowo piernikowa Granola machewkowa Idealny sernik waniliowy. Pyszne Zeppole. Gotowe w 15... Torcik truskawkowo różany. Śniadaniowe ciasteczka z ba... Kostka karmelowo brzoskwini...
Obserwuj profil
karola1987

karola1987 od sylwia2137

Dodane 31.10 o 21:48 z

gotowaniecieszy.blox.pl

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  11170

Tarta z Porem i Pieczarkami Zdecydowanie najlepsza, jaką gdziekolwiek i kiedykolwiek jadłam. Ciasto: 200 g mąki 120g masła zimna woda (ok. 30 ml) 2 szczypty soli ½ łyżeczki cukru Farsz: 3 większe pory 300 g pieczarek 2 łyżki masła sól pieprz Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 200 g tartego, żółtego sera 2 żółtka 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Mąkę łączymy z solą i cukrem. Dodajemy zimne masło i łączymy tak długo rozdrabniając palcami aż uzyskamy bardzo drobną kruszonkę. Dodajemy zimną wodę i formujemy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min (ja zostawiłam w lodówce na całą noc i super się wałkowało i układało w formie). Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (u mnie średnica 30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 200 stopni pilnując, by ciasto zbytnio się nie zrumieniło. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Pory kroimy (nie zbyt grubo – ok. 2-3 mm). Zalewamy je w misce wrzątkiem i odcedzamy po ok. 2 minutach. Pieczarki drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Kiedy woda odparuje dodajemy pory i dusimy do miękkości. Solimy i pieprzymy do smaku. Farsz wykładamy na ciasto. Całość polewamy sosem. W garnku topimy masło i dodajemy mąkę. Kiedy składniki się połączą zalewamy je mlekiem i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki. Kiedy sos trochę przestygnie dodajemy utarty ser (ja...

sylwia2137

dodajemy utarty ser (ja wybrałam twarda mozarellę o łagodnym smaku – ostre sery tu nie pasują), pietruszkę i żółtka. Dokładnie mieszamy i zalewamy tartę. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła. * Zimną tartę najlepiej odgrzać w kąpieli wodnej. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach tarta jest ciepła, a my unikamy wysuszenia jej w piekarniku.

31.10 o 20:47    | 

KingaGierak

nn

22.01 o 14:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

oraz 55 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry