Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Obserwuj profil
wiki930

wiki930

Dodane 15.05 o 14:59
Przypnij Polub Komentuj
  54
TARTA Z RABARBAREM I KREMEM KARMELOWO-ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA FORMĘ O WYMIARACH 11X35CM

Składniki na ciasto:
140 g mąki pszennej
15 g kakao 
30 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko 
1-2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
1 czubata łyżeczka agaru
62 g gładkiego masła orzechowego 
75 g kajmaku (lub kupnej masy krówkowej) 
270 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
6 lasek rabarbaru 
300 ml wody
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowujemy ciasto - mąkę, kakao, cukier puder wsypujemy do misy miksera. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło i zaczynamy miksować. Dodajemy jajko, cały czas miksując - ciasto powinno zacząć już zbijać się w grudki i łączyć w większą kulę. W razie potrzeby dodajemy wodę, by powstało jednolite ciasto. Nie miksujemy za długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.

Po tym czasie wałkujemy na prostokąt (większy niż wymiary formy, by powstały też ranty) i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia.
Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie 10 minut bez obciążenia. Studzimy. 
Agar-agar wsypujemy do szklanki, dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy do rozpuszczenia proszku

Masło orzechowe, kajmak i 110 ml kremówki umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu gotujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy agar i mieszamy rózgą, by dobrze się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia. 

165 ml kremówki ubijamy na sztywno (warto ją dobrze schłodzić wcześniej). Mieszamy z masą kajmakową i chłodzimy w lodówce. 

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki szerokości foremki do tarty. Do garnka dodajemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy. Kiedy zawrze, dodajemy połowę rabarbaru i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, dodajemy pozostały rabarbar i znów gotujemy 10 minut, odcedzamy. Rabarbar studzimy. 

Na tartę wykładamy krem karmelowo-orzechowy, a na wierzch kawałki rabarbaru jeden obok drugiego na całej długości ciasta.

TARTA Z RABARBAREM I KREMEM KARMELOWO-ORZECHOWYM
SKŁADNIKI NA FORMĘ O WYMIARACH 11X35CM

Składniki na ciasto:
140 g mąki pszennej
15 g kakao
30 g cukru pudru
60 g masła
1 jajko
1-2 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
1 czubata łyżeczka agaru
62 g gładkiego masła orzechowego
75 g kajmaku (lub kupnej masy krówkowej)
270 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
6 lasek rabarbaru
300 ml wody
50 g cukru
sok z 1/2 cytryny

Przygotowujemy ciasto - mąkę, kakao, cukier puder wsypujemy do misy miksera. Dodajemy pokrojone w małą kostkę masło i zaczynamy miksować. Dodajemy jajko, cały czas miksując - ciasto powinno zacząć już zbijać się w grudki i łączyć w większą kulę. W razie potrzeby dodajemy wodę, by powstało jednolite ciasto. Nie miksujemy za długo, tylko do połączenia składników.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy minimum 30 minut.

Po tym czasie wałkujemy na prostokąt (większy niż wymiary formy, by powstały też ranty) i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy ceramiczne kulki do pieczenia.
Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 175 stopni, a następnie 10 minut bez obciążenia. Studzimy.
Agar-agar wsypujemy do szklanki, dodajemy kilka łyżek wody i mieszamy do rozpuszczenia proszku

Masło orzechowe, kajmak i 110 ml kremówki umieszczamy w garnuszku i na małym ogniu gotujemy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy agar i mieszamy rózgą, by dobrze się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia.

165 ml kremówki ubijamy na sztywno (warto ją dobrze schłodzić wcześniej). Mieszamy z masą kajmakową i chłodzimy w lodówce.

Rabarbar oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki szerokości foremki do tarty. Do garnka dodajemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy. Kiedy zawrze, dodajemy połowę rabarbaru i gotujemy 10 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową, dodajemy pozostały rabarbar i znów gotujemy 10 minut, odcedzamy. Rabarbar studzimy.

Na tartę wykładamy krem karmelowo-orzechowy, a na wierzch kawałki rabarbaru jeden obok drugiego na całej długości ciasta.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
adriannacharczuk
Zszywka przypięta na tablicach:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry