Inkwizycja w kościele katolickim


bettypasja

bettypasja

Dodane 18.09 o 18:58
Obserwuj

Tęczowy pasztet z warzyw

marchewki-500g
pomarańczowa papryka-1
buraki-500g
ziemniaki-3
seler-1
pory-2
zielony groszek-250g
szpinak-250g
mleko-500ml
mąka-2 łyżki
masło-2 łyżki
gałka muszkatołowa-szczypta startej
Gruyère starty-3 łyżki
jajka-4
sok z cytryny-1 łyżka
Ugotować oddzielnie marchewkę i buraki w małej ilości wody. Do buraków dodać odrobinę soku z cytryny, by nie straciły koloru. Ugotować ziemniaki, selera i białe części porów razem, też w niewielkiej ilości wody, do miękkości. Zblanszować szpinak wrzątkiem. Groszek gotować 5-6 minut w wodzie z solą i odrobiną cukru, aby nie stracił koloru.

W rondlu przygotować beszamel: wrzucić masło, dodać mąkę. Smażyć przez chwilę mieszając. Dodać mleko mieszając energicznie i gotować kilka minut od zagotowania na średnim ogniu mieszając, aby nie powstały grudki. Doprawić gałką i dosypać ser. Sos beszamelowy podzielić na cztery części. Gdy przestygnie do każdej z tych części dodać jedno całe jajko, dokładnie wymieszać. Z warzyw przygotować 4 masy. Marchewkę zmiksować z upieczoną pomarańczową papryką, obraną ze skórki. Osobno zmiksować buraczki. Ziemniaki zmiksować z selerem i porem a groszek ze szpinakiem. Każdą z mas lekko posolić i dodać po łyżce beszamelu. Foremkę na pasztet wyłożyć pergaminem. Układać w niej warstwami masy jarzynowe w kolejności: zielona, różowa, pomarańczowa i biała. Foremkę wstawić do naczynia z wodą (tak aby woda sięgała nie wyżej niż do połowy wysokości), przykryć i piec w 120°C około godziny. Podawać z ...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: