Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

Szarlotka sypana, czyli… ciasto, bez użycia mikserów, robotów kuchennych i innych tym podobnych maszyn Bez zagniatania, bez jajek i bez stresu, że coś może się nie udać :)
Chrupiące pieczarki w serowym cieście ! :)
GORĄCA CZEKOLADA W 10 MINUT! <3
xxx
Grzanki z mozzarellą
Kanapka MONTE CRISTO
galaretka
ZIEMNIAKI PO MISTRZOWSKU - NATNIJ, OBSYP PARMEZANEM LUB INNYM SEREM - ZAPIECZ I GOTOWE!
ciasto francuskie + szynka + ser
jak dobierać przyprawy
Kotlety drobiowe z serem

Składniki:
2 filety z piersi kurczaka, 
3 jajka, 
300 g żółtego sera w kostce, 
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki bazylii,
ząbek czosnku, 
7 łyżek mąki pszennej, 
cebula, 
olej rzepakowy do smażenia, 
1/2 pęczka natki pietruszki.

Przygotowanie:
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną Przepis po kliknięciu w zdjęcie! ;)
Sosy do dan z grilla i nie tylko.
pyszne kulki serowe ze szpinakiem - błyskawiczny i prosty przepis po kliknięciu w zdjęcie
Tiramisu owocowe

Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok. 

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Kulki kokosowe/ Raffaello

Składniki:
300g białej czekolady
200g wiórek kokosowych
50g masła
¾ szklanki śmietany słodkiej 30%
łyżka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

Sposób przygotowania:
Czekoladę pokruszyć na małe kawałeczki.
Śmietanę wymieszać z 100g wiórek kokosowych. Pozostawić na 15 min.
Śmietanę z kokosem podgrzewać na małym ogniu około 10 min. Nie doprowadzić do wrzenia.
Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się czekolady. Pozostawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodać ostudzoną masę i rum.
Wstawić do zamrażalnika, aby masa stwardniała.
Do miski wsypać 100g kokosu.
Ręce maczać we wodzie i formować z masy kuleczki. Kulki obtaczać w kokosie.
Gotowe kulki schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
SKŁADNIKI:

Spód:

150 g czekoladowych herbatników*
50g miękkiego masła

* dałam: 150g ciastek zbożowych i 1 łyżkę gorzkiego kakaa

Masa serowa:

1kg serka homogenizowanego typu quark (użyłam ser z wiaderka)
150g cukru
25g skrobi kukurydzianej (użyłam 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej)**
4 jajka
150ml kwaśnej śmietany 20% tłuszczu (użyłam 18%)
1 łyżka ekstraktu z wanilii (można użyć 1 łyżeczkę cukru waniliowego)
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
gorzkiej czekolady.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 min w 180ºC. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160ºC i piec jeszcze przez około 1 godziny – 1 godziny 15 minut. Masa serowa powinna by ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Gdy będzie mocno zimny zdjąć obręcz tortownicy. Na drugi dzień jest najlepszy.
Ziemniaki w marynacie jogurtowej 

Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
- świeży rozmaryn


Przygotowanie:

Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. 

Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. 

Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. 

Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. 

Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
SKŁADNIKI (12 placuszków):

- połówka piersi z kurczaka
- 2 jajka małe
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 szczypty chili
- sól, pieprz
- olej

WYKONANIE:

1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki.
2.Paprykę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa razem z kukurydzą i natką pietruszki.
3 . Jajka roztrzepać i dodać do mięsa. Całość wymieszać, a następnie dodać mąkę i doprawić słodką papryką, chili, solą oraz pieprzem. Jeśli masa nie będzie spójna można dodać odrobinę więcej mąki.
4. Z masy formować kotleciki i układać bezpośrednio na rozgrzanej patelni z olejem. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać z białym pieczywek lub ziemniakami i dowolną surówką.
śniadanie w 15 minut.
sałatka z awokado
Rożki serowe z jabłkami
z ciasta twarogowego, kruchego i maślanego jak francuskiego
Składniki, około 40 sztuk:

• 250g mąki pszennej
• 250g masła
• 250g twarogu śmietankowego
• 1 opakowanie cukru waniliowego


oraz:
• 2 jabłka
• cukier puder do posypania







Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier waniliowy i masło. Posiekać nożem na malutkie kawałeczki. Dodać twaróg śmietankowy i razem posiekać. Szybko zagnieść ciasto, ulepić z niego kulę. Ciasto będzie klejące. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na paski o szerokości 3 - 4 mm.
Ciasto podzielić na 2 części i kolejno rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy, wałkiem oprószonym mąką. Placki mają mieć grubość około 1/2 centymetra. Szklanką wycinać kółka (jak na pierogi), na środku każdego kółka ułożyć po kawałku jabłka i zlepiać ciasto pośrodku. Układać na dwóch cienkich blaszkach do pieczenia i piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor. Studzić na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Rożki są najlepsze zaraz po upieczeniu.

Należy użyć jak najcieńszej blaszki do pieczenia, wówczas rożki szybciej się zrumienią i będą bardziej kruche. Blacha z wyposażenia piekarnika jest zbyt gruba
Brokułowa sałatka z kurczakiem i fetą
1 porcja
200 g brokuł (u mnie mrożone)
100 g piersi z kurczaka
kawałek sera feta
łyżka nasion słonecznika
ząbek czosnku
pół kubka jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
mleko, przyprawa do kurczaka
Pierś z kuraka nacieramy ulubionymi przyprawami, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie smażymy na rumiano na małym ogniu przez kilka minut.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. W tym czasie fetę kroimy w kostkę, a słonecznik prażymy na teflonie. Czosnek obieramy i drobno siekamy (możemy też wycisnąć praską do czosnku, ale ja nie znoszę myć tego ustrojstwa).
W misce mieszamy brokuły, fetę, słonecznik i kawałki kurczaka.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy pieprz, pomidory i czosnek.
Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy do przegryzienia.
obiad w 20 minut:
biad JEDNOGARNKOWY w 20 min!!! Składniki: spaghetti , pieczarki (pokrojone w cienkie plasterki), 2 cukinie (pokrojone w cienkie plasterki i ćwiartki), 2/3 szklanki groszku, 2 ząbki czosnku, 2 gałązki tymianku, sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/4 szklanki śmietany kremówki. W garnku na średnim ogniu, połączyć spaghetti, pieczarki, cukinię, groszek, czosnek, tymianek i 4,5 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Doprowadzić do wrzenia; zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia, aż makaron będzie miękki a woda odparuje...Wymieszać z parmezanem i śmietaną kremówką. Podawać natychmiast.
PIECZONE PIKANTNE ZIEMNIAKI Z SEREM I KOPERKIEM Przepis po kliknieciu w zdjecie ;)
''''
Obserwuj profil
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 9.01 o 9:33
Przypnij Polub Komentuj
  3108
Tiramisu owocowe

Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok. 

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Tiramisu owocowe

Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok. 

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Boziuchna
lolaq177
zgrabniutka
julia1324
MniamMniamPL
layla20
justynasojka
tandresse
paja94
Klauddii91
kakusia1991
asia522252
lupka27
klaudia060402
moose662
klasala51
agusretka
madzia1709
ClaraMagdalene
angela1219
Anek0208
elvis155
alsia313
kasiunia840
asianow
sexybrzuszek
tolqa95
karolaa297
SzalonyPielgrzym
Star26
bombeleq86
olczess
agata_098

oraz 157 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry