Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kuchnia

kotlety z kurczaka, pieczarek i sera, przepis po kliknięciu w zdjęcie.
///
pierś z kurczaka innaczej
Składniki :

1 duża czerwona papryka

1 średni ogórek zielony

puszka kukurydzy

3 jajka

słoiczek selera marynowanego

majonez + jogurt

sól, pieprz

Przygotowanie :

Jajka, ogórek i paprykę kroimy w drobną kostkę

Kukurydzę odsączamy, selera odsączamy i odciskamy z zalewy

Składniki łączymy mieszając dokładnie, dodajemy sól i pieprz do smaku

Zalewamy mieszanką majonezu i jogurtu, mieszamy ponownie.

Smacznego !
CUKINIA ZAPIEKANA Z MOZZARELLĄ, POMIDORAMI I BAZYLIĄ. 


SKŁADNIKI

 2 PORCJE

2 małe cukinie1 ząbek czosnkususzone oregano (+ opcjonalnie świeże)świeża bazylia1 pomidor1 kulka mozzarellisól, pieprz, oliwa extra vergine

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.
lecznicze soki
Chrupiące piersi serowo - musztardowe

Składniki na 3 porcje:

3 połówki z piersi kurczaka
3 łyżeczki musztardy
ok. 100 g twardego, żółtego sera
sól, pieprz

PANIERKA:

ok. 100 ml maślanki
1 i 1/2 szklanki* drobno pokruszonych płatków kukurydzianych
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki ostrej mielonej papryki
pół łyżeczki zmielonego curry
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina oliwy lub oleju do wysmarowania blachy lub naczynia do zapiekania
wykałaczki

*szklanka o pojemności 250 ml


Każdą pierś naciąć wzdłuż, tworząc tzw."kieszonkę". Przyprawić solą i pieprzem, w środku wysmarować musztardą.
Ser pokroić w słupki o grubości ok. 1 cm. Włożyć do każdej kieszonki tyle sera, ile się zmieści. Kieszonkę spiąć wykałaczkami.
PANIERKA:
Pokruszone płatki kukurydziane wymieszać z przyprawami. Każdą pierś maczać w maślance, a następnie dokładnie obtoczyć w kukurydzianej panierce. Piersi ułożyć na blasze lub naczyniu wysmarowanym oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. godziny (w zależności jak duże są piersi) w 180 stopniach. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia piersi odkryć z folii, by panierka się ładnie zapiekła.
Ziemniaki zapiekane po gospodarsku, przepis po kliknięciu na zdjęcie
Pizza z kalafiora"zastępcza pizza z kalafiora"
200g surowego kalafiora ścieramy na tarce, pół kulki mozzareli, mieszamy to w misce z jajkiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimną blachę smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy równomiernie ww. masę, wierzch posypać ziołami lub kurcharko-podobną przzyprawą. Pieczemy 12-15 minut, po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem i dajemy dodatki które chcemy wkładamy do piekarnik na jakieś 5 minut z opcją 'grill'
SAŁATKA 5 SKŁADNIKOWA
SKŁADNIKI

 2 PORCJE

1/4 lub 1/3 główki sałaty lodowejgarstka roszponki5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie4 łyżki pestek dyni100 g sera feta1 zielona papryczka chili3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki

WINEGRET:

5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami1,5 łyżki soku z limonki1 łyżka syropu z agawy lub klonowego lub płynnego miodusól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Sałatę opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do salaterek razem z opłukaną roszponką. Doprawić solą i pieprzem.Pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie paseczki, fetę pokroić w kosteczkę, chili oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodać do sałatki.Posypać pestkami dyni i polać winegretem: olej z suszonych pomidorów (można zebrać z dna słoika suszone zioła) wymieszać w miseczce z sokiem z limonki, syropem lub miodem i doprawić solą oraz pieprzem. Polać po sałatce.
Sałatka z zupek chińskich

Składniki:
pojedyncza pierś z kurczaka
2 zupki chińskie z curry
1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasolki
szczypiorek
sól, pieprz
majonez

Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i usmażyć na oleju na złoty kolor.

Kapustę pokroić w paski, a paprykę w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączyć. Szczypiorek drobno pokroić.

Makaron z zupek pokruszyć (najlepiej jeszcze
w zamkniętej paczce), wrzucić do miski razem z przyprawami i zalać wrzątkiem tak, żeby przykryć całość. Wymieszać, odstawić na 3 minuty, odsączyć i zostawić do ostudzenia.

Wszystkie składniki połączyć z majonezem i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną curry.
Składniki:

na 5 porcji

350 g makaronu200 g gorgonzola250 g kremowego żółtego sera, startego na gr2 ząbki czosnku½ łyżeczki płatków chili300 g szynki250 g kukurydzy, u mnie mrożona3 łyżki posiekanej pietruszkigarść świeżej bazylii, tylko liście600 ml mleka1 łyżka mąki1 łyżka masłasól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Masło roztop w pojemnym rondlu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj powoli mleko mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Zagotuj.Rozdrobnij gorgonzolę, a  żółty ser zetrzyj na tarce. Dodaj oba sery do sosu i mieszaj delikatnie podgrzewając. Następnie dodaj czosnek, płatki chili, pietruszkę i porwane liście bazylii.Pokrój  200 g szynkę w kostkę, a resztę w cienkie piórka. Większą porcję szynki wraz z kukurydzą wymieszaj z sosem. teraz dodaj ugotowany makaron, mieszając zagotuj. W ten sposób przygotowany makaron można włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień.Przełóż makaron do formy. Posyp resztą szynki i serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 10 minut.Gotową zapiekankę posyp posiekaną pietruszką.
SKŁADNIKI

 2 PORCJE

1 pojedyncza pierś kurczakasól morska i świeżo zmielony czarny pieprz1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka płynnego miodu1 łyżka octu winnego lub ryżowego1 łyżka oliwy extra vergine

ORAZ:

sałata, roszponka, rukola1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiegochipsy z marchewki i pietruszki (przepis poniżej) lub CHIPSY Z ZIEMNIAKÓW + dodatkowo kilka pomidorków koktajlowych

CHIPSY Z MARCHEWKI I PIETRUSZKI:

1/2 marchewki1/2 pietruszkisól i pieprz2 łyżki roztopionego masłazioła (np. świeży lub suszony tymianek lub oregano)

PRZYGOTOWANIE

Pierś kurczaka oczyścić z błonek, skórek, kostek i włókien. Ponacinać nożem na głębokość pół centymetra w najcieńszej części i 1 centymetr w najgrubszej. Nacięcia zrobić co 1,5 cm.Oprószyć solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Włożyć do miski lub do głębokiego talerza, dodać musztardę, miód, ocet i oliwę. Wysmarować kurczaka w marynacie i jeśli mamy czas odstawić na pół godziny do zamarynowania.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. W piekarniku rozgrzać małą blaszkę lub formę żaroodporną. Na blaszkę włożyć pierś kurczaka wraz z całą marynatą. Piec przez 20 minut. Zdjąć kurczaka z blaszki i odłożyć na talerz razem z całą pozostałą marynatą (kawałkiem piersi można wymaczać z blaszki to co pozostało). Kurczaka pokroić dopiero po około 5 - 7 minutach, aż mięso odpocznie.Do salaterki włożyć dwie porcje poszarpanej sałaty, dodać majonez, kurczaka i delikatnie wymieszać z połową chipsów warzywnych lub ziemniaczanych. Wyłożyć do talerzy i posypać resztą chipsów oraz pomidorkami koktajlowymi w wersji sałatki z ziemniakami. Można skropić dodatkową oliwą extra vergine lub dodać więcej majonezu jeśli lubimy.

CHIPSY Z MARCHEWKI I PIETRUSZKI:

Możemy piec oddzielnie lub razem z kurczakiem, tzn. na oddzielnych blaszkach ale w tym samym czasie. Chipsy powinny być gotowe po tym samym czasie pieczenia.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę i pietruszkę obrać i opłukać, osuszyć. Posiekać melakserem na cieniutkie plasterki (1 mm), włożyć do miski i wymieszać z roztopionym masłem. Ułożyć na cienkiej blaszce do pieczenia (miejscami warzywa mogą na siebie nachodzić,) posypać solą, pieprzem i ziołami. Piec przez około 20 minut.
jajka zapiekane na spodzie ciasta francuskiego
pomysł na ciekawe śniadanie
pomysł na obiad :)
śniadaniowe serduszka
Muffiny z nutellą Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Razowe krokiety wg Ewy Chodakowskiej
Składniki:

Ciasto

4 łyżki mąki razowej
1/2 łyżki pestek słonecznika
1/2 łyżki pestek dyni
1/2 szklanki maślanki
pół jaja
woda gazowana (opcjonalnie)
szczypta soli
Farsz

1/2 czerwonej papryki
1/2 małej cebuli
mały pomidor
1/2 małego bakłażana (zastąpiłam cukinią)
2 garście szpinaku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki serka wiejskiego
2 łyżki gęstego jogurtu
sól, pieprz do smaku







Sposób wykonania:

Jajko, maślankę, mąkę wymieszać, bądź zmiksować. Jeżeli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodać wody gazowanej (ja nie dodawałam).

Do masy dodać sól i pestki dyni i słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszać.

Na patelni nie wymagające tłuszczu usmażyć naleśniki (z tej porcji powinno wyjść 2 szt.).

Cebulę pokroić w półkrążki i podsmażyć na jasnozłoty kolor. Na patelnię wrzucić szpinak, drobno pokrojony czosnek oraz drobno pokrojoną paprykę i cukinię ( w przepisie papryka była grillowana,ja ten etap pominęłam). Na koniec dodać pokrojonego pomidora obranego ze skórki.

Wlać jogurt i serek wiejski. Wszystko razem chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem. Wyłożyć farsz na naleśniki i zwijać jak krokiety.
   

 Udostępnij



niebo na talerzu: Muffiny, babeczki - przystawka na imprezę 

Składniki ( na ok. 12 szt) : 

- 250 g przesianej mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka 
- 1/3 szklanki oleju
- 150 ml mleka
- 150 jogurtu naturalnego 
- 100 g tartego parmezanu (używałam też startego, twardego żółtego sera) 
- 100 g fety pokrojonej w kostkę 
- kilka plasterków wędzonki ( np. szynki włoskiej, kindziuka, boczku lub kiełbasy) 
- 200 g świeżego albo rozmrożonego szpinaku w liściach 
- 1 cebula 
- 3-4 ząbki czosnku
- strączek chilli (lub łyżeczka sproszkowanej przyprawy - mniej, jeśli ktoś lubi łagodniejsze smaki), sól (3/4 łyżeczki), oregano (łyżeczka), rozmaryn (pół łyżeczki) 


Piekarnik ustawić na 180 stopni. Na łyżce oleju przesmażyć pokrojoną drobno cebulę z wędzonką. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony czosnek i chili. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej wymieszać szpinak, przestudzoną zawartość patelni, roztrzepane widelcem jajka, przyprawy, parmezan, mleko, jogurt i olej. Zawartość drugiej miski dodać do mącznej mieszanki, krótko, ale szybko mieszając. Dorzucić fetę, połączyć delikatnie. Wypełnić masą natłuszczone i wysypane tartą bułką foremki do muffinek lub babeczek. Mogą być też wyłożone papilotkami (najlepiej woskowanymi, by się łatwo odklejały) i piec ok. 20 minut.



Dodał
słodkie bułeczki z czekoladą
100g gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
250g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
50g cukru
szczypta soli
125g twarożku śmietankowego lub twarogu 3- krotnie zmielonego z wiaderka (u mnie Quark)
75ml mleka
75ml oleju
trochę mleka do smarowania bułek

Sposób przygotowania:
Czekoladę pokroić w kostkę.
Resztę składników zagnieść na jednolitą masę. (Wymieszałam mikserem z hakiem). Dodać kawałki czekolady i wymieszać.
Ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować z góry mlekiem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 20min. w temperaturze 200°C
Ciasteczka Tiramisu
Składniki na 30 ciastek:
5 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
1 szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mąki 
1/4 łyżeczki soli
kakao do oprószenia - około 2 łyżek

Składniki na krem:
3/4 szklanki serka mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto 
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Ponadto:
170 g czekolady deserowej

Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez 2 minuty. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).

W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki), dalej ubijając.

Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i mieszając), do połączenia.

Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.

Piec około 12 - 14 minut w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
łódeczki faszerowane mięsem mielonym i zapiekanym serem . Pyszneee
Babeczki Kopiec Kreta
Składniki 300g mrożonego lub 500g świeżego brokuła 500g tortelloni z nadzieniem np. szpinak i ricotta 200g pieczarek 500g passaty pomidorowej (karton) lub 400g pomidorów w kawałkach (puszka) 150g startego żółtego sera sól pieprz bazylia 5-6 os. 	15 min 	łatwe 	przystępne Przygotowanie Mrożonego brokuła rozmrozić, świeżego ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Tortelloni gotować 2 minuty w osolonej wodzie. Pieczarki obrać i pokroić na kawałki lub plasterki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do zapiekania natłuścić. Pomidory doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać brokuła, pieczarki i tortelloni. Warzywa przełożyć do formy i posypać serem. Piec 35 minut.
Obserwuj profil
MaJe_CzKa222

MaJe_CzKa222

Dodane 9.01 o 9:33
Przypnij Polub Komentuj
  3493
Tiramisu owocowe

Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok. 

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.

Tiramisu owocowe

Składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. Owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. Następnie owoce odcedzić, ale zachować sok. 

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. Białko ubić na sztywną pianę.

4. Serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. Dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. Owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę. 

Deser:
6. Parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. Następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). Na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. Układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Boziuchna
lolaq177
zgrabniutka
julia1324
MniamMniamPL
layla20
justynasojka
tandresse
paja94
Klauddii91
kakusia1991
asia522252
lupka27
klaudia060402
moose662
klasala51
agusretka
madzia1709
ClaraMagdalene
angela1219
Anek0208
elvis155
alsia313
kasiunia840
asianow
sexybrzuszek
tolqa95
karolaa297
SzalonyPielgrzym
Star26
bombeleq86
olczess
agata_098

oraz 161 innych użytkowników

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry