Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Jedno z pyszniejszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam. Mieszanka chińska, curry, mleko sojowe i indyk
Link do przepisu w komentarzu
MLECZNA DELICJA

przepis po kinięciu w zdjęcie :)
Ciasteczka kruche zrobione z miłością 

przepis po kliknięciu :)
Ciasto Usta Adama

przepis po kliknięciu :)
Dietetyczne placuszki serowe

Składniki (1 porcja):
1 jajko
100g serka Emilka lub serek Milsa z Aldi (około 4 łyżek)
1 czubata łyżka budyniu waniliowego
0,5 łyżeczki stewii
sos czekoladowy
płynny miód
kakao
odrobina mleka
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na placki mieszamy
rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek
wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni
gotowe placki polewamy sosem ;)

my-reality-dietetycznie.blogspot.com
ciastka z czekoladą i kajmakiem

przepis po kliknięciu w zdjęcie
kruszonka

przepis po kliknięciu w zdjęcie
Prawdziwa gorąca czekolada *.*

Składniki:
200 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
tabliczka ulubionej czekolady (najlepiej gorzkiej)
dodatki – płatki chilli, cynamon, bita śmietana, wiórki czekolady (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
W małym garnku podgrzej na niewielkim ogniu mleko ze śmietanką (nie doprowadzaj do wrzenia). Stopniowo dodawaj kawałki czekolady, cały czas mieszając. Przelej gorącą czekoladę do swojego ulubionego kubka i udekoruj dodatkami np. bitą śmietaną.
Ciasto czekoladowo-bananowe


"Leciutkie, puszyste, wilgotne....ach dosłownie rozpływa się ustach :)"

Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Omlet z musli :)
Składniki:
jajka - 2 szt.
mąka (najlepiej pełnoziarnista) 2 łyżki 
musli - 3 łyżki 
szczypta soli 
szczypta proszku do pieczenia 
ulubiony dżem i owoce 
masło - 1 łyżeczka 
Przygotowanie: 
Białka z jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj żółtka. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj musli. Na patelni rozpuść masło i wlej ciasto. Smaż na złoty kolor. Omlet podaj ze swoim ulubionym dżemem i owocami. 
Smacznego! <3
Tradycyjna grecka zapiekanka - moussaka to doskonały przepis, który z łatwością można "przerobić" na wegański. Bo głównie o warzywa w tym daniu chodzi, więc po co dopychac mięso do sosu?

Do przygotowania musaki (taka pisownia również jest poprawna) potrzebne są: ziemniaki, bakłażan, cukinia, cebula, czosnek, pomidory (świeże lub przecier), przyprawy, ewentualnie mąka, olej/oliwa, mleko roślinne  do beszamelu i trochę wolnego czasu...

Najlepiej zacząć od przygotowania bakłażana. Należy pkroić go plastry około półtoracentymetrowej grubości, posypać solą i odstawić na 20-30 minut. W tym czasie można zająć się ziemniakami. Te również kroimy w plastry, (tyle że nieco cieńsze) i troche obsmażamy. Myślę, że równie dobrze można je obgotować zamiast smażenia. Ziemniaki gotowe, przechodzimy do sosu. Dużą cebulę pokroić i podsmażyć, dodać rozdrobnione pomidory albo dobry przecier. Do sosu dodałem pokrojoną w drobną kostkę cukinię, posiekany czosnek i wszelakie przyprawy, które miałem pod ręką, tj. bazylię, oregano, zioła prowansalskie. Wkradła się jeszcze niepostrzeżenie resztka papryki... I niech się to wszystko dusi przez kilka minut. Wracamy do bakłażana. Najlepiej osuszyć go ręcznikiem papierowym lub delikatnie spłukać sól wodą a następnie poddać wstępnej obróbce termicznej, najlepiej na patelni (ufff, dobrze, że mam patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu!). Zdecydowałem się na wersję z sosem beszamelowym. Kilka łyżek mąki i trochę oliwy (tak, żeby powstała doś...
Knedle ze śliwkami
Przepis po kliknięciu w obrazek ;)
Kto nie robił jeszcze domowej granoli posiada jedno uzależnienie mniej  po prostu przepyszne !!! Polecam 

SKŁADNIKI:

1) Płatki owsiane,
2) Garść migdałów,
3) Wiórki kokosowe,

4)Pestki słonecznika,
5) Ogólnie możecie dodać co lubicie ( orzechy, żurawinę, rodzynki )
6) opcjonalnie: 1-2 lyzki masła orzechowego
7) Dwie łyżki miodu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na blachę wysypujemy płatki owsiane, tak żeby przykryły dno. Do tego po garści migdałów, wiórek kokosowych i pestek słonecznika (ja zmodyfikowałam trochę przepis i dodałam garść orzechów włoskich). Na to wylewamy łyżkę lekko roztopionego masła orzechowego i dwie łyżki miodu, mieszamy, aż wszystko się oblepi, rozkładamy na płasko i wkładamy do piekarnika na 25-35min (175-180 stopni). 
Po wyjęciu rozkruszamy trochę łyżką i mamy pyszą granolę ! 

biurotzd@gmail.com
tort czekoladowo miętowy
Składniki na blaty czekoladowe:

1 i 1/4 szklanki  mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.

3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

Krem miętowy:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
od...
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką
"Ucierane, maślance ciasto z cynamonową nutą ;) Pyszne!
Ciasto jest bardzo smaczne, delikatne odrobine się kruszy, ale nie jest za suche...w sam raz do kawy."

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć ten przepis :)
Karpatka – Przepis Na Ciasto I Krem


"Zawsze wychodzi pulchna a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż innych ciast."

Przepis po kliknięciu w zdjęcie
Składniki: 
300 g maki pszennej 
100 g cukru pudru 
4 żółtka 
200 g masła 
Skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania: 
Na stolnicę przesypujemy mąkę, cukier puder, żółtka i skórkę cytrynową 
Na to kładziemy kostkę masła i wszystko energicznie za pomocą noża siekamy (czynność konieczna by ciasto się nie zaparzyło a uzyskało kruchość) 
Gdy masło będzie już drobno posiekane, szybko zagniatamy wszystko na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny 
Następnie dzielimy ciasto na 4 części i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa z wmontowaną końcówką do wyciskania ciastek 
Pieczemy ok. 12 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, na wysmarowanej tłuszczem blaszce
uwielbiam to ciast <3
KREMÓWKA 
biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru

poncz:
sok z 1/3 cytryny
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru

masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka
3 kopiaste łyżki kakao
6 kopiastych łyżek cukru
2 żółtka
250 gramów masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej ( 2 zwykłe i 1 z górką)
masa śmietanowa:
0,5 litra śmietany kremówki 30%
1 i 1/4 łyżki żelatyny
1/3 szklanki wrzącej wody
3 kopiaste łyżki cukru pudru

dodatkowo:
16 sztuk herbatników typu petitki
cukier puder do posypania

Jaja zmiksować z cukrem na puszysty krem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników. Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto, piec w nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Biszkopt schłodzić, nasączyć ponczem.
1,5 szklanki mleka zagotować z masłem i cukrem. Kakao, żółtka i mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać z pozostałym mlekiem. Ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce.
Żelatynę wymieszać z wodą, schłodzić (ma być jednak wciąż płynna). 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i aromat waniliowy, krótko zmiksować.
Żelatynę zahartować dwiema łyżkami bitej śmietany, dodać do całości, szybko wymieszać.

Masę śmietanową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać herbatniki, lekko docisnąć, schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem p...
chrupiące i jednocześnie delikatne w smaku ciasteczka świetnie smakują podane ze szklanką ciepłego mleka lub kubkiem gorącej kawy, a dodatek cynamonu sprawia, że nabierają delikatnie korzennego smaku i aromatu. Ich wielką zaletą jest prostota wykonania oraz składniki, które z pewnością znajdziecie w swoich domach.
Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Leśny mech na bogato. Ciasto ze szpinakiem.

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis! ♥
Ciasto czekoladowo - kokosowe 

Przepis na niezlymlynek.blogspot.com
Ciasto czekoladowe z ciepłym sosem czekoladowym. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
TORT ŚMIETANOWY Z JAGODAMI – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

5 jajek, dużych
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

250 g masła, temp. pokojowa
3/4 szklanki cukru pudru
3 żółtka, duże
2 łyżki wódki lub2 łyżeczki spirytusu
2 łyżeczki soku z cytryny
SKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ JAGODOWĄ:

2 szklanki jagód/borówek
1/3 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
SKŁADNIKI NA PONCZ:

1/4 gorącej wody
1/4 zimnej wody
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki wódki
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
DODATKOWO:

50 g białej czekolady
1 szklanka jagód/borówek

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli, aż uzyskamy sztywną pianę. Pod koniec dodajemy przesianą łyżeczkę cukru pudru i ponownie chwilę miksujemy. Żółtka ucieramy z pozostałym przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami zimnej wody. Masa powinna być jasna i puszysta. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy z żółtek tak, aby nie powstały grudki. Pianę z białek stopiono dodajemy do ciasta, aby uzyskać jak najbardziej puszystą konsystencję. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. 35-40 min do tzw suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Jagody przekładamy do rondelka o grubym dnie i dusimy na niewielkim o...
MOCHA

SKŁADNIKI
30 ml espresso lub mocnej kawy (np. mokka) MK CAFÉ Premium
4 łyżeczki cukru 
2 łyżeczki kakao 
2/3 szklanki mleka 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
bita śmietana i cynamon (do dekoracji) 
PRZYGOTOWANIE
Do garnka wlej mleko, podgrzej a następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz kakao. Gotuj około 15-18 minut, do momentu powstania konsystencji syropu. W międzyczasie zaparz mocną kawę espresso. Do filiżanki wlej przygotowany syrop, następnie kawę i udekoruj bitą śmietaną i cynamonem.

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  716

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry