Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Sałatka makaronowa z mortadelą i serem
Vegan Raspberry Cheesecake Bars
45 min. czas przygotowania, dla 15
Ostatnio pracuję przy zbiorach więc wstawiam tematycznie/ zachęcam do spróbowania.
Ingredients

    Crust: 1 1/2 cups walnuts, 1/3 cup raw cacao powder, 3/4 cup unsweetened desiccated coconut, 100 grams pitted dates (soaked in boiling water for at least 10 minutes + drained), 1 tbs. melted coconut oil, 1 tsp. vanilla extract
    Filling: 2 cups raw cashews (soaked in water for at least one hour + drained), 400 mls coconut milk, 1 tbs. vanilla extract, 3 tbs. powdered stevia, 1 tbs. melted coconut oil, 2 cups fresh or frozen blueberries
Produkty

    2 cups Carrots
    1 large handful Cilantro, fresh
    1/2 Lime

Z lodówki

    14 oz Tofu, extra firm

Konserwy

    3 tbsp Tamarind concentrate

Przyprawy

    1 tsp Chili garlic sauce
    3 tbsp Coconut sugar or maple syrup
    1 Peanut sauce / almond sauce / cashew sauce
    1 Sriracha
    3 tbsp Tamari or soy sauce + more

Makaron i ziarna

    8 oz White or brown rice noodles

Mrożone

    8 White or brown rice spring roll papers
Tort kokosowy
CIASTO KUBANKA
Składniki:

Biszkopt ( forma 25x30cm):
4 jajka ( osobno białka i żółtka)
⅔ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Krem budyniowy:
2 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 szklanki mleka
200g miękkiego masła
2 łyżki nutelli

Wierzch ciasta:
500g śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 x śmietan-fix 

Do przełożenia:
½ słoiczka powideł śliwkowych
około 16 szt. herbatników maślanych
około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych)

Do nasączenia biszkoptu:
½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej)
3 łyżki rumu lub wódki

Dodatkowo:
ciemne kako do posypania wierzchu ciasta
wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy
masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut
gotowy biszkopt studzimy

Krem budyniowy:
żółtka, obie mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka
drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu)
masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy

Wykonanie kolejność:
biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy
na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników
następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse,
ciasto wkładamy na noc do lodówki
przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kakao i wiórkami czekoladowymi.
Tort ferrero rocher..

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

7 jajek
3/4 szklanki cukru
200 g orzechów laskowych, zmielonych
2,5 łyżki mąki tortowej
2 łyżki kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

250 g masła, temp. pokojowa
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżki nutelli, czubate
1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy czekoladowej )

DEKORACJA:

1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowych
kilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher
50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.

Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.

Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc. Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku.
TORT DELICJA

Składniki (na tortownicę 16 cm):

Biszkopt:
2 jajka- osobno białka i żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
40 gram mąki pszennej
20 gram skrobi ziemniaczanej

Mus czekoladowy:
100 ml mleka
150 gram czekolady (100 gram gorzkiej, 50 gram mlecznej)
1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody
100 gram śmietany 36%
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody
2 wyfiletowane pomarańcze
kakao do posypania tortu
nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej.

Przygotowanie biszkoptu
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaję stopniowo cukier puder- po 1-2 łyżki, nadal ubijając. Dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam na wolnych obrotach. Teraz dodaję do ubitych jajek z cukrem przesianą mąkę i mieszam szpatułką, tak by piana nie opadła. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Formę wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-33 minuty. Po tym czasie wyciągam biszkopt i upuszczam go z wysokości 40 cm na blat. Studzę, wyciągam z formy i odklejam papier. Ponownie wkładam go do tortownicy. Biszkopt nasączam sokiem z pomarańczy i nalewką. 

Warstwa pomarańczowa
Galaretkę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody. Odstawiam do wystygnięcia a potem umieszczam w lodówce, by mocno się zagęściła. Na powierzchni biszkoptu układam wyfiletowane cząsteczki pomarańczy i zalewam bardzo gęstą galaretką. Ciasto odstawiam do lodówki by galaretka stężała. 

Mus czekoladowy
Mleko podgrzewam, dodaję połamaną w kostki czekoladę i rozpuszczam. Ściągam z ognia. Żelatynę rozpuszczam w podanej ilości wrzącej wody i studzę chwilę. Część mleka z czekoladą mieszam z żelatyną, następnie dodaję resztę czekoladowe mleka. Mieszam i odstawiam, by całość wystygła do temperatury pokojowej. Śmietanę ubijam na sztywno, dodaję do niej cukier puder. Ostudzoną mieszankę mleczną dodaję stopniowo do ubitej śmietany, mieszam szpatułką tak by piana nie opadła. Gotowy mus przekładam na stężałą galaretkę i całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. 
Tuż przed podaniem posypuję tort kakao.
Ciasto „Biały puch”

Składniki na dużą blachę (około 25 na 35 cm):

Na biszkopt:
4 duże jajka
130 g cukru
100 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
do nasączenia: 3/4 – 1 szklanka mleka

Na masę:
2 galaretki cytrynowe + 1 szklanka wrzątku
660 ml śmietanki 30% (użyłm 2 kubki Mlecznej Doliny)
1 opakowanie śnieżki
2 kubki serka Danio waniliowego (po 150g)
300 g jogurtu naturalnego (jeden większy kubek)
2 tabliczki białej czekolady

Upiec biszkopt. Odważyć potrzebne składniki. Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek). Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje. Dodać żółtka i dalej ubijać. Na koniec przesiać do masy mąkę i skrobię, następnie wmieszać delikatnie całość wyłączonym mikserem.

Dno blaszki wyłożyć  papierem do pieczenia, boków nie smarować. Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać. Piec około 40 minut. Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej. Wystudzony biszkopt nasączyć równomiernie mlekiem. Biszkopt przez to ostatecznie będzie nieco cieńszy niż przed nasączeniem, ale wilgotny.

Gdy biszkopt się studzi rozpuścić  galaretki  w szklance wrzątku i wystudzić.
W dużym naczyniu ubić śmietankę z dodatkiem śnieżki, aż będzie puszysta, dodać serki homogenizowane, jogurt i zmiksować. Jedną białą czekoladę zetrzeć na tarce (na średnich oczkach) i dodać masy. Na końcu wlać wystudzone, ale nadal płynne galaretki, dokładnie zmiksować. Przelać masę na ostudzony biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Drugą białą czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.
Sernik jagodowy na zimno

Na spód:
*90 g masła
*130 g ciastek wielozbożowych
*3 łyżki wiórków kokosowych
*1 łyżka płatków żytnich lub owsianych (błyskawicznych)

Na sernik:

*150 g niskosłodzonej konfitury jagodowej/jagód we własnym soku(odsączonych)/przecieru jagodowego
*150 g cukru pudru
*1kg twarogu sernikowego w wiaderku (schłodzonego)
*30 g żelatyny
*80 ml wrzątku

Do dekoracji:

*2-3 łyżki konfitury jagodowej lub jagód we własnym soku (odsączonych)
*jadalne bratki
*borówki amerykańskie lub jagody (około 100 g)
*płatki kokosowe (2-3 łyzki)

Przygotować spód sernika. Masło roztopić. Ciasteczka, płatki i wiórki umieścić w malakserze i zmielić na piach (można włożyć je do woreczka i uderzając wałkiem rozdrobnić).Wsypać wszystko do płynnego masła i dokładnie wymieszać, wystudzić.Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę ciasteczkową do formy, wyrównać i lekko ubić łyżką.

Włożyć do zamrażarki na 10 minut ( lub na trochę dłużej do lodówki).

Konfiturę zblendować lub przetrzeć przez sitko.

W misce umieścić twaróg, konfiturę i cukier puder - zmiksować.

Do szklanki przelać 80 ml wrzątku i wsypać żelatynę, następnie mieszać, aż wszystkie granulki się rozpuszczą.

Lekko przestudzić i przelewając cienkim strumieniem do masy serowej energicznie miksować  rozprowadzając równomiernie żelatynę. Przelać sernik na schłodzony spód.

Z folii aluminiowej utworzyć wieczko na tortownicy i włożyć sernik do lodówki na czas tężenia.

Przed podaniem, rozsmarować na wierzchu konfiturę, udekorować płatkami kokosowymi, bratkami i borówkami.

Uwaga:

Jeżeli lubicie serniki o delikatniejszym smaku i bardziej puszystej konsystencji możecie dodać do masy serowej szklankę śmietanki kremówki ubitej na sztywno. Jednocześnie należy zwiększyć ilość żelatyny o 4-5 g.

Można oczywiście użyć świeżych jagód, ale potrzebne będzie około 250 g . Należy dodać do nich około 2 łyżek cukru i smażyć aż znaczna część wody odparuje, następnie przetrzeć przez sitko i postępować dalej wg przepisu.
KOTLETY Z KALAFIORA
zapiekanka z kurczaka pod beszamelem . Składniki  300 g ugotowanego makaronu gotowany kurczak (miałam udka i pierś z rosołu) 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego   Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki  pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz  Sos W małym garnku rozgrzać masło i wsypać mąkę stale szybko mieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. W drugim garnuszku podgrzać mleko i stopniowo go wlewać do mąki. Stale dalej szybko mieszać, aby się nie przypalił sos. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dolać więcej mleka. Doprawić solą, pieprzem i zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej.  Makaron ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Posolić, popieprzyć i smażyć aż wyparuje woda. Całość wyłożyć na makaron, a następnie pokrojonego drobno kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Po wyjęciu polać ketchupem.
CHLEBKI PITA Z SAŁATKĄ GYROS
SERNIK MORELOWY
Składniki na strogonow z kurczaka:

- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 papryka
- 1 słoiczek pomidorów (370 ml)
- 2 łyżki śmietany 18%
- 6 ogóreczków kiszonych
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 500 ml wody

Składniki na 4 porcje.

W rondelku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i wrzucamy jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebulka się lekko zrumieni dodajemy kurczaka pokrojonego w paski.  Jak kurczak się obsmaży z każdej strony to dodajemy obie papryki w proszku, sól, pieprz i mieszamy.

W tym samym czasie w drugim rondelku rozpuszczamy pozostałe masło i wrzucamy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy aż odparuje z nich woda.

Kiedy kurczak zrobi się już miękki dodajemy pomidory i chwilkę dusimy, a następnie wlewamy wodę oraz wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy gotowe pieczarki i dodajemy śmietanę (wcześniej mieszamy ją z płynami ze strogonowa żeby się zahartowała i nie ścięła).

Gotowy strogonow możemy podać ze świeżym chlebkiem.

Smacznego :)
Rolada serowa

Składniki:

400g sera Goudy

200g serka topionego śmietankowego

100g masła

4 jajka ugotowane na twardo

300g szynki konserwowej w plastrach

1/2 pęczka szczypiorku

kilka liści sałaty

sól,pieprz

Wykonanie:

W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zawinięty szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy ser zapakowany w grubą folię , to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się miękki i plastyczny ok. 30-40 minut.
Przygotować farsz:

Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojone w kostkę jajka, drobno posiekany szczypiorek,doprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać
Ser żółty wyciągnąć z wody i z foli,położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować cienko na ok. 0,5cm. Płat sera wyłożyć szynką konserwową i posmarować farszem.
Na farsz serowo jajeczny położyć liście sałaty i zwinąć ciasno w roladę.
Całość zawinąć szczelnie w folię do żywności lub w papier do pieczenia.
Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plastry, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.
Wegański torcik czekoladowy
Kurczak z kurkami z jednej patelni - lepszego nie znam :)
makaron z kremowym sosem brokułowo-serowym. Na stronie przepis i opis wykonania
BROWNIE Z KREMEM JOGURTOWYM I TRUSKAWKAMI

Składniki;

BROWNIE
200 g masła
300 g gorzkiej czekolady
3 jajka
250 g cukru
135 g mąki

KREM JOGURTOWY
500 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej)
100 g cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 op. śmietan-fixu (opcjonalnie)
200 g jogurtu naturalnego

ORAZ
truskawki, listki mięty lub melisy

PRZYGOTOWANIE

BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć  papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do rondelka i na małym ogniu roztapiać mieszając. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodać 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztopić na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
W oddzielnej misce rozmiksować (ok. 30 sekund) jajka z cukrem. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę.
Dodać mąkę i zmiksować na jednolite ciasto, następnie wymieszać z pokrojoną na kawałki ostatnią czekoladą. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia.

KREM JOGURTOWY
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Gdy krem będzie gęsty dodać śmietan-fixy i przez chwilę miksować. Teraz dodać jogurt naturalny i zmiksować do połączenia się składników na jednolitą masę.
Krem wyłożyć na ostudzone brownie. Udekorować truskawkami i listkami mięty lub melisy.

WSKAZÓWKI

Można zrobić krem ze śmietanki kremówki 30% i mascarpone jak w TYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM, tylko używając więcej (250 g) mascarpone.
SKŁADNIKI

CIASTO
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 całe jajko
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany (z kubeczka, kwaśnej, 18%)

MASA
4 całe jajka
14 łyżeczek cukru
16 łyżeczek mąki pszennej
2 opakowania cukru wanilinowego
1 litr mleka

ORAZ
cukier puder
PRZYGOTOWANIE

CIASTO
Zagnieść ciasto z podanych składników: mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i siekać dokładnie nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, żółtko i wymieszać. Ciasto można też zagnieść w mikserze planetarnym.
Zacząć zagniatać ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, pod koniec dodać śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.

MASA
Jajka z cukrem rozbić widelcem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać mleko, postawić na ogniu i mieszać aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić.
Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny.
SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE
350 g mąki pszennej
odrobina soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
170 g masła
1 jajko
2 żółtka

MASA SEROWA
1 kg zmielonego tłustego twarogu
250 g masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
8 żółtek i 5 ubitych białek
starta skórka z pomarańczy
50 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki)
bakalie (1/3 szklanki rodzynek i 4 łyżki SMAŻONEJ SKÓRKI POMARAŃCZOWEJ)

LUKIER CYTRYNOWY
sok z 1/2 cytryny
ok. 2/3 - 1 szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki na desce lub miksować mieszadłem miksera aż powstanie drobna kruszonka. Wówczas dodać jajko i żółtka i połączyć składniki w gładkie i jednolite ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na ok. 30 - 60 minut.                    

MASA SEROWA
Połowę żółtek ubić z połową cukru pudru. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i po trochu cukru pudru. Ser przepuścić 3 razy przez maszynkę razem z masłem lub dokładnie razem zmiksować ser i masło.
Ser z masłem dodawać porcjami do żółtek dokładnie miksując. Dodać skórkę startą z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, dokładnie zmiksować. Następnie wymieszać z bakaliami a na koniec (delikatnie mieszając) połączyć ze sztywną pianą ubitą z białek.

PIECZENIE
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wyłożyć je na spód, podziurkować go widelcem. Z reszty ciasta uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód wyłożyć masę serową, na wierzchu, na ukos położyć wałeczki tworząc kratkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i piec przez ok. 55 minut na złoty kolor.

LUKIER CYTRYNOWY
Podgrzać sok z cytryny aż będzie gorący, następnie mieszać go ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Ostudzić i polać po wystudzonym serniku.
krokiety śniadaniowe z szynka , jajkiem i serem żółtym .  1 jajko 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mleka 1 szklanka niecała mąki z samopszy od BioBagińskich 1 szczypta soli 4 łyżki oleju rzepakowego  Dodatkowo na każdy krokiet: 1 jajko + masło do usmażenia jajecznicy 1 plaster szynki konserwowej 1 czubata łyżka startego żółtego sera   W misce mieszamy jajko z dużą szczyptą soli, mlekiem, wodą, olejem i mąką, aż uzyskamy gładkie ciasto. Smażymy naleśniki bez używania dodatkowego oleju. Na połowie naleśnika układamy szynkę pokrojoną w paseczki, starty żółty ser i jajecznicę z 1 jajka. Zwijamy jak krokieta i podsmażamy z obu stron wszystko razem na patelni.
PYSZNE CIASTO KINDER COUNTRY, KTÓRE WYKONASZ W CHWILE MOMENT! <3
Shot Boski Żigolo (Grzeszna smerfetka)

Składniki (na 1 kieliszek):

10 ml syropu Blue Curacao
30 ml Ciociosan Grapefruit
bita śmietana do dekoracji

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z beząSAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić.Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.comPlacek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :)Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać.carbonajajka po szkocku;) / klikWafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1676

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry