Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Kokosanki kakaowe
Hiszpański gulasz
Fanaberia wiśniowa
Dyniowe brownie
PRZEPISY NA SZYBKIE I PROSTE DANIA
(przepisy po kliknięciu w zdjęcie)
Kurczak po marokańsku
Kurczak w sosie czosnkowym z zielonym groszkiem
Frittata ze szpinakiem
Cytrynowiec bez pieczenia ciasto od ilovebake.pl
Surówka z młodej kapusty

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki miodu
1-2 marchewki
pęczek koperku
1 mała młoda cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z 1/2 cytryny
3-4 łyżki oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)

Kapustę obrać z liści zewnętrznych i dość drobno poszatkować. Krótko ugnieść z solą i miodem. Odstawić na 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce. Koperek i cebulkę posiekać. Kapustę połączyć z marchewką, cebulą i zieleniną. Dodać olej, doprawić do smaku sokiem z cytryny.
CIASTKA OWSIANO-GRYCZANO-JAGLANE
Ciasto ze śliwkami,przepis po kliknięciu na zdjęcie :)
Kaszotto z bakłażanem i pomidorami
z rodzynkami i chili

Składniki
2 porcje

    1/4 szklanki kaszy pęczak
    2 łyżki oliwy extra vergine
    1 mała czerwona cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich + 1/2 łyżeczki suszonego oregano
    1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina (ew. białego)
    1 szklanka bulionu
    1/4 szklanki rodzynek
    1 mały lub średni bakłażan
    3 średnie pomidory np. malinowe
    opcjonalnie 2 łyżeczki octu balsamicznego
    1 czerwona papryczka chili
    bazylia
    ok. 80 g sera *

Przygotowanie

    Na dużej patelni podsmażyć kaszę pęczak z oliwą. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę i starty czosnek, smażyć mieszając przez ok. 5 minut.
    Dodać zioła prowansalskie, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino i wygotować. Następnie dodać gorący bulion, wymieszać i zagotować. Przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut.
    Zdjąć pokrywę, dodać rodzynki, pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz obrane i pokrojone w kosteczkę pomidory (razem z sokiem). Przykryć i gotować przez 5 minut.
    Dodać ocet balsamiczny jeśli go używamy, wypestkowaną i pokrojoną papryczkę chili, wymieszać skladniki na patelni, ponownie przykryć i gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
    Otworzyć i mieszając gotować 1 minutę, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, posypać tartym serem, przykryć i gotować przez ok. pół minuty aż ser się roztopi. Posypać bazylią.

Wskazówki
* 40 g sera gorgonzola + 40 g tartego sera koziego lub mozzarelli (można użyć tylko jednego rodzaju sera) lub 40 g wegańskiego parmezanu. Można też zupełnie pominąć ser.
Rurki z tuńczykiem
kwiatuszek z rzodkiewki :)
Chouquettes czyli mini ptysie bez nadzienia
sernik pomarańczowy z ciasteczka amaretti
Makaron z pomidorami i rukolą

30 dag makaronu 
2 łyżeczki oliwy z oliwek 
1 cebula, pokrojona 
1 ząbek czosnku, wycisnąć przez praskę 
2 szklanki pomidorów koktajlowych
½ szklanki pokrojonej pieczonej czerwonej papryki 
¼ szklanki pokrojonej świeżej bazylii 
1 łyżeczka papryki wędzonej
½ łyżeczki suszonej papryki chili 
½ łyżeczki soli 
¼ łyżeczki czarnego pieprzu 
2 szklanki rukoli 
6 dag sera Mozzarella, pokrojonego w kostkę 
¼ szklanki startego sera parmezan

Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. 
Podczas gdy gotuje się makaron, rozgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu. 
Dodaj cebulę oraz czosnek i przesmaż aż będą miękkie i pachnące, około 6 minut. 
Dodaj pomidory, czerwoną paprykę, połowę bazylii i przyprawy.
Smaż mieszając przez kolejne 5-6 minut, aż pomidory zaczną mięknąć. 
Dodaj rukolę, przesmaż. 
Zmniejsz ogień do minimum, dodaj ser mozzarella, ugotowany makaron i wlej zostawioną wodę z makaronu. 
Wymieszaj do połączenia składników. 
Posyp parmezanem.
Sernik na zimno z galaretkami

  Składniki:
1 kg sera waniliowego (z wiaderka)
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 1/2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka turkusowa
Dodatkowo: 
2 galaretki truskawkowe
1 opakowanie okrągłych biszkoptów 
owoce (u mnie zielone winogrona) 

Galaretki truskawkową, agrestową, brzoskwiniową i turkusową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. 
Zimne przelać do 4 miseczek i wstawić do lodówki (najlepiej na noc) do całkowitego stężenia.
Galaretki wyciągnąć z misek i pokroić w grubą kostkę. 
Ser ubić z cukrem i ekstraktem. 
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić.
Letnią, ale wciąć płynną żelatynę wlewać cienką strużką do sera cały czas miksując. Do masy serowej dodać pokrojone w kostkę galaretki i dokładnie wymieszać. 
Dno tortownicy (lub dowolnej formy) o średnicy 28 cm wyłożyć biszkoptami.
Na biszkopty wyłożyć masę serową z galaretkami.
Formę kilkukrotnie uderzyć o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Sernik wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Na wierzchu sernika poukładać owoce. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 600 ml gorącej wody.
Przestudzić i tężejące wylać na wierzch sernika.
Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Smacznego! 

Rady: Aby łatwiej wyjąć galaretki z misek można wyłożyć je wcześniej przeźroczystą folią spożywczą.
Ryba po grecku

Składniki
Filet z mintaja, mrożona kostka - 100g
Jaja kurze surowe - 25g (½ sztuki)
Mąka pszenna pełnoziarnista - 7.5g (½ łyżki stołowej)
Bułka tarta - 8g (łyżka stołowa)
Olej rzepakowy uniwersalny - 10g (łyżka stołowa)
Cebula - 20g
Marchew - 45g
Por obrany - 30g
Koncentrat pomidorowy, 30% - 25g (1 ⅔ łyżeczki)
Natka pietruszki siekana - 6g (łyżeczka)

 Sposób przyrządzenia

KROK 1: Jajko roztrzep z niewielką ilością soli i pieprzu.

KROK 2: Filet obtocz w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelnię wlej połowę oleju i usmaż rybę z obu stron na złoty kolor.

KROK 3: Cebulę i pora opłucz i oczyść. Pokrój w piórka.

KROK 4: Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej pozostały olej i podsmaż cebulę i pora. Następnie dodaj marchewkę. Możesz dorzucić ziele angielski i liść laurowy. Podduś warzywa z niewielką ilością wody, aż zmiękną. Ale nie rozgotują (niech będą al dente).

KROK 5: W międzyczasie rozprowadź koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i dodaj do duszonych warzyw.
Pogotuj jeszcze 5 minut, spróbuj warzyw i dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

*Usmażone filety serwuj przykryte warzywami, posypane natką pietruszki.
Ryba po grecku najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy lub ziemniaków.
Smalec wegetariański z cebulką i jabłkiem
sernik florentyński czekoladowy na spodzie z płatków
Ciasto Prince polo ilovebake.pl
Ciasto Zemsta Teściowej ilovebake.pl
Konfitura z wiśni, porto i rozmarynu
Śmietanowiec z wiśniami

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z bezą SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1220

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry