Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Specjalnie dla was ozdobne listki. Zrywasz liście drzew, dokładnie myjesz i pozostawiasz do wyschnięcia. Rozpuszczasz w kąpieli wodnej czekoladę, np. ciemną. Gorącą smarujesz pędzelkiem listki i pozostawiasz do wystygnięcia i stwardnienia. Możesz je wsadzić do lodówki. Po czym odrywasz delikatnie listki. Efekt zniewalający:)
rustykalny placek z mąki z zielonej soczewicy (wegański, bez mąki)
Najlepsze Ciasto Świata

Składniki:

Spód:
6 białek
160 g cukru pudru
180 g migdałów (zmielonych)
40 g kakao
100 g gorzkiej czekolady

Mus:
6 żółtek
700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej)
100 g masła
250 g białej czekolady

ok. 100 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:
Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 
Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały, startą na małych oczkach czekoladę oraz kakao. Delikatnie mieszamy do połączenia składników i powstałą masę wykładamy na dno formy. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni (do "suchego patyczka"). Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mus:
W kąpieli wodnej podgrzewamy ok. 100 ml śmietanki kremówki wraz z 6 żółtkami ciągle mieszając do momentu lekkiego zgęstnienia masy. Zdejmujemy z ognia dodajemy pokrojone masło, połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego schłodzenia.

Następnie pozostałą część śmietanki ubijamy i bardzo powoli dodajemy zimną śmietankę z białą czekoladą - delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji.
Powstały mus wylewamy na czekoladowy spód (w tortownicy z obręczą). Ciasto pozostawiamy na całą noc w lodówce.
Po tym czasie górę ciasta posypujemy podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i już możemy rozkoszować się "najlepszym ciastem świata".
Batoniki czekoladowe z amarantusem
Dżem kokosowy- pyszny dodatek do bułeczek droźdżowych
Ugotowane (wystudzone) ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.

Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.

Dodać jajko, starty ser. Doprawić solą i białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.

Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.

Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a ser pięknie ciągnący :)

Pysznie smakują z sosem jogurtowym lub z surówką z kiszonej kapusty.

Smacznego :)
Tort Schoko Bons
omomomom
Jak przygotować Stek w marynacie Teriyaki? - Bardzo aromatyczny stek przygotowany na Video w sposób japoński. Jego aromat podkreśla słodycz wina mirin oraz dodatek papryczek chili. Gdyby wam przypadkiem zasmakowało zostawcie mam komentarz :)
Mięso ze słoika
maxi king
Kawa latte (+ bardzo łatwy przepis)

Napiszę Wam krok po kroku, jak przygotować taką kawę: 
1) Nalej 2/3 szklanki mleka do przezroczystej szklanki od latte, a następnie podgrzej je w mikrofali, tak aby było gorące, ale nie zagotowało się. 
2) Wsyp łyżeczkę cukru (lub więcej, zależy ile słodzisz) do szklanki, po czym wymieszaj + jeżeli chcecie, to możecie dodać również cukier waniliowy, aby podkreślić smak. 
3) Ubij mleko spieniaczem, bądź zwykłą trzepaczką. 
4) W osobnym dzbanuszku (najlepiej takim z „dzióbkiem”) wsyp łyżeczkę kawy (lub więcej) i zalej na ok. 2-3cm wrzątkiem. 
5) Bardzo powoli wlewaj kawę do mleka, najlepiej po ściance szklanki. (Kiedy wlejesz kawę zbyt szybko całość się wymiesza i nie uzyskamy takiego efektu jak ze zdjęcia). 

Pamiętajcie, aby przed wypiciem całość zamieszać :D 

Jeżeli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :)
Mhymm. Mniam ciasto w zebree.
Kotleciki ryżowo-marchewkowe

Składniki:
100 g ryżu
2 duże marchewki
2 surowe jajka
2 ugotowane jajka
2 cebule
szczypiorek
1 łyżka masła
sól, pieprz

Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, zaś cebulę kroimy w drobną kostkę. Całość podsmażamy na maśle do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem.
Jak warzywa lekko ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor.
"Likier z kawy inki"

 Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
3-4 czubate łyżki kawy Inki
4-6 łyżek cukru
0,5 – 1 szklanki spirytusu

Kawę Inkę zagotowujemy w mleku przez cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i dodajemy partiami cukier, mieszamy. Cukier przestajemy dodawać gdy całość wyda nam się odrobinę za słodka – po dodaniu spirytusu słodkość będzie idealna. Dodajemy spirytus – ilość dostosowana do pożądanej mocy – dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki. Odstawiamy na co najmniej 2 dni aby likier się przegryzł. Podajemy schłodzony.
masa:

2 żółtka
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
duże opakowanie cukru wanilinowego (16g)
ponadto:

Paczka herbatników ( 180 g)
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
garść płatków migdałów
10 sztuk małych bez


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, 1 szklankę mleka i zmiksować. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem wanilinowym. Na gotujące mleko wlać przygotowaną mieszankę. Zagotować, energicznie wymieszać. Powinien powstać gęsty budyń.

Przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Masło utrzeć na puch, do białości. Dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując. Powinna powstać gładka masa.

Masę można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo dobrze smakuje w Pani Walewskiej.

Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników. Ciastka posmarować cienko powidłami.

Odłożyć 3 łyżki masy na bok. Pozostałą podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na powidła. Masę wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników.

Posmarować powidłami i wyłożyć drugą część masy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.

Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc, by ciastka zdążyły zmięknąć.

Przed podaniem udekorować ciasto (można to zrobić wcześniej, ale bezy, które spędzą w lodówce kilka godzin, zmiękną i nie będą chrupiące. Można także udekorować przed włożeniem do lodówki, ale odłożyć połowę bez i te pokruszyć i ułożyć na cieście później).

...
Herbata po hiszpańsku (+ przepis)

Jak przygotować taką herbatę?
1) Nalej wrzątek do połowy szklanki, wsyp odpowiednią ilość cukru i zamieszaj. 
2) Wrzuć plaster cytryny do szklanki. (Ważne aby cytryna znajdowała się poziomo).
3) W osobnym dzbanuszku (najlepiej z „dzióbkiem”) włóż woreczek mocnej herbaty (ja użyłam Lipton), zalej wrzątkiem i odczekaj chwilę, aby się zaparzyła. 
4) Pomału wlewaj herbatę z dzbanka na cytrynę, co więcej po chwili cytryna sama powinna unieść się do góry. 

Oczywiście przed wypiciem całość zamieszaj :D

PS
Lepiej to będzie wyglądać, gdy herbaty i wody będzie pół na pół. Ja przesadziłam nieco z herbatą, więc przez to nieładnie to wygląda ;|
domowe bulionetki
Ciasto kawowe z polewą śmietanową
Sałatka meksykańska - link do przepisu w komentarzu!
SERNIK DROŻDŻOWY Z ZARODKAMI PSZENNYMI (dieta Montignaca- posiłek węglowodanowy)
Przepis poniżej
Ciacho!
CISTO MARCHEWKOWE 
Przepis
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki startej marchewki
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli

Składniki na krem:
- 500 gram twarogu chudego lub półtłustego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki masła

Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka. 

Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Makowa panienka, pyszne i orzeźwiające co nieco :)
Kotlety z kaszy jaglanej
Ciasto kolorowe ze śmietany 

 Składniki:
·         1l śmietany 18%
·         210g cukru
·         5 łyżeczek żelatyny
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         sok z 1 cytryny
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżeczka esencji waniliowej
·         1 paczka galaretki z owoców leśnych
·         1-1,5 szkl. świeżych jagód

Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody. Kiedy żelatyna napęcznieje uzupełnić szklankę wrzącą wodą i dobrze rozmieszać. Letnią żelatynę połączyć ze śmietaną i zmiksować. Śmietanę podzielić na trzy równe części. Do jednej dodać esencje waniliową, do drugiej kakao, a do trzeciej sok i skórkę z umytej w gorącej wodzie cytryny.
Tortownicę o średnicy ok. 21 cm obłożyć od zewnątrz folią aluminiową. Wylać do formy warstwę waniliową i wstawić do lodówki na ok. 30 min., żeby trochę stężała. Następnie wylać masę kakaową i ponownie wstawić do lodówki na 30 min. Na koniec wylać masę cytrynową i wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę i odstawić, żeby zaczęła tężeć. Kiedy galaretka będzie lekko tężała wylać ją na ciasto. Do galaretki wsypać jagody tak, żeby pokryły cały wierzch i wstawić do lodówki na minimum 2h.

Smacznego!

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  652

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry