Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Ciasto Prince polo ilovebake.pl
***
Ciasto "Banoffee" na biszkopcie
Makaronowa sałatka

Składniki:

    pojedyncza pierś z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    szczypta curry
    1 łyżka oliwy
    1,5 szklanki makaronu kokardki
    1 słoik selera w słoiczku
    1/2 puszki kukurydzy
    1/2 papryki czerwonej
    1/3 puszki ananasa
    łyżka posiekanego koperku
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżka sosu czosnkowego
    szczypta soli i pieprzu
Zabaglione, zabajone
sałatka na krakersach

Składniki :

18 sztuk krakersów

1 puszka szprotek w sosie pomidorowym ( 200g )

3 jajka

50g żółtego sera

ok. 5 łyżek majonezu

sól, pieprz

czerwona papryka w proszku

szczypiorek do posypania 

 

Sposób przygotowania :

Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo.

Białka trzemy na tarce, dodajemy 2 łyżki majonezu, odrobinę soli i mieszamy.

Żółtka również ucieramy na tarce i odkładamy do posypania wierzchu sałatki.

Szprotki w sosie pomidorowym mieszamy widelcem razem z pieprzem i papryką w proszku.

Szczypiorek drobno siekamy.

 

Na talerzu układamy obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wykładamy masę serową i wyrównujemy. Przykrywamy następną warstwą krakersów. Następnie wykładamy masę rybną. Przykrywamy ostatnią warstwą krakersów. Na krakersy wykładamy warstwę pasty z białek i wyrównujemy. Całość pokrywamy warstwą z rozkruszonych żółtek. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto Princessa Zebra - bez pieczenia
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem
Curry z ciecierzycy w pomidorach
PRINCESSA KOKOSOWA to imitacja słynnego batonika Princessa. Ciasto jest kruche, delikatne i mocno kokosowe. Jednym słowem pyszne. Stworzone do kawy <3 Klik w zdjęcie Kochani ! :)
Domowe żelki bez dodatku cukry
 Składniki

2 i pół szklanki wody
4 torebki herbaty owocowej lub ziołowej (malinowa, truskawkowa, wg uznania)
1/3 szklanki żelatyny
1/3 szklanki ksylitolu lub stewii
1 łyżeczka soku bez cukru (malinowego, truskawkowego, wg uznania)

Sposób przygotowania:

Zagotować wodę w garnku, dodać 4 torebki herbaty, zostawić na 15 minut.
Następnie wyrzucić torebki herbaty.
Wymieszać herbatę z żelatyną aż do rozpuszczenia.
Wymieszać z pozostałymi składnikami.
Wlać do foremek.
Przechowywać w lodówce do momentu aż się zetnie i będzie sztywna, 2-3 godziny.
Przepis na wykonanie domowego swojskiego masełka prostym sposobem, przepis po kliknięciu w zdj.
Ciasto inspirowane batonikiem Kinder Country
Domowy kisiel jabłkowy z kawałkami owoców, bez cukru. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
ciasteczka mokka
Cudowna pizza z lekko ułatwionego przepisu od Food Emperora. Jest tak cudowna, że aż musiałam się nią z Wami podzielić. Polecam!
sprawdzony w działaniu - odchudza
Makaron pełnoziarnisty zapiekany z cukinią!!!
Składniki: (2 porcje)
1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu penne,

1/2 cukinii,

1 marchew,

1/3 małej cebuli,

200 ml śmietanki 12% lub 18%,

kulka mozzarelli,

sól, pieprz,

olej rzepakowy do smażenia




Makaron ugotować al dente. Obrać marchew, pokroić w talarki, cukinię w ćwiartki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć marchew, kiedy lekko zmięknie, dodać cebulę i cukinię. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko zalać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż śmietanka lekko zęstnieje. Dodać makaron, wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (lub jak ja, do dwóch oddzielnych). Mozzarellę pokroić, ułożyć na makaronie. Zapiekać ok. 5-7 min. w 175 st.
Masa kokosowa na maśle
MAKARONOWA ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM :)
LUBICIE PIZZĘ HAWAJSKĄ CZY KURCZAKA NA SŁODKO? :) POLECAM PYSZNEGO KURCZAKA Z ANANASEM I STARTĄ MOZZARELLĄ!
biały tort z malinami
Kostka Kubuś- ciasto bez pieczenia

Budyń:
* sok Kubuś- 900 ml
* budyń waniliowy bez cukru- 3 opakowania
* masło- 150 g
* cukier trzcinowy- 3 łyżki
Dodatkowo:
* herbatniki- około 30 szt.
* kremówka- 350 ml
* wiórki czekoladowe- do ozdoby (lub starta czekolada)
Budyń:
2/3 soku przelać do garnuszka i, wraz z cukrem, zagotować.
W reszcie soku wymieszać proszek budyniowy, wlać do garnuszka i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia masy.
Masę ostudzić i zmiksować z miękkim masłem- dodawać je łyżka po łyżce, nie przerywając ucierania.
Składanie:
Na spód blaszki, wyłożonej folią aluminiową, ułożyć herbatniki, wylać masę kubusiową, na którą wykładamy kolejno: herbatniki, ubitą warstwę kremówki, korę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki.
Sernik z kawałkami czekolady na spodzie z brownies. Wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej!
Placki serowo dyniowe
wegańskie burgery z soczewicy

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z bezą SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1546

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry