Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Kawa z ajerkoniakiem – przepis

Składniki:

20 ml likieru jajecznego
20 ml śmietanki
filiżanka kawy
cukier
Przygotowanie:

Kawę zaparzyć z cukrem. Na dno szklanki wlać likier, następnie delikatnie śmietankę (do tego momentu warstwy mi jeszcze wyszły) a następnie dodać kawę. Jeśli warstwy się nie udadzą – nie przejmować się, tylko wypić :)
Ciasto "Fiona" przepis
Ciasto Prince Polo

Składniki: (blaszka 22x 33 cm)

ciasto:

7 białek
szczypta soli
150 g cukru
100 g mielonych orzechów włoskich
100 g siekanych orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g prince polo orzechowego (2 batony xxl, możecie też użyć klasycznego smaku)
ponadto

duże opakowanie herbatników kakaowych

masa:

na budyń

3 i 1/2 szkl. mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
ponadto

320 g miękkiego masła
1/2 czekolady białej, posiekanej
1/2 czekolady gorzkiej bądź deserowej, posiekanej
100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
polewa:

2 kopiaste łyżki nutelli
1 łyżka masła
50 ml śmietanki 30%











Sposób wykonania:

Ugotować budyń .

Żółtka, cukier, szklankę mleka i obydwie mąki zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego wlać przygotowaną masę jajeczną. Energicznie mieszać, by nie powstały grudki. Chwilkę pogotować. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.

Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli i ubijać, aż będą sztywne. Kolejno dodawać cukier, cały czas miksując. Gdy masa będzie pięknie lśniła, a cukier się rozpuści, dodać orzechy posiekane i zmielone, wiórki i posiekane batony. Wszystko delikatnie wymieszać. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C ok 30 minut. Placek wyjąć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Gdy masa będzie gładka, dodać posiekane czekolady i batony. Wymieszać, już tylko łyżką.

Na dnie formy, ściśle ułożyć warstwę herbatników. Masę podzielić na pół i jedną część wylać na herbatniki. Na masę położyć biszkopt orzechowy. Lekko docisnąć. Wyłożyć pozostałą część masy, a na nią kolejną warstwę herbatników.

Przygotować polewę. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy polewa lekko zgęstnieje, wylać i rozsmarować na cieście.

Wstawić do lodówki, najlepiej na noc, by ciastka odpowiednio zmiękły.

Wyjąć z lodówki, co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Ryż curry z kurczakiem i zielonymi warzywami
Składniki
filet z kurczaka, 300 gram
cebula, 1/2 sztuki
czosnek, 2 ząbki
imbir, 2 centymetry korzenia
ryż basmati, 150 gram
woda, 500-700 mililitrów
brokuły, 1/2 główki
groszek zielony, garść
sól, pieprz, curry
oliwa do smażenia
natka pietruszki, 1 mały pęczek

Sposób przygotowania
1. Kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić i wstawić do lodówki na 15-30 minut. Przesmażyć na oliwie i przełożyć na talerz.

2. Na tej samej nieumytej patelni zarumienić drobno pokrojoną cebulkę, starty czosnek i imbir oraz 1 łyżeczkę curry. Wsypać ryż i zalać wodą (500 ml). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut. W razie potrzeby dolać wody. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wrzucić brokuły i groszek. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie, a woda się zredukuje. Dodać kurczaka i drobno posiekaną natkę, wymieszać. Chwilę podgrzewać.
Kurczak w sosie z czerwonego pesto
Sernik kajmakowy na kruchym spodzie
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach :)
Wyśmienitki
Pyszne, rozpływające się w ustach ciasteczka przełożone marmoladą.
Składniki:
300 g surowej kaszy jaglanej
sok wyciśnięty z 5 dużych pomarańczy
1 laska wanilii
2 łyżeczki syropu z agawy (do smaku), miód lub inne "słodzidło"

Przygotowanie:
Wycisnąć sok z pomarańczy. Surową kaszę jaglaną przelać wrzątkiem.Sok przelać do garnka, dodać kaszę, ziarenka lub laskę waniliową i syrop z agawy lub inne "słodzidło". Gotować całość do miękkości. Ugotowaną kaszę odstawić, przykryć pokrywką i odczekać ok. 10-15 min. Kaszę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Piec ok. 45 minut lub do zrumienienia się brzegów ciasta.
Amoniaczki
Karpatka z kremem cytrynowym
Jajecznica z ryżem i krewetkami
Brokułowo-ryżowe kotlety
Chmurka
Składniki:

40 ml wódki
10 ml Blue Curacao
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:

Do kieliszka wlewamy składniki w podanej kolejności (bez łyżeczki, syrop sam osiądzie na dnie).
rafaello bez pieczenia, coś dla mnie :)
pookcook
Empanadas z wędzonym kurczakiem


(ok. 20 porcji)
- 2 rolki ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka gęstej śmietany (opcjonalnie)

Farsz:
- 2 udka wędzonego kurczaka
- 100 g zielonych oliwek
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 pęczek kolendry (cała "doniczka)
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 150 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- tabasco
- sól

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj sos. Poszatkuj cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę i czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli.
Na patelnię wlej przecier pomidorowy i smaż kilka minut aż lekko zgęstnieje. Dopraw octem balsamicznym, miodem, sosem sojowym i tabasco. Posól ale nie zbyt wiele, gdyż kurczak i oliwki będą słone. Odstaw sos z ognia.
Do miski wrzuć poszatkowane oliwki, kukurydzę, poszatkowaną kolendrę i pokrojonego w drobną kostkę wędzonego kurczaka (wcześniej okrój go z kości). Zalej całość sosem pomidorowym wymieszaj.
Oddziel żółtka od białek i podziel je na dwie oddzielne miseczki. Do żółtek dodaj łyżeczkę śmietany (możesz też użyć samych żółtek lub dodać odrobinę mleka). "Rozbełtaj" żółtka. 
Ciasto francuskie rozwiń i wytnij w nim kółka używając odwróconej szklanki. Będziesz tworzyć pierożki poprzez sklejenie ze sobą dwóch kółek. 
Umieść odrobinę farszu na środku jednego kółka, tak aby obwód pozostał czysty. Obwód posmaruj białkiem, które będzie działało jak klej, najlepiej zrobić to palcem. Przykryj drugim kółkiem ciasta, sklej palcami i zrób ząbki widelcem dookoła. Powtórz tę czynność w stosunku do każdego pierożka.
Ułóż pierożki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmaruj rozbełtanym żółtkiem używając pędzelka i zrób na środku pierożków kilka dziurek wykałaczką.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Możesz w pracy spożywać je na zimno lub podgrzać jeśli masz taką możliwość.
Jajka zapiekane z szynką 
SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo, 30 dag gotowanej szynki, łyżka soku z cytryny, łyżka majonezu, łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki masła, łyżka mąki, szklanka śmietanki, 1/4 szklanki bulionu, kilka kropel sosu worcester, 10 dag startego żółtego sera, cukier, sól i pieprz, łyżka soku z cytryny.

SPOSÓB WYKONANIA: Szynkę drobno posiekać. Wymieszać z sokiem z cytryny. Jajka obrać, przeciąć na pół i wyjąć żółtka. Dodać do szynki wraz z majonezem i utrzeć. Farszem nadziewać połówki białek. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić bulionem i gotować cały czas aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sosem worcester, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Wlać śmietankę i wymieszać. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wlać sos, ułożyć jajka, posypać żółtym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok. 15 minut.
Kremówka 

Składniki na 12 dużych kremówek:

    2 płaty ciasta francuskiego na maśle (320 g każdy)

Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie.

Po tym czasie ciasto przełożyć na kratkę, wystudzić.

Blaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Upieczone blaty ciasta przyciąć do wymiarów blaszki (najprościej okrągłym nożem do pizzy lub nożem z piłką).

Składniki na masę kremową:

    2 szklanki mleka*
    1 szklanka śmietany kremówki 36%
    1 łyżeczka pasty wanilliowej (lub nasionka z 1 laski wanilii lub 25 g cukru wanilinowego)
    150 g cukru
    6 żółtek
    3 łyżki mąki ziemniaczanej**
    1 łyżka mąki pszennej
    100 g masła, w temperaturze pokojowej

W garnuszku z grubszym dnem zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Po zagotowaniu dolać do niego kremówkę, dodać pastę waniliową, wymieszać, zagotować.

W międzyczasie, w osobnej miseczce zmiksować pozostałe pół szklanki mleka z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną . Wlać do zagotowanej masy i ugotować jak budyń - mieszając często by nie zrobiły się grudki i by masa zgęstniała. Masę przykryć folią spożywczą (folia powinna dotykać powierzchni budyniu) i odłożyć do całkowitego ostudzenia.

W misie miksera utrzeć masło na jasną, puszystą masę. Dodać wystudzony budyń, w trzech turach, cały czas ucierając.

Na spód blaszki położyć pierwszy z blatów francuskich (tą nakłuwaną przez Was stroną do góry, by się nie kruszyło). Na wierzch położyć masę kremową, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez 1 - 2 godziny.

Składniki na masę śmietankowa:

    500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej***
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody
    1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec cukier a następnie rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Wykonanie

Wyjać ciasto z lodówki i wyłożyć na nie masę śmietankową (ja wyłożyłam ją przy pomocy szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki). Przykryć płatem ciasta francuskiego (pokrojonym wcześniej na 12 części, stroną nakłuwaną widelcem do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem.
Kruche ciasto milionera

Składniki na formę 24x24 cm.

Składniki na kruchy spód:

    175 g mąki
    125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
    4 łyżki brązowego cukru

Składniki na masę toffi:

    55 g masła
    4 łyżki brązowego cukru
    400 g skondensowanego mleka z puszki (słodzone)

Składniki na polewę:

    200 g czekolady deserowej (dałam gorzką:)
    1/4 szklanki śmietanki 30%


Połączyć wszystkie składniki na kruchy spód i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie dno formy wykleić ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 190ºC  przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Przygotować masę toffi: w rondelku umieścić masło, cukier brązowy i mleko skondensowane. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie wrzeć. Zmniejszyć ogień i gotować przez 4-5 minut, aż masa toffi zgęstnieje, stanie się jasnożółta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Można również użyć gotowej masy kajmakowej i podgrzać go na ogniu, aż uzyska lekko płynną konsystencję. Wylać masę na kruchy spód i pozostawić do ostygnięcia.

Kiedy masa toffi stężeje, do rondelka wlać ¼ szklanki śmietanki, wraz z pokruszoną czekoladą. Postawić na małym ogniu i cały czas mieszając – roztopić czekoladę. Wylać ją na masę toffi i rozprowadzić starannie.

Postawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Przed podaniem kroić ciasto na niewielkie kwadraty. Przechowywać w lodówce. 
ciasto czekoladowe z wiórkami
Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona

500 gr mięsa mielonego wp-woł
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
1/2 szkl. mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych chilli peperoncini (z Kotanyi)
łyżka kuminu
łyżeczka kurkumy 
puszka pomidorów
czerwona cebula
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1l bulionu drob-wołowego
szczypta cukru
łyżeczka oregano
1-2 łyżeczki pasty z chilli 
3/4 puszki kukurydzy z puszki
cukinia
szklanka zielonych oliwek
olej do smażenia


Bułkę tarta zalewamy mlekiem, mieszamy. Jeśli masa jest wystarczająco kleista to nie potrzeba dodawać do masy jajka. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy płatki chilli. Do miski dajemy mięso, bułkę tarta z mlekiem, przesmażoną cebule. Dosypujemy sól i pieprz i dobrze mieszamy razem. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki. 

Na patelni po smażeniu cebuli wlewamy olej, rozgrzewamy i partiami smażymy nasze kuleczki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Czerwona cebule siekamy w kostkę, cukinie także. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy kumin, po chwili kurkumę, dodajemy klopsiki, pomidory z puszki, chwile smażymy razem, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, pastę z chilli, cukinie, kukurydze, oliwki, oregano, dusimy razem aż składniki się połączą ok 5 minut. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz. Można posypać wszystko pokruszonymi chipsami jak to zrobi Gordon. Ja podałam osobno pokrojone awokado, które można sobie było dodać do zupy.
chleb z czerwona cebula i oliwkami
Składniki: (na dwa dość spore bochenki )

 - 7 szklanek mąki pszennej typ 720 ,( dałam 6 szkl. m.pszennej typ 650 i 1 szkl. m. pszennej razowej typ 2000)
 - 2 czerwone cebule
 - 2 łyżki stołwe oliwy
 - 1 i 1/3 szklanki oliwek bez pestek  ( dałam 1:1 czarnych i zielonych)
 - 2 łyżeczki soli
 - 4 łyżeczki drożdży suszonych  ( dałam 10g zwykłych )
 - 3 łyżki posiekanej pietruszki, kolendry, lub mięty ( niestety nie dałam )
 - 2 szklanki ciepłej  ( nie gorącej!) wody

Cebulę pokroić w cienkie talarki i zeszklić na oliwie.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki pokrojone w plasterki, drożdże , sól, oraz posiekaną pietruszkę lub inne zieleninę.
Wlać 2 szklanki wody.
Wszystko dokładnie wymieszać , jeżeli ciasto jest zbyt suche dolać ciepłej wody ,(ja dolałam około 0,5 szkl. więcej) .
Następnie zagniatać ciasto ok. 10 min.
Przełożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i uformować dwa bochenki,lub 16 małych podłużnych chlebków.
Przełożyć na natłuszczoną blaszkę, nakryć ściereczką i pozostawić aż wyrosną.
Włączyc piekarnik na 220 stopni C.
Wyrośnięte chlebki naciąć, posmarować oliwką i wstawić do piekarnika uprzednio spryskanego wodą.
Duże bochenki piec 40 min. natomiast małe 25 min.
Smacznego:)
Składniki:

1/2 główki włoskiej kapusty (około 800 g)

2 marchewki

1 cebula

100 g żółtego sera startego na tarce (duże oczka)

2 jajka

2 łyżki bułki tartej

sól, świeżo mielony czarny pieprz

po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

1 łyżka masła

mąka krupczatka do obtoczenia - około 3-4 łyżki

olej do smażenia

Kapustę drobno poszatkować, zalać wrzątkiem, posolić. Gotować do czasu, aż będzie miękka.

Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodać łyżkę masła i startą marchewkę. Smażyć do czasu, aż marchewka będzie miękka.

Kapustę odcedzić, odcisnąć i przełożyć z powrotem do garnka. Dodać przesmażoną marchewkę z cebulą, ser, posiekaną natkę pietruszki i koperek. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wymieszać.

Dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać.

Do miseczki wsypać mąkę krupczatkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.

Z masy formować małe kotleciki. Obtoczyć w mące krupczatce i usmażyć z obu stron na złoty kolor.

Podawać na gorąco, jako samodzielne danie, lub np. z dodatkiem piersi z kurczaka i kaszą gryczaną. Równie pysznie smakują na zimno.

Smacznego :)
Potrzebne nam:
- 1 litr śmietanki 30 %
- 3 różne galaretki
- 8 łyżeczek cukru pudru
- 9 łyżeczek żelatyny

 Przygotowanie:
 Dzień wcześniej przygotowujemy galaretki zgodnie z instrukcją z opakowania. Jeśli wolicie bardziej zwięzłą, można dać trochę mniej wody, np. zamiast 500 ml - 400 ml. Następnego dnia kroimy galaretki w kostkę. W rondelku rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostudzenia. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy cukier puder i ubijamy około 5 minut. Następnie do ubitej śmietany dodajemy małymi porcjami ostudzoną żelatynę i delikatnie mieszamy, uważając żeby śmietana nie opadła. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i mieszamy z kostkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin.

Porada: Tak przygotowany śmietankowiec ma zwartą konsystencję. Jeśli wolicie, by masa śmietanowa była kremowa, rozpuśćcie7 łyżeczek żelatyny zamiast 9.
Jak ważyć bez wagi :)

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  946

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry