Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Batoniki marchewkowe
TORT CHAŁWOWY Z OREO

"Biało-czarny tort z puszystym jak ptasie mleczko nadzieniem o smaku chałwy, na kruchym spodzie z ciasteczek typu oreo. Kolejny wieczorny przepis do porannej kawy:)"

Przepis po kliknięciu! ♥
Pyszne, włoskie ciasto, w smaku przypomina babke piaskową, jednak jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje świeżość.
Tort jesienny „Almette” 

przepis po kliknięciu :)
Ciasto Krówka - rewelacja 

przepis po kliknięciu :)
przydatne miary
CIASTO:

3 szklanki mąki pszennej
150 g masła/ margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
KREM:
1 litr mleka
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
200 g masła/ margaryny
4 łyżki kajmaku (z puszki 400-500 g)
DODATKOWO:
pozostały kajmak
ok. 20 dag orzechów (np włoskich)
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Połowę rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 15 min w temperaturze 190°C. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Z 1 l mleka odlać szklankę i wymieszać z mąkami. Pozostałe 750 ml zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami stale mieszając. Gotować aż budyń zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Orzechy posiekać, prażyć przez kilka minut na suchej patelni.
Wystudzony budyń utrzeć z masłem i kajmakiem na jednolitą masę.
Na jeden z placków wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać uprażonymi orzechami.
SMACZNEGO!
składniki na spód 280 g czekoladowych kruchych ciastek100 g roztopionego masłaPiekarnik  na 180 stopni termoobieg
Ciasteczka włożyć do blendera  zmiksować na piasek dodać masło  miksować do powstania mokrego piasku Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć spód blaszki
składniki na masę serową
 500 g twarogu na serniki z wiaderka 100 g cukru 1 duże jajko 40 g kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 rozbełtane jajko+ łyżka mleka 6 wafelków Prince Polo XXCiasteczkowy spód wysmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka następnie wyłożyć na całą powierzchnie Prince Polo górną warstwą wafelków do ciastek odpowiednio je przycinając i mocno przyciskając do ciasteczek Wstawić do lodówki na czas przygotowywaniamasysernikowejWszystkie składniki na sernik włożyć do miski  zmiksować na gładką masę Wyjąć formę z lodówki Na wafelki wylać całą masę sernikow rozprowadzić 
Blaszkę wstawić do nagrzanego  dalej na 180 stopni piekarnika i piec ok 50- 60 mk Następnie wyłączyć piekarnik uchylić drzwiczki  zostawić sernik do ostudzenia przez ok 15 minut Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i zostawić do ponownego ostudzenia już na blacie
składniki na wierzch
 150 g gorzkiej czekolady
 150 ml śmietanki30%
 100 g białej czekolady
Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki  włożyć do miski Kremówkę podgrzać Kiedy będzie się prawie gotować natychmiast zdjąć z palnika  wlać do czekoladyOdczekać chwil a następnie mieszać aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką Odstawić do ostudzeni...
Kurczak cordon bleu

3 całe piersi z kurczaka QAFP
6 cienkich plasterków szynki prosciutto, 6 plasterków sera szwajcarskiego
3 jaja
Sól, pieprz, mąka, może być bułka tarta
Tłuszcz do głębokiego smażenia

Dzielimy piersi kurczaka QAFP na pół, kładziemy na pergaminie. Delikatnie tłuczemy mięso. Kroimy na pół kawałki sera i szynki, kładziemy na mięsie i wszystko razem zawijamy. Mięso możemy spiąć wykałaczkami. W miseczce ubijamy jajka z solą i pieprzem. Panierujemy kurczaka w mące, jajku i w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażonego kurczaka odsączamy z nadmiaru tłuszczu na bibule.
Słodkie jak batoniki.
Polecam wszystkim fanom snickersów !

Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.

Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj  ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. 

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Sos do pizzy
Składniki:
- 1,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki stołowe wrzątku
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki ketchupu
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Przygotowanie:
Zioła zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy, czekamy aż się zaparzą. Dodajemy koncentrat i ketchup. Mieszamy, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy do smaku. Na końcu można dodać  też do sosu np. świeżą bazylię, co jeszcze bardziej wzmocni jego smak.
Ciasto cynamonowe z musem gruszkowym, pyszne, doskonałe na koniec lata, polecam, można zrobić z jabłkami.
POMARAŃCZOWY CURD (krem pomarańczowy)
Surówka obiadowa z pora i marchewki
SPÓD Orzechy włoskie i laskowe najlepiej zmielić w młynku, ale blender też da sobie radę. Rodzynki siekamy drobno. Mieszamy wszystko dokładnie. Dodajemy szczytę soli i gałki muszkatołowej. Powstała masa powinna być dość zwarta i nie rozpadać się. Następnie wykładamy ją do tortownicy (najlepiej o średnicy około 16cm). Formę można wyłożyć folią spożywczą. Wstawiamy do zamrażarki. MASA MAKOWA Nerkowce i mak moczymy przez noc. Bardzo dokladnie odsączamy mak z wody (nerkowce też).Rozpuszczamy olej kokosowy. Wszystkie składniki masy blenderujemy na dość gładką masę. Najpier blendujemy mak z syropem z agawy, aż ziarenka wypuszą soki, potem dodajemy resztę. Konsystencja powinna być kremowa, z wyczuwalnymi miękkimi ziarenkami maku (taka jak w klasycznej makowej masie). Masa może się wydawać płynna, ale po pobycie w zamrażarce stęzeje. Wykładamy masę na spód i wstawiamy do zamrażarki na minimum 60 minut (im dlużej tym lepiej, najlepiej kila godzin, wtedy jest pewność, że się zestali). POLEWA: Rozpuszczamy olej kokosowy. Mieszamy z karobem i sokiem, do uzyskania jednolitej płynnej konsystencji. Polewamy ciasto (po tych 60 minutach) i znów wstawiamy do zamrażarki do zastygnięcia, najlepiej, żeby postał tam całą noc. Makowiec przechowujemy w lodówce.
TORT NA ZIMNO - bez pieczenia. Znika szybko, zwlaszcza w cieplejsze dni. Swietna alternatywa dla zwyklego tortu urodzinego lub przyjecia dla dzieci.

Skladniki:
1 kostka margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki wody (do zelatyny)
5 lyzeczek zelatyny
2 smietany (najlepiej kremowka lub 30%)
2 lyzki kakao
1 galaretka

Rozpuscic zelatyne w zimnej wodzie. Podgrzac mleko (aby bylo letnie) i dodawac do niego stopniowo zelatyne ciagle mieszajac, aby cala sie dobrze rozpuscila.
Margaryne utrzec z cukrem. Dodawac stopniowo po jajku. Powoli wlewac smietane - caly czas miksujac. Pozniej delikatnie dodawac mleko z zelatyna (powoli gdyz moze sie zwazyc!) Gdy skladniki sie polacza wylaczyc mikser (nie mozna miksowac zbyt dlugo aby nie zrobilo nam sie maslo) 
Gotowa mase i dzielimy na dwie czesci. Do jednej dodajemy kakao i delikatnie miksujemy aby skladniki sie polaczyly.
Na blaszke owinieta folia lub do miski wlewamy najpierw mase kakaowa. Wstawiamy do lodowki na ok 30minut czekajac az masa ztezeje. Nastepnie na kakaowa mase wylewamy mase jasna i wkladamy do lodowki na godzine. 
Galaretke przyzadzic jak na opakowaniu. Delikatnie wylac na zgestniala biala mase (można dodać owoce np. banany, ananasy, brzoskwinie) i wstawic do lodowki na kolejne 2-3 godziny  (najlepiej na cala noc)
Pianka karmelowa
Domowe petitki.
Bajaderki
400g ciasta/ herbatników/ biszkoptów/ babki piaskowej
1/4 szkl mleka
1 łyżka masła
150g marmolady
50g kakao 
*cukier opcjonalnie

do obtoczenia
kakao/ wiórki/ orzechy

Ciasto pokruszyć. Rozpuścić w rondelku masło z mlekiem, kakao i cukrem. Wymieszać z resztą składników. Formować małe kulki i obtaczać w kakao/ wiórkach/orzechach.
Zapiekanka z kaszy pęczak, twarogu i truskawek | 365 dni dookoła kuchni.
Filipińskie bułeczki Pandesal
hummus
Mini serniczki na zimno z karmelem, dla zszywki krok po kroku
Karpatka z masa malinową
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Składniki (na ok 30 bułek):

    ok 1 kg śliwek (jeśli są małe to całe, jeśli duże to połówki
    0,5 l mleka
    50 g świeżych drożdzy
    ok 10 łyżek cukru
    160 g miękkiego masła
    0,5 kg mąki pszennej
    4 żółtka
    szczypta soli
    15 dag stopionego i ostudzonego masła
    4 łyżki bułki tartej (jeśli użyjemy dużych śliwek)

Wykonanie:
 Drożdże rozrabiamy z 2 łyżkami cukru, wlewamy do mleka. Dodajemy sól i 2 łyżki mąki. Mieszamy. Odstawiamy. Żółtka ucieramy na puch z pozostałym cukrem. Na stolnicy wysypujemy mąkę i nożem siekamy z nią masło. Dodajemy zaczyn z drożdży i roztarte żółtka. Całość zarabiamy w jednolite ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na stolnicy. Ciasto dzielimy na części, w każdą część wkładamy śliwkę. Użyłam dużych śliwek dlatego też każdą lekko obtaczałam przed włożeniem do ciasta w bułkę tartą. (Dzięki temu wchłonie nadmiar soku,a nie będzie jej czuć w bułce). Uformowane kulki zanurzamy w zimnym maśle i układamy w foremce. Zostawiamy w blaszce ok 20 min żeby jeszcze podrosły i pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni.
Bananowiec bez pieczenia

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  741

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry