Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Pychotka kokosowo – makowa z polewą czekoladową
Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego lekko
8 dużych jaj
300g drobnego cukru do wypieków
200g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem krówkowy:

250g miękkiego niesolonego masła
180g kajmaku z puszki (dulce de leche)
70g cukru pudru
200g masy toffee (użyłam toffee spread marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić kajmakiem lub krówkami)
Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
250g miękkiego, niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Doprowadź wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.

Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Jajka (białka i żółtka razem) umieść z cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.

Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.

Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.

Żeby przygotować krem krówkowy, ubij masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia masła z cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj czekoladę. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).

Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.

Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Roz...
Tort egipski 

Przepis po ten piękny tort po kliknięciu w zdjęcie :)
Sałatka warstwowa "Meksykański król imprezy"
Składniki

0,5 kg mięsa mielonego,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty,
3 średniej wielkości pomidory,
0,5 kg pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
200 g sera żółtego,
paczka chipsów tortilla,
pieprz, sól.


Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć.
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę.
Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone.
Na mięso położyć pieczarki.
Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki.
Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę.
Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę.
Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę.
Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.
Smacznego :)
Tortellini z kurczakiem i warzywami w śmietanowym sosie by Penelope

Składniki :
opakowanie tortellini z serem lub grzybami
pierś z kurczaka
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
szklanka śmietany 12 %
pół szklanki bulionu warzywnego [najlepiej prawdziwego domowego]
oliwa z oliwek
masło
słodka i ostra papryka, sól, pieprz, curry, kurkuma
natka pietruszki


Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami.
Usmażyć mięso na oliwie z masłem na rumiano.
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do usmażonego kurczaka dodać posiekane warzywa i razem smażyć kilka chwil po czym zalać wszystko bulionem i śmietaną.
Dusić na malutkim ogniu 15 minut.
Gdy sos z mięsem będzie gotowy dodać tortellini, całość wymieszać i podawać.
Składniki:
- 4 oczyszczone piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 8 plastrów długodojrzewającej szynki,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz

Mascarpone mieszamy z czosnkiem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Mięso lekko nacieramy solą i pieprzem. W każdej piersi z kurczaka robimy "kieszeń", wciskamy do niej po łyżce sera, a następnie zawijamy w plastry szynki. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy je na 20-25 minut do średnio nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Ja roladki podałam na usmażonym z czosnkiem szpinaku.
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Co nam będzie potrzebne:

– 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego z łopatki, oryginalnie powinna być wołowina)
– 2 papryki, najlepiej różnokolorowe (dla lubiących pikantne proponuję jeszcze 1 papryczkę chilli)
– 2 cebule czerwone
– 3 ząbki czosnku
– puszka fasoli czerwonej
– puszka fasoli białej
– puszka kukurydzy
– puszka pomidorów
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 4-5 szklanek rosołu, można zastąpić go kostką rosołową
– papryka mielona słodka i ostra, odrobina chilli, sól, cukier, oregano
– 1 łyżka soku z cytryny
– pęczek natki pietruszki
– olej do smażenia
Przygotowanie:

wszystkie warzywa myjemy i odstawiamy na sitko, żeby obeschły
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, nie musi być bardzo drobna
z papryk wycinamy gniazda nasienne, czyścimy z pestek i kroimy na bardzo cienkie paseczki
czosnek obieramy i siekamy drobno
w dużym, głębokim garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną cebulę, smażymy chwilkę, aż się zeszkli
do zeszklonej cebulki dodajemy mięso i na średnim ogniu podsmażamy tak długo, aż mięso straci „surowy” kolor, po czym dodajemy przyprawy (1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę oregano, szczyptę chilli, łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę soku cytryny)
do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i smażymy kilka minut, aż papryka zmięknie, po czym dodajemy pomidory (jeśli są w całości dobrze jest, przed wrzuceniem ich do garnka, rozdrobić je nieco widelcem) i posiekany czosnek
chwilę smażymy wszystko razem, po czym dolewamy rosół, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy garnek i na wolnym ogniu gotujemy zupę ok. 20 min.
po tym czasie dodajemy fasolę i kukurydzę (pamiętajcie, żeby wypłukać je po wyjęciu z puszek) i gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut; jeśli zupa wydaje się Wam zbyt gęsta, dolejcie do niej trochę wody
w czasie, gdy zupa „dochodzi” rozgrzewamy piekarnik, nie musi być bardzo gorąco, tylko na tyle, żeby rozpuścił się w nim ser; na blachę wysypujemy nachosy, posypujemy je startym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aż ser się stopi
zupę nalewamy do miseczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki, na górę kładziemy kilka podpieczonych nachosów
...
Kurczakowe flaczki, ni to zupa, ni to gulasz. Pyszne i rozgrzewające danie, doskonałe na obiad lub kolację.
domowe pralinki Ferrero Rocher


nalesniki z kremem cytrynowym

Składniki na naleśniki:

300 g mąki pszennej
6 jaj
800 ml mleka
łyżka cukru z wanilią
2 łyżki oleju
szczypta soli 

Dodatkowo: 1-2 łyżki kakao 

Do miski wbić jajka, wlać ok. 1/3 mleka, dodać mąkę, sól i cukier. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pozostałe mleko i olej. Wymieszać. Odstawić na 15 minut.

Z gotowego ciasta odlać porcję ok. 200 ml, dodać do tego 1-2 łyżki kakao. Masa powinna być ciemna, ale rzadka, dlatego w razie potrzeby rozrzedzić ją wodą. Przelać do rękawa cukierniczego lub grubego worka i odciąć minimalnie rożek. (gdybyśmy chcieli wylewać więcej ciasta kakaowego, dobrze by było masę kakaową odrobinę posłodzić)

Patelnię rozgrzać i posmarować olejem. Wylać porcję ciasta białego a na nim wylewać kakaowe paski. Poczekać aż masa stężeje i obrócić, dosmażyć przez kilka sekund. Najlepiej poczekać aż naleśnik dopiecze się i nie obracać go wcale, ponieważ podczas dopiekania na naleśniku robią się brązowe kropki. 
Składniki na krem:

250 g serca mascarpone
5 kopiastych łyżek lemon curd
łyżka cukru pudru
przyprawa do dań słodkich Kamis - w jej skład wchodzi między innymi skórka cytrynowa, cynamon, kardamon, goździki i mięta

Mascarpone utrzeć z cukrem pudrem, dodać lemon curd i zmiksować do połączenia składników. 

Naleśniki układać wzorem do dołu, nałożyć krem, obsypać przyprawą i zwijać. Podawać.
Sos musztardowy do wszystkiego

 Ten sos pojawił się w domu Kasi wraz z Mega kanapkami na śniadanie. Jednak ostatnio żyje własnym życiem, często pojawiając się też jako dodatek do przeróżnych sałatek, tortilli. Jest prosty i smakuje naprawdę fantastycznie!

Składniki:

1 ząbek czosnku
4-5 łyżeczek musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu (ew. cukru)
sok z cytryny
pieprz i inne przyprawy do smaku
Wykonanie:
Czosnek wyciskamy, dodajemy musztardę i pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Proporcje są podane „mniej więcej” i nie trzeba się ich sztywno trzymać. ;)
Sos do gyrosa

Składniki

Jogurt naturalny gęsty (najlepszy grecki), duży kubek
przyprawa do gyrosa z torebki, 1/2 łyżeczki
papryka ostra w proszku, szczypta
KECZUP ŁAGODNY, 1 łyżeczka
zioła do sałatek(Kamis), szczypta
CZOSNEK GRANULOWANY, szczypta
Przygotowanie

 Do jogurtu dodać przyprawę do gyrosa, paprykę, keczup, zioła do sałatek, czosnek i dokładnie wymieszać. Pachnie zachęcająco i jest naprawdę wyśmienity, polecam!!!
Sos holenderski

Składniki
250 g masła,
- 1 szalotka,
REKLAMA

- 4 ziarna białego pieprzu,
- łyżka białego octu winnego,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- mielony biały pieprz

Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku i sklarować (poczekać, aż resztki mleka opadną na dno i zlać sam tłuszcz). Szalotkę pokroić w drobniutką kosteczkę, ziarna pieprzu rozgnieść końcem noża. Ocet, 2 łyżki wody, ziarna pieprzu, i szalotkę umieścić w malutkim rondelku i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o 1/3. Przecedzić do miseczki ze stali nierdzewnej, dodać żółtka i łyżkę wody. Ubijać w gorącej kąpieli (60-70 st. C) na kremową masę za pomocą robota kuchennego, stopniowo, po kropli, dodawać rozpuszczone masło. Doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Uwaga: ubijanie zbyt słabe lub w zbyt niskiej temperaturze powoduje, że sos nie ma właściwej konsystencji i objętości. Zbyt wysoka temperatura sprawi że sos się zetnie.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal
Sos grzybowy
GRZYBY SOSY Ten sos można też zrobić z grzybów suszonych. 3–5 dag grzybów trzeba opłukać, namoczyć i ugotować w wodzie z namaczania. Dalej przyrządzać jak obok.
Sos grzybowy
Sos grzybowy
fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie: ok. 45 min

Składniki: 
- 25 dag grzybów leśnych 
- 1 cebula 
- 1 łyżka masła  
- 1 łyżka mąki 
- 100 ml śmietanki 
- sok z cytryny 
- natka pietruszki
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania: 
1. Grzyby oczyść, opłucz, posiekaj. Zalej wodą, dodaj pokrojoną cebulę i masło, gotuj 30 minut.

2. Śmietankę wymieszaj z mąką, wlej do grzybów, zagotuj.

3. Sos dopraw, posyp posiekaną natką.

4. Podawaj do pieczonych mięs, zrazów, klusek śląskich.
TROPIKALNY JOCONDE CAKE
Składniki
ilość porcji: 6 

    1 duża cebula, drobno posiekana
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 słoik (300 g) pieczarek

    3 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół
    300 ml wody
    5 pomidorów przekrojonych na ćwiartki
    1 szczypta ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    Ostrym nożem zrobić w schabie 6 nacięć i wetknąć w nie czosnek.
    W szybkowarze, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
    Dodać cebulę, pomidory, pieczarki (wraz z płynem) oraz wodę. Zamknąć szybkowar i sprawdzić zawór. Zmniejszyć ogień na średni
    Gotować przez około 25 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
    Otworzyć szybkowar i wyjąć schab. Nabrać około 2 łyżki wywaru i wymieszać go z mąką kukurydzianą. Wlać z powrotem do szybkowaru i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

    2 budynie bananowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g miękkiego masła

ponadto

    2 galaretki pomarańczowe
    ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
    3 banany

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :)
Składniki:

    1 brokuł
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

ponadto

    bułka tarta
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

W garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru (dodatek cukru powoduje, że brokuł zachowuje kolor).

Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i wystudzić.

Mleko, jajko i mąkę wymieszać mikserem. Powinno powstać ciasto gęstości śmietany. Brokuł zanurzać w cieście i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu ok. 1 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego :)
Składniki:

    200 g ryżu
    1 jajko
    1/2 papryczki chili
    pęczek natki pietruszki
    3-4 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ryż opłukać i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż  stanie się kleisty. Odcedzić , przemieszać i odstawić do ostygnięcia.

Papryczkę umyć, usunąć nasiona i posiekać. Natkę drobno pokroić.

Do ryżu dodać natkę, papryczkę, starty parmezan i jajko. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)
Ciasto z kaszy manny z czekoladą - klik
Ciasto firmowe
Cytrynowiec na biszkopcie i herbatnikach
Tak, wiem nie wygląda zbyt apetycznie ale uwielbiam tą sałatkę :)
Makaron chiński (tak, tak jest niezdrowy), papryka, ogórek zielony, kukurydza, kurczak w przyprawie gyros, rzodkiewka ;)
No i majonez. Ja osobiście nie używam majonezu więc dodaję sos czosnkowy ;)
Gdy nadchodziła jesień to zawsze co tydzień u mnie w domu pojawiało się to właśnie ciasto. Może nie jest tam jakieś wyśmienite, ale jest do dziś moim ulubionym ciastem, a jadłam ich wiele. Wychodzę na dwór i zbieram i kilka jabłek (mam przy domie sad), a reszta w tym czasie łupie orzechy. W każdą sobotę wszyscy razem je robiliśmy. 

Czekoladowy jabłkowiec 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3-4 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
8 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki soku z cytryny

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić na 30 minut. W innej misce wymieszać resztę składników (oprócz kakao), połączyć dokładnie z jabłkami i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki. 

Do blaszki dawać raz jasną część ciasta raz ciemną.

Piec w 180oC przez 40-45 minut.
Biszkopt z ryżem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  793

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry