Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Makowa panienka
Shot oreo

"Shot inspirowany popularnymi ciastkami, słodki i smaczny"

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)
dietetyczne ciasteczka
Ciasto łaciate 

Składniki na ciasto jasne:

    6 białek
    200 g cukru
    50 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy.
 
Składniki na ciasto ciemne:

    6 jaj
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę pszenną, przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
 
Składniki na masę z sera gotowanego:

    1 kg sera białego (zmielonego)
    1 szklanka cukru (ew. do smaku dodać więcej)
    6 żółtek
    3 łyżeczki czubate mąki ziemniaczanej (dałam 3 łyżki)
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki mleka
    200 g masła lub margaryny

Ser, masło, cukier, żółtka (ja żółtka dodaję na końcu, zmiksowane z mąką i mlekiem) wkładamy do dużego garnka, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
?Mąkę rozpuszczamy w mleku i wlewamy do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut całość, aż masa zgęstnieje.
 
Ponadto do dekoracji:

    czekolada deserowa
    3/4 czekolady mlecznej
    mleko do roztapiania czekolady (wlewałam po ok. 30 ml, lub dolewałam na wyczucie)
    biała czekolada

Rozpuściłam obie ciemne czekolady (deserową i mleczną) w kąpieli wodnej, wylałam na ciasto, już lekko odparowaną. Osobno rozpuściłam białą, nakładałam ją ,,kępkami " po cieście i mieszałam z ciemna za pomocom wykałaczki, robić wzory.
 
Wykonanie:

Ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 24 x 35 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Najpierw wykładamy ciasto ciemne po łyżce, obok białe i tak na przemian. Następnie na ciasto białe kładziemy łyżkę ciemnego, a na ciemne białe. Wierzch lekko wyrównujemy łyżką i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut (u mnie 35 minut), w 180 st C do suchego patyczka.

Jak ciasto przestygnie, przekroić na trzy blaty. Na spód ciasta wlewamy połowę ciepłej masy serowej (szybko tężeje, najlepiej robić zaraz po jej ugotowaniu), kolejna warstwa ciasta, masa serowa, ciasto i dekoracja wedle uznania.
Tort Michałkowy „Dwa Michały” – ilovebake.pl
Krem z pietruszki z chipsami jabłkowymi
ryż brązowy, warzywa na parze(groszek zielony,marchew,brokuły,kukurydza,czosnek,cebula)pół piersi z kurczaka na parze z kurkuma,imbirem,ostra papryka oraz łyżeczka harissy. do tego świeży szczypior, pietruszka,koper i papryka surowa :-)....mmmm
składniki na 2 porcje

szklanka rozdrobnionego szpinaku
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
łyżeczka soli
nadzienie

250 g pieczarek
cebula
natka pietruszki
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.
Kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki na 1,5 szklanki:

6 dużych pomarańczy ze średnio grubą skórką, najlepiej organicznych i niewoskowanych
2 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć.  Obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki. Ze skórek odkroić białą, grubszą część, wyrzucić. Pozostałą skórkę pokroić paski, następnie w kosteczkę. Miąższ pomarańczy oczywiście zjeść :-)

Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odcedzić. Czynność powtórzyć.

W rondelku wymieszać wodę (1/4 szklanki) z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na zmniejszonym ogniu, bez przykrycia, aż staną się półprzezroczyste, a większość wody wyparuje, około 45 minut. Wystudzić, następnie na sitku odlać nadmiar syropu (około 2 łyżek).

Przełożyć do słoiczków. Można przechowywać dość długo w lodówce lub mrozić.
Śledzie w musztardzie (pychota)
1 kg filetów śledziowych solonych
3 łyżki musztardy dijon ostrej francuskiej
3 łyżki musztardy delikatnej np.na miodzie
1 łyżka miodu pszczelego
1 średnia cebula
2 żółtka
150 ml oleju roślinnego
2 szklanki mleka
sól, pieprz biały

Śledzie namoczyć na 4-5  godzin w zimnym mleku.
W misce umieścić obie musztardy, miód i żółtka.
Trzepaczką ręcznie emulgować sos , dodając powoli
olej i mieszać do konsystencji majonezu.
Cebulkę pokroić w drobną kostką.
Śledzie pokroić ukośnie w nieduże kawałki,
dodać do sosu.
Doprawić ew.solą i pieprzem.
Przełożyć do słoja , zamknąć pokrywką.
Najlepsze są po ok.12 godzinach.
Składniki biszkopt :

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    60g stopionego masła
    3 łyżki kakao


Przygotowanie biszkoptu :

Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie  połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut.  Pozostaw do ostygnięcia.

Składniki masa : 

    3 szklanki mleka,
     1/4 szklanki cukru, 
    1 budyń śmietankowy,
     200g masła, 
    200g wiórek kokosowych.


Przygotowanie masy : 

Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź (do temp pokojowej - może masa by lekko ciepła)  

Na początku do masy możesz wsypa mniej cukru. jeśli będzie mało słodka możesz dosypać do gotującego się mleka z kokosem 2-3 łyżki. 


Z ciasta wytnij 3 prostokąty pasujące wielkością do keksówki. Na dół ułóż biszkopt następnie wlej część masy. Ułóż 3 warstwy kończąc na biszkopcie. Włóż do lodówki na 3 godziny.

Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.
2,5 szklanki mąki pszennej (dałam tortową)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 gramów miękkiego masła
8 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki maku
2 łyżki kakao
ok. 300 gramów okrągłych biszkoptów
2 słoiczki dżemu malinowego lub z czarnej porzeczki

polewa czekoladowa (zrobiłam z podwójnej porcji)
cukrowe perełki


Masło utrzeć z cukrem, wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, a potem stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (2 łyżki mąki odłożyć).
Z białek ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki dokładnie połączyć z ciastem.

Ciasto podzielić na 3 równe części.
Do I dodać kakao, do II suchy mak, a do III odłożone 2 łyżki mąki.

Do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy o wymiarach 38x25 cm, wykładać kolejno warstwy:

ciemne ciasto
biszkopty
dżem z pierwszego słoiczka
ciasto z makiem
biszkopty
dżem z drugiego słoiczka
jasne ciasto


Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec aż wierzch się zarumieni, a brzegi ciasta zaczną odstawać od blachy (ok. 50-60 minut).
Ciasto Piernikowe z Kaszą Manną i Powidłami Śliwkowymi  - kliknij w zdjęcie
Składniki:

    brokuły
    2 szklanki makaronu muszelki
    papryka czerwona
    puszka kukurydzy
    5-6 ogórków kiszonych
    10-15 plasterków boczku wędzonego
    3 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    2 ząbki czosnku
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy

Wykonanie:
Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na godzinę do lod
Sałatka gyros
duża miska

składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka razem z polędwiczkami
- 2 średnie czerwone cebule
- puszka kukurydzy, ta większa
- ok 7- 8 dużych ogórków konserwowych
- 4 duże łyżki majonezu
- 4 duże łyżki ketchupu- mniej więcej, wyciskałam ketchup bezpośrednio na sałatkę, nie liczyłam ile łyżek zużyłam
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa

Kurczaka obrać z błon i pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa i smażyć na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy do mocnego zrumienienia. Odstawić do ostygnięcia na papierowym ręczniku.
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę.
Do dużej, najlepiej szklanej miski dodać kolejno: Kurczaka, polać ok 2 łyżkami ketchupu, następnie dodać ogórek, cebulę, majonez, kukurydzę, 2 łyżki ketchupu i na sam koniec pokrojoną w większą kostkę kapustę pekińską. Sałatkę trzymać w lodówce przed podaniem.
Smacznego!
Domowa masa cukrowa / Home made gum paste
domowy sos karmelowy
Kęski kurczaka w cieście 

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka

Ciasto:
2-3 jajka
1 łyżka majonezu
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 dag drobno startego sera żółtego
1 łyżeczka vegety
szczypta czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki i odrobina ostrej 


1. Filety pokroić na mniejsze kawałki lub w paski. Posolić i oprószyć pieprzem.
2. Składniki ciasta wymieszać dokładnie, maczać kawałki kurczaka i smażyć na oleju.
3. Podawać na ciepło lub zimno z dipem czosnkowym lub majonezowo-keczupowym.
Peanut Butter Cake
Idealne na Święta - cytrusowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Banalnie proste i gotowe w godzinę. Przepis po kliknięciu.
SERNIK czekoladowy
Krokiety z cannelloni
MAXI KING CIASTO
SKŁADNIKI: ok. 400 g herbatników, 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2,5 - 3 godziny)
SKŁADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)
SKŁADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie, 1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)
WYKONANIE Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : )
KOKTAJL ODCHUDZAJĄCO - ANTYCELLULITOWY - Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy


Koktajl oczyszczająco-antycellulitowy z wyciśniętego soku z jabłka, pomarańczy, selera naciowego i zielonego ogórka. Ma działanie usuwające nadmiar z wody z organizmu. Nie grzeszy jednak smakiem w porównaniu z chociażby z Oczyszczającym i odchudzającym koktajlem z kiwi, selera naciowego i miodu, lub też z przepysznym (!) Smoothie z jarmuża, które polecam! Nie mniej jednak dla swoich właściwości, warto go pić. Najlepiej codzienie!


Składniki (1 porcja):
* 1 duży ogórek bez skórki
* 1 obrana pomarańcza
* 3 gałązki selera naciowego
* 1 jabłko 
* 1 plasterek imbiru (opcjonalnie)

 


Przygotowanie:
Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki.
Wycisnąć sok.
Od razu podawać.
Frytki z selera

Przygotowanie jest bardzo proste, a smak niebanalny! Wystarczy obrać seler i pokroić w słupki na kształt frytek. Przyprawić według upodobań np. odrobina soli, pieprz, papryka plus dowolne zioła i skropić nasze frytki oliwą. Całość zamieszać, aby smak przeszły wszystkie frytki  i wstawić do piekarnika na ok 15 min. Piec w 180 º C .

Można podawać z sosem czosnkowym lub innym na bazie jogurtu.

Robiłam parę razy i mi smakuje :)

Seler posiada liczne właściwości odżywcze oraz niską kaloryczność – co jest dobrą alternatywą dla tych co dbają o linię. Seler oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza przemianę materii, działa uspokajająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo, polepsza pracę serca oraz wspomaga leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych.
Dodatkowo seler w swoim składzie ma takie witaminy jak: A, B, C, E oraz składniki mineralne w tym: wapń, fosfor, potas, cynk, magnez i żelazo.
Czekoladowe tiraminu

[po przepis kliknij w zdjęcie]

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  884

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry