Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

tort w starym stylu
Czekoladowy sernik na zimno z nutellą, najlepszy – przepis
spaghetti mleczko kokosowe
IMBIROWA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE Składniki: 1 szklanka wiórek kokosowych 4 szklanki wody niegazowanej  Sposób przygotowania:  1. Podgrzej wodę w garnku, tak aby była gorąca, ale nie wrząca. 2. Połącz dwie szklanki wody z wiórkami i blenduj około 3 min, aż powstanie mleko kokosowe. 3. Przelej mleko przez sitko, dokładnie wyciskając na sicie wiórki (ja użyłam do tego szklanej miski, sita i łyżki). 4. Wyciśnięte wiórki ponownie zalej 2 szklankami wody i zblenduj, a następnie przelej przez sitko. 5. Wlej mleko kokosowe do słoika lub szklanej butelki. Gotowe!  Mleko kokosowe możesz spożyć od razu lub przechowywać w lodówce do 4 dni.
Sałatka z kuskusem i granatem od Marthy Stewart
Polędwiczka wieprzowa w pikantnym sosie pomarańczowym z mango i papryką.
Pasta Kanapkowa ze Szpinaku
Roast vegetables Warzywa: ziemniaki, marchew, burak, pasternak, cebula posypane pieprzem, solą, cynamonem, tymiankiem, polane oliwą. Pieczone 30min przykryte folią w 240st a następnie kolejne 30min odkryte. Odkąd mieszkam w UK wraz z Brytyjską rodziną mam przyjemność poznać zupełnie nowe przepisy i smaki. Nigdy bym nie pomyślała żeby posypać warzywa cynamonem :/ przecież on do deserów jest - ale gwarantuje, że to bardzo dobrze smakuje. Polecam
zapiekanka ryżowa z kurczakiem
PIANKA BRZOSKWINIOWO CZEKOLADOWA.
Odchudzasz się, liczysz kalorie, a może zwyczajnie lubisz zdrowe fajne jedzonko? Zrób sobie taką galantynę
Wegański sernik z kaszy jaglanej - pyszne ciasto z kaszy jaglanej o kokosowym aromacie i kakaowym spodzie
Sałatka z ogórków kiszonych i porów
Domowy snickers... Pychota...
Przepis na ok. 20 batonów... Składniki: ok. 700 g czekolady, ok. 60 g masła, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka skondensowanego, 200 g pianek marshmallows, 1/3 szklanki masła orzechowego, ok. 400 g krówek, ok. 300 g orzeszków ziemnych solonych. Przygotowanie: Wyłóż blachę folią aluminiową. Rozpuść 300 g czekolady w kąpieli wodnej i rozsmaruj na folii. Odłóż blachę do lodówki do zastygnięcia czekolady. Masa nugatowa: Rozpuść pianki marshmallows z dodatkiem paru łyżek ciepłej wody w kąpieli wodnej. Masło, cukier i mleko skondensowane podgrzewaj w garnku na średnim ogniu do czasu aż masło i cukier rozpuszczą się. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na ciemniejszy. Po 4 minutach natychmiast zdejmij garnek z ognia, szybko dodaj i wmieszaj masło orzechowe i rozpuszczone pianki marshmallows. Rozprowadź masę nugatową na warstwie czekolady. Następnie odłóż blachę do lodówki. Karmel: Krówki przełóż do miski, dodaj parę łyżek wody, wstaw do mikrofali na ok. 1-2 minuty. Co 30 sekund wymieszaj i sprawdź, czy cukierki już się rozpuściły - masa powinna być płynna i gładka. Dodaj orzeszki i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę nugatowej i rozprowadź za pomocą noża, następnie wygładź warstwę zwilżonymi rękoma. Włóż blachę do lodówki na ok. 45 minut do zastygnięcia karmelu. Ostrym nożem pokrój masę na batoniki
Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą.
Obłędna mussaka!
Brokułowe krokiety
kasza jaglana z warzywami
tatar z łososia (tartara di salmone)
Składniki na ok. 80 ciasteczek*:

    3 szklanki mąki pszennej
    250g miękkiego masła
    2 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki drobnego cukru
    płaska łyżeczka sody

Mąkę przesiać do misy miksera, dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do lodówki na około pół godziny, żeby trochę stwardniało, będzie się lepiej robić kuleczki z ciasta. Z ciasta odrywać malutkie kawałki i formować w kuleczki. Kuleczki wkładać do przygotowanej i nagrzanej formy. Piec do ładnego zarumienienia się.
W maszynce do gofrów w której ja piekłam była to dosłownie chwilka, ale trzeba swoją maszynkę po prostu wyczuć.
Po upieczeniu połówki orzeszków nadziewać dowolnym kremem, przykrywać drugą połówką. W moim domu robiło się nadzienie z płatkami owsianymi i wszyscy je bardzo lubiliśmy. Swoje orzeszki nadziałam właśnie takim nadzieniem, ale jeszcze masą karmelową, bo takie najbardziej lubi Zuzia oraz masą kokosową.

Masa z płatkami owsianymi:

    3 łyżki mleka
    3 łyżki masła
    3 łyżki cukru
    3 – 4 łyżki przesianego kakao
    szklanka płatków owianych
    opcjonalnie posiekane orzechy, rodzynki – wedle upodobań smakowych

Płatki podpiec na patelni, odstawić do przestygnięcia.
W rondelku podgrzać mleko z masłem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści, dodać przesiane kakao, dokładnie razem wymieszać. Do powstałej masy dodać płatki owsiane i ewentualnie pozostałe składniki.

Masa kokosowa:

    50g masła
    pół szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    szklanka mleka w proszku (lub więcej)
    szklanka wiórków kokosowych
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

W rondelku podgrzać mleko z masłem i cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze mleka w proszku, jeśli za gęsta dodać trochę zwykłego mleka. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać razem. Tą masę można dowolnie modyfikować, zamiast wiórków można dodać np. posiekane i podpieczone migdały, bakalie lub kakao.
Pieczony kurczak Kentucky.Soczyste pałki kurczaka w idealnej, chrupkiej panierce. Szybkie i proste danie.
Klasyczne gołąbki mojej babci Reginy
Garnek gołąbkowy (czyli najszybsze gołąbki na świecie) - danie które smakuje tak jak tradycyjne gołąbki. Kliknij w zdjęcie po przepis.
Kotlety z kaszy jaglanej i brokułów z piekarnika (kliknij po przepis)
Wykwintne czosnkowe krewetki z natką pietruszki i chili na makaronie. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z bezą SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1401

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry