Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

banoffee pie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I OGÓRKAMI KISZONYMI
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera


Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)
pasta z makreli
zapiekanka porowo-brokułowa
Dyniowe placki
AZERBEJDŻAŃSKI NAPOLEONEK
Ciasto kinder pingui *.*
Choco Loco!
Nalesniki z cynamonem
Cielaczek
składniki:

2 szklanki gotowanego białego ryżu, schłodzić
1/2 szklanki startego parmezanu
3 jajka
8 małych kostek świeżej mozzarelli
1 szklanka bułki tartej 
Olej do smażenia
1 szklanka sosu marinara lub jakiegoś pasującego do ryżu

Wykonanie

Ustawić patelnię na średnim ogniu i dodać tyle oleju roślinnego wzrośnie 4 cale w garnku.

Połączyć ryż z parmezanem i 1 jajkiem w naczyniu i używając rąk dokładnie połączyć mieszankę.

Pobrać niewielkie części mieszaniny, ściskając je mocno i wpychając jedną kostkę mozzarelli wewnątrz każdej kulki. Powtórzyć ten proces, aby utworzyć 8 arancini.

Wymieszać pozostałe 2 jajka. Zanurzyć każde arancini w jajach, a następnie w bułce tartej, zrzucić nadmiar.

Kiedy olej osiągnie 190ºC, dodawać panierowane Arancini do garnka i smażyć na złoty kolor .

Łyżką cedzakową usunąć smażone arancini z garnka i przenieść je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Posolić do smaku. 

Podawać Arancini z ciepłym sosem 

Uwagi: 
Do Arancini należy użyć ryżu kleistego aby było łatwiej formować kulki
z justate.com
Tort Szwarcwaldzki - ilovebake.pl
Sernik z kawą i czekoladą.
Domowe masło orzechowe, pyszne zdrowe i bez konserwantów idealne do omleta czy placuszków (orzeszki ziemne,troszkę  miodu i soli do smaku)
ROLADA BISZKOPTOWA - przepis podstawowy, co warto wiedzieć, aby się udała ♥
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
pasztet z pestek dyni

Składniki na keksówkę o wymiarach 10x30 cm:

1 szklanka PESTEK DYNI namoczonych na noc,
1 szklanka NIEPALONEJ KASZY GRYCZANEJ,
1 szklanka puree z dowolnej DYNI,
3 szklanki BULIONU WARZYWNEGO,
1 1/2 łyżeczki SOLI,
1 łyżeczka GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ,
1 łyżeczka WĘDZONEJ PAPRYKI,
1/2 łyżeczki OSTREJ PAPRYKI,
1/2 łyżeczki CURRY,
1/2 łyżeczki KURKUMY

Kaszę płuczemy, zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości, jeżeli jest potrzeba - odcedzamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wszystkie składniki pasztetu umieszczamy w blenderze kielichowym, miksujemy na gładką masę. Doprawiamy i dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do keksówki, wyrównujemy wierzch.
Pieczemy ok. 45-50 minut lub do suchego patyczka. Gdyby zbyt rumienił się z wierzchu, przykrywamy folią aluminiową.
Studzimy w foremce. Podajemy z chrzanem.
Cypryjskie ciasto z kaszą manną i syropem cytrynowym
Tarta Gianduia

SKŁADNIKI:

NA CIASTO:
150g maki
40g ciemnego kakao
60g cukru pudru
1 jajko
100g zimnego masła
szczypta soli

     Wszystkie składniki umieścić w dużej misie lub na stolnicy, szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 1h. Po tym czasie formę do tarty o wymiarach ok. 12x35cm wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż wymiary foremki, lekko podsypując mąką. Ciasto delikatnie przenieść do foremki, usunąć nadmiar na bokach, a dno gęsto po nakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami do tarty lub suchą fasolą duży jaś.

PIECZENIE: 200st, 15 minut - po czym usunąć obciążenie, następnie piec kolejne 15minut

NA NADZIENIE:
150ml śmietanki kremowej 30%
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
3 duże łyżki Nutelli

150g orzechów laskowych

      Orzechy wysypać na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120st, na kilka-kilkanaście minut. Co jakiś czas wstrząsnąć blaszką. Orzechy są gotowe kiedy skórki popękają i zaczynają odchodzić. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić, obrać.

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Natychmiast wrzucić połamane w kawałki czekolady i wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Dodać Nutellę i ponownie wymieszać. Na koniec dorzucić prażone orzechy. Gotową masę wyłożyć na przestudzone ciasto. Przed podaniem schłodzić kilka godzin w lodówce. Można udekorować kawałkami czekolady i orzechów laskowych.
Ryz brązowy z dynia i piersią z indyka
sałatka z kaszą gryczaną
kurczak meksykański na patelnię
Andrzejki tuż,tuż :] (ciasteczko z wróżbą)

Składniki
3 jajka
8 dag cukru
1/2 torebki cukru waniliowego (8 g)
2 łyżki oleju
1 łyżeczka olejku waniliowego
30 dag mąki pszennej
szczypta soli
obrane migdały lub orzechy laskowe
wydrukowane lub odręcznie napisane wróżby
Jajka roztrzepać z cukrem i cukrem waniliowym, miksować przez chwilę. Dodać olej i olejek, następnie mąkę i sól, mikserem wyrobić ciasto. Rozwałkować na dość cienki placek, wycinać szklanką kółka (moja miała średnicę 7 cm). Na środek każdego kółka nakładać orzech i wróżbę, zlepiać i formować rożek, wywijając końcówki ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 18 min.
Składniki
Ciasto
8 białek
200 g miałkiego cukru
3 żółtka
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich mielonych
100 g orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, zmiksować. Dodać żółtka i mielone orzechy, delikatnie wymieszać. Dorzucić rodzynki i siekane orzechy, wymieszać. Masę rozłożyć między dwie formy o wym. 23x37 cm wyłożone pergaminem (papierem do pieczenia). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.

Krem
2 budynie śmietankowe
2 puszki brzoskwiń
90 g cukru
3/4 szklanki wody
5 żółtek (pozostałe z ciasta)
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
250 g miękkiego masła
Brzoskwinie odcedzić, przełożyć do miski. Sok przelać do garnka i zagotować z połową cukru. W wodzie rozmieszać budynie wraz z żółtkami, wlać na wrzący płyn i cały czas energicznie mieszając, zagotować, zdjąć z gazu i ostudzić. Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą masę, dodawać po łyżce brzoskwiniowy budyń, cały czas miksując.

Nasączenie
150 ml kawy
50 ml rumu
3 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.

Dodatkowo
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z puszki 
opakowanie okrągłych biszkoptów

Galaretki rozpuścić w 800 ml wody.
Blachę, w której piekły się blaty wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy (od dołu)
1) blat bakaliowy
2) 1/3 kremu
3) biszkopty moczone w nasączeniu kawowym
4) 1/3 kremu
5) blat bakaliowy
6) 1/3 kremu
7) pokrojone brzoskwinie
8) tężejąca galaretka
Ciasto należy przechowywać w lodówce.
Domowe Hot Wings jak z KFC - Przepis - kliknij w zdjęcie
Sałatka królewska z ryżem
Składniki:

3 woreczki ryżu np. Albaris
2 piersi z kurczaka ok.40 dag
puszka ananasa w syropie
puszka kukurydzy
słoik selera konserwowego 
słoik (650 g) papryki konserwowej- ewent. świeża papryka czerwona i zielona po 1 szt.
7 ogórków konserwowych
1 duża lub 2 małe cebule
majonez - 600 gr (2 małe słoiki lub 3/4 dużego)
musztarda 2 duże łyżki
sól.pieprz.1/3 szklanki soku z ananasa
dużo zieleniny - po pęczku natki pietruszki i szczypiorku 
Sałatka z ryżem - królewska

1 - Ryż ugotować w torebkach w wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju, kostki bulionowej i 1 łyżeczki soli ok.12-15 min.,torebki wyjąć, osączyć. Wysypać z torebek na dużą miskę i rozmieszać widelcem, aby się nie posklejał, wystudzić.
2 - Piersi umyć , osuszyć ,przekroić w poziomie , posypać solą i pieprzem i obsmażyć na rumiano na oleju z obydwu stron , podlać 1/4 szkl wody i dusić na małym ogniu przez 15 min., aby mięso było miękkie, a płyn odparował - wystudzić - pokroić w kostkę.
3 - Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić ją do zagotowanej zalewy z ogórków konserwowych na 1-2 min.(jest to dobry sposób na smakowitą cebulę także do innych sałatek),odcedzić i wystudzić.
4 - Paprykę , ogórki i odsączonego ananasa pokroić w kostkę
5 - Odsączyć seler konserwowy i kukurydzę
6 - Zieleninę pokroić

Wszystkie składniki sałatki połączyć razem , dodać majonez ,musztardę ,sok z zalewy ananasowej oraz sól i pieprz , zieleninę. Wymieszać , doprawić i ostawić na kilka godzin do schłodzenia.
Jest to duża porcja smacznej sałatki na różne okazje.

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  830

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry