Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Ciasto snickers troche inaczej
Pierożki z ziemniakami ( Tak bez sera )! Coś nowego i innego ;) Składniki na farsz:  ziemniaki (ok. 1 kg)  cebule (4 duże)  czosnek (4 ząbki)  pieprz czarny, sól, pieprz cayenne (opcjonalnie)  olej (można zastąpić masłem)  Składniki na pierogi (proporcje na ok.40-50 sztuk):  mąka pszenna (ok. 0,5 kg)  olej (ok. 4 łyżek)  sól (spora szczypta)  gorąca, lecz nie wrząca woda  jajka nie dodajemy, gdyż bezjajeczne ciasto jest delikatniejsze     Ziemniaki gotujemy, ugotowane mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek kroimy, podsmażamy na oleju – cebulę dłużej, czosnek wrzucamy później, dodajemy pieprz (sporą ilość pieprzu) i sól. Łączymy podsmażoną cebulę i czosnek z ziemniakami i obsmażamy całość (nie jest to konieczne, ale takie obsmażone są przyjemniejsze, jak prażuchy zamknięte w pierogu, cudo!).  Jeśli rodzina nie dała wam szlabanu na użycie pieprzu cayenne, możecie dodać go do farszu. Ziemniaki napewno będą skore przyjąć wasze przeróżne pomysły na doprawienie, ale to już na własną odpowiedzialność. Ja preferuję ziemniaki z pieprzem.Mąkę wsypujemy do dużej misy, dodajemy sól, polewamy olejem, mieszamy do uzyskania „konsystencji mokrego piasku”. Dolewamy wodę, taką ilość by ciasto było plastyczne i miękkie, ale nie lepiło się do wałka. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wycinamy kółka szklanką. W srodku układamy farsz i zlepiamy pieroga (pomocne i odślęczające czynność robienia pierogów są sprytne maszyny do robienia pierogów). Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez około minutę od wypłynięcia pierogów.  Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i bazylią. Lub z koperkiem. Lub z pieruszką. Lub bez. Możemy je podpiec. Możemy podsmażyć. Ja szczególnie polecam podanie ich ze świeżą bazylią.
Chruściki ;)

Składniki 
ilość porcji: 30 
3 łyżki gęstej śmietany 18%
255 g (1,5 szklanki) mąki
3 żółtka
50 g masła
½ opakowania proszku do pieczenia (lub mniej) (ok. 8 g)
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 kg smalcu lub innego tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 
W misce wymieszać mąkę ze śmietaną, żółtkami, masłem, proszkiem do pieczenia, solą i sokiem z cytryny; wyrobić ciasto.
Rozwałkować cienko na powierzchni posypanej mąką. Wykrawać faworki na 10 cm długości i 3 cm szerokości. Naciąć na środku na dł. 5 cm i przewlec jeden koniec, tak by uformować faworka.
W garnku rozgrzać tłuszcz, sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając kawałek ciasta – jeśli ciasto wypływa na powierzchnię i szybko się rumieni – oznacza to, że ma dobrą temperaturę.
Smażyć faworki w głębokim tłuszczu, wkładając po kilka sztuk na raz do tłuszczu. Uwaga: szybko się rumienią – wystarczy je smażyć po kilka sekund. Wyciągać faworki łyżką durszlakową i odkładać na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posypać ciepłe faworki cukrem pudrem – najlepiej nasypać cukier puder do niewielkiego sitka i potrząsać sitkiem nad ciastkami.
PRZEEEEPYSZNE CIASTO JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! <3 Z FILMIKIEM INSTRUKTAŻOWYM!
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM – pyszne!
/kliknij w zdjęcie/
PAD THAI Z KURCZAKIEM
/kliknij w zdjęcie/
PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! )
/kliknij w zdjęcie/
DŻEM CZEREŚNIOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM I PIEPRZEM
/kliknij w zdjęcie/
KOKTAJL KOKOSOWY Z OWOCAMI LEŚNYMI I MIĘTĄ
/kliknij w zdjęcie/
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne?
/kliknij w zdjęcie/
Bułki nadziewane pieczarkami

4 bułki, 30 dag pieczarek, pęczek szczypiorku, 1 jajko, łyżka ketchupu, starty ser żółty, łyżeczka sera blue cheese. 

Starte na dużych oczkach pieczarki podsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do nich łyżkę ketchupu, jajko i szczypiorek, mieszamy. W bułkach wydrążamy dziurki i nadziewamy je pieczarkami. Posypujemy startym serem i pokruszonym serem blue. Zapiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy z ketchupem.
Mini serniczki na zimno z karmelem

Składniki
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
8 dużych biszkoptów
250 ml śmietany słodkiej 30%
śmietan-fix lub inny usztywniacz do śmietany
2 łyżki żelatyny
2 łyżki rozpuszczalnego kakao
3 łyżki cukru
300 g masy kajmakowej

Dodatkowo:
8 szklanek do herbaty
8 kieliszków

1.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę, masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej części masy serowej dodajemy dwie łyżki rozpuszczalnego kakao, żelatynę i miksujemy na małych obrotach. Całość nakładamy łyżką do szklanek, wychodzi około po trzy łyżki masy do szklanki. W środek masy wciskamy kieliszki,tak, by nie dochodziły do samego denka. Wkładamy wszystkie szklanki do lodówki na około godzinkę.

2.Rozpuszczamy w gorącej wodzie jedną łyżkę żelatyny. Do kieliszków nalewamy gorącej wody ( ja do tego wykorzystałem strzykawkę), powoli wyciągamy kieliszki z masy serowej. Powinno się pojawić ładne wgłębienie na masę karmelową. Masę kajmakową mieszamy z 4 łyżkami mleka, dzięki temu będzie bardziej płynna. Napełniamy wgłębienia serniczków masą karmelową, po dwie łyżeczki karmelu.

3.Łączymy połowę masy serowej z żelatyną. Przekładamy masę do szklanki łyżką, wychodzi podobnie jak z ciemną masą po 3 łyżki na szklankę. Na górę układamy biszkopt i wszystkie szklanki lądują w lodówce na godzinkę.

4.Po godzinie gotujemy wodę w garnku do takiej wysokości jak sernik w szklance. Patyczkiem do szaszłyków podcinamy boki serniczka. Szklankę wkładamy na chwile do garnka z gorącą wodą, następnie obracamy do góry nogami i stukamy w deskę aż sernik wypadnie. Po wyjęciu wszystkich serników ponownie wkładamy wszystkie do lodówki. Po pół godzinie powinny być gotowe do jedzenie. Smacznego.
Ciasto bez pieczenia to ostatnio dość popularny deser. Idealny dla osób zabieganych. Dziś pomysł na ciasto z kremem budyniowym, dżemem i kokosem
2 szklanki mąki, 1 szklanki mleka, pół szklanki oleju, łyzeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, 2-3 łyzeczki kakao, pół szklanki cukru. Mieszamy suche skladniki razem, dodajemy mleko, olej, jajko, miksujemy, blaszke wyscielamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Piec okolo 40 min 200° :)
Zapiekany makaron z sosem bolognese
Jabłecznik na biszkoptowym spodzie. Składniki: 1,5 kostki margaryny, 2 i 1/4 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 5 łyżek wody, jabłka - według uznania. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem. Dodajemy po jednym jajka, cały czas miksując. Dodajemy wymieszane sypkie produkty oraz wodę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Do wyłożonej papierem blaszki przekładamy połowę ciasta i rozsmarowujemy. Dodajemy jabłka starte na grubych oczkach i odsączone z nadmiaru soku. Posypujemy cukrem i cynamonem (opcjonalnie). Całość przykrywamy drugą połową ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (górna i dolna grzałka). Pieczemy 40-45 minut (na złoty kolor). Przyłączamy na dolną grzałkę i piekę 10min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
ciasto kokosowo - ananasowe
babeczki z budyniem
SKŁADNIKI NA CZEKOLADOWY BISZKOPT:

5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM Z MASCARPONE:

350 g serka mascarpone
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
 DODATKOWO:

galaretka np. truskawkowa (ja użyłam dwóch kolorów)
50 g gorzkiej czekolady
Galaretkę zalewamy dzień wcześniej wrzącą wodą (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ja użyłam dwóch dla uzyskania rożnych kolorów.

Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas miksując na średnich obrotach. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodajemy po jednym żółtku, miksując na najmniejszych obrotach. Mąkę, kakao, proszek przesiewamy do miseczki. Za pomocą dużej łyżki np. drewnianej lub szpatułki delikatnie w kilku partiach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 23×23 cm wykładamy papierem do pieczenia (formę można lekko posmarować margaryną wtedy papier będzie lepiej przylegał). Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 25030 min do tzw. suchego patyczka. Jeszcze gorący wyciągamy z piekarnika i rzucamy na zabezpieczoną podłogę z 40 cm, aby biszkopt nie opadł. Studzimy i przekrawamy na dwie części.

Serek i śmietankę przekładamy do wysokiego naczynia. Miksujemy, aż krem stanie się gęsty i dobrze ubity. Wykładamy troszkę mniej niż połowę kremu na blat biszkoptowy. Galaretkę kroimy w kostkę i układamy na kremie. Przykrywamy pozostałym kremem, zostawiając kilka łyżek na wierzch ciasta. Przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptowym. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy czekoladą pokrojoną nożem lub startą na tarce. Wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Przepis z strony ilovebake.pl
KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z INDYKIEM, POREM I KURKAMI
KOTLETY Z CUKINII
Ciasto jak Kinder Pingui
Biszkopt:
– 5 średnich jaj
– 1/2 szkl. cukru
– 3/4 szkl. mąki tortowej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 płaskie łyżki kakao
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki mleka (temp. pokojowa)

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż się rozpuści, po czym dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wlać olej i mleko, krótko zmiksować. Na koniec stopniowo przesiewać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej pergaminem tylko na spodzie. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt pozostawić w formie na 10 minut, po czym „objechać” nożem naokoło, wyjąć na kratkę kuchenną, zdjąć papier i pozostawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia.

Masa:
– 500 ml śmietany kremówki (30-36%)
– 4 łyżki cukru pudru
– 50 g cukru waniliowego
– 250 g serka mascarpone
– 2 łyżeczki żelatyny

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cukier waniliowy mniej więcej w połowie ubijania.
Serek mascarpone zmiksować, aby zrobił się bardziej kremowy, po czym dodać do niego ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością przegotowanej wody (może być zimna lub ciepła) w kubku lub małej miseczce. Wstawić do gorącej wody i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać 1 łyżkę masy śmietankowej, wymieszać, a następnie dodać do pozostałej masy i jak najszybciej wszystko razem połączyć (w zimnej masie żelatyna dosyć szybko tężeje).

Polewa:
– 200 g czekolady (dałam po 100 g gorzkiej i mlecznej)
– 50 g masła
– 3 łyżki mleka
– 1 łyżeczka oleju

Czekoladę połamać na kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnuszku. Z kolei garnuszek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak, żeby nie dotykał do wody. Poczekać, aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać i trochę przestudzić.

Biszkopt przekroić na dwa placki.
Dolny placek posmarować połową masy, wyrównać i polać polewą czekoladową (tylko tyle, żeby utworzyła się cienka warstwa). Następnie wstawić do zamrażalnika na kilka minut. Gdy polewa dobrze zastygnie, wyjąć, posmarować pozostałą masą i przykryć drugim plackiem. Całość oblać pozostałą polewą czekoladową i wstawić do lodówki (na całą noc lub dłużej).
Ciasto najlepiej kroić nożem maczanym w gorącej wodzie.
Placki z cukinii i marchewki
Kliknij w zdj
Schabowe z boczniaków, super przepis i naprawdę syte :)

Po przepis klikamy w fotkę :)
dekorowanie
placki z cukinii

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z beząSAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić.Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.comPlacek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :)Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać.carbonajajka po szkocku;) / klikWafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1721

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry