Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

...
Szyszkowy pischinger
Ciasto Latte Macchiato – przepis ilovebake.pl
Tort Tiramisu Składniki:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 
130 g drobnego cukru do wypieków
100 g mąki pszennej
33 g mąki ziemniaczanej
Do nasączenia biszkoptu:
160 ml ostudzonej bardzo mocnej kawy
80 ml likieru kawowego
Masa:
750 g serka mascarpone
150 ml śmietany kremówki 36%
100 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania porcjami dodawać cukier, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Mąki wymieszać, przesiać, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać łyżką.

Dno tortownicy o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch  i piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 30-40 minut (lub dłużej, do tzw. „suchego patyczka).

Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika, opuścić w formie z wysokości k. 60 cm na podłogę, odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty.

Zimną kawę wymieszać z likierem. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać np. mikserem.

Pierwszy blat biszkoptu wyłożyć na paterę i nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru. Następnie wyłożyć 1/3 masy z mascarpone i posypać 1/3 wiórków czekoladowych. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem itd. kończąc tort masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki tortu również wysmarować masą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Smacznego!
Mazurek pomarańczowy Składniki:

Ciasto:
600 g mąki krupczatki
250 g cukru pudru
350 g masła
3 żółtka (u mnie 4) 
szczypta soli

Masa:
4 pomarańcze
1 cytryna
250 g cukru*

* jeśli wolicie słodsze masy dodajcie 300 g cukru

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, posiekanym masłem, żółtkami (jeżeli po dodaniu 3 żółtek ciasto nie będzie chciało Wam się zagnieść dodajcie jeszcze jedno) i solą. Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć, rozwałkować na gruby placek, ułożyć na blasze (o wymiarach ok. 35x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, formując rant (niekoniecznie) i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-10 minut, do uzyskania złotego koloru. 

Pomarańcze i cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Skórkę zetrzeć (bez białej, gorzkiej warstwy), a miąższ zmiksować. Skórkę, miąższ i cukier podgrzewać w rondlu przez ok. 30 minut, często mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, ciepłą wylać na upieczony spód mazurka (masa powinna być na tyle gęsta, że nie ścieka nawet na spodzie bez rantu) i odstawić do zastygnięcia. Udekorować kandyzowaną pomarańczą, lukrem lub migdałami. 

Smacznego!!!
Naleśniki z pikantnym nadzieNaleśniki – z podanych składników wyjdzie 7 naleśników
150 g mąki
2 jajka
25 g masła
250 ml mleka
szczypta soli
szczypta cukru
Dodatkowo: masło do smażenia


Farsz:
20 dag mielonego mięsa
10 dag pieczarek
2 duże pomidory
puszka kukurydzy
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra (opcjonalnie pieprz Cayenne)
Dodatkowo: olej do smażenia


Sos:
średnia cebula
łyżka mąki
¼ szklanki bulionu ( może być z kostki)
¼ szklanki mleka
10 dag żółtego sera
łyżka masła
Dodatkowo: natka pietruszki do posypania (świeża lub suszona)


niem Przygotowanie:

NALEŚNIKI:

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem), na koniec dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić na około 30 minut, aby „odpoczęło”.

Masło rozgrzewać na patelni porcjami i kolejno smażyć placki na złoto.

FARSZ:

W tym czasie obrać i pokroić w plasterki pieczarki, cebulę i pomidory w kostkę, a kukurydzę odsączyć. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso, następnie dodać pieczarki cebulę. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory i kukurydzę i dusić około 15 minut.  Na koniec dodać przyprawy.

SOS:

Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać mąkę i zasmażyć. Następnie wlać bulion i mleko. Dusić na niewielkim ogniu około 5 minut, cały czas mieszając. Dodać 2/3 żółtego sera oraz przyprawy. Całość wymieszać (u mnie ten sos wyszedł o bardzo gęstej konsystencji).

Na każdego naleśnika nałożyć na środku farsz, ciasto spiąć wykałaczką. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, posypać pozostałym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.  Po wyjęciu posypać natką pietruszki i od razu podawać.
Aromatyczna - dietetyczna zapiekanka
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą ilovebake.pl
Kinder Pingui
250 g sera mascarpone
2 łyżki świeżo startego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
2 średniej wielkości bakłażany
oliwa z oliwek w wersji light, do smażenia
6 pomidorów rzymskich, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i grubo pokrojone
2 jajka, ubite
świeże liście tymianku, do dekoracji
Etapy przygotowania

1
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Podgrzej w garnku ser mascarpone przez 1-2 minuty do momentu, aż ser będzie gładki. Nasyp połowę ilości parmezanu i dobrze dopraw. Odłóż na bok.
2
Pokrój cienko bakłażany. Dodaj wystarczającą ilość oleju na dużą nieprzywierającą patelnię, aby przykryć jej dno. Podgrzewaj do momentu aż olej będzie bardzo gorący, następnie dodaj warstwę plasterków bakłażana - bakłażana będziesz musiał piec na 2 razy. Smaż na średnim ogniu aż uzyskają złoto-brązowy po obu stronach, przewracając je raz. Wyjmij przy pomocy łyżki druszlakowej i osusz na papierze kuchennym. Powtórz ta czynność z pozostałymi plasterkami bakłażana, dodając olej, jeśli będzie to konieczne.
3
Ułóż naprzemiennie warstwy bakłażana i pomidora w posmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Dodaj trochę czosnku, soli i dużo pieprzu pomiędzy każdą warstwą.
4
Wbij jajka do sosu serowego, a następnie polewaj nim powoli bakłażany i pomidory. Posyp na górze pozostałą ilość sera. Piecz przez 20 minut lub do momentu, aż góra będzie miała złoty kolor i bąbelki zaczną się pojawiać na powierzchni. Udekoruj liśćmi tymianku i podawaj na gorąco.
Sernik kajmakowy na spodzie brownie

Przepis po kliknięciu w zdjęcie ♥
Nuggetsy z kurczaka

500g mięsa kurczaka, zmielonego
1 jajko, lekko roztrzepane
3/4 szklanki okruchów czerstwego chleba 
55g twarogu
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
1 szklanka bułki tartej
olej roślinny do smażenia

1.Mięso, jajko, okruchy chlebowe, twaróg i pietruszkę włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

2. Z 2 łyżek uformować kulkę i obtoczyć w bułce tartej.Tak samo zrobić z pozostałą masą.

3.Rozgrzać centymetrową warstwę oleju na patelni. Na średnim ogniu kotleciki smażyć po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotej barwy. Odsączyć na ręczniku kuchennym, nieco przestudzić i podać.

PRZYGOTOWANIE - 10min.
PORCJE - 24 SZTUKI
KALORIE - 152
TŁUSZCZ - 5,5g
Frittata ziemniaczana z serem

1 ziemniak, ugotowany i ostudzony
2 plastry bekonu
4 jajka
czarny pieprz, świeżo zmielony
30g masła
3 łyżki dojrzałego cheddara, startego

1.Pokroić ziemniaka w centymetrową kostkę. Nożyczkami pociąć plastry bekonu.Odstawić.

2.Jajka wbić do miski. Przyprawić pieprzem. Wymieszać i odstawić.

3.Masło podgrzewać na patelni na średnim ogniu, aż się rozpuści i zacznie skwierczeć. Dodać bekon. Mieszając, podsmażyć przez 2-3 minuty.

4.Dodać ziemniaka.Smażyć przez kolejne 5 minut, aż zbrązowieje.

5.Wlać jajka na patelnię. Zmniejszyć ogień i smażyć przez 10 minut, aż frittata się zetnie.

6.Rozgrzać grilla.

7.Posypać serem wierzch frittaty. Patelnię umieścić po grillem.Podgrzewać przez 2-3 minuty, aż ser się roztopi. Pokroić na cząstki i podawać.

PORCJE 4
PRZYGOTOWANIE - 10min.
KALORIE 306
TŁUSZCZ 18g
Z bananami i czekoladą
Jak uratować zwarzony krem? – 3 sposoby ilovebake.pl
TORT (CIASTO) FERRERO ROCHER 

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

 7 jajek3/4 szklanki cukru200 g orzechów laskowych, zmielonych2,5 łyżki mąki tortowej2 łyżki kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia

 SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

 250 g masła, temp. pokojowa200 g gorzkiej czekolady4 łyżki nutelli, czubate1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych ( bez polewy czekoladowej )

 DEKORACJA:

 1 szklanka pokruszonych wafelków orzechowych lub zmielonych orzechów laskowychkilka rurek czekoladowych lub kulek ferrero rocher50 g gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do mielonych orzechów i mieszamy. Jajka miksujemy, aż będą lekko spienione. Dodajemy powoli cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Powinny potroić swoją objętość i być puszyste. Za pomocą dużej łyżki delikatnie łączymy suche składniki w trzech partiach. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) o śr. 24 cm. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Przez 15 min. studzimy w tortownicy, a później delikatnie wyciągamy i studzimy. Następnie wyrównujemy wierzch ciasta i przekrawamy na 3 części.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, następnie dodajemy powoli ostudzoną czekoladę, nutellę. Miksujemy do połączenia składników.
Biszkopt układamy na dużym talerzu lub paterze. Wykładamy 1/3 masy czekoladowej, wyrównujemy. Następnie oprószamy pokruszonymi wafelkami (1/2 szklanki). Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i lekko dociskamy. Powtarzamy czynność z masą i wafelkami. Przykrywamy trzecim blatem, dociskamy i smarujemy wierzch oraz boki masą.Pokruszonymi wafelkami lub drobno pokrojonymi orzechami dekorujemy boki i ok. 1 cm wierzch ciasta. Gorzką czekolady kroimy nożem w dosyć cienkie plastry. Wykładamy na wierzch ciasta tworząc obręcz z czekolady. Wkładamy do lodówki na min. 1 godz lub całą noc. Wcyiągamy na pół godziny przed podaniem. Środek dekorujemy rurkami lub pralinkami ferrero rocher. Kroimy gorącym nożem, zanurzonym we wrzątku.
Potrawka warzywna z kaszą gryczaną i sosem pomidorowym
Delikatne, pomarańczowe placuszki (bez glutenu i mleka)
Placek z ciecierzycy
krokiety kasza jagnana nalesniki z kasza 4xxxx
ciasto cappuccino bez pieczenia
Placki brokułowo-kurczakowe:
•Brokuł 1 szt.
•Kukurydza konserwowa 0,5 puszki
•Pierś z kurczaka 2 szt.
•Mąka pszenna 120 gram
•Jajko 1 szt.
•Jogurt naturalny 120 gram
•Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
•Sól, Pieprz czarny mielony, Czosnek granulowany, Tymianek
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzamy go i kroimy na małe kawałki.Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Gotujemy ją w osolonej wodzie.Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy jogurt naturalny oraz wsypujemy odrobinę soli, pieprzu, czosnku granulowanego i tymianku. Całość miksujemy, aby powstała jednolita masa.Do miski z ciastem wrzucamy piersi z kurczaka, brokuł i kukurydzę. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką, aby ciasto oblepiło wszystkie składniki.Na blachę wyścieloną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce masy i lekko ją spłaszczamy. Pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni.
GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ – ZESTAW OBIADOWY
Placki z cukinii

"Superproste, szybkie, pyszne placuszki. Wspaniałe z ulubionymi sosami."

Przepis po kliknięciu w zdjęcie! :)
INDYJSKIE CIASTO KOKOSOWE
Cytrynowe ciasto z malinami – przepis ilovebake.pl

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z bezą SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1142

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry