Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Chałwowiec
Składniki na biszkopt
5 jajek
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier.
2. Do ubitych z cukrem białek dodawać po łyżce mąki, ciągle miksować.
3. Do ciasta dodać kolejno żółtka, kakao i proszek do pieczenia. Miksować.
4. Wyłożyć do małej tortownicy i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Masa
200 g serka kremowego
300 g chałwy waniliowej
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie
1. Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
2. Serek zmiksować z pokruszoną chałwą. Dodać rozpuszczoną czekoladę.
3. Ubić śmietankę na sztywno. My podzieliłyśmy masę na dwie części, do jednej dodałyśmy śmietankę- stała się delikatniejsza a druga, bez śmietanki jest mocno esencjonalna.
4. Przekroić biszkopt na 3 części i posmarować masami.
Polewa
100 g czekolady deserowej lub mlecznej
100 ml śmietanki 30%
Wykonanie
1. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić i polać ciasto.
**Masa z dodatkiem śmietanki jest dosyć delikatna. Osoby, które wolą bardziej zwarte masy, mogą ominąć  bitą śmietanę lub wspomóc się żelatyną w ilości około 3 łyżeczek rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody
kotlety z kaszą jaglaną
Krem cytrynowy (lemon curd)
Jabłecznik stracciatella
„Samoa” sernik z kajmakiem, wiórkami kokosowymi na spodzie oreo – przepis ilovebake.pl
Ciasto Straciatella
Krokiety warzywne

Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 szklanki mąki
2 jajka
sól
olej 
Farsz:
1 puszka kukurydzy
1 papryka czerwona
15 dkg sera żółtego
kawałek por[ biała część]
20 dkg pieczarek
15 dkg szynki
sól pieprz 

Wykonanie:
składniki ciasta naleśnikowego łączymy robotem
ciasto zostawiamy na 30 minut smażymy naleśniki na oleju
Farsz:
pieczarki por kroimy podsmażamy
paprykę kroimy w cienkie paseczki
ser ścieramy na tarce
szynkę kroimy w paseczki
kukurydze odsączamy
doprawiamy solą pieprzem farsz mieszamy
na naleśniki nakładamy farsz
zwijamy panierujemy w bułce tartej
smażymy na złoty kolor z obu stron
Łosoś w sosie kaparowym
pyszny Pudding Chia jabłko-wiśnia ;) Na 1 porcję; 1 łyżka nasion chia, 1/2 szklanki mleka (12-14 łyżek), 1/2 małego jabłka, 1/2 garstki świeżych wiśni (3 łyżki), skoncentrowany sok owocowy (u mnie malinowy). Zalewamy nasiona mlekiem (najlepiej w słoiczku możemy wtedy swobodnie trząść bez obawy o małe niespodzianki), potrząsamy do jednorodnego wymieszania się składników , wkładamy do lodówki, zostawiamy na pare godzin(najlepiej na całą noc), wyjmujemy, ponownie potrząsamy, dodajemy owoce, opcjonalnie dosładzamy, smacznego :)
BISZKOPT Z CYTRYNOWĄ PIANKĄ
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułem
kurczak hajderabacki
sałatka z łososiem i oliwkami
pulpeciki w sosie słodko-kwaśnym
...
...
BURGERY Z ŁOSOSIA
Tartiflette zapiekanka ziemniaczana z serem
Ciasto z rabarbarową bezą

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową
Churros z czekoladą
Ciasteczka bez pieczenia cytrynowe z kokosem, wegańskie, bez glutenu. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Kokosowe naleśniki
Rurki kukurydziane z czekoladą

"Szybkie, pyszne, mega kruche, bez jajek i do tego z mąką kukurydzianą, polane biała i ciemną czekoladą - rurki. Idealne do kawy, herbaty czy mleka. Dla gości dużych i małych a do tego super zamiennik na podwieczorek dla dzieci."

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Risotto ze szpinakiem i groszkiem
Ciasto „kukułka”, najlepszy – przepis od ilovebake.pl

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min.
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1084

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry