Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Pupeciki rybne z makaronem w sosie śmietanowym
Ulubiony sos pomidorowy :) Nie tylko do makaronu :)
Makaron ze Szpinakiem, Suszonymi Pomidorami i Kurczakiem w Łagodnym Sosie Śmietanowym
Kruche ciastka słodzone melasą karobową. Link do przepisu w komentarzu.
Chipsy bez wyrzeczeń

Składniki na 2 porcje chipsów:
3–4 większe ziemniaki
2 łyżki oleju z rzepaku i lnu Global Fit
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 szczypty soli
odrobina świeżo mielonego pieprzu
Brukselka zapiekana w sosie serowo-beszamelowym
Sezamowe ciasteczka szczęścia

Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Polędwiczki w sosie borowikowym

Składniki na 2 porcje

    1 mała cebula cukrowa
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła + 1 łyżka oleju roślinnego
    1 mała polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    1 łyżka listków świeżego tymianku
    2 średnie borowiki szlachetne
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    1 łyżka kuleczek zielonego pieprzu
    4 łyżki brandy
    2/3 szklanki gorącej wody
    1 łyżka sosu sojowego
    1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

    Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Polędwiczkę oczyścić z błonki, następnie pokroić na ok. 1 cm, plastry. Doprawić je solą, pieprzem, czerwoną papryką, włożyć na patelnię i obsmażyć na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodać listki tymianku.
    Zrobić miejsce na patelni i włożyć opłukane i pokrojone borowiki, smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodać musztardę i zielony pieprz.
    Wymieszać z polędwiczkami i smażyć razem przez około 1-2 minuty. Wlać brandy i odparować (lub ostrożnie podpalić). Następnie wlać gorącą wodę z sosem sojowym i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż ilość płynu się zredukuje. W czasie gotowania raz przewrócić polędwiczki.
    Na koniec dodać śmietankę i zagotować. Gdy sos będzie gęsty odstawić patelnię z ognia i posypać danie zmielonym czarnym pieprzem.
Kurczak w sosie musztardowym z porem. Przepis po kliknięciu w zdjecie
Muszle nadziewane mięsem mielonym
Brukselka zapiekana w sosie serowo-beszamelowym. Składniki (na 2 porcje):

500 g brukselki1 łyżeczka cukru1 łyżka masła1 łyżka mąki1 szklanka mlekasól, pieprzgałka muszkatołowa40 g startego żółtego sera. 
Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Gotujemy ją ok. 20 minut, tak żeby była miękka, ale nie rozgotowana.

W małym garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Chwilę podsmażamy i stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając, najlepiej za pomocą trzepaczki, bo wtedy nam nie powstaną grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje, ale musi być nadal płynny. Na koniec dodajemy starty żółty ser i mieszamy tak długo, aż ser się roztopi.

Brukselkę wkładamy do małego naczynia żaroodpornego o wymiarach 18×18 cm. Całość polewamy przygotowanym sosem serowo-beszamelowym, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200° C (grzanie góra-dół). Zapiekamy 25 minut.

Smacznego! :)
Zdrowsze czekoladki z czterech składników, wegańskie, bez cukru. Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
Najlepsze brownie na świecie Gordona Ramsaya / Gordon Ramsay’s world’s best brownies
Kluski ziemniaczane ze szpinakiem. Gnocchi ze szpinakiem


Przepis po kliknięciu w zdjęcie! :)
Ciasto miodowo-budyniowe z orzechami i karmelem
Chleb z garnka
Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki):

350g mąki pszennej - sielska, typ 650
200g mąki żytniej żurkowej - typ 1200
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej!
1 szkl. dowolnych ziaren 
grunttoprzepis.blogspot.pl
Sernik Biały Rosjanin z musem kawowym

Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Składniki: (na ok. 40 malutkich pączków)
2 jaja średniej wielkości
180 g jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
2 łyżki drobnego cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka rumu
olej do smażenia
opcjonalnie
rodzynki namoczone w rumie
starte jabłko
cynamon
Sposób wykonania:
Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką rózgową lub zmiksować mikserem do połączenia składników. Mąkę wymieszać z solą, skórka cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Całość dobrze wymieszać. Powinno powstać dosyć gęste ciasto.
W płaskim rondlu rozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor.
Łyżeczki można zanurzyć co jakiś czas w zimnym oleju, aby ciasto do nich nie przywierało.

Pączki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawić do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakują świeże, jeszcze ciepłe
Słodkie kulki dla dbających o linię.

Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
CIASTO MARCHEWKOWE W WERSJI FIT. BEZ MĄKI, TŁUSZCZU I CUKRU!
Przepis na glodnapolka.pl, po kliknięciu w zdjęcie.
Brokułowa sałatka z kurczakiem i fetą
1 porcja
200 g brokuł (u mnie mrożone)
100 g piersi z kurczaka
kawałek sera feta
łyżka nasion słonecznika
ząbek czosnku
pół kubka jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
mleko, przyprawa do kurczaka
Pierś z kuraka nacieramy ulubionymi przyprawami, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie smażymy na rumiano na małym ogniu przez kilka minut.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. W tym czasie fetę kroimy w kostkę, a słonecznik prażymy na teflonie. Czosnek obieramy i drobno siekamy (możemy też wycisnąć praską do czosnku, ale ja nie znoszę myć tego ustrojstwa).
W misce mieszamy brokuły, fetę, słonecznik i kawałki kurczaka.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy pieprz, pomidory i czosnek.
Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy do przegryzienia.
Ciasto milionera
Sałatka warstwowa z brokułem i słonecznikiem

Składniki:
1 brokuł o wadze 500 g
2 szczypty cukru
szczypta soli
200 g sera feta
1 papryka czerwona
puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
100 g łuskanego słonecznika
1/2 łyżeczki soli
ew. 3 pomidory (z ich dodatkiem sałatka smakuje lepiej)
Sos czosnkowy:
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstego jogurt naturalnego
1 - 2 ząbki czosnku
2 szczypty cukru pudru



Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję we wrzątku z dodatkiem soli i cukru ok. 3 - 5 minut al dente. Po ugotowaniu przekładam warzywo na durszlak i przelewam bardzo zimną wodą (dzięki czemu brokuł zachowa zielony kolor). Paprykę myję, przekrawam, usuwam nasiona i kroję w kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Słonecznik podprażam na suchej patelni bez tłuszczu z dodatkiem soli (1/2 łyżeczki). Uważajcie, aby nie przypalić ziaren! Kiedy nasiona będą rumiane, zdejmuję patelnię z ognia i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.
Sos czosnkowy: W miseczce mieszam majonez z jogurtem. Dodaję przeciśnięty czosnek oraz cukier puder do smaku. Dokładnie mieszam.
W szklanym naczyniu układam warstwowo następujące składniki. Na dnie miski układam różyczki brokułu, posypuję serem feta pokrojonym w kostkę, układam cząstki pomidorów. Następnie przykrywam połową sosu czosnkowego, wykładam pokrojoną paprykę i osączoną kukurydzę. Po czym wykładam resztę sosu czosnkowego. Wierzch posypuję postudzonym prażonym słonecznikiem. Sałatkę wstawiam na pół godziny do lodówki do schłodzenia.
pyszne kulki serowe ze szpinakiem - błyskawiczny i prosty przepis po kliknięciu w zdjęcie
burgery z indyka i kaszy jaglanej
ZDROWE, JAGLANE KULKI RAFAELLO :)

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z beząSAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM Składniki: 4 małe jajka ok. 100 g sera żółtego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mniejsza cebula 10-14 łyżeczek majonezu sól pieprz szczypiorek (opcjonalnie) Przygotowanie: Ugotować jajka na twardo. Ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Sałatkę układać według warstw (od dołu): 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć) 2) 1/2 sera żółtego 3) 1/2 tuńczyka 4) 5-7 łyżeczek majonezu 5) 1/2 cebuli warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam) 9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową. 10. Schłodzić.Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.comPlacek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :)Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać.carbonajajka po szkocku;) / klikWafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1869

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry