Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Sos musztardowy do wszystkiego

 Ten sos pojawił się w domu Kasi wraz z Mega kanapkami na śniadanie. Jednak ostatnio żyje własnym życiem, często pojawiając się też jako dodatek do przeróżnych sałatek, tortilli. Jest prosty i smakuje naprawdę fantastycznie!

Składniki:

1 ząbek czosnku
4-5 łyżeczek musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu (ew. cukru)
sok z cytryny
pieprz i inne przyprawy do smaku
Wykonanie:
Czosnek wyciskamy, dodajemy musztardę i pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Proporcje są podane „mniej więcej” i nie trzeba się ich sztywno trzymać. ;)
Sos do gyrosa

Składniki

Jogurt naturalny gęsty (najlepszy grecki), duży kubek
przyprawa do gyrosa z torebki, 1/2 łyżeczki
papryka ostra w proszku, szczypta
KECZUP ŁAGODNY, 1 łyżeczka
zioła do sałatek(Kamis), szczypta
CZOSNEK GRANULOWANY, szczypta
Przygotowanie

 Do jogurtu dodać przyprawę do gyrosa, paprykę, keczup, zioła do sałatek, czosnek i dokładnie wymieszać. Pachnie zachęcająco i jest naprawdę wyśmienity, polecam!!!
Sos holenderski

Składniki
250 g masła,
- 1 szalotka,
REKLAMA

- 4 ziarna białego pieprzu,
- łyżka białego octu winnego,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól,
- mielony biały pieprz

Przygotowanie:
Masło roztopić w rondelku i sklarować (poczekać, aż resztki mleka opadną na dno i zlać sam tłuszcz). Szalotkę pokroić w drobniutką kosteczkę, ziarna pieprzu rozgnieść końcem noża. Ocet, 2 łyżki wody, ziarna pieprzu, i szalotkę umieścić w malutkim rondelku i gotować, aż objętość płynu zmniejszy się o 1/3. Przecedzić do miseczki ze stali nierdzewnej, dodać żółtka i łyżkę wody. Ubijać w gorącej kąpieli (60-70 st. C) na kremową masę za pomocą robota kuchennego, stopniowo, po kropli, dodawać rozpuszczone masło. Doprawić sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
Uwaga: ubijanie zbyt słabe lub w zbyt niskiej temperaturze powoduje, że sos nie ma właściwej konsystencji i objętości. Zbyt wysoka temperatura sprawi że sos się zetnie.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal
Sos grzybowy
GRZYBY SOSY Ten sos można też zrobić z grzybów suszonych. 3–5 dag grzybów trzeba opłukać, namoczyć i ugotować w wodzie z namaczania. Dalej przyrządzać jak obok.
Sos grzybowy
Sos grzybowy
fot. STOCKFOOD/FREE
Przygotowanie: ok. 45 min

Składniki: 
- 25 dag grzybów leśnych 
- 1 cebula 
- 1 łyżka masła  
- 1 łyżka mąki 
- 100 ml śmietanki 
- sok z cytryny 
- natka pietruszki
- sól 
- pieprz

Sposób wykonania: 
1. Grzyby oczyść, opłucz, posiekaj. Zalej wodą, dodaj pokrojoną cebulę i masło, gotuj 30 minut.

2. Śmietankę wymieszaj z mąką, wlej do grzybów, zagotuj.

3. Sos dopraw, posyp posiekaną natką.

4. Podawaj do pieczonych mięs, zrazów, klusek śląskich.
TROPIKALNY JOCONDE CAKE
Składniki
ilość porcji: 6 

    1 duża cebula, drobno posiekana
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 słoik (300 g) pieczarek

    3 ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na pół
    300 ml wody
    5 pomidorów przekrojonych na ćwiartki
    1 szczypta ziół prowansalskich
    sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    Ostrym nożem zrobić w schabie 6 nacięć i wetknąć w nie czosnek.
    W szybkowarze, na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca, podsmażyć mięso z każdej strony na rumiano. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
    Dodać cebulę, pomidory, pieczarki (wraz z płynem) oraz wodę. Zamknąć szybkowar i sprawdzić zawór. Zmniejszyć ogień na średni
    Gotować przez około 25 minut od czasu, gdy zacznie gwizdać.
    Otworzyć szybkowar i wyjąć schab. Nabrać około 2 łyżki wywaru i wymieszać go z mąką kukurydzianą. Wlać z powrotem do szybkowaru i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje.
Składniki: (na blaszkę 19x19 cm)

masa

    2 budynie bananowe z cukrem
    3 szklanki mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    200 g miękkiego masła

ponadto

    2 galaretki pomarańczowe
    ok. 45 sztuk herbatników ( w jednej warstwie użyłam kakaowych)
    3 banany

Sposób wykonania:

2 szklanki mleka i cukier zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące mleko i mieszając zagotować. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać, aż masa będzie jednolita i puszysta, na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.

Na dnie blaszki ułożyć warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy. Banana pokroić w plastry i poukładać na masie. Przykryć herbatnikami, częścią masy i bananami. Czynność powtórzyć raz jeszcze. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.

W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce, do momentu, aż galaretka zacznie wyraźnie tężeć.

Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.

Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego :)
Składniki:

    1 brokuł
    1 szklanka mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

ponadto

    bułka tarta
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

W garnku zagotować wodę z solą i szczyptą cukru (dodatek cukru powoduje, że brokuł zachowuje kolor).

Brokuł podzielić na różyczki. Wrzucić na wrzątek i gotować 3 minuty. Odcedzić i wystudzić.

Mleko, jajko i mąkę wymieszać mikserem. Powinno powstać ciasto gęstości śmietany. Brokuł zanurzać w cieście i obtoczyć w bułce tartej.

Smażyć na głębokim tłuszczu ok. 1 minuty. Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego :)
Składniki:

    200 g ryżu
    1 jajko
    1/2 papryczki chili
    pęczek natki pietruszki
    3-4 łyżki startego parmezanu
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do panierki
    olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ryż opłukać i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż  stanie się kleisty. Odcedzić , przemieszać i odstawić do ostygnięcia.

Papryczkę umyć, usunąć nasiona i posiekać. Natkę drobno pokroić.

Do ryżu dodać natkę, papryczkę, starty parmezan i jajko. Wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego :)
Ciasto z kaszy manny z czekoladą - klik
Ciasto firmowe
Cytrynowiec na biszkopcie i herbatnikach
Tak, wiem nie wygląda zbyt apetycznie ale uwielbiam tą sałatkę :)
Makaron chiński (tak, tak jest niezdrowy), papryka, ogórek zielony, kukurydza, kurczak w przyprawie gyros, rzodkiewka ;)
No i majonez. Ja osobiście nie używam majonezu więc dodaję sos czosnkowy ;)
Gdy nadchodziła jesień to zawsze co tydzień u mnie w domu pojawiało się to właśnie ciasto. Może nie jest tam jakieś wyśmienite, ale jest do dziś moim ulubionym ciastem, a jadłam ich wiele. Wychodzę na dwór i zbieram i kilka jabłek (mam przy domie sad), a reszta w tym czasie łupie orzechy. W każdą sobotę wszyscy razem je robiliśmy. 

Czekoladowy jabłkowiec 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3-4 duże jabłka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
8 łyżek mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki soku z cytryny

Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić na 30 minut. W innej misce wymieszać resztę składników (oprócz kakao), połączyć dokładnie z jabłkami i podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao a do drugiej 1 łyżkę mąki. 

Do blaszki dawać raz jasną część ciasta raz ciemną.

Piec w 180oC przez 40-45 minut.
Biszkopt z ryżem
(przepis po kliknięciu w zdjęcie)
Krówka na miodzie z orzechami

przepis po kliknięciu
Tort z kremem kokosowym *_*
kruche ciasteczka z toffi a’la twix


składniki na ciasto:
180 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
70 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
100 g masła
szczypta soli

składniki na toffi:
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki wody
6 łyżek śmietany
4 łyżeczki masła

dodatkowo:
roztopiona czekolad mleczna
uprażone płatki migdałowe
Reszta przepisu po kliknięciu w zdjęcie :)
Mielonka drobiowo- wieprzowa chuda
Smakiem mojego dzieciństwa była i nadal jest karpatka. ;) Kojarzy mi się z wakacyjnymi wypadami w Karpaty. Po całym dniu wspinaczki z rodzicami zawsze szukaliśmy jakiejkolwiek cukierni, w której mają karpatkę, ulubione ciasto mojej mamy. Ten zwyczaj przerodził się w tradycję i co niedzielę piekłyśmy z mamą karpatkę. Po długim spacerze czekało na nas to pyszne ptysiowe ciasto z kremem budyniowym. Kto mu się nie oprze przecież jest pyszne! Ummm... :D
Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną 
Składniki (w przybliżeniu 16 porcji )

Masa makowa:( można zastąpić gotową masą makową)
150 g maku
 100 g cukru
 25 g miodu
 15 g masła

Składniki:
 250 g serka mascarpone
 500 ml śmietanki 30 % tł.
 1 opak. Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
 2 łyżki cukru pudru
 4 łyżki rumu
 50 g orzechów włoskich
  1 opak. biszkoptów podłużnych

Do dekoracji:   100 g migdałów (płatków)

Sposób przygotowania:
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem, gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Odcedzić i zemleć 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, miód i masło, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać mocno schłodzoną śmietankę i ubić ją na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Wsypać Żelatynę – fix deserową, krótko ją miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i krótko miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.

2Dekorowanie:
Wierzch udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.
Dr. Oetker życzy powodzenia w przygotowaniu przepisu " Torcik na zimno z makiem, mascarpone i bitą śmietaną "!
Krem czekoladowy
Składniki na 4-6 porcji:
250 ml śmietany kremówki
200 g gorzkiej czekolady (użyłam deserowej)
2 żółtka
łyżka solonego masła lub łyżka masła + szczypta soli (dodatek soli podbija smak czekolady)

Przygotowanie:
Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać, aż czekolada dobrze się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a na koniec masło i wszystko razem połączyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.
Przełożyć mus do małych kubeczków, np. filiżanek do espresso i schłodzić w lodówce przez minimum 45 minut.
Można serwować z ciasteczkami.
Składniki (na blachę 23x37): ok. 400 g herbatników, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej, 1,5 kostki masła, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g), 400 - 500 g mleka w proszku, 2 czekolady mleczne (polecam wypróbować 1 mleczną, a 1 deserową), ok. 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych, 1/4 szklanki mleka. Orzeszki pokroić i podprażyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową lub papierem. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło ucieramy na gładką i puszystą masę, dodajemy mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 5 szklanek. Ja tym razem dałam 5, ale bardziej mi smakował przy mniejszej ilości). Ucieramy. Połowę masy mlecznej wykładamy na herbatniki i przykrywamy następną warstwą herbatników. Następnie masę krówkową (dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładają puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować - będzie się lepiej rozprowadzać). Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzamy drugą część masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztapiamy w rondelku z mlekiem, kiedy się rozpuści dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok 3 godziny.
Jak wyhodować zakwas?

Zakwas to mieszanka mąki i wody o dość gęstej konsystencji kwaśnej śmietany, w której w odpowiedniej temperaturze i wilgotności namnażają się dzikie kultury drożdży. Mąka powinna być razowa, nie oczyszczona, a woda dobrej jakości, nie chlorowana. Drożdże dobrze namnażają się w temperaturze około 25-30 stopni. W niższej zakwaszanie trwa dłużej, czasami zupełnie się nie udaje; w wyższej zaś fermentacja jest zazwyczaj wstrzymana.

    dzień I – wymieszać 1/2 szklanki mąki żytnio-razowej typ 2000 z 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody, po 12 godzinach zakwas ponownie wymieszać
    dzień II – po 24 godzinach od nastawienia zakwasu dokarmić go 2 łyżkami mąki żytnio-razowej typ 2000 wymieszanej z 2-3 łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać, po upływie 12 godzin zakwas ponownie wymieszać
    dzień III – po upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 2 łyżkami mąki żytnio-razowej typ 2000, 2-3 łyżkami letniej przegotowanej wody oraz 1 łyżeczką cukru, wymieszać, po upływie 12 godzin zakwas ponownie wymieszać
    dzień IV-V – po upływie 12 godzin od ostatniego mieszania zakwas dokarmić 1 łyżką mąki żytnio-razowej oraz 1-2 łyżkami letniej przegotowanej wody, wymieszać po upływie 12 godzin od dokarmiania zakwas wymieszać

Po mniej więcej 4-5 dniach nasz zakwas będzie gotowy. W zależności od temperatury w naszym domu oraz wilgotności powietrza może to nastąpić wcześniej lub później. Chleb można spróbować piec już na młodym 5-dniowym zakwasie...
Batoniki marchewkowe
TORT CHAŁWOWY Z OREO

"Biało-czarny tort z puszystym jak ptasie mleczko nadzieniem o smaku chałwy, na kruchym spodzie z ciasteczek typu oreo. Kolejny wieczorny przepis do porannej kawy:)"

Przepis po kliknięciu! ♥

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  776

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry