Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

POMIDORY FASZEROWANE KASZĄ BULGUR, PIECZARKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI
Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym
Ciasto Kinder Bueno
Ciasto galaretkowe ilovebake.pl
Buraczane sushi z awokado i sosem koperkowym
wegańskie scones dyniowe
Prosty, dla mnie idealny przepis na ciasto na tortillę. Polecam :)
Zupa z kurek - nie znam lepszej :)
Kurki smażone saute (dodatek do ryb i mięs)
PROSTA, WIOSENNA SAŁATKA Z BROKUŁAMI <3
POMYSŁ NA OBIAD! Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami!
POMYSŁ NA OBIAD! Ryżowa zapiekanka z kurczakiem i brokułami! Składniki na 4 porcje: szklanka ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 mały brokuł 1 pierś z kurczaka 100g śmietany 3 jajka 50g startego sera żółtego przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy 300ml wody, solimy, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na 10 minut. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka gotujemy w kostce rosołowej, po wystudzeniu kroimy w kostkę. Śmietanę, jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Ryż mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180 stopniach do zrumieniania (około 20 minut).
Odchudzone wegetariańskie spaghetti z czosnkiem i papryką! :) Po więcej fit przepisów zapraszam na bloga! :)
DROBIOWE KOTLECIKI SIEKANE <3 JA JE UWIELBIAM :)
piersi z kurczaka faszerowane papryką z cebulą, serem mozzarella i serem gouda
Klopsy w sosie pieczarkowym
PALUSZKI KAWOWE
Tort orzechowo-karmelowy
Kakaowe jagielniczki z suszonymi wiśniami i gorzką czekoladą
Ciasto brownie w wersji FIT ♥ W roli głównej – kasza jaglana :)
Lista zakupów (ok 20szt):

Kasza jaglana, ½ szklanki
Cukier brzozowy, ½ szklanki
Mleko, ½ szklanki
Olej rzepakowy, 50ml
Jajka, 3 sztuki
Laska wanilii (miąższ)
Kakao, ½ szklanki
Orzechy włoskie i migdały, duża garść
 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody, ok 10-15 min. Następnie studzimy ją.
Migdały i orzechy siekamy na grubo.
Do kaszy dodajemy wszystkie składniki (oprócz orzechów i migdałów) i blendujemy.
Masę (dokładnie wymieszaną) przekładamy do małej foremki (ciasto nie wyrośnie) i posypujemy orzechami i migdałami.
Pieczemy w 180 st C przez 40-45min.
Kurczak z orzeszkami ziemnymi
Przepis na domowy gyros. Pomysł na obiad.

Przepis po kliknięciu w zdjęcie
Ciasto orzechowe
Gołąbki po węgiersku
CIASTO MLECZNO – CZEKOLADOWE Z CZARNĄ PORZECZKĄ
Tortille z musztardowym kurczakiem i w musztardowym sosie na ciepło. Użyjcie ulubionej łagodnej lub ostrej musztardy dla otrzymania idealnego smaku :)
KURCZAK TANDOORI marynowany w jogurcie, czosnku, cebuli

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z bezą SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić. Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1638

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry