Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Pycha ciacho karmelowe !!! FullSmaku.pl <3
Piersi kurczaka w sosie jogurtowo-musztardowym
WEGETARIAŃSKIE BURGERY CURRY Z JAGLANKI
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i mielonym mięsem drobiowym
Jagielnik - sernik z kaszy jaglanej z mrożonymi owocami. Przepis po kliknięciu w zdjęcie!
Jedną z najbardziej skutecznych wskazówek na porost włosów jest stosowanie soku z aloesu. Wmasować sok w włosy i pozostawić na godzinę, a następnie spłukać woda .
Ciasto z 4 składników bez miksera! :))


Moja siostra ostatnio eksperymentuje z różnymi mąkami i tak też powstało ciasto z 4 składników:

1. 3 średniej wielkości, dojrzałe banany
2. 2 łyżki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej)
3. 2 łyżki kakao
4. Pół szklanki masła orzechowego

Sposób przygotowania:
Banany blendujemy na gładką masę (można dodać i zblendować daktyle jak ktoś lubi). Dodajemy mąkę, kakao i masło orzechowe, wszystko mieszamy tak żeby składniki się połączyły.
I to w sumie już. Teraz wyrzucamy na formę 20cm x 20cm (ja ją robiłam sama z papieru do pieczenia, bo nie miałam takiej). Można posypać startą mleczną czekoladą, albo pokrojonymi kawałeczkami. I wrzucamy do piekarnika 20 min / 180 stopni.

Nie bójcie się, że ciasto nie rośnie, nie bardzo ma co tam urosnąć.
Na koniec kroimy w paseczki i jemy jak batoniki. Najlepiej na zimno.
Smacznego :)
diy
Ciasto ananasowo-kokosowe.
Deser "nabity w butelkę"

Gratuluję Ali pomysłu :)
diy
Sernik straciatella na zimno
diy
Receptura Amiszów na nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu

PRZEPIS

Czego potrzebujesz:

jeden kawałek startego imbiru

1 starty ząbek czosnku

1 łyżka ocet jabłkowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżka sok z cytryny

Sposób przygotowania:


 
Za pomocą robota kuchennego dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przecedź otrzymaną miksturę i przechowuj ją w lodówce przez 5 dni.

Jak tego użyć:

Spożywaj to lekarstwo dwa razy dziennie, rano i wieczorem, 1 łyżka przed śniadaniem i 1 łyżka przed kolacją. 3 razy dziennie to maksymalna dawka jaką można spożywać w ciągu jednego dnia.

Wyniki zadziwią Cię, bo nie tylko spadnie stężenie cholesterolu i ciśnienie krwi, ale wzrośnie poziom energii.
Pyszna i szybka babka bez miksera 
* przepis po kliknięciu w zdjęcie
Paszteciki z pieczarkami - Wypieki Beaty
Orzechowy mus na spodzie z precelków - Wypieki Beaty
Pumpkin Cream Pie with Coconut Pecan Crust
Soczysta, cudownie pachnąca i pyszna roladka z kurczaka z warzywami w cieście francuskim to danie, które znakomicie pasuje i na obiad i na kolację :)
Ciastka z wróżbą - super pomysł na urodziny i wieczór panieński! Przepis na Zdrowo, bo domowo na FB :)
FIT PLACUSZKI Z CUKINII <3 BARDZO PROSTE I SZYBKIE DO WYKONANIA :)
MALINOWA PYCHOTA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ! <3 REWELACJA!!! <3
Biszkopt kakaowy z masą budyniowo-jabłkową (przepis klik w zdjęcie)
torciki malinowe na biszkopcie
Greckie placki pomidorowe
domowe rogaliki z ciasta ziemniaczanego z maślanka . Składniki:  ½ kg mąki 25 dag ugotowanych ziemniaków 10 dag masła 1 jajko ½ szklanki maślanki 1 dag drożdży 1 cukier waniliowy 1 jajko do smarowania 2 łyżki maku konfitura Wykonanie:  Przeciśnięte przez praskę ziemniaki zmieszać z mąką, masłem, jajkiem i maślanką wymieszaną z drożdżami i cukrem waniliowym. Całość dobrze wyrobić i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Otrzymane ciasto składać w kopertę trzy razy (tak jak ciasto francuskie) i wałkować.  Za trzecim razem ciasto rozwałkować cienko, pokroić w kwadraty, nadziewać konfiturą i formować rogaliki. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem, po czym odłożyć chwilę w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor.

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Torcik z beząSAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM

 Składniki:

    4 małe jajka
    ok. 100 g sera żółtego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    1 mniejsza cebula
    10-14 łyżeczek majonezu
    sól
    pieprz
    szczypiorek (opcjonalnie)



Przygotowanie: 

    Ugotować jajka na twardo.
    Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
    Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
    Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
    Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
    Tuńczyka odsączyć z zalewy.
    Cebulę drobno posiekać.
    Szczypiorek posiekać.
    Sałatkę układać według warstw (od dołu):

 1) 1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
 2) 1/2 sera żółtego
 3) 1/2 tuńczyka
 4) 5-7 łyżeczek majonezu
 5) 1/2 cebuli
 warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)

  9. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
 10. Schłodzić.Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.comPlacek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :)Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać.carbonajajka po szkocku;) / klikWafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1...
Obserwuj profil
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  1753

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry