Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kulinarnie

Pianka Cappucino
Ciasto bez pieczenia z kaszą maną, śliwkami i galaretką
Ciasto marchewkowe.
GOŁĄBKI
Przepis po kliknięciu na zdjęcie. Sama próbowałam i dlatego polecam wszystkim wielbicieli łakoci :)
zima na szybie
migdałowe batony czekoladowe z solą . W misce rozpuszczamy 4-5 paczek polewy czekoladowej lub samej czekolady aby było jej dużo bo do niej wsypujemy 3 paczki migdałów ale można też orzechów laskowych tak aby migdałów było trochę więcej niż czekolady mieszany wszystko aby czekolada dokładnie pokryła migdały. Na papierze do pieczenia wykładamy łyżką migdały z czekoladą i formujemy mniej więcej batony . Układamy tak aby się ze sobą nie stykały. I zostawiamy na 5-10 minut gdy czekolada zacznie już lekko twardnieć posypujemy trosze solą grubo ziarnistą ale tylko troszkę. Później wsadzamy wszystko do lodówki na kilka godzin.
Ciasto powstało delikatnie mówiąc przez przypadek, chwilę zapomnienia i moje roztargnienie. Wydawałoby mi się wówczas, że efekt będzie taki, że tylko szybko zjeść i zapomnieć. Jednakże zaskoczył mnie ostateczny wynik. Smak znałam wiec wiedziałam, że będzie ok. Ale pozostając w temacie ;).

Składniki:
500 g mleka skondensowanego niesłodzonego,
3 różne galaretki,
2 takie same galaretki,
biszkopty.
Wykonanie:
Mleko dzielimy na 3 równe części. 2 takie same galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku.
Jedną z trzech galaretek rozpuszczamy w pół szkl gorącej wody, odstawiamy, aby przestygła. Trzecią część mleka wlewamy do miski i miksujemy do uzyskania lekkiej pianki dodając letnią i zaczynającą się delikatnie ścinać galaretkę. Całość szybko wylewamy na blaszkę wyłożoną folią spożywczą i biszkoptami. Wstawiamy do lodówki. Kiedy jest ścięte przygotowujemy kolejną galaretkę i kolejną część mleka, którą wylewamy na pierwszą warstwę. Kiedy zastygnie wylewamy część rozrobionej wcześniej galaretki i znów wstawiamy do lodówki. Czynimy to samo z trzecią częścią mleka i ostatnią galaretką. Wylewamy na blaszkę i polewamy pozostałą częścią galaretki.
Efekt podwójnie "spodniego" ciasta uzyskałam przez przypadek. Myślałam, że ciacho będzie wyższe i zrobiłam w największej blaszce. Co się okazało małym nieporozumieniem Więc kiedy galaretka na wierzchu była ścięta, ale nie tak do końca przecięłam ciasto na pół i złożyłam. Efekt zaskoczył nie tylko mnie .
Składniki na ciasto:
30 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
Utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę.


Składniki na masę serową:
125 dag białego sera, zmielonego
20 dag margaryny
8 jaj
25 dag cukru kryształu
1 cukier waniliowy
5 dag kaszy manny
25 dag maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg jabłek



1. Mak sparzyć i zemleć. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać po 1 żółtku. Na końcu dodać ser, proszek do pieczenia, kaszę mannę. Z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać zmielony mak i jabłka. Wymieszać.
3. Na przygotowane ciasto wyłożyć ser z jabłkiem i przykryć drugą częścią - masa z samego sera. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 60-80 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Składniki na 30 sztuk:

    50 g kandyzowanych wiśni, z grubsza posiekanych
    50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g rodzynków lub suszonej żurawiny
    200 g migdałów w płatkach lub słupkach
    50 g mąki pszennej
    120 g masła
    120 g cukru
    50 ml śmietany kremówki 30%

Ponadto:

    200 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali

W garnuszku na palniku umieścić masło razem z cukrem. Podgrzewać, do rozpuszczenia się masła i cukru. Zdjąć z palnika, wlać śmietanę kremówkę, odstawić do lekkiego przestudzenia.

W naczyniu umieścić wiśnie, skórkę pomarańczową, rodzynki, migdały, mąkę pszenną, wymieszać. Do bakalii dodać przestudzone masło z cukrem, wymieszać do połączenia.

Blachę do ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Ciastka na blachę nakładać łyżką w dużych odstępach od siebie - 1 płaska łyżka na każde ciastko, następnie spłaszczyć łyżką.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 12 - 15 minut do złotego koloru. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi się zarumienią, są gotowe. Wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać okragłą foremką do ciastek (dzięki temu będą idealnie okragłe), pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją).

Wystudzone ciastka od spodniej strony smarować roztopioną czekoladą i odkładać do stężenia czekolady, przy pomocy widelca można zrobić na niej wzorki.

Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-).
Placek czekoladowo-chałwowy z bezami

Biszkopt:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
25 dag mąki
5 dag kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa z chałwą:
20 dag chałwy
4 żółtka
0,5 szklanki mleka
cukier waniliowy
35 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa czekoladowa:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżka kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 kostka masła
łyżka spirytusu

oraz
25 g bezy

Co robimy – Placek czekoladowo-chałwowy z bezami

Biszkopt: Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko. Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do niej cukier. Cały czas miksując dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę i mieszamy. Po dodaniu mąki nie powinniśmy już długo mieszać, aby nie zniszczyć struktury piany, a łączny czas miksowania od momentu ubijania białek do momentu wymieszania mąki nie powinien przekroczyć 5 minut. Biszkopt pieczemy w okrągłej formie przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wyciągamy z piekarnika i po ostygnięciu
 przekrawamy na dwie części.

Masa chałwowa: Żółtka ucieramy z 1/4 szklanki mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka musimy zagotować wraz z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę jajeczną i musimy ponownie zagotować. Powstanie nam krem, który musimy wystudzić. Masło ucieramy z chałwą i łączymy z przygotowanym wcześniej kremem jajecznym.

Masa czekoladowa: Jajka ubijamy z cukrem na parze. Roztapiamy czekoladę z łyżeczką kakao i dwoma łyżkami mleka i dodajemy ją do masy jajecznej cały czas ubijając. Odstawiamy z ognia do wystudzenia. Masło ucieramy i dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy jajecznej. Cały czas ucierając na koniec dodajemy spirytus.

A teraz najważniejsze. Z przygotowanych wcześniej elementów budujemy nasz placek.
 1) połowa biszkoptu
 2) masa chałwowa
 3) bezy (w zależności od wielkości bez możemy je pokruszyć lub położyć w całości)
 4) masa czekoladowa
 5) druga połowa biszkoptu

Wierzch placka możemy posypać kakao lub tak jak w naszym przypadku polać polewą czekoladową i posypać pokruszonymi bezami.
MAXI KING CIASTO  SKLADNIKI: ok. 400 g herbatników,  1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego  przez 2,5 - 3 godziny) SKLADNIKI MASY MLECZNEJ: 1,5 kostki miękkiego masła,  1 szklanka mleka,  3/4 szklanki cukru,  2 łyżeczki cukru waniliowego,  400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego) SKLADNIKI POLEWY; 2 czekolady gorzkie,  1/2 szklanki kremówki, 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych) WYKONANIE  Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała. Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki. Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).  Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Mmm pycha : )
Sernik
banoffee pie
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I OGÓRKAMI KISZONYMI
Naleśniki z farszem z kaszy gryczanej i sera


Przepis po kliknięciu w zdjęcie ;)
pasta z makreli
zapiekanka porowo-brokułowa
Dyniowe placki
AZERBEJDŻAŃSKI NAPOLEONEK
Ciasto kinder pingui *.*
Choco Loco!
Nalesniki z cynamonem
Cielaczek
składniki:

2 szklanki gotowanego białego ryżu, schłodzić
1/2 szklanki startego parmezanu
3 jajka
8 małych kostek świeżej mozzarelli
1 szklanka bułki tartej 
Olej do smażenia
1 szklanka sosu marinara lub jakiegoś pasującego do ryżu

Wykonanie

Ustawić patelnię na średnim ogniu i dodać tyle oleju roślinnego wzrośnie 4 cale w garnku.

Połączyć ryż z parmezanem i 1 jajkiem w naczyniu i używając rąk dokładnie połączyć mieszankę.

Pobrać niewielkie części mieszaniny, ściskając je mocno i wpychając jedną kostkę mozzarelli wewnątrz każdej kulki. Powtórzyć ten proces, aby utworzyć 8 arancini.

Wymieszać pozostałe 2 jajka. Zanurzyć każde arancini w jajach, a następnie w bułce tartej, zrzucić nadmiar.

Kiedy olej osiągnie 190ºC, dodawać panierowane Arancini do garnka i smażyć na złoty kolor .

Łyżką cedzakową usunąć smażone arancini z garnka i przenieść je na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Posolić do smaku. 

Podawać Arancini z ciepłym sosem 

Uwagi: 
Do Arancini należy użyć ryżu kleistego aby było łatwiej formować kulki
z justate.com
Tort Szwarcwaldzki - ilovebake.pl

Więcej zszywek ze źródła

dariaanna.blogspot.com

Babeczki Dietetyczne Z Mąki Razowej Pełnoziarnistej

Ilość: 7 babeczek, pieczonych z foremek o poj. 120 ml 


Składniki:
1 duże jajko
ok. 0,5 szkl. cukru trzcinowego
ponad 0,5 szkl. jogurtu greckiego
1/4 szkl. oliwy z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mąki razowej (pełnoziarnistej) - u mnie pszenna
masło/margaryna do posmarowania foremek 
bułka tarta do obsypania foremek



Przygotowanie:
Do jajka dodać cukier.
Ucierać/Miksować na puszystą masę  ok. 3 min.
Dodać jogurt naturalny.
Wlać oliwę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać mąkę.
Wymieszać dokładnie łyżką.
Foremki posmarować masłem/margaryną.
Oprószyć bułką tartą.
Włączyć piekarnik na 180*C.
Nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Piec 25-30 min., sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Źródło: dariaanna.blogspot.com Placek czeski

Pyszny krem z lekkim posmakiem kaszki manny, którą uwielbiam. Miodowe ciasto, które nie jest mdłe w połączeniu z tym kremem (co w przypadku Miodowca jest nieuniknione), ponieważ powidła i wiśnie dodają mu kwaśnego posmaku. Do tego odrobina orzechów.  

Kliknij w zdjęcie po przepis :) Deser Danio Z Kiwi I Bitą Śmietaną

Składniki:
4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
2 łyżeczki cukru pudru
400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
Dodać cukier puder i wymieszać.
Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
Wyrównać płaszczyznę.
Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
Posypać startą czekoladą.
Ciastka włożyć w bitą śmietanę. 
Podawać. carbona jajka po szkocku;) / klik Wafle Z Galaretką 
Składniki:

    125 g margaryny
    ok. 0,5 szkl. cukru
    1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)
    2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)
    1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)




Przygotowanie:

    Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).
    Dodać śmietankę.
    Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Wsypać galaretkę.
    Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .
    Odstawić z płomienia.
    Ostudzić.
    Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).
    Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.
    Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.
    Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.
    Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się. Tarta Z Budyniem I Kokosową Bezą 
Składniki Na Ciasto Kruche:

    125 g zimnego masła/margaryny
    250 g mąki
    125 g cukru
    szczypta soli
    1 jajko

Składniki Na Budyń:

    1 budyń czekoladowy + kakao (dla intensywniejszego smaku)
    400 ml zimnego mleka

Składniki Na Bezę Kokosową:

    2 duże białka
    0,5 szkl. cukru pudru
    1 średnio-czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
    100 g kokosu 

Przedmioty, bez których nie upieczemy tarty:

    folia do pieczenia lub papier do pieczenia
    groszek ceramiczny lub sucha fasola 
Przygotowanie Kruchego Ciasta:

    Do miski posiekać masło.
    Dodać pozostałe składniki.
    Wymieszać wszystko.
    Szybko zagnieść ciasto w rękach (nie powinno mieć dłuższej styczności z ciepłą temp., ponieważ wpływa to na jego kruchość po upieczeniu) lub w maszynie/malakserze, aż powstanie jednolita kula.
    Włożyć do woreczka.
    Odłożyć na 1 godz. do lodówki.
    Wysmarować masłem formę na tarę.
    Rozwałkować wałkiem ciasto na kształt przypominający średnicę tarty, biorąc pod uwagę boki formy.
    Ciasto wyłożyć na formę.
    Docisnąć do boków.
    Resztę odciąć wałkiem.
    Rozgrzać piekarnik do 200* C.
    W tym czasie wyciąć z folii/papiieru do pieczenia średnicę wewnętrznej powierzchni ciasta, nie uwzględniając boków.
    Położyć ją na cieście.
    Wysypać groszek ceramiczny lub fasolę.
    Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
    Piec 10-15 min.
    Ściągnąć folię/papier wraz z groszkiem ceramicznym/fasolą.
    Dopiekać 1... Torcik Z Bezą, Bitą Śmietaną I Galaretką 
 Składniki:

0,5 kostki masła/margaryny (125 g)
0,5 szkl. cukru (110 g)
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki pszennej (170 g)
2-4 łyżki wody
 Składniki Na Bezę:  
4 białka  1 szkl. cukru
 Składniki Inne:

    80 g płatków migdałowych
    400-500 ml śmietany 30% lub 36% (ja miałam 0,5 l double cream tj. ok. 48%)
    śmietan fix na daną ilość (jeśli użyjemy śmietany 30%)
    2 czubate łyżeczki cukru pudru (jeśli lubimy lekko słodką śmietanę)
    1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa + 450 ml wrzącej wody
    wybrane owoce (najlepsze są brzoskwinie, nektarynki, mandarynki, truskawki, maliny, winogrona, jagody, borówki amerykańskie)- opcjonalnie
 Przygotowanie Początkowe:

    Galaretkę rozpuścić z wodą i odłożyć do ostudzenia i zastygnięcia (najlepiej i najszybciej najpierw włożyć do wody, później do lodówki).
 Przygotowanie Ciasta:

    Margarynę podzielić/pokroić na kilka kostek.
    Utrzeć/Zmiksować ją na gładką masę.
    dodawać stopniowo cukier i ucierać/miksować do skończenia cukru i jeszcze 2 min.
    Dodawać po jednym żółtku i ucierać/miksować do skończenia żółtek i jeszcze 2 min.
    Wymieszać w jakimś naczyniu/kubku mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Dodawać ją stopniowo do reszty i ucierać/miksować do skończenia się mąki i jeszcze 1-2 min.
    Dodać wodę (jeśli ciasto będzie gęste, możemy dodać 4 łyżki) i ucierać/miksować ok. 0,5 min. placek czeski
Obserwuj użytkownika
renatka01010

renatka01010 od sylwia2137

Dodane 17.11 o 21:02 z

dariaanna.blogspot.com

Przypięte po raz pierwszy przez sylwia2137
Przypnij Polub Komentuj
  841

Toffi Z Masą Kokosową I Orzechami blaszka: 32x23
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka c...

sylwia2137

sylwia2137

Mieszać do momentu rozpuszczenia się. Wlać wcześniej rozmieszane mleko z mąką (zamieszać, aby mąką, która osiadła na dnie, wymieszała się z mlekiem i w całości wylądowała w garnku/rondlu). Gotować jeszcze 2 min. do momentu, kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów (najlepiej jak znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Przygotowanie Masy Toffi: Margarynę/Masło dzielimy na kilka części. Miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy po kilka łyżek ugotowanego mleka w puszce i miksujemy, aby wszystko ładnie się połączyło. Powtarzamy czynności i miksujemy do skończenia się ugotowanego mleka. Gotową masę wykładamy równo na biszkopt.

17.11 o 16:44    | 
sylwia2137

sylwia2137

Przygotowanie Końcowe: Orzechy włoskie wykładamy na masę toffi w całości lub posiekane. Ciasto wkładamy do lodówki, dopiero wtedy, gdy masa kokosowa znajdująca się w nim, wystygnie. Ciasto nadaje się do zjedzenia, gdy masa kokosowa i toffi stwardnieją, a najlepiej smakuje po całym dniu spędzonym w lodówce.

17.11 o 16:44    | 
Eda_667

Eda_667

piekłam go masa kokosowa była obłędna trochę przeszkadzało mi to toffi z masłem na wierzchu następnym razem albo dam samą masę kajmakową z orzechami bądź poleję czekoladą ale ciasto pyszne polecam

29.12 o 18:18    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
elizka663

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry