Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Przepis znaleziony na internecie :

Kluski ziemniaczane z marchewką i boczkiem

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
3-4 marchewki
100 g. wędzonego boczku
1 łyżka suszonego majeranku
1 ząbek czosnku
1 jajko
ok. 1 szklanki mąki pszennej
sól, pieprz
Dodatkowo:
boczek
cebula
duża szczypta majeranku
świeży posiekany koperek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki i marchewki kroję w kawałki i gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, po czym dokładnie je odcedzam i jeszcze ciepłe duszę na puree. Boczek kroję bardzo drobno i przesmażam, by się przyrumienił i zrobił się chrupiący. Przekładam go (bez tłuszczu!) do puree z warzyw, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, majeranek, sól i pieprz. Dodaję mąkę i zagniatam ciasto - będzie dość rzadkie i klejące, więc warto oprószać mąką dłonie. Z ciasta formuję kulki, lekko je spłaszczam i wrzucam na osolony wrzątek. Kluski gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia. Podaję polane przesmażonym na rumiano boczkiem z cebulką i majerankiem, posypane koperkiem.
...
taka mała pomoc kuchenna
Koktajl z ananasem na dwa różne sposoby. Zapraszam po przepis po kliknięciu w zdjęcie
Dodaj do swojej kolekcji Lubię to Odwiedź stronę Udostępnij
Deser Danio z kiwi i bitą śmietaną

4 porcje o poj. 250 ml (każda)



Składniki:
• 4 serki Danio waniliowe (140 g każdy)
• 4-6 dużych owoców kiwi (ja miałam 4 duże)
• 2 łyżeczki cukru pudru
• 400 ml ubitej śmietany kremówki 30%
• kilka kostek czekolady mlecznej lub toffi
• 4 małe ciasteczka z nadzieniem (ja miałam Jacob's Lemon Puff)



Przygotowanie:
1. Kiwi obrać i zmiksować/zmielić malakserem/blenderem (gdy są bardzo dojrzałe, a co za tym idzie miękkie, można rozdrobnić je widelcem).
2. Dodać cukier puder i wymieszać.
3. Do każdego naczynia wlać jeden serek Danio.
4. Wyrównać płaszczyznę.
5. Kiwi podzielić na 4 części i każdą z nich wlać do poszczególnego naczynia.
6. Bitą śmietanę podzielić na 4 części i każdą z nich wyłożyć do poszczególnego naczynia.
7. Posypać startą czekoladą.
8. Ciastka włożyć w bitą śmietanę.
9. Podawać.
Odprężający drink bezalkoholowy z melisą i mandarynkami
Ciasto prince polo
PROZIAKI
Składniki:
50 dag mąki, 250 ml jogurtu greckiego, 2 jaja, pół łyżeczki soli, czubata łyżeczka cukru, 2 łyżeczki sody.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę i dokładnie mieszamy. Wbijamy jaja, wlewamy jogurt i doprawiamy solą i cukrem. Ciasto dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 5 milimetrów. Szklanką wykrawamy racuchy. Możemy też proziaki kroić w trójkąty.
Pieczemy w piekarniku 2-3 min w 200 C lub na patelni (bez tłuszczu).
Jajka na pomidorach :)
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami
Z sosem pomidorowym i serem. 

Gorąco polecam :)
Polonezy 

SKŁADNIKI: *40 dag schabu lub polędwicy, *30 dag pieczarek, *łyżka koncentratu pomidorowego, *3 cebule, *łyżka musztardy, *mąka, *papryka, *pieprz, sól, *tłuszcz do smażenia. WYKONANIE: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić na plastry, bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką. Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z brukselką z wody, ziemniakami i sałatą. Ja podawałam z kluskami czarnymi:) Smacznego:)
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym przepis - Galeria - 

Kolorowe danie grillowe, którego smak wzmacnia sos cebulowy. Szaszłyki podałam z surówką i pieczywem.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz,
10 pieczarek,
pół papryki czerwonej,
pół papryki zielonej,
pół papryki żółtej,
10 pomidorków koktajlowych,
SOS:
2 cebule,
125 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
2 łyżki majonezu,
1/4 łyżeczki estragonu,
szczypta słodkiej papryki,
sól,
pieprz
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - PRZYGOTOWANIE:
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez pół godziny. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz. Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki. Szaszłyki grilluj około 15 minut. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do rondelka, zalej bulionem i powoli zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe. Szaszłyki podaj z sosem i surówką. Smacznego!
Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

400 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja*), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).

Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wier...
Ciasto Malibu
ciasto czekoladowe
7 jaj
2 lyżki kakao
1 szklanki cukru
5 lyżek mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki amoniaku

Jaja rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy aż będą błyszczące. Do białek dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, a następnie przez sitko przesiewamy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na dwa placki.



wkładka kokosowa

20 dkg cukru,
15 dkg wiórków kokosowych,
1 lyżka mąki ziemniaczanej,
5 białek,
1 lyżeczka proszku

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubiajmy dalej aż masa będzie błyszcząca, mieszamy z wiórkami kokosowymi i resztą składników przesianych przez sitko. Pieczemy w takiej samej balszce, jak poprzednie ciasto, w piekarniku nagrzenym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa ananasowa:

2 puszki ananasow *
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
200 g masła

Z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do 500 ml, odlać z tego pół szklanki, a resztę zagotować. Pół szklanki soku wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ananasów) i wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu utrzeć z masłem i dodać pokrojone w kostkę ananasy z jednej puszki (ananasy z drugiej puszki wykorzystać w dowolny sposób)

Rodzynki

40 dkg rodzynek
1...
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM.

Składniki: 5 porcji


4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
pół papryczki chilli
1 cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 ml śmietany 18%
180 ml wody
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki 
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz

Mięso dokładnie umyj i osusz. Odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Każdy kawałek mięsa przekrój ukośnie na trzy części. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz drobno posiekaną chilli bez nasion. Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól, aby kurczak dusił się w sosie około 30 minut.

Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę zmieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Całość rozprowadź w sosie. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu po czym podawaj.
FILET Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ :) 


Składniki
4 filety z kurczaka (może być również indyk)
masło lub olej
2 pomidory
250 g mozzarelli
sól 
pieprz
papryka słodka 

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, jak jest potrzeba trochę rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Piec na maśle, aż się zarumienią.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdy filet układać plasterki pomidorów, które należy posolić.
Następnie ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w temp 200ºC przez 14-20 min., aż ser się zapiecze.
Smacznego :-)
Zupa ogórkowa
Składniki
1 litr bulionu drobiowego
5 ziemniaków
1 marchewka
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
4 ogórki kiszone
pietruszka
koperek
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki oczyszczamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy, wymieniamy wodę, gdy ziemniaki się zagotują. Gdy będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy jakieś 20 minut. Dolewamy wodę do gotujących się warzyw (łącznie powinno być około 1,5 litra). Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy. Blenderem lub widelcem rozdrabniamy warzywa.
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy i gotujemy około 10 minut. Do śmietany dodajemy mąkę i kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dolewamy coraz więcej zupy. W ten sposób śmietana nie zwarzy się w zupie. Wlewamy śmietanę do pozostałej zupy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, doprawiamy do smaku.
Kostka Królowej
Składniki:

duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej




Wykonanie:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.

Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Cycki teściowej

Składniki:

CIASTO:
4 białka,
120g maku,
80g wiórek kokosowych,
2/3 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
KREM:
4 żółtka,
4 łyżki cukru,
1 szklanka mleka,
2 łyżki mąki,
130g masła
20 biszkoptów,
20 rodzynek,
2 galaretki cytrynowe,
kilka kropli soku z cytryny


Przygotowanie:

Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia.
SZWEDZKI CHRUPKI TORT MIGDALOWY.
Spody (3 blaty)
100g zmielonych migdałów (orzechów)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

150g cukru

4 białka jaj

Krem:
4 żółtka jaj
100g cukru

200 ml śmietany kremówki
150g masła

opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 „rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s original(albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)
Polewa:
100g mlecznej czekolady
ok 50-70 ml kremówki

dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków
Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C, ostudzić.
Rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta,zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. :)Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć „okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową,cały cas miksując na jednolity krem.Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą rotopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła.Posypać pozostałymi drobinkam
Pijany rodzynkowiec

Składniki

Biszkopt:
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:
5 białek,
szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
Rodzynki na wierzch:
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,

pyszne ciasto z nutką alkoholu
Etapy przygotowania

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.

2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.

4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.

5. Wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa - kr...
Marokańska potrawa z ziemniaków z kuminem i kurczakiem

Przepis dla 4 osób

Składniki:

- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 i 1/2 pół łyżeczki ostrej pasrty z papryki (harissa)
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki
- 800 g ziemniaków pokrojonych w kawałki
- łyżka oliwy
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Wymieszać jogurt z kuminem oraz połową łyżeczki pasty z papryki. Wrzucić kurczaka i pozostaw w marynacie na około 5 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki, odcedzić. Nadziewać kawałki kurczaka na 4 patyczki do szaszłyków i grillować przez 12-15 minut, przewracając od czasu do czasu. Kiedy kurczak się grilluje, podgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki z pozostałą pastą z papryki. Posyp pietruszką. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
Składniki:

Ciasto
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
opcjonalnie w wersji dla dorosłych np. Malibu do nasączenia biszkoptu.

Krem
25 dag wiórków kokosowych,
20 dag płatków migdałowych,
0,5 l śmietany 22% (dałam 600 ml),
2 tabliczki białej czekolady,
2 opakowania bitej śmietany w proszku.

Wykonanie:

Ciasto
Żółtko dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo powoli, małymi porcjami, dodawać żółtka z proszkiem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i ocet. Wymieszać bardzo delikatnie, wylać na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 180 st. C. Biszkopt jest gotowy kiedy włożony w niego patyczek wychodzi suchy.

Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić połamane czekolady, wlać śmietanę, dobrze wymieszać i ostudzić. Gdy masa wystygnie, ubijać mikserem dodając śmietanę w proszku. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Spód posmarować wykorzystując 3/4 kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Całość posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem chłodzić 1,5 godziny w lodówce.
CIASTO SEROWO-KOKOSOWO-ORZECHOWE
ciasto serowe:
600g mielonego twarogu,
120g masła,
250g cukru pudru,
6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
150g wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto orzechowe:
4 jajka (oddzielone żółtka od białek),
100g cukru,
100g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka kakao,
3 łyżki mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto. 
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.
Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Pikantna zupa pieczarkowa z kurczakiem i cebulą

Porcja 495g 139 kcal
Porcja 100g 28 kcal

Przepis na porcję dla 2 osób:


600 ml wody
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
1/2 sporej cebuli
120 g pieczarek
100 g piersi z kurczaka
2 łyżki makaronu typu zacierki (20g)
odrobina pikantnej papryki
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki masła klarowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1/3 kostki grzybowej dobrej jakości

Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki, nacieramy szczyptą soli, ostrą papryką i majerankiem.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni z odrobiną masła dla aromatu.

Połówkę cebuli kroimy w plastry, które następnie przekrawamy raz jeszcze na pół i układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i kilka minut pieczemy przy włączonym termoobiegu, aż cebula zacznie się wyraźnie przypiekać.

W między czasie w garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej marchew i pietruszkę (posiekaną lub tak jak u mnie utarta na dużych oczkach tarki), w tym momencie dodajemy również kawałek kostki z bulionem grzybowym (*nie jestem fanką kupionych bulionówek w zupach jarzynowych, natomiast nie mogę odmówić sobie odrobiny dodatku kostki grzybowej, która jednak nadaje mocnego aromatu - należy jednak zwrócić uwagę, aby była to kostka w miarę możliwości jak najmniej przepełniona dodatkami oraz oczywiście bez glutaminianu sodu - możemy w zamian użyć np suszonych grzybów).

Do gotuj...
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żótka osobno
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.
Mus z gorzkiej czekolady:
2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno
Obserwuj profil
AniaZmora

AniaZmora

Dodane 21.09 o 12:04
Przypnij Polub Komentuj
  2245
Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
tajemnicz95
anusiek20
oxenshi
_justyna_
doma242
elizka663
kassia4
radzia73
aanecialol
wislaczkaa
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

0

5

152

mmm

Zmień tło
do góry