Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Polonezy 

SKŁADNIKI: *40 dag schabu lub polędwicy, *30 dag pieczarek, *łyżka koncentratu pomidorowego, *3 cebule, *łyżka musztardy, *mąka, *papryka, *pieprz, sól, *tłuszcz do smażenia. WYKONANIE: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Mięso pokroić na plastry, bardzo cienko rozbić. Na mięsie układać wałeczki z nadzienia. Każdy plaster zwinąć w rulon kształtem przypominający wrzeciono i spiąć wykałaczką. Panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podawać z brukselką z wody, ziemniakami i sałatą. Ja podawałam z kluskami czarnymi:) Smacznego:)
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym przepis - Galeria - 

Kolorowe danie grillowe, którego smak wzmacnia sos cebulowy. Szaszłyki podałam z surówką i pieczywem.

trudność: łatwe
czas: 30-60 min

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - SKŁADNIKI:
2 piersi z kurczaka,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
sól,
pieprz,
10 pieczarek,
pół papryki czerwonej,
pół papryki zielonej,
pół papryki żółtej,
10 pomidorków koktajlowych,
SOS:
2 cebule,
125 ml bulionu warzywnego,
1 łyżka masła,
2 łyżki majonezu,
1/4 łyżeczki estragonu,
szczypta słodkiej papryki,
sól,
pieprz
Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym - PRZYGOTOWANIE:
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie przez pół godziny. Pierś z kurczaka, umyj, osusz i pokrój w większą kostkę. Mięso przełóż do miski, natrzyj je słodką i ostrą papryką, ziołami prowansalskimi, oprósz solą i pieprzem. Mięso odstaw na co najmniej pół godziny. Papryki umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki obierz. Na patyczki nakładaj na zmianę mięso, pieczarkę, pomidorka koktajlowego i kawałki papryki. Szaszłyki grilluj około 15 minut. Cebulę obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Przełóż ją do rondelka, zalej bulionem i powoli zagotuj. Dodaj przyprawy i zdejmij z ognia. Dodaj majonez, masło, dokładnie wymieszaj i gotowe. Szaszłyki podaj z sosem i surówką. Smacznego!
Składniki na około 50 małych rogalików:

- 560 g mąki pszennej

- 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych

- 350 ml mleka

- 2 jajka

- 80 g masła roztopionego

- 75 g cukru 

- 1/2 łyżeczki soli

Ponadto:

400 g twarogu półtłustego lub tłustego
2 żółtka
4 - 5 łyżek drobnego cukru do wypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego)

Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce).

Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem
cukier puder do oprószenia

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja*), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotować 2 - 3 płaskie blachy - wyłożyć papierem do pieczenia (można pominąć, jeśli forma jest nieprzywieralna).

Wyrośnięcie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na długi prostokąt o bokach około 18 x 35 cm. Kółkiem do krojenia pizzy lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać 1 łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w taki sposób, by koniec wier...
Ciasto Malibu
ciasto czekoladowe
7 jaj
2 lyżki kakao
1 szklanki cukru
5 lyżek mąki
1 lyżeczka proszku do pieczenia
1/2 lyżeczki amoniaku

Jaja rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy aż będą błyszczące. Do białek dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, a następnie przez sitko przesiewamy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na dwa placki.



wkładka kokosowa

20 dkg cukru,
15 dkg wiórków kokosowych,
1 lyżka mąki ziemniaczanej,
5 białek,
1 lyżeczka proszku

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubiajmy dalej aż masa będzie błyszcząca, mieszamy z wiórkami kokosowymi i resztą składników przesianych przez sitko. Pieczemy w takiej samej balszce, jak poprzednie ciasto, w piekarniku nagrzenym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa ananasowa:

2 puszki ananasow *
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
200 g masła

Z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do 500 ml, odlać z tego pół szklanki, a resztę zagotować. Pół szklanki soku wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ananasów) i wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu utrzeć z masłem i dodać pokrojone w kostkę ananasy z jednej puszki (ananasy z drugiej puszki wykorzystać w dowolny sposób)

Rodzynki

40 dkg rodzynek
1...
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM.

Składniki: 5 porcji


4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
pół papryczki chilli
1 cebula
1 puszka pokrojonych pomidorów
200 ml śmietany 18%
180 ml wody
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki słodkiej papryki 
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz

Mięso dokładnie umyj i osusz. Odkrój wszelkie nieciekawe elementy. Każdy kawałek mięsa przekrój ukośnie na trzy części. Mięso obsyp delikatnie solą i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę. Kiedy ta się zeszkli dodaj kawałki mięsa. Podsmażaj, aż uzyskają ładny brązowy kolor. Kiedy piersi będą już gotowe do zawartości patelni dodaj pokrojone w kostkę papryki oraz drobno posiekaną chilli bez nasion. Dodaj także pomidory, drobno posiekane ząbki czosnku oraz paprykę słodką i pieprz cayenne. Całość zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Następnie pozwól, aby kurczak dusił się w sosie około 30 minut.

Po tym czasie wyjmij kawałki kurczaka na talerz. Sos zostaw w patelni. Śmietanę zmieszaj dokładnie z mąką i kilkoma łyżkami sosu. Całość rozprowadź w sosie. Zawartość patelni gotuj na małym ogniu, aż wyraźnie zgęstnieje. Następnie ponownie wrzuć kawałki kurczaka. Podgrzewaj jeszcze 5 minut na najmniejszym ogniu po czym podawaj.
FILET Z KURCZAKA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ :) 


Składniki
4 filety z kurczaka (może być również indyk)
masło lub olej
2 pomidory
250 g mozzarelli
sól 
pieprz
papryka słodka 

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, jak jest potrzeba trochę rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Piec na maśle, aż się zarumienią.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Na każdy filet układać plasterki pomidorów, które należy posolić.
Następnie ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w temp 200ºC przez 14-20 min., aż ser się zapiecze.
Smacznego :-)
Zupa ogórkowa
Składniki
1 litr bulionu drobiowego
5 ziemniaków
1 marchewka
100 ml kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
4 ogórki kiszone
pietruszka
koperek
sól, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki oczyszczamy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Gotujemy, wymieniamy wodę, gdy ziemniaki się zagotują. Gdy będą już miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i gotujemy jakieś 20 minut. Dolewamy wodę do gotujących się warzyw (łącznie powinno być około 1,5 litra). Następnie dodajemy bulion i zagotowujemy. Blenderem lub widelcem rozdrabniamy warzywa.
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy i gotujemy około 10 minut. Do śmietany dodajemy mąkę i kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i dolewamy coraz więcej zupy. W ten sposób śmietana nie zwarzy się w zupie. Wlewamy śmietanę do pozostałej zupy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek, doprawiamy do smaku.
Kostka Królowej
Składniki:

duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej




Wykonanie:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.

Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Cycki teściowej

Składniki:

CIASTO:
4 białka,
120g maku,
80g wiórek kokosowych,
2/3 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
KREM:
4 żółtka,
4 łyżki cukru,
1 szklanka mleka,
2 łyżki mąki,
130g masła
20 biszkoptów,
20 rodzynek,
2 galaretki cytrynowe,
kilka kropli soku z cytryny


Przygotowanie:

Mak zaparzamy gorącą wodą i moczymy przez noc. Następnie zostawiamy na sitku, aby obciekł i przekręcamy raz przez maszynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy chwilkę do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i mak i miksujemy do połączenia składników. Foremkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Żółtka miksujemy z cukrem do białości. następnie dodajemy mleko, mąkę, dokładnie miksujemy i wstawiamy na ogień, Cały czas mieszając gotujemy na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstego budyniu. Powstały budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy razem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Krem wykładamy na podpieczony spód. Wodę mieszamy z kilkoma kroplami soku z cytryny, maczamy w niej delikatnie biszkopty i układamy je na cieście. Na każdym biszkopcie układamy rodzynka. Biszkopta maczamy tylko troszkę tak, aby dało się wbić rodzynka. Galaretki rozpuszczamy w 600ml gorącej wody. Biszkopty zalewamy tężejącą galaretką. Ostawiamy do lodówki do stężenia.
SZWEDZKI CHRUPKI TORT MIGDALOWY.
Spody (3 blaty)
100g zmielonych migdałów (orzechów)

płaska łyżka mąki ziemniaczanej

150g cukru

4 białka jaj

Krem:
4 żółtka jaj
100g cukru

200 ml śmietany kremówki
150g masła

opcjonalnie 4 pojedyncze batoniki DAIM(w Ikeach) lub 1 „rolka” (ok. 10 sztuk) cukierków Werther’s original(albo innych karmelków mlecznych, np. Bomilla)
Polewa:
100g mlecznej czekolady
ok 50-70 ml kremówki

dodatkowe 2 pojedyncze DAIMY lub 1/3 rolki karmelków
Ubić białka z cukrem na sztywno, następnie delikatnie wrzucić migdały (orzechy) i mąkę, wymieszać. Na papierze do pieczenia lub w tortownicy, rozsmarować warstwę ciasta na koło o średnicy ok 22cm. W sumie na 3 takie koła (potrzeba 3 blatów). Piec spody przez ok 15-20 min w 180C, ostudzić.
Rozmieszać dokładnie śmietanę z żółtkami i cukrem w garnuszku. Postawić na ogniu i ostrożnie gotować, aż masa zgęstnieje (pilnować przez cały czas i mieszać żeby się nie ścięło!). Kiedy już będzie gęsta,zestawić z ognia i ostudzić. W tym czasie pokruszyć wałkiem batoniki lub karmelki. Ja potraktowałam je pałką do ucierania. :)Chodzi o to, by uzyskać takie „karmelowe drobinki”, które cudownie chrupią w ustach i nadają dodatkowej słodyczy. Odłożyć „okruszki” na bok.
Masło utrzeć i dodawać powoli masę śmietankową,cały cas miksując na jednolity krem.Smarować każdy blat masą, posypać drobinkami karmelkowymi.Wierzch polać czekoladą rotopioną ze śmietanką. Lekko studzimy naszą polewę, żeby trochę zastygła.Posypać pozostałymi drobinkam
Pijany rodzynkowiec

Składniki

Biszkopt:
7 jajek,
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
5 łyżek mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Wkładka kokosowa:
5 białek,
szklanka cukru,
20 dag wiórek kokosowych,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem:
1 puszka ananasów,
2 budynie śmietankowe`duże,
5 żółtek,
łyżka mąki pszennej,
3/4 litry mleka,
0,5 szklanki cukru,
1 masło,
1 margaryna Kasia,
Rodzynki na wierzch:
40 dag rodzynek,
szklanka wódki czystej,
1/4 kostki margaryny,
2 czekolady mleczne,

pyszne ciasto z nutką alkoholu
Etapy przygotowania

1. Biszkopt: ubić białka na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać. Mąkę, kakao i proszek przesiać przez sitko delikatnie wymieszać i upiec, jak wystygnie przekroić na dwie części.

2. Wkładka kokosowa: białka ubić, utrwalić cukrem, dodać kokos, mąkę, proszek, delikatnie wymieszać i piec aż złapie złoty kolor.

3. Krem: z jedną puszkę ananasów odlać sok, dopełnić wodą do pełnej szklanki, w tej wodzie wymieszać dwa budynie z 5 żółtkami i łyżką mąki pszennej, 3/4 l mleka zagotować, dodać pół szklanki cukru i wymieszane budynie zagotować- wystudzić, masło i margarynę zmiksować dodawać po trochę kremu, na koniec pokrojone drobno w kostkę ananasy.

4. Przygotowanie rodzynek na wierzch: 40 dag rodzynek zalać wódką (najlepiej na noc) 1/4 kostki margaryny rozgrzać z dwoma tabliczkami czekolady mlecznej do tego dodać odsączone rodzynki i wymieszać razem.

5. Wykonanie: pół biszkoptu - pół kremu - wkładka kokosowa - kr...
Marokańska potrawa z ziemniaków z kuminem i kurczakiem

Przepis dla 4 osób

Składniki:

- 150g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 2 i 1/2 pół łyżeczki ostrej pasrty z papryki (harissa)
- 500 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki
- 800 g ziemniaków pokrojonych w kawałki
- łyżka oliwy
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Wymieszać jogurt z kuminem oraz połową łyżeczki pasty z papryki. Wrzucić kurczaka i pozostaw w marynacie na około 5 minut. W międzyczasie ugotować ziemniaki, odcedzić. Nadziewać kawałki kurczaka na 4 patyczki do szaszłyków i grillować przez 12-15 minut, przewracając od czasu do czasu. Kiedy kurczak się grilluje, podgrzej olej na patelni i podsmaż ziemniaki z pozostałą pastą z papryki. Posyp pietruszką. Podawaj z szaszłykami z kurczaka.
Składniki:

Ciasto
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
opcjonalnie w wersji dla dorosłych np. Malibu do nasączenia biszkoptu.

Krem
25 dag wiórków kokosowych,
20 dag płatków migdałowych,
0,5 l śmietany 22% (dałam 600 ml),
2 tabliczki białej czekolady,
2 opakowania bitej śmietany w proszku.

Wykonanie:

Ciasto
Żółtko dobrze wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, a następnie bardzo powoli, małymi porcjami, dodawać żółtka z proszkiem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i ocet. Wymieszać bardzo delikatnie, wylać na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 180 st. C. Biszkopt jest gotowy kiedy włożony w niego patyczek wychodzi suchy.

Krem
W kąpieli wodnej rozpuścić połamane czekolady, wlać śmietanę, dobrze wymieszać i ostudzić. Gdy masa wystygnie, ubijać mikserem dodając śmietanę w proszku. Pod koniec ubijania dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Spód posmarować wykorzystując 3/4 kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch posmarować pozostałym kremem. Całość posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem chłodzić 1,5 godziny w lodówce.
CIASTO SEROWO-KOKOSOWO-ORZECHOWE
ciasto serowe:
600g mielonego twarogu,
120g masła,
250g cukru pudru,
6 jajek (oddzielone żółtka od białek),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu waniliowego
ciasto kokosowe:
4 białka,
150g cukru,
150g wiórków kokosowych,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ciasto orzechowe:
4 jajka (oddzielone żółtka od białek),
100g cukru,
100g zmielonych orzechów włoskich,
1 łyżka kakao,
3 łyżki mąki pszennej,
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto serowe: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać żółtka. Dalej ucierając, stopniowo dodawać po łyżce sera. Następnie wmiksować mąkę ziemniaczaną i aromat. Białka ubić na sztywną pianę i łyżką wmieszać je w ciasto. 
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stopniowo dodając cukier, ubijać, aż piana będzie lśniąca, a kryształki cukru rozpuszczone. Wiórki kokosowe wymieszać z mąką ziemniaczaną i delikatnie wmieszać je w pianę za pomocą łyżki.
Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po trochę cukru i po jednym żółtku. Zmielone orzechy wymieszać z kakao, mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać z ubitymi jajkami za pomocą łyżki.
Dużą prostokątną blachę (35 x 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić najpierw ciasto serowe, potem kokosową bezę, a na koniec ciasto orzechowe.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Pikantna zupa pieczarkowa z kurczakiem i cebulą

Porcja 495g 139 kcal
Porcja 100g 28 kcal

Przepis na porcję dla 2 osób:


600 ml wody
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
1/2 sporej cebuli
120 g pieczarek
100 g piersi z kurczaka
2 łyżki makaronu typu zacierki (20g)
odrobina pikantnej papryki
świeżo zmielony pieprz
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki masła klarowanego
2 łyżki jogurtu naturalnego
* 1/3 kostki grzybowej dobrej jakości

Kurczaka kroimy w cieniutkie paseczki, nacieramy szczyptą soli, ostrą papryką i majerankiem.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni z odrobiną masła dla aromatu.

Połówkę cebuli kroimy w plastry, które następnie przekrawamy raz jeszcze na pół i układamy na papierze do pieczenia. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i kilka minut pieczemy przy włączonym termoobiegu, aż cebula zacznie się wyraźnie przypiekać.

W między czasie w garnku gotujemy wodę, wrzucamy do niej marchew i pietruszkę (posiekaną lub tak jak u mnie utarta na dużych oczkach tarki), w tym momencie dodajemy również kawałek kostki z bulionem grzybowym (*nie jestem fanką kupionych bulionówek w zupach jarzynowych, natomiast nie mogę odmówić sobie odrobiny dodatku kostki grzybowej, która jednak nadaje mocnego aromatu - należy jednak zwrócić uwagę, aby była to kostka w miarę możliwości jak najmniej przepełniona dodatkami oraz oczywiście bez glutaminianu sodu - możemy w zamian użyć np suszonych grzybów).

Do gotuj...
Potrójnie musowe ciasto czekoladowe
Składniki na ciasto czekoladowe:

85 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
4 duże jajka, białka i żótka osobno
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
szczypta soli
Masło, posiekaną drobno czekoladę, kawę - włożyć do szklanej miseczki i roztopić w kąpieli wodnej na gładką, błyszczącą masę. Zdjąć z kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do masy dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać rózgą. Odstawić.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną masę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.

1/3 ubitych na sztywno białek dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać, by białka nie opadły.
Tortownicę o średnicy 24 - 25 cm wysmarować masłem (samo dno), wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 160º przez około 18 - 20 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Ciasto bardzo urośnie, ale podczas studzenia powinno opaść.
Mus z gorzkiej czekolady:
2 łyżki kakao
5 łyżek ciepłej wody
200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
1,5 szklanki śmietany kremówki 30%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Kakao wymieszać w kubeczku z ciepłą wodą, odstawić do przestudzenia.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Do przestudzonej czekolady dodać wodę z kakao i wymieszać.
Śmietanę kremówkę ubić z solą na sztywno
Zapiekanka z tortellini
- Buszująca w kuchni -
==========
Tortellini to małe włoskie pierożki nadziewane farszem mięsnym, serowym lub grzybowym. Ja do swojej zapiekanki użyłam mięsnych, ale myślę, że grzybowe też się sprawdzą. Zapiekanka powstała na szybko z resztek, które miałam w lodówce. Także możecie ją dowolnie modyfikować wg własnych upodobań.
===========
Składniki
tortellini, 250 gram
fasolka szparagowa (najlepiej zielona), garść
papryka czerwona, 1 duża
papryczka chili, 1 mała
cebula czerwona, 1 sztuka
mozzarella, pół kulki
śmietana, 150 gram
ser żółty, 150 gram
natka pietruszki, 1 pęczek
sól, pieprz

Sos beszamelowy:
masło, 1 łyżka
mąka pszenna, 1,5 łyżki
mleko, 1 szklanka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania
1. Fasolkę obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę i tortellini ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Paprykę, chili i cebulę pokroić w kostkę. Natkę posiekać. Sery zetrzeć na tartce. Mozzarellę wymieszać ze śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać (oprócz sera żółtego) i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.

2. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni roztopić masło. Dodać mąkę. Smażyć 1-2 minuty. Zmniejszyć ogień i wlać mleko cały czas mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką. Gotować aż zacznie bulgotać i zgęstnieje.

3. Sos równo rozsmarować na zapiekance. Posypać żółtym serem. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Sernik w czekoladowe kropki
Składniki:

(tortownica - 24 cm)

Spód ciasta
1, 5 kubka pokruszonych pełnoziarnistych herbatników( 200 g )
1/ 4 kubka kakao ( 62,5 ml)
2 łyżki cukru
0,5 kostki roztopionego masła (100g)

Masa serowa
1000 g miękkiego sera ( np. wiaderkowy Starco)
1 kubek cukru ( 250 ml)
4 jajka
110 g ciemnej czekolady
2 łyżeczka esencji waniliowej
2/ 3 kubka gęstej kwaśnej śmietany ( u mnie 18%)

Wykonanie

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni C. Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w miseczce na parze. Jeżeli pieczemy w formie ze zdejmowana obręczą, dno i boki wykładamy papierem do pieczenia.

W małej misce mieszamy ze sobą pokruszone herbatniki, cukier, kakao, stopione masło. Wykładamy masą dno formy i wstawiamy do lodówki

Ser ucieramy na niskich obrotach miksera, dodając do niego stopniowo cukier a następnie wbijając po jednym jajku. Dodajemy esencję lub cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze raz dokładnie ubijamy. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt rzadka, to można dodać 1 łyżkę mąki. Odlewamy 1 kubek masy sernikowej a pozostałą cześć wylewamy na spód z herbatników.

Do rozpuszczonej i ostudzonej czekolady dodajemy 1 kubek masy sernikowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy ją do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką i przystawiając tutkę do ciasta wyciskamy porcje czekoladowego ciasta w sernik tworząc kropki. Kropki wyciskamy w pewnych odległościach od siebie, by podczas pieczenia nie połączyły się sobą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę 15 mi...
Składniki
Biszkopt:
5 dużych jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy (na 0,5l płynu)
2 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
(szklanka - 250 ml )
do przełożenia: powidła, dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

Masa:
600 ml śmietanki kremowej 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10g
opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szkl. wody lub mleka
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szkl wody
starkowana czekolada lub polewa czekoladowa
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku
Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 170-180 st. C do "suchego patyczka".
Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł.

Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, nastepnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką strożką dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.

Przełożenie ciasta:
Biszkopt prze...
Przepis na strogonow.


Będzie potrzebne:
80 dag polędwicy wołowej,
3 łyżki masła,
2 cebule,
150 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
150 ml śmietany,
1 łyżkę mąki,
mieloną czerwoną paprykę słodką,
3 ogórki konserwowe,
1/2 kg pieczarek,
2 czerwone papryki,
1 łyżkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie strogonowa nie jest wcale trudne i każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Mięso należy dokładnie wymyć i opłukać. Następnie trzeba wyciąć z niego wszystkie błony, chrząstki i tłuste kawałki, ponownie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie, podłużne plastry i oprószyć mąką. Należy podsmażyć je w dużym garnku na niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach masła razem z pokrojonymi w niezbyt duże kawałki pieczarkami, uważając by ich nie przypalić. Przysmażoną cebulę z pieczarkami włożyć do garnka z mięsem, dodać pokrojone w słupki ogórki konserwowe, pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę i całość zalać bulionem, a resztę uzupełnić wodą. Dodać do tego łyżkę musztardy, przecier pomidorowy i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Przed samym podaniem, już nie gotując, do strogonowa można dodać kilka łyżek śmietany. Należy zrobić to ostrożnie, aby się nie zważyła. W tym celu trzeba odlać nieco strogonowa do osobnego naczynia, tam połączyć go ze śmietaną i dopiero wtedy wlać do garnka z całością dania. Na koniec można również delikatnie zagęścić strogonow wodą z dodatkiem mąki....
Włoska zapiekanka z kurczaka z pomidorami i mascarpone


Dziś proponuję bardzo kremowego i wręcz wyśmienitego kurczaka w sosie pomidorowym z mascarpone i warzywami. Propozycja co prawda letnia i słoneczna, ale czy nie warto uprzyjemnić sobie tych zimnych i śnieżnych dni? Nie, nie, nie mam nic przeciwko zimie - wszak po niej nastaje wiosna :)


Składniki:


* 2 spore piersi z kurczaka (ok 0,5 kg)

* 2 szklanki przetartych pomidorów (najlepiej gotowe z kartonu)

* 1 łyżka cukru

* 4 łyżki mascarpone (ok 150 g)

* 1 cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 marchewka

* 300 g pieczarek

* 1 puszka groszku

* 2 łyżki mąki

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* sól

* pieprz

* garść (w sumie) świeżego oregano i bazylii (posiekane)

* suszone oregano do posypania


Kurczaka kroimy w paseczki, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy na oliwie i zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy utartą na grubych oczkach marchewkę, posiekane pieczarki, pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Solimy i pieprzymy. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy do nich kurczaka i zalewamy sosem powstałym z wymieszania pomidorów z mascarpone i cukrem (trzeba dokładnie roztrzepać serek żeby nie było grudek). Gotujemy ok 3 minuty i dodajemy posiekane zioła oraz odcedzony z zalewy groszek. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i przekładamy mięso z sosem. Wierzch hojnie posypujemy oregano. Zapiekamy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Składniki:
Na ciasto:
-2 szkl mąki pszennej
-2 płaskie łyżki kakao
-2 łyżki oleju
-1 jajko
-1 żółtko
(białko zostawiamy aby posmarować brzegi ciasta przed sklejeniem)
-szczypta soli
-gorąca wody
Na nadzienie:
-50g białej czekolady
-1 szklanka malin (świeże lub mrożone)
-garść świeżych listków mięty
Lody śmietankowe
Sól do wody
-Listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
Mąkę mieszamy z kakao i solą, dodajemy jedno całe jajko i 1
żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniatamy gładkie elastyczne
ciasto. Ciasto wałkujemy jak najcieniej i wycinamy w nim krążki.
Czekoladę i listki mięty drobno siekamy. Na gotowe krążki ciasta
nakładamy porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta smarujemy
białkiem jaja i zlepiamy pierogi. w dużym garnku gotujemy wodę z
odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej pierożki i
gotujemy około 5 minut, pierożki odcedzamy układamy na talerz na
środek kładziemy gałkę lodów waniliowych i przyozdabiamy
listkami mięty.
Składniki:

• 1 kg ziemniaków
• 375 g sera mascarpone
• 125 ml śmietanki UHT 12% w kartoniku
• sól morska
• 1 ząbek czosnku
• 125 g sera w kawałku (np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty")









Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem lub posmarować oliwą extra vergine.
Zmiksować lub wymieszać serek mascarpone ze śmietanką oraz obranym i pokrojonym na bardzo cienkie plasterki czosnkiem.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić melakserem na plasterki o grubości 3 - 4 mm. Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, zostawić na 5 minut. Odcedzić (ziemniaków nie trzeba dodatkowo osuszać).
Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1/2 - 1 cm. Posypać solą, następnie ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posypać solą, ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków.
Zalać mieszanką mascarpone i śmietanki, przykryć pokrywką lub dokładnie zawinąć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i piec przez 1 godzinę.
Wysunąć ostrożnie zapiekankę z piekarnika. Odkryć naczynie, posypać serem i zapiekać przez 15 minut, do czasu aż ser się roztopi i lekko zrumieni.
Tort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi


Składniki:

na bezę:

3 białka z jajek klasy M
185g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
na krem:

360ml śmietanki 30-36%
250g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka waniliowego ekstraktu
ponadto:

mały słoik nutelli
pół szklanki orzechów laskowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będzie już naprawdę mocno sztywna powoli łyżka po łyżce dodawać cukier puder. Nie należy się spieszyć, dodawać następną dopiero kiedy poprzednia została dobrze zmiksowana. Na koniec dodać mąkę i ekstrakt. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze około 5 minut.

Na papierze do pieczenia obrysować 3 krążki o średnicy 22cm. Na każdym krążku wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować. Piec około 40 minut w temp. 120oC z termoobiegiem (lub 140o) przy grzałkach bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy zamknięte jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.

Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wmiksować mascarpone na gładką masę. Dodać ekstrakt i sok z cytryny.

Pierwszy krążek wysmarować delikatnie cienką warstwą nutelli (należy uważać aby nie połamać krążków). Na nutellę wyłożyć 1/2 kremu waniliowego. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Na wierzch wycisnąć z rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem strużki nutelli.

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie pr...
mmm:P
ciasto na tortille
Obserwuj użytkownika
AniaZmora

AniaZmora

Dodane 21.09 o 12:04
Przypnij Polub Komentuj
  1059
Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone białka
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ewentualne sól
Krem:
- gorzka czekolada
- 330 ml śmietanki 30%
- 10 g cukru pudru (1 łyżka) – niekoniecznie
rzygotowanie:
Beza: Schłodzone białka ubić na sztywną pianę (ja dodaję zawsze szczyptę soli), cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder, następnie sok z limonki a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia narysować dwa równe okręgi i wypełnij je pianką.
Bezy piec w piekarniku rozgrzanym do 140°C przez około godzinę (aż będą suche). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i tak pozostawić aż bezy ostygną.
Pod koniec pieczenia włączyłam termoobieg, bezy nabrały ciemniejszego koloru.
Krem: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja zrobiłam to maszynką elektryczna). 300 ml śmietanki ubić na sztywną pianę, następnie dodać do niej około 70 g startej czekolady i delikatnie wymieszać.
Do kremu można dodać cukier puder aby nadać mu słodszy smak, ale bezy są wystarczająco słodkie więc można go ominąć.
Przestudzone blaty bezy wyjąć z piekarnika, jeden blat ułożyć na talerzu, posmarować go kremem i delikatnie przykryć drugim blatem lekko dociskając.
Resztę czekolady podgrzać z pozostałą śmietanką, dokładnie wymieszać i udekorować tort. Schłodzić.
Tort bezowy najlepiej smakuje gdy postoi przez noc w lodówce.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
tajemnicz95
anusiek20
oxenshi
_justyna_
doma242
elizka663
kassia4
radzia73
aanecialol
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry