Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
BISZKOPT
150 g czekolady gorzkiej (roztopionej w kąpieli wodnej)
150 g masła
150 g cukru
150 g mąki
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

MASA
500 ml śmietany kremówki 30%
3 łyżeczki cukru pudru
50 g czekolady gorzkiej
3 łyżeczki żelatyny

DODATKOWO
3/4 szklanki kompotu truskawkowego lub wody z sokiem truskawkowym
około 600 g truskawek
2 opakowania wafelków lub batoników (u mnie "Pryncypałki")

Przygotowanie biszkoptu:

Masło (w temperaturze pokojowej) miksujemy z roztopioną, lekko ciepłą czekoladą, aż do uzyskania gładkiej masy. Powoli wbijamy żółtka i wsypujemy cukier, cały czas miksując. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i powoli dosypujemy do masy. W osobnym naczyniu ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Powoli dodajemy pianę do przygotowanej wcześniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy około 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy ciasto na 2 blaty.



Przygotowanie masy:

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. W osobnym garnuszku roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada jest chłodna, dodajemy ją do masy i całość miksujemy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, rozpuszczamy żelatynę w minimalnej ilości wody, studzimy i miksujemy ze śmietaną. Tak przygotowaną masę schładzamy w lodówce, aż stężeje.



Przygotowanie tortu:

Spód biszkopta kładziemy na paterze i nasączamy około 1/2 ilości kompotu truskawkowego. Smarujemy masą, tworząc dość wysoką warstwę (około 2/3 ilości). Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki lub w kostkę truskawki (około 150 - 200 g). Przykrywamy drugim blatem, który wcześniej nasączamy od spodu pozostałym kompotem.

Tort smarujemy pozostałą masą po bokach i z wierzchu. Do boków przyklejamy wafelki. Pozostałe truskawki obieramy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Posypujemy po wierzchu tortu.

Tak przygotowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Zmielić ciasteczka ( OREO lub podobne ) na jednolitą masę.
Wyłożyć okrągłą blaszkę do ciasta waflami oblanymi mleczną czekoladą ( Kit Kat lub podobne )
Nałożyć masę na spód blachy, i wypełnić lodami wg uznania. (np. pierwsza warstwa jagodowa, druga waniliowa).
Udekorować górę słodyczami ( np. M&M i OREO )
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26 cm)

biszkopt jasny:
4 jajka
150 g cukru
90 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
4 jajka
150 g cukru
80 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
15 g kakao

krem:
1,2 l śmietany kremówki
250 g mascarpone
2 łyżki cukru waniliowego

poncz:
sok z 1,5 cytryny
2 łyżki wody

owoce:
500 g truskawek
1 banan
4 kiwi
125 g jagód
125 g malin
1 świeży ananas

dodatkowo:
75 g płatków z orzechów laskowych
listki melisy

Biszkopt jasny:
Mąki przesiać, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.
Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Biszkopt ciemny:
Mąki przesiać, wymieszać z kakao.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Po jednym dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę z kakao, miksując na najniższych obrotach.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy masę, wyrównać wierzch.

Piec w 160 st. C. przez 35-40 minut.
Wyjąć z piekarnika, upuścić na ziemię z wysokości 50 cm, wstawić z powrotem. Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.

Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.
Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.
Sok z cytryny wymieszać z wodą.
Każdy z biszkoptów przekroić na pół.

Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat.
Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać płatkami, wierzch udekorować owocami i listkami melisy.
...
Składniki (tortownica o śr. 18 cm):
Ciasto:

4 jajka
100 g cukru pudru
100 g maki pszennej
szczypta soli

Krem:

100 g śmietanki 30 %
200 g serka mascarpone
100 g masy krówkowej

Nasączenie:

1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
ew. cukier do smaku

Oraz:

masa krówkowa do dekoracji i do przełożenia ciasta
kruche rurki

Przygotowanie:
Ciasto: Jajka ubij na sztywną pianę razem ze szczyptą soli i cukrem pudrem, następnie zmniejsz obroty miksera i dodaj przesiana mąkę. Delikatnie wymieszaj. Masę przelej do wysokiej blaszki o średnicy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Gdy biszkopt się upiecze, wyjmij go z piekarnika i przestudź, następnie wyjmij z blaszki, przetnij na trzy równe blaty.

Nasączenie: Sok z cytryny wymieszaj razem z wodą.

Krem: Schłodzoną śmietankę zmiksuj na puszystą pianę. Wymieszaj delikatnie z serkiem mascarpone, następnie dodaj masę krówkową – delikatnie wymieszaj.
Nasącz pierwszy blat biszkoptu, następnie posmaruj masą krówkową na którym rozsmaruj krem. Powtórz to samo z drugim blatem, przykryj trzecim, nasącz i udekoruj pozostałym kremem. Wyrównaj wierzch i boki. Tort posyp połamanymi rurkami i udekoruj pozostałą masą krówkową.
Składniki:

Biszkopt (dwie tortownice o średnicy 23cm):

100g niesolonego masła, roztopionego i przestudzonego lekko
8 dużych jaj
300g drobnego cukru do wypieków
200g mąki pszennej
75g ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem krówkowy:

250g miękkiego niesolonego masła
180g kajmaku z puszki (dulce de leche)
70g cukru pudru
200g masy toffee (użyłam toffee spread marki Deluxe dostępnej w Lidlu, ale możecie ją zastąpić kajmakiem lub krówkami)
Krem czekoladowy:

250g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka
250g miękkiego, niesolonego masła
3/4 szklanki cukru pudru
Wykonanie:

Doprowadź wszystkie składniki na biszkopt do temperatury pokojowej.

Przygotuj dwie tortownice. Boki wysmaruj masłem i oprósz mąką, a dno wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Jajka (białka i żółtka razem) umieść z cukrem w misie miksera i ubijaj przez około 6 – 8 minut, aż powstanie gęsta pianka. Będzie gotowa, gdy zgęstnieje na tyle, że wzorek zrobiony na powierzchni będzie widoczny przez co najmniej kilka sekund.

Przesiej do masy jajecznej wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i jeszcze raz delikatnie wymieszaj, do połączenia.

Masę rozdziel pomiędzy tortownice i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 35min lub do momentu, gdy ciasto będzie sprężyste, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone biszkopty wyjmij i pozostaw na 5 minut w formach, zanim delikatnie oddzielisz boki i wyjmiesz je na kratkę do całkowitego wystudzenia. Gdy będą już zimne, każdy przekrój na dwa równe blaty.

Żeby przygotować krem krówkowy, ubij masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodaj kajmak oraz masę toffi i zmiksuj dokładnie*. Wstaw do lodówki, żeby zgęstniał.

Przygotowanie masy czekoladowej zacznij również od ubicia masła z cukrem pudrem. W międzyczasie posiekaj czekoladę. Zagotuj mleko i natychmiast zdejmij z ognia. Wrzuć do niego czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści, a całość będzie gładka i lśniąca. Tak przygotowaną czekoladę dodawaj stopniowo do ubitego masła, cały czas mieszając. Gotowy krem wstaw do lodówki, aż zgęstnieje (u mnie trwało to około godziny).

Gdy kremy nabiorą odpowiedniej konsystencji, zacznij składać tort w całość.

Ułóż na paterze pierwszy z blatów i wyłóż na niego połowę masy krówkowej. Roz...
...
...
Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

czas przygotowania : ok. 90 minut
składniki :

- 1 nieduży kwiat kalafiora
- 1 średnia, podwójna pierś z kurczaka
- ok. 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 czubate łyżka posiekanej natki pietruszki 
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
- 2 łyżki startego parmezanu
- do smaku - sól, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, cukier 

SOS:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki 
- mleko - ok. 1 - 1,5 szklanki
- 4 czubate łyżki startego parmezanu 
- do smaku - sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa

sposób przygotowania : pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Zmieliłam go w blenderze dolewając śmietankę. Dodałam ser, posiekaną natkę,, szczypiorek i przyprawy do smaku - masa powinna być dobrze doprawiona. Dokładnie wymieszałam.

Kalafiora opłukałam, odcięłam liście - mniejsze zachowałam. Obgotowałam go przez ok. 5 minut w osolonej i lekko posłodzonej wodzie. Wyjęłam, osączyłam. Przez chwilkę obgotowałam też listki. Włożyłam kwiat głąbem do góry, do miski nieco większej od niego i wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia. Ta miska jest ważna bo przytrzyma kalafiora żeby się nie rozpadł.

Ostrym nożem wykroiłam głąb i grubsze części łodyg poszczególnych różyczek. Do środka nałożyłam masę mięsną - stopniowo, ugniatając ją łyżeczką żeby weszła we wszystkie szczeliny między różyczkami. Wierzch wygładziłam.

Tak przygotowanego kalafiora przełożyłam do naczynia do zapiekania posmarowanego odrobiną masła. Przykrytego papierem, który był wcześniej w misce, piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

W tym czasie przygotowałam sos. W rondelku roztopiłam masło, wsypałam mąkę i smażyłam razem mieszając 3 minuty. Cały czas mieszając intensywnie rózgą wlewałam partiami chłodne mleko. Gotowałam całość kilka minut aż sos zgęstniał. Dosypałam połowę sera i ponownie wymieszałam żeby się rozpuścił. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką.

Sosem polałam podpieczonego kalafiora oczywiście wcześniej zdejmując papier. Dołożyłam też odłożone wcześniej listki i posypałam resztą sera. Zapiekałam jeszcze ok. 20 - 30 minut aż serowa pierzynka zrumieniła się na wierzchu. Podałam gorący krojąc go jak tort.
Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem (roladki lub rollsy)


Składniki na naleśniki (6szt):
250g mąki pszennej tortowej
85g liści świeżego szpinaku baby
2 jajka
1/2 szkl wody
1/2 szkl mleka
duża szczypta soli
odrobina oleju do smażenia 
drobno posiekany koperek 

dodatkowo:
200g łososia wędzonego (użyłam szkockiego firmy Suempol)
280g serka śmietankowego kremowego
roszponka lub mix sałat

Szpinak zmiksować blenderem, dodać mąkę i miksować do momentu uzyskania gładkiego zielonego proszku. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować raz jeszcze. W razie konieczności gdyby ciasto było za gęste dolać odrobinę mleka.
Naleśniki smażyć na natłuszczonej patelni z dwóch stron. Powinno nam wyjść ok 6 sztuk). Wystudzić.

Usmażone naleśniki smarować serkiem, układać na nim kawałki łososia i całość posypać koperkiem i roszponką. Zawinąć najpierw delikatnie z jednej strony, podwinąć boki i rolować. Pokroić w plastry i ewentualnie spiąć wykałaczką lub przekroić ukośnie na dwie części tworząc rollsy.
Smacznego :)
...
...
Zapiekanka brokułowa
Skład:
100 g brokułów
50 g cukinii
30 g żytniego makaronu razowego
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1/4 czerwonej papryki
1 jajko
1 łyżka chudego serka kanapkowego lub homogenizowanego
1 łyżka utartego sera typu camembert (użyłam sera o niskiej zawartości tłuszczu)
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli + sól do gotowania
1 łyżeczka suszonej bazylii


Brokuły wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotujemy przez 4 minuty.
Makaron gotujemy aldente.

Cukinie kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, cebule siekamy w kostkę.

Warzywa oraz makaron łączymy razem i wkładamy do naczynia żaroodpornego,
następnie w kubeczku roztrzepujemy jajko z serkiem, przyprawami oraz utartym
camembertem, dodajemy również utarta na dużych oczkach tarki czerwoną paprykę
i całość wylewamy na wcześniej włożoną do naczynia zawartość.

Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Składniki:
- 4 oczyszczone piersi z kurczaka,
- 4 łyżki sera mascarpone,
- 2 łyżki drobno posiekanego rozmarynu,
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
- 8 plastrów długodojrzewającej szynki,
- sok z połowy cytryny,
- sól, pieprz

Mascarpone mieszamy z czosnkiem, rozmarynem. Doprawiamy do smaku. Mięso lekko nacieramy solą i pieprzem. W każdej piersi z kurczaka robimy "kieszeń", wciskamy do niej po łyżce sera, a następnie zawijamy w plastry szynki. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju przez 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy je na 20-25 minut do średnio nagrzanego piekarnika.
Przed podaniem mięso skrapiamy sokiem z cytryny.
Ja roladki podałam na usmażonym z czosnkiem szpinaku.
...
...
...
Tortellini z kurczakiem i warzywami w śmietanowym sosie by Penelope

Składniki :
opakowanie tortellini z serem lub grzybami
pierś z kurczaka
1 średnia marchewka
1 czerwona papryka
szklanka śmietany 12 %
pół szklanki bulionu warzywnego [najlepiej prawdziwego domowego]
oliwa z oliwek
masło
słodka i ostra papryka, sól, pieprz, curry, kurkuma
natka pietruszki


Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami.
Usmażyć mięso na oliwie z masłem na rumiano.
Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu.
Do usmażonego kurczaka dodać posiekane warzywa i razem smażyć kilka chwil po czym zalać wszystko bulionem i śmietaną.
Dusić na malutkim ogniu 15 minut.
Gdy sos z mięsem będzie gotowy dodać tortellini, całość wymieszać i podawać.
Sernik Oreo
składniki:

90g ciasteczek oreo (u mnie bez kremu)
2-3 łyżki roztopionego masła
650g twarogu, zmielonego 2-3krotnie
250g sera mascarpone
250g mleka skondensowanego, słodzonego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki śmietankowego budyniu lub mąki ziemniaczanej
150g ciasteczek oreo, pokruszonych na kawałki (lub tyle ile chcemy)
dno tortownicy 21cm wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia (na dno tortownicy kładziemy większy średnicą krążek papieru do pieczenia, nakładamy obręcz i zaciskamy by papier wystawał poza tortownicę). ciastka pokruszyć w blenderze, dodać masło i wymieszać. przesypać do tortownicy i docisnąć do dna. podpiec 5 minut w 170st.c, ostudzić.

do misy miksera włożyć zmielony twaróg i mascarpone. miksować na wolnych obrotach miksera aż się połączą, następnie dolewać mleko skondensowane, po jednym jajku, wanilię oraz przesianą mąkę ziemniaczaną lub budyń. na koniec pokruszone ciasteczka oreo. masę serową przelać na ostudzony spód. piec 10 minut w 170st.c, następnie 35-45 minut w 125st.c aż sernik się zetnie. ostudzić, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. przed podaniem boki można udekorować pokruszonymi ciasteczkami (bez kremu), a wierzch bitą śmietaną i kilkoma pokruszonymi oreo.
Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i kukurydzą 
Składniki, 4 porcje:

• 3 pojedyncze piersi kurczaka (około 500 g)
• po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
• 2 łyżeczki kurkumy
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka mąki
• 1 cebula
• 3 ząbki czosnku
• 2 pomidory (po sezonie - 250 g pomidorów z puszki)
• 2 kukurydze cukrowe (lub po sezonie 1 puszka kukurydzy)
• 1/2 papryczki chili lub w łagodnej wersji 1/2 zwykłej czerwonej papryki
• 650 ml bulionu drobiowego
• 500 ml przecieru pomidorowego, passaty
• 1 łyżka masła klarowanego
• 200 g ryżu (do risotto, Arborio) surowego


do podania:
• tarty ser np. Bursztyn, świeża kolendra


Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić solą i obtoczyć w mieszance papryki w proszku (słodkiej i ostrej), kurkumy i mąki.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, czosnek zetrzeć na drobnej tarce. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć szypułki, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Pomidory z puszki zmiksować.
Kukurydzę obrać z liści, obkroić z nasion, kolby wyrzucić. Kukurydzę z puszki odcedzić na sitku i przepłukać wodą.
Papryczkę chili lub zwykłą paprykę pokroić w kosteczkę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Przygotować garnek żaroodporny lub prostokątną formę do zapiekanek o pojemności około 5 litrów.
Zagotować bulion razem z przecierem pomidorowym, sprawdzić doprawienie solą i pieprzem, dodać oregano.
Na dużej i w miarę wysokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę z posiekaną papryką i smażyć przez około 5 minut do zeszklenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać czosnek, piersi kurczaka i obsmażać je przez około 3 - 4 minuty. Następnie dodać kukurydzę i ryż, wymieszać i smażyć razem przez 2 minuty. Dodać pomidory i mieszając smażyć przez 1 minutę. Zalać 1 szklanką gorącego bulionu i zagotować. Przełożyć zawartość patelni do żaroodpornego garnka lub naczynia, zalać resztą bulionu, wymieszać i zagotować. Przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Otworzyć, posypać kolendrą i tartym serem.
Kawa krówkowa
100ml mleka
100ml kawy
3 krówki
kostka czekolady

mleko przelać do kubka.
włożyć do niego 3 krówki i podgrzać w mikrofalówce do rozpuszczenia się krówek.
(jeśli nie masz mikrofalówki, możesz rozpuścić krówki z mlekiem w garnuszku na kuchence)
przelać zawartość do wysokiej szklanki.
przy użyciu blendera/spieniacza/miksera spienić.
uzupełnić kawą.
kostkę czekolady zetrzeć na tarce i posypać wierzch kawy.
Składniki na około 18 klusek:

4 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki letniego mleka
4 dag świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
1 żółtko + 1 jajko
szczypta soli
dżem lub konfitura ze śmietaną do polania klusek
Instrukcja:

Rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj w misce z mąką. Dodaj jajko i żółtko, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
Odstaw ciasto na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie lekko wyrób ciasto i podziel je na około 18 kawałków.
Uformuj z tych kawałków kuleczki ( możesz do środka dać troszkę dżemu, lub np. truskawkę – jak do knedli ), ułóż je na blacie posypanym mąką i pozostaw na 30 minut do napuszenia.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wierzch garnka przykryj ściereczką i gotuj kluski na parze, pod przykryciem około 5 minut.
Kluski polej sosem ( śmietana wymieszana z dżemem lub konfiturą ) i smacznego!
Rulony z naleśników z kurczakiem i salsą warzywną z ostrym sosem 

Składniki :
naleśniki [ilość naleśników zależna od planowanej ilości porcji]
pierś z kurczaka
majonez light
sałata lodowa
czerwona cebula
szczypiorek
pomidory
sok cytrynowy
sól, pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka, chili
zielony ogórek


Wykonanie :
Pierś z kurczaka pokroić w długie i cienkie paseczki, przyprawić do smaku przyprawami i usmażyć na rumiano.
Warzywa pokroić dowolnie [najlepiej drobno i wymieszać ze sobą by powstało coś na wzór salsy]
Z majonezu, kurkumy, soli, papryki, chili, soku cytrynowego i szczypiorku zrobić sos.
Na płasko rozłożonego naleśnika nakładać kolejno paski kurczaka, warzywa, polewać całość sosem i zawijać w ciasne rulony.
Można spiąć wykałaczką.
Sałatka warstwowa "Meksykański król imprezy"
Składniki

0,5 kg mięsa mielonego,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
pół główki sałaty,
3 średniej wielkości pomidory,
0,5 kg pieczarek,
1 puszka kukurydzy,
1 puszka czerwonej fasoli,
0,5 l jogurtu naturalnego,
6 łyżek majonezu,
200 g sera żółtego,
paczka chipsów tortilla,
pieprz, sól.


Przygotowanie

Cebulę obrać i drobno posiekać.
Mięso usmażyć, w połowie dodając cebulkę i koncentrat pomidorowy, wystudzić.
Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki, usmażyć.
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać na drobne kawałki, wrzucić na dno dużej, najlepiej przezroczystej miski.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę i położyć na sałatę.
Na pomidory położyć ostudzone mięso mielone.
Na mięso położyć pieczarki.
Kukurydzę odsączyć i położyć na pieczarki.
Fasolę odsączyć i położyć na kukurydzę.
Jogurt wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku, polać nim sałatkę.
Ser zetrzeć na tarce i posypać nim sałatkę.
Chipsy pokruszyć i posypać nimi sałatkę.
Smacznego :)
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od AniaZmora

Dodane 21.09 o 13:31
Przypięte po raz pierwszy przez AniaZmora
Przypnij Polub Komentuj
  1217
Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone bia...

Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone bia...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry