Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
Biszkopt z truskawkami czekoladą
...
...
Mario Bischin feat. BOYS - Ty i ja (NOWOŚĆ 2015)
...
...
...
Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)
Na forme  średnicy 21 cm

500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany) 
200 ml jogurtu greckiego 
3 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka pasty waniliowej
 pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki żelatyny+woda

500 g truskawek
3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
1 łyżeczka pasty waniliowej 
2 łyżki żelatyny+woda

spód:
biszkopty (ok. 15 sztuk)
sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą) 

 Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.
Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.
Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.
W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.
Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i pasta waniliową na gładko.
Znów podgrzewamy napęczniałą żelatynę z gorącą wodą  i wlewamy ostudzone do truskawek. Kiedy spód serowy już lekko stężeje, wylewamy na niego mus owocowy.
Odstawiamy do lodówki aż ciasto stężeje całkowicie (najlepiej na noc).
Podajemy z owocami i sosem czekoladowym.
...
...
...
...
Ciasto z wiśniową pianką
...
Galaretkowiec
...
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym
PRZEPIS


Składniki:

ok 50 dag filetów z kurczaka
1 szklanka mąki
ok 1 szklanka wody 
1 jajko,
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
4 łyżki majonezu
300 ml jogurtu naturalnego
2-3 łyżki posiekanego koperku
odrobina cukru 

Sposób przygotowania:

1. Filety myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
2. Mąkę mieszkamy z szklanką wody (ciasto powinno być konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodajemy sól, jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta przekładamy filety i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmujemy mięso z ciasta i lekko osączamy. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Przygotowujemy sos: jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wsypujemy koperek i mieszamy.
6. Mięso podajemy z sosem czosnkowym.

Smacznego!!!
...
...
...
...
...
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od AniaZmora

Dodane 21.09 o 13:31
Przypięte po raz pierwszy przez AniaZmora
Przypnij Polub Komentuj
  1671
Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone bia...

Tort bezowy z kremem Straciatella

Składniki:
Beza:
- 4 dobrze schłodzone bia...

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry