Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

Składniki:

Forma okrągła 
22 cm
Spód:
Ilość	Składnik
200 g
	pierniczków bez nadzienia lub ulubionych ciasteczek korzennych
1 łyżeczka
	przyprawy korzennej do piernika
80 g
	masła
Masa serowa*:
Ilość	Składnik
800 g
	tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być wiaderkowy
3
	jajka
¾ szklanki
	mleka skondensowanego słodzonego
½ szklanki
	płynnego miodu
2 łyżki
	mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka
	ulubionej przyprawy do piernika (może być domowa mieszanka ulubionych przypraw korzennych, ale ważne, by łącznie wyszło nie więcej niż 1 łyżka przyprawy, bo masa może wyjść zbyt korzenna)
skórka otarta z 1 średniej sparzonej pomarańczy
1 łyżeczka
	aromatu rumowego
Sos karmelowy do polewy:
Ilość	Składnik
½ szklanki
	brązowego cukru (najlepiej ciemnego muscovado)
100 ml
	śmietanki kremówki 30%
Polewa:
Ilość	Składnik
100 ml
	śmietanki kremówki 30%
wcześniej przygotowany sos karmelowy
1 łyżka
	oleju słonecznikowego
200 g
	gorzkiej lub mlecznej czekolady (w zależności od upodobań)
opcjonalnie szczypta cynamonu
Dodatkowo:
Ilość	Składnik
160 g
	pierniczków alpejskich (1 małe opakowanie)
Ozdobna kratka:
Ilość	Składnik
50 g
	gorzkiej czekolady
*wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej

Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180 °C.

Spód tortownicy o śr. 21-22 cm wyłożyć papierem do wypieków, boki natłuścić.

Spód:

Pierniczki/ciasteczka rozkruszyć wałkiem (najlepiej je w tym celu włożyć do torebki foliowej i rozgnieść wałkiem na stolnicy) lub w malakserze na proszek. Roztopione masło wymieszać w misce z pokruszonymi na proszek pierniczkami/ciasteczkami. Masą pierniczkową/ciasteczkową wyłożyć spód tortownicy ugniatając dłonią lub palcami, wyrównać. Wstawić na kilka minut do lodówki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (białek nie oddzielamy od żółtek).

Połowę masy serowej wylać na ciasteczkowy spód. Wyłożyć na wierzch pierniczki, delikatnie polać je resztą masy (pierniczki mogą wypływać na wierzch, bo są dość lekkie, ale wystarczy je wcisnąć z powrotem pod masę i już nie wypływają). Piec w temperaturze 180º C przez około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 °C (piekłam z termoobiegiem) i piec jeszcze około 40-50 minut (do czasu aż wierzch wyraźnie się zetnie). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, wystudzony wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Sos karmelowy do polewy:

Na patelni lekko skarmelizować cukier, dodając 2-3 łyżki wody. Powinie...
Warkocz francuski z serem i malinami

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

350 g twarogu, może być sernikowy

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

1/2 słoiczka dżemu malinowego

łyżka mleka

2 łyżki cukru (najlepiej grubej rafinady)

Twaróg rozcieramy z cukrem,jajkiem i wanilią. Możemy go wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam śmietankowego, więc już go nie mieliłam.

Płat ciasta rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Dzielimy sobie wizualnie prostokąt ciasta na 3 części leżące pionowo obok siebie. Ostrym nożem robimy nacięcia w zewnętrznych częściach w odstępie ok 1,5 cm. Na środkowej części rozsmarowujemy masę serową, a na niej dżem.
Pamiętajmy, żeby zostawić trochę miejsca na zakończenia warkocza. No i możemy przystąpić do zaplatania. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się w miarę szczelnie zakryć nadzienie.
Gotowy warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. 
Pieczemy w temp. 210 stopni około 25 minut, aż warkocz ładnie się zezłoci.
...
...
...
...
...
...
...
...
Duszone warzywa z jajkiem wiejskim
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezem Zupa ze szpinaku z ryżem Pasta z czerwonej papryki Tort z kremu tiramisu Koktajl jagodowy Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką Keks świąteczny Zapiekane pałki kurczaka Gęsty dip z curry
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  163

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry