Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
Korzenne ciasteczka yoyo z kremem Brandy
Składniki:

250 g masła w temperaturze pokojowej,
110 g ciemnego brązowego cukru,
225 g mąki,
75 g mąki kukurydzianej (sądzę, że można ją również zastąpić mąką ziemniaczaną),
2 łyżeczki imbiru w proszku,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
1/4 łyżeczki mielonych goździków,

krem brandy

100 g masła w temperaturze pokojowej,
110 g cukru pudru,
2 łyżki brandy.

Wykonanie:

Nagrzać piekarnik do 160 st. C. Ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać wymieszane razem suche składniki. Odrywać kawałki ciasta (u mnie każda po około 23 g) układać na blasze i spłaszczać lekko widelcem odbijając u góry wzorek. Układać kulki w odstępach 3 cm od siebie. Piec około 15 minut, studzić na kratce.
W międzyczasie przygotować krem brandy.
Ubić masło z cukrem pudrem, dodać brandy i ubić dokładnie.
Przekładać ciastka.
Nieprzełożone ciastka można przechowywać około tygodnia w szczelnym próżniowym pojemniku, przełożone kilka dni w lodówce.
...
...
...
"Pijane rodzynki"

Na biszkopt:
7 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3 budynie czekoladowe ( bez cukru)
5 łyżek cukru
600 ml mleka
250 g masła

Polewa:
300 g rodzynek
1 szklanka wódki (spokojnie wystarczy więcej niż 1/2 szklanki)
1 czekolada gorzka
1 czekolada mleczna
½ kostki masła (dałam większą połowę masła)

Ponadto:
Dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:
Rodzynki włożyć do słoika, zalać wódką, zakręcić słoik i zostawić na 24 godziny.

Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 23 x 38 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. do tzw. suchego patyczka.

Krem:
Ugotować budynie z 5 łyżkami cukru, na mleku. Masło utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń.

Polewa: 
W rondelku roztopić masło, dodać kostki czekolady i mieszać aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę lekko ochłodzić, dodać do niej odcedzone rodzynki (nie dawać rodzynek do gorącej czekolady). Pozostałym alkoholem można nasączyć biszkopt, lub dać trochę do kremu.

Składanie ciasta:
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Nasączyć lekko alkoholem. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu. Na krem nałożyć dżem i przykryć drugim płatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu i zalać ostudzoną polewą.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Ciasteczka "Twix"

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezemZupa ze szpinaku z ryżemPasta z czerwonej paprykiTort z kremu tiramisuKoktajl jagodowyPierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbkąKeks świątecznyZapiekane pałki kurczakaGęsty dip z curry
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  195

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry