Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
Ciasto "malibu" z truskawkami i bezą
Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

Beza:
2 duże białka
szczypta soli
2/3 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem kokosowy:
350 ml śmietanki 30 %
125 g mascarpone
1 czubata łyżka żelatyny
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki likieru kokosowego

Dodatkowo: ok. 200 g truskawek

Poncz: 1/4 szklanki gorzkiej herbaty wymieszanej z 3 łyżkami alkoholu (rumu lub wódki)


Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku, miksując tylko do połączenia składników. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25 x 35 cm. Piec w 160 stopniach przez 25-30 minut. Energicznie postawić na blacie, przewrócić biszkopt i zdjąć papier od spodu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Ubijać kilka minut, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować jeszcze przez kilkanaście sekund.
Na papierze do pieczenia narysować prostokąt o wymiarach blaszki, w której piekliśmy biszkopt. Pianę wyłożyć łyżką na przygotowany papier. Bezę wstawić do piekarnika i piec w 160 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 20 minut.

Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe przełożyć do blendera. Miksować przez kilka minut, aż powstanie z nich krem, po czym dodać likier i zmiksować. Wymieszać z mascarpone.
Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Podgrzać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Odstawić.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żelatynę. Partiami wymieszać śmietankę z kremem kokosowym, mieszając szpatułką.

Złożenie ciasta:
Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. Truskawki przekroić na połówki i ułożyć na cieście, jedna obok drugiej. Przykryć kremem kokosowym. Na wierzchu ciasta ułożyć blat bezowy. Całość wstawić do lodówki i schłodzić przez minimum 3 godziny.

Smacznego!
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Podpłomyki z konfiturą cebulową, serem brie i jajkiem
1/2 porcji ciasta na pizzę (przepis)

konfitura cebulowa (przepis)

ser brie

2 jajka

kilka czerwonych winogron

rukola

Ciasto na pizzę podziel na dwie części, z każdej z nich uformuj mały, dość cienki, okrągły podpłomyk. Podpłomyki ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnia nagrzanego do 220 stopni na 15 – 20 minut. Kiedy podpłomyki się zezłocą, wyjmij je z piekarnika, ale nie ściągaj z blachy. Kiedy lekko ostygną, spłaszcz je ręką. Rozsmaruj na każdym z nich solidną porcję konfitury cebulowej. Na środku każdego wbij surowe jajko, na jego brzegach ułóż kilka plastrów sera brie. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. W tym czasie jajko się zetnie, a ciasto nabierze niebywałej chrupkości. Po upieczeniu udekoruj cienkimi plasterkami winogron oraz listkami rukoli. Podawaj natychmiast.

Smacznego!
...
...
Charlotte truskawkowa
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezem Zupa ze szpinaku z ryżem Pasta z czerwonej papryki Tort z kremu tiramisu Koktajl jagodowy Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką Keks świąteczny Zapiekane pałki kurczaka Gęsty dip z curry
Obserwuj profil
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  176

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry