Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
Mazurek chałwowy z konfiturą malinową i sezamkami
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami
 30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)
20 dag makaronu penne (mogą też być muszelki, kokardki lub świderki)
1 spory por - biała część
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 18%
1/2 szklanki startego żółtego sera
1 jajko
garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Z pora usuń zewnętrzne liście, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, pokrój na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzej masło, dodaj pora i cały czas mieszając smaż przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodaj mąkę, wymieszaj, smaż na średnim ogniu pół minuty. Wlej mleko i śmietankę, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, nie przestając mieszać (sos lubi się przypalać). Dopraw solą i pieprzem, zestaw z ognia do przestudzenia.
Do mięsa dodaj jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Uformuj sześć klopsików.
Do przestudzonego sosu dodaj starty ser i wymieszaj.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wsyp makaron. Wlej sos, wymieszaj. Łyżką zrób wgłębienia i wkładaj w nie klopsiki. Wyrównaj powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekaj przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podawaj z duuużą porcją sałaty
Sernik (na zimno) z malinami i czarną porzeczką
Roli z ciasta francuskiego ze szpinakiem
...
...
...
Babka cytrynowa z malinami
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

szarlotka przesypywana kaszą manną Barszcz biały z chrzanową chmurką Szynka szpikowana goździkami Kiełbasa z dzika Kiełbasa Pawła Biała kiełbasa w wytrawnym winie Sos z cytryny i chrzanu Galareta mięsno-warzywna Znakomity pasztet domowy
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  95

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
Pierwsze kroki do góry