Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
Pierogi sokołowskie

Składniki:
Ciasto:

1/2 kg mąki
woda
sól

Farsz:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
20 dag wędzonego boczku
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek i wlewamy powoli wody (ciepła). Ilość dodanej wody będzie zależała od wilgotności mąki. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”. Przygotowujemy farsz: surowe ziemniaki ścieramy jak na placki i przesmażamy razem z boczkiem i cebulą na tłuszczu do odparowania wody, solimy i pieprzymy do smaku. Ciasto dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Z ciasta wykrajamy foremką okrągłe placuszki, na środek nakładamy ostudzony farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, wrzucamy pierogi do gotującej, posolonej wody, po wypłynięciu gotujemy jeszcze 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy na gorąco okraszone zrumienioną cebulką. Dobre są również odsmażane na maśle.
...
Jak zrobić fale bez użycia ciepła
...
...
...
...
...
Kawa mrożona? Nic prostszego! Do szklanki zimnego mleka dodajesz dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej i dowolną
ilosć cukru. Wstrząsasz (w butelce, lub w specjalnym naczyniu) aż do rozpuszczenia się wszystkich skladników. Wlewasz do szklanki (możesz ją  "oblać" karmelem lub innym slodkim sosem tak jak ja to zrobilam czekoladą), dodajesz lód a na wierzch bitą śmietanę. Wszystko możesz posypać jeszcze kawą. Pychota :)
...
...
...
...
...
Sernik na zimno bez pieczenia z malinami i jagodami
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezem Zupa ze szpinaku z ryżem Pasta z czerwonej papryki Tort z kremu tiramisu Koktajl jagodowy Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką Keks świąteczny Zapiekane pałki kurczaka Gęsty dip z curry
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  120

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry