Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
...
...
...
...
...
...
...
Bułki czosnkowe
...
...
...
Bułeczki z farszem grzybowym
Składniki:
200 ml letniego mleka,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki drożdży instant,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 szklanki mąki pszennej,
Farsz
łyżka oliwy z oliwek
12 szalotek lub około 3 średnie cebule
200 - 250 g mrożonych podgrzybków, pokrojonych w plastry
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek,
sezam lub czarnuszka do posypania
Wykonanie
Jeśli mamy do dyspozycji maszynę do pieczenia chleba: składniki ciasta umieści w dzieży lub formie maszyny do w kolejności: płynne, następnie sypkie. Uruchomić program "ciasto rosnące".
W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić na nią całe gałązki rozmarynu i pokrojone w ćwiartki szalotki. Smażyć do zeszklenia, zmniejszyć płomień, dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Nakryć pokrywką. Dusić około 20 minut, aż cały płyn odparuje. Wyrzucić rozmaryn, ostudzić.
Jeśli wyrabiamy ręcznie należy mąkę przesiać do dużej miski, wsypać drożdże, sól, cukier i wymieszać. Powoli dolewać letnie mleko i wyrabiać ciasto, na koniec dodając oliwę. Masę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto podsypując mąką (moje bardzo się kleiło), podzielić na 8 – 10 części. Na każdej ułożyć część farszu, zlepić brzegi i uformować owalną bułeczkę. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia basze, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 20 – 30 minut. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190-200oC.
Zapiekanka z łososiem i szpinakiem
Składniki:

500 g ulubionego makaronu np świderki lub kokardki
400 g świeżego łososia
4 ząbki czosnku
500 g mrożonego szpinaku
2 garście pokruszonego sera cheddar
350 ml śmietany 18%
sól, pieprz, papryka w proszku, pikantna papryka w proszku

Przygotowanie:

Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pikantną papryką, można także dodać do łososia cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Łososia pozostawiamy na jakiś czas by przeszedł przyprawami.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ja gotowałam go 12 minut w osolonej wodzie. Następnie makaron odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Makaron posypujemy pokruszonym serem cheddar.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, śmietanę, solimy i dokładnie mieszamy. Szpinak przekłądamy do naczynia z makaronem.
Na wierzchu zapiekanki układamy łososia i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez około 25 minut.
Kurczak pieczony w musztardzie z pieczarkami

składniki (na cztery osoby) : 

- cztery udka lub ok. 1,2 kg skrzydełek czy podudzi z kurczaka
- 2 duże cebule 
- 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
- 4 łyżki innej, ulubionej musztardy np. dijon
- łyżka miodu
- sól, pieprz

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Musztardy wymieszać z miodem, dodać cebulę, ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu (lub mniej, czy wcale, jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków), dodać pokrojoną cebulę. Powstałą mieszaninę wlać do miski z kurczakiem i porządnie wymieszać, by pokryła kawałki mięsa. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny lub nawet na całą noc.
Przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub blaszki. Piec ok. godziny piętnaście minut, w temperaturze 200 st. pod przykryciem, np. z folii aluminiowej. A potem jeszcze piętnaście minut bez niej, by mięso nabrało rumieńców. W tym czasie należy też dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki. W trakcie pieczenia można podlewać mięso powstałym sosem, ale nie jest to konieczne.
Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona

500 gr mięsa mielonego wp-woł
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
1/2 szkl. mleka
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych chilli peperoncini (z Kotanyi)
łyżka kuminu
łyżeczka kurkumy 
puszka pomidorów
czerwona cebula
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1l bulionu drob-wołowego
szczypta cukru
łyżeczka oregano
1-2 łyżeczki pasty z chilli 
3/4 puszki kukurydzy z puszki
cukinia
szklanka zielonych oliwek
olej do smażenia


Bułkę tarta zalewamy mlekiem, mieszamy. Jeśli masa jest wystarczająco kleista to nie potrzeba dodawać do masy jajka. Cebulę i czosnek siekamy i przesmażamy na oleju, dodajemy płatki chilli. Do miski dajemy mięso, bułkę tarta z mlekiem, przesmażoną cebule. Dosypujemy sól i pieprz i dobrze mieszamy razem. Wilgotnymi rękami formujemy małe kuleczki. 

Na patelni po smażeniu cebuli wlewamy olej, rozgrzewamy i partiami smażymy nasze kuleczki na rumiano. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. 

Czerwona cebule siekamy w kostkę, cukinie także. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, szklimy cebulę, dodajemy kumin, po chwili kurkumę, dodajemy klopsiki, pomidory z puszki, chwile smażymy razem, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat, pastę z chilli, cukinie, kukurydze, oliwki, oregano, dusimy razem aż składniki się połączą ok 5 minut. Dodajemy do smaku cukier, sól i pieprz. Można posypać wszystko pokruszonymi chipsami jak to zrobi Gordon. Ja podałam osobno pokrojone awokado, które można sobie było dodać do zupy.
...
...
Ciastka półfrancuskie z jabłkami 

składniki:
250 g tłustego lub półtłustego białego sera (nie kremowego twarożku)
250 g zimnego masła
250 g mąki pszennej
3 kwaśne jabłka
szczypta soli
cukier puder

Ciastka półfrancuskie z jabłkami - sposób przygotowania: Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj pokrojone na kawałki masło, zmielony ser i szczyptę soli. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawaj krążki. Na każdym ułóż kawałek obranego jabłka (około1/8) i zegnij krążek ciasta na pół. Układaj na wyłożonej papier blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż ciasteczka będą złocistobrązowe. Wystudź i posyp cukrem pudrem.
Syrop imbirowy

Składniki:

200ml wody
150-200g cukru
5 cm korzenia imbiru

Z wody i cukru robimy syrop. Korzeń kroimy w plasterki, wrzucamy do syropu i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zawrze, gotujemy jeszcze z 5-10 minut, by woda odparowała, a syrop zgęstniał
Kruche ciasto z budynkiem i brzoskwiniami

Składniki na ciasto kruche:

500 g mąki pszennej
200 g masła, zimnego
1 łyżka smalcu
170 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Składniki można też umieścić w malakserze i zmiksować. Podzielić na dwie części, każdą z nich owinąć folią, spłaszczyć, schłodzić w lodówce przez około godzinę.

Składniki na budyń waniliowy:

4 szklanki mleka (1 litr)
1 szklanka cukru 
ziarenka z 1 laski wanilii
10 żółtek
2/3 szklanki mąki pszennej
3,5 szklanki mleka zagotować z połową cukru i wanilią. 

W misie miksera utrzeć żółtka z resztą cukru, do otrzymania jasnej masy. Dodać pół szklanki mleka, mąkę i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając.

Ugotowany budyń przelać do mieseczki, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (uwaga: nie wolno mieszać stygnącego budyniu). 

Budyń najlepiej ugotować 2 godziny przez przygotowaniem ciasta.

Ponadto:
4 świeże brzoskwinie lub 3 małe puszki brzoskwiń w syropie (w kawałkach)*
cukier puder i cynamon do oprószenia
Świeże brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w półksiężyce. Brzoskwinie z puszki dokładnie osuszyć, pokroić w półksiężyce.

Wykonanie

Formę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną część ciasta rozwałkować na wielkość blachy, przełożyć do foremki, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzony budyń, wyrównać. W budyń lekko powkładać osuszone brzoskwinie. Rozwałkować drugą część ciasta, wyłożyć na wierzch i ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190ºC przez 50 - 60 minut. Wierzch ciasta powinien się zarumienić. Wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić (dopiero wtedy budyń ma właściwą konsystencję). Pokroić w kwadraty. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. * 1 mała puszka brzoskwiń o wadze po odsączeniu 240 g
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezem Zupa ze szpinaku z ryżem Pasta z czerwonej papryki Tort z kremu tiramisu Koktajl jagodowy Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką Keks świąteczny Zapiekane pałki kurczaka Gęsty dip z curry
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  153

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry