Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Ulubione

...
"Leśny Zakątek"
Kotleciki drobiowe z pietruszką

Składniki:

podwójna pierś z kurczaka (ok 0,5 kg)
1 łyżka stołowa mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pęczek natki pietruszki
pieprz, sól
2 jajka
*** dodatkowo: 2 łyżki majonezu i 80 g startego żółtego sera

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać 2 jajka (oraz majonez i ser), posiekaną natkę pietruszki, obie mąki. Przyprawić, wymieszać. Nakładać cienkie kotleciki na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażyć do zarumienienia.
Kurczak w cieście naleśnikowym
Filet z serem, pomidorami i szczypiorkiem

Składniki
2 pojedyncze filety z kurczaka ( spore )
200 g żółtego sera
1 pęczek szczypiorku
6 połówek suszonych pomidorów ( w oleju )
sól morska do smaku
pieprz kolorowy do smaku
3 jajka
3 łyżki sosu serowego
sól do smaku ( do jajek )
pieprz kolorowy do smaku ( do jajek )
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Filety umyć i osuszyć. Każdy z nich rozkroić na jak największe płaty po czym posolić i oprószyć pieprzem. Do miski zetrzeć ser, posiekać szczypior i pokroić pomidory i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na każdy płat fileta rozłożyć po połowie farszu i zawinąć w rolady. W misce rozmieszać wybite jajka z sosem serowym, odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać tyle oleju aby rolady po włożeniu były prawie do połowy przykryte. Rolady obtoczyć w bułce tartej, następnie zanurzyć w jajku i ponownie obtoczyć w bułce tartej. Rolady smażyć po kilka minut na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu na chwilę rolady zostawić aby odpoczęły i pokroić. Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi dodatkami lub na zimno, ale wtedy pokroić w cieńsze plastry.
...
...
Focaccia z mozarellą i zielonym pesto z bazylii
Placki serowe z dynią
Pierniczki Lebkuchen
Porcja na ok. 30 sztuk:

250 g mąki pszennej,
85 g zmielonych migdałów (na mąkę) - ja przemieliłam płatki migdałowe,
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika,
1 łyżeczka zmielonego cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
200 ml płynnego miodu,
85 g masła,
pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - dałam 100 g skórki pomarańczowej i otartą skórkę z 1 cytryny

Lukier:

2 szklanki cukru pudru,
kilka łyżek gorącej wody

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce. W garnuszku z grubym dnem umieścić masło i miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano - miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać, by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczyć trochę mokrą łyżką - ja nie spłaszczałam a pierniczki same się trochę "rozlały". Piec w temperaturze 180ºC przez 15 min. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia.
...
Kurczak w jogurcie
Schab po myśliwsku
4 kotlety schabowe
musztarda dijon
2 jaja
bułka tarta
olej lub oliwa do smażenia
200 g pieczarek
1 cebula
2 dymki (ja dodałam szczypiorek)
300 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
250 g śmietany 30% 
300 g creme fraiche z ziołami (ja nie dodałam, zamiast tego dorzuciłam łyżeczkę suszonej natki pietruszki)
sól
pieprz

Jak to zrobić?

Kotlety umyć, osuszyć, rozbić, posolić, posmarować musztardą. Nastepnie panierować w roztrzepanych jajach i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złotawy kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Pieczarki oczyścić lub obrać, pokroić. Cebulę obrać, posiekać, dymki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Na patelni wytopić boczek, dodać pieczarki i cebulę. Poddusić i lekko ostudzić. Dodać śmietanę i wymieszać z creme fraiche lub natką pietruszki, doprawić solą, pieprzem. Kotlety polać sosem, przykryć i wstawić na noc do lodówki (ja odatawiłam na godzinkę).
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C (z termoobiegiem 160). Piec kotlety ok. 40 minut. Podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki.
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Więcej zszywek ze źródła

pychotka.pl

Jajka na twardo z majonezem Zupa ze szpinaku z ryżem Pasta z czerwonej papryki Tort z kremu tiramisu Koktajl jagodowy Pierożki z ziemniaków faszerowane grzybami i wątróbką Keks świąteczny Zapiekane pałki kurczaka Gęsty dip z curry
Obserwuj użytkownika
anusiek20

anusiek20 od Karino

Dodane 20.09 o 13:46 z

pychotka.pl

Przypięte po raz pierwszy przez Karino
Przypnij Polub Komentuj
  138

Tort biszkoptowo-bezowy

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry