Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gotowanie

...
EKSPRESOWE CIASTO JOGURTOWE

Uwaga!

Tego ciasta nie wolno wyrabiać, miksować ani ubijać.

Tylko wymieszać!

Do wymieszania składników można użyć miksera, włączonego na bardzo wolnych obrotach, ale należy przestać miksować, jak tylko masa będzie jednolita.

SKŁADNIKI:

* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 2,5 kubeczka
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* cukier puder do posypania

UWAGA!
Ciasto jest słodkie – śmiało można zmniejszyć ilość cukru wg. własnych upodobań.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.

Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem.

W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.



*Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy jeszcze ciepłe!
TORT TRUFLOWY
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
...
...
Marchew inaczej

600 g marchewki

8 dużych ząbków czosnku

4 łyżki oliwy

sól, pieprz

opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Wykonanie

Obraną marchewkę kroję na skośne kilkumilimetrowe plasterki, wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę i smażę często mieszając na średnim ogniu, aż warzywa zaczną lekko brązowieć (ok 12 min), dodaję pokrojony na plasterki czosnek i smażę jeszcze kilka minut aż czosnek zbrązowieje (od momentu wrzucenia czosnku, mieszać trzeba cały czas, łatwo o przypalenie). Posypuję kilkoma szczyptami soli i pieprzu oraz posiekaną natką, mieszam.
CIASTO
250 g mąki
150 g zimnego masła (lub 130 g masła i 20 g smalcu)
4 łyżki cukru pudru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
MASA KAJMAKOWA
200 g orzechów włoskich
1 litr śmietanki kremówki 36% (z kartonika)
1 szklanka cukru
POLEWA CZEKOLADOWA
50 g czekolady deserowej
1 łyżka oleju roślinnego
CIASTO
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec, sól oraz proszek do pieczenia. Zmiksować mikserem przez około minutę aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać dokładnie palcami lub siekać na stolnicy).
Dodać jajko i jeszcze przez chwilkę miksować lub zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je wszystkie w jednolitą kulę, rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Ciasto rozwałkować delikatnie podsypując mąką. Wyłożyć spód i boki 26 cm formy. Spód podziurkować widelcem. Okryć wierzch i boki folią aluminiową i wysypać obciążenie (np. suchą fasolę - do wielokrotnego wykorzystania). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć folię z obciążeniem, ustawić 180 stopni C i piec na złoty kolor przez ok. 13 minut. Wyjąć, ostudzić.
MASA KAJMAKOWA
W szerokim garnku z grubym dnem (dobrej jakości, który nie przypala) umieścić śmietankę i cukier. Zagotować co chwilę mieszając rózgą. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez około 35 minut co chwilę mieszając rózgą aby nie robiły się grudki. Masa ma lekko bulgotać.
Na koniec masa ma zmniejszyć objętość o około połowę, zgęstnieć i nabrać słomkowej barwy. Uważać aby nie przypalić masy. Ostudzić i schłodzić.
TARTA
Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni. Wyłożyć na spód formy. Zalać ostudzoną masą i odstawić w zimne miejsce na minimum 2 godziny aż masa zastygnie.
Udekorować polewą (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę z dodatkiem oleju). Ciasto można długo przechowywać w miarę chłodnym miejscu.
Zapiekanka Z Łososiem I Szpinakiem

Składniki:

500 g ulubionego makaronu np świderki lub kokardki
400 g świeżego łososia
4 ząbki czosnku
500 g mrożonego szpinaku
2 garście pokruszonego sera cheddar
350 ml śmietany 18%
sól, pieprz, papryka w proszku, pikantna papryka w proszku

Przygotowanie:

Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pikantną papryką, można także dodać do łososia cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Łososia pozostawiamy na jakiś czas by przeszedł przyprawami.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ja gotowałam go 12 minut w osolonej wodzie. Następnie makaron odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Makaron posypujemy pokruszonym serem cheddar.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, śmietanę, solimy i dokładnie mieszamy. Szpinak przekłądamy do naczynia z makaronem.
Na wierzchu zapiekanki układamy łososia i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez około 25 minut.
...
...
Cebulkę, czerwoną fasolkę, szczypiorek, kukurydzę i czerwone pomidorki (z puszki) podsmażamy na głębokiej patelni. Dodajemy ok szklanki kaszy jaglanej i szklankę bulionu. Gotujemy ok 10-15 min pod przykryciem. Dodajemy ulubione przyprawy (wskazana jest papryka chilli) i trochę soku z limonki. Dusimy jeszcze 5 min i gotowe!
Wigilijne kapuśniaczki 

Przepis po kliknięciu w zdjęcie.
MAKOWA PANIENKA CIASTO

SKŁADNIKI NA CIASTO MAKOWE:

8 białek
100 g cukru
4 żółtka
150 g maku
100 g zmielonych migdałów, bez skórki
100 g wiórków kokosowych
szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

500 ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego (2×50 g)
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
4 żółtka
200 g masła, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

80 g śmietanki kremówki 30%
80 g białej czekolady
DEKORACJA:

migdały, obrane
żurawina suszona lub świeża
Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec za pomocą dużej łyżki najlepiej drewnianej dodajemy resztę składników w niedużych porcjach, aby piana z białej jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm lub większą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy każdą w temp. 180 C przez około 20 min do lekkiego zarumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ciasto możemy upiec raz i po wystudzeniu przekroić jak biszkopt.
300 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami i sokiem z cytryną. W pozostałym mleku mieszamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Po zagotowaniu mleka zmniejszamy ogień do minimum i cały czas mieszając wlewamy mieszankę pozostałego mleka. Podwyższamy ogień na średni stopień i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta. Gotowy budyń owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło miksujemy na tzw. puch i dodajemy po łyżce budyniu. Gotowy krem budyniowy wykładamy na blat makowy i przykrywamy drugim.
Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wylewamy na ciasto, dekorujemy i wkładamy na całą noc do lodówki.
...
...
...
...
Fajnym i pysznym prezentem są ciasteczka lub pierniczki. Robię je co roku i częstuje znajomych.
...
...
...
Gorące smoothie czekoladowo-owsiane

Składniki:

15 g posiekanej gorzkiej czekolady
200 ml mleka migdałowego
20 g płatków owsianych
1/2 dojrzałego banana
6 migdałów
5 g nasion chia
20 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Rozpuść czekoladę w migdałowym mleku. Możesz to zrobić albo na małym ogniu, albo w kuchence mikrofalowej.

Zblenduj płatki owsiane z migdałami, bananem, nasionami chia, wodą i częścią ciepłego mleka migdałowego. Mieszaj wszystko na wysokich obrotach do czasu zmiksowania wszystkich składników.

Pozostałą część mleka migdałowego podgrzej, by była gorąca, wymieszaj z masą owsianą.
...
...
Kurczak 

Składniki:
kurczak, 
1 duże jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 szczypta soli i pieprzu 
1 kg ud bez kości, bez skóry z kurczaka 
2 łyżki oleju roślinnego (do smażenia)

sos: 2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżka wody 
½ łyżeczki oleju sezamowego
1 ½ łyżki brązowego cukru
1 ½ łyżki octu ryżowwgo 
trochę świeżego imbiru, 
startego 1 ząbek czosnku, 
mięsa mielonego 
2 łyżki ziaren sezamu
1 łyżka mąki ziemniaczanej do serwowania 
4 szklanki gotowanego jaśminu
2 całe zielone cebule
Serowe zapiekanki

Więcej zszywek ze źródła

ilovebake.pl

Kostka winogronowaKOSTKA WINOGRONOWACiasto kinder countrySłonecznikowiecNajlepszy przepis na najbardziej kruche ciastka maślaneKruche ciasto z rabarbarem i beząCiasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepisTortilla przepis. Jak zrobić tortille – krok po krokuChlebek pizza
Obserwuj profil
jagna_

jagna_

Dodane 20.03 o 18:40 z

ilovebake.pl

Przypnij Polub Komentuj
  289

TORT TRUFLOWY
Przepis po kliknięciu w zdjęcie.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
angelis111
mk96
monique139
Anek0208
MatthewJackEdward
Marti211
agaaadeee22
magda1600
mil_a

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry