Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

YUMMY ;)

Składniki na ptysie:
1/2 kostki margaryny/masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki*
szczypta soli
5 jaj

Składniki na krem:
1 1/2szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki


Wykonanie:
Wodę wraz z margaryną umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia. Dodać mąkę i sól. Gotować około minuty stale mieszając. Następnie zdjąć z ognia i do wciąż gorącej masy wbijać po jednym jajku (jajka powinny być w temperaturze pokojowej). Wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Ciasto powinno być gęste i lśniące. Łyżką (lub szprycą z szeroką końcówką) formować kulki wielkości mandarynki na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec około 30 minut w 200 stopniach C.

* Aby zrobić ptysie czekoladowe, ze szklanki mąki ubrać 2 łyżki, a dodać 2 łyżki kakao

Wykonanie kremu:
W 1/2 szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną i żółtka. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować. Do gotującego się mleka dodać mieszaninę mleka z mąką i żółtkami. Masę ciągle mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Po zgęstnieniu schłodzić w lodówce. Szklankę śmietany ubić, mikserem. Stopniowo dodawać schłodzoną masę budyniową.

Przekroić ptysie na pół i przełożyć kremem. Udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego!
Bitki z makiem (baletki) <3

Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej, przesianej (koniecznie!)
mak, do posypania
dżem (u mnie śliwkowy), do przełożenia

Białka oddzielić od żółtek; białka ubić na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawać cukier (jak przy bezach - nie można wsypać cukru na jeden raz) i miksować Dodać żółtka i zmiksować. Wsypywać powoli mąkę i delikatnie(!) wymieszać.

Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego z grubą okragłą nasadką i wykładać na blachę nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Posypać makiem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut, aż będą lekko złote. Ja piekę na macie teflonowej, której nie trzeba niczym smarować, ciastka idealnie odchodzą po upieczeniu.

Wystudzić, przełożyć dżemem.
Deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami lata
200 g białej czekolady
250 g mascarpone
180 g creme fraiche
otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy

+ świeże owoce (u mnie maliny, truskawki i odrobina jagód)

Czekoladę rozpuścić (jak radzi Marghe : można dodać odrobinę śmietany by czekolada się nie zwarzyła). Mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.

Umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić, u mnie jednak nie było to konieczne ze względu na sporą ilość białej czekolady w masie serowej ;) ). Dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.

Podawać udekorowane owocami.
Składniki
8 paczek herbatników
1 puszka masy krowkowej
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
1 kostka masła
0,5l śmietany 30%
2 śnieżki
2 fixy do śnieżki
Czekolada gorzka

Przygotowanie
Zagotować budyń z mlekiem na sam koniec dodać masło i zmiksowac.Ubić śmietanę dodać Snieżki i dalej ubijać dodać fix ? ubijać jeszcze przez chwilę.Mase krowkowa podgrzac w puszce wkladajac ja do goracej wody - jeśli nie mamy gotowej masy możemy użyć skondensowanego słodzonego mleka - gotować je w puszce ok 3 godz.

Układać na blaszce:
- herbatniki
- karmel
- herbatniki
- budyń
- herbatniki
- śmietana
- czekolada

Na wierzch zetrzeć czekoladę.
Krem z owocami
szklankę mleka
1 żółtko
1 łyżką mąki pszennej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru lub bez cukru
garść malin

Żółtko rozprowadzamy w mleku i gotujemy w rondelku. Mleko słodzimy (lub nie) i pod koniec gotowania za pomocą sitka wsypujemy do mleka mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, stale mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklanki wypełnionej wcześniej malinami. Na wierzch również kładziemy malinki.
Domowa Nutella <3
Składniki na dwie blaszki ciastek:
180 g miękkiego masła
50 g cukru pudru
0, 5 łyżeczki esencji waniliowej
150 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej ( lub skrobi)
1/ 8 łyżeczki soli
Po 60 g gorzkiej i białej czekolady

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Mąki i sól przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy esencję waniliową. Nie przerywając miksowania stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówka o przekroju 1 cm i wyciskamy 7 cm. ciastka bezpośrednio na blachę wyłożoną pergaminem. Przerwy pomiędzy ciasteczkami powinny wynosić ok. 5 cm. Pieczemy 12-15 minut, do stwardnienia i lekkiego przyrumienienia ciasteczek. Wyjmujemy wraz z blachą i pozostawiamy na niej przez 5 minut. Następnie delikatnie przenosimy na kratkę w celu ostudzenia. Czekolady siekamy i przekładamy do miseczek. Rozpuszczamy czekolady na parze i kiedy będą płynne przekładamy do małych woreczków. Odcinamy końcówkę torebki i ozdabiamy . Ciastka odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
CIASTECZKA DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM.

Składniki na
ok. 30 szt:
350g mąki
200g masła
10g świeżych drożdży
1/2 łyżki cukru
100g kwaśnej śmietany (18%)
1 jajko+1 żółtko
szczypta soli

jabłka (ok. 3-4 szt)

Drożdże wkruszyć do
miseczki i zasypać cukrem.
Poczekać aż się rozpuszczą.
W misce mąkę posiekać z masłem. Dodać drożdże i resztę składników. Dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć folią i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wycinać koła o wielkości ok. 10cm.
Jabłka pokroić na ósemki lub szesnastki w zależności od wielkości jabłka i
wkładać na koło.Sklejać jak pierogi z tym, że tylko boki. Środek ma zostać niesklejony.
Piec w 180 stopniach
ok.15-20 min. (na złoty kolor). Gdy ostygną posypać obficie pudrem.
Pączki wiedeńskie

 Składniki na około 12 dużych lub 20 małych gniazdek (zależy od wielkości szprycy): 20 dag mąki 10 dag masła 4 jajka szczypta soli olej do smażenia Na glazurę: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 3 łyżki gorącej wody Przygotowanie W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Z papieru pergaminowego wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm (można też najpierw wyłożyć je na papier, a potem wyciąć. Olej rozgrzać w szerokim rondlu. Partiami wkładać pączki (papierem do góry, a po 1 minucie go usunąć - lekko odchodzi). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180ºC. Wyjąć, osączyć na bibule. Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Pączki odstawić do ostudzenia. Udekorować lukrem.
Norweski deser jabłkowy Składniki na cztery porcje: 4 szklanki startych (zmielonych) herbatników 1 kg jabłek (do gotowania) - można użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1-2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżkami cukru Herbatniki podpiec na patelni na jasnobrązowy kolor i odstawić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozgotować z cukrem i cynamonem - odstawić. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru (ja zrezygnowałam z cukru). Do salaterek albo pucharków nakładać: jabłka herbatniki śmietana jabłka herbatniki (aż do wyczerpania składników.) Przygotowane pucharki wstawić do lodówki na godzinkę.
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady (ok. 45 szt.)
* 250g masła lub margaryny
* 300g cukru
* 1 op.cukru wanilinowego
* 2 roztrzepane jajka
* 6 łyżek mleka
* 450g mąki pszennej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 250g czekolady mlecznej

Do pieczenia: blacha wyłożona folią aluminiową

Masło/margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Dodać cukier wanilinowy, następnie stopniowo dodawać roztrzepane jajka i mleko. Ucierając dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dorzucić czekoladę pokrojoną w kostki 5x5 mm i dokładnie połączyć z ciastem, uważając żeby się nie ogrzało.
Formować kulki i układać na przygotowanej blasze w odstępach 4 cm (rosną podczas pieczenia). Na koniec porcje ciasta lekko spłaszczyć na grubość ok. 5 mm
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, do uzyskania złotego koloru :)
PYSZNE!!! :)))
Domowe TWIX'y


Składniki:

na ciasto:
125g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki

Składniki
na nadzienie:
4 łyżki karmelu (z puszki)
u mnie gotowa
masa bakallandu.

Składniki
na polewę:
ok. 200g mlecznej
lub gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju

W misce utrzeć masło,
dodać cukier i mąkę.
Ucierać mikserem aż do powstania
gładkiego ciasta (kruchego)
Ciastem wylepić dno keksówki
wysmarowanej masłem
( wym. 12cmX30cm).
Ciasto nakłuć widelcem.
Piec w nagrzanym do 180 stopni
piekarniku ok. 30 minut.
Do momentu aż
nabierze złotego koloru.
Ciasto ostudzić.
Karmel wylać na ostudzone ciasto.
Całość włożyć do zamrażalnika na ok.1h.
Wyjąć i pociąć na ok. 2cm batoniki.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Dodać olej.
Zanurzać batoniki w czekoladzie
Wyjąć i odstawić do
zastygnięcia czekolady.
Przepis na domowe pianki


2 łyżki żelatyny
szklanka wody ( niepełna, zalać wodą tak by zostało około 1,5cm do brzegu)
szklanka cukru
2 łyżki miodu
pół fiolki zapachu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szklanka cukru pudru
Do miksera wsypujemy żelatynę, pół szklanki wody. Woda ma być zimna. I nastawiamy, niech się miksuje.

W tym samym czasie z cukru, miodu i resztki wody robimy syrop cukrowy podgrzewając mieszaninę powyższych składników aż zgęstnieje.

Gdy mikstura w mikserze zacznie przybierać białawą barwę i lekko zwiększy objętość możemy po trochu wlewać gorącego syropu cukrowego, następnie wlewamy zapach waniliowy.

Jak już dodamy do żelatyny cały syrop cukrowy i zapach, zostawiamy mikser, niech pracuje na średnich obrotach i miksuje nam piękną masę. Masa po około 15-20 minutach zacznie się powiększać.

W tym czasie przygotowujemy pojemnik na marshmallow, ja użyłam okrągłej miski o średnicy 20 cm. Dno naczynia wysypujemy grubo cukrem pudrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną.

Gdy masa jest wystarczająco gęsta, przelewamy ją do naczynia i odstawiamy w temp. pokojowej do zastygnięcia. Może to potrwać od 4h-8h.
Zastygniętą ogromną piankę mashmallow :) wyciągamy z formy, na dnie powinien zostać cukier puder. Nie pozbywamy się go! Ponieważ masę kroimy na mniejsze kawałki, kształt według uznania i obtaczamy je w cukrze pudrze.
Lody śmietankowe Składniki:

3 szklanki śmietany lub mleka

1¼ szklanki cukru

3 jajka

¼ proszku waniliowego





Żółtka zmiksuj z cukrem i wanilią, ubij je i dodaj gorące mleko lub śmietanę. Wszystko połącz i wstaw na ogień. Gotuj ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zgęstnieje i zniknie piana zdejmij ją z ognia, przecedź przez sito i pozostaw do wystygnięcia. Włóż do zamrażarki w naczyniu z pokrywką.
Maxi King

Przepis na PRZEPYSZNEGO MAXI KING!
Składniki puszka mleka o smaku krówki 1/2 szkl cukier 1 szkl. mleko 500g mleko w proszku 16g cukier waniliowy 1,5 masło kilka paczek herbatników 100g-200g orzechy ziemne prażone krojone 2 czekolada mleczna 10 łyżek mleka Etapy przygotowania Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kąpieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce. Zamiast herbatników można użyć cienkich biszkoptów lub pokruszonych herbatników zmieszanych z masłem.
Masło Orzechowe

Składniki na masło orzechowe (słoiczek):

200g orzeszków ziemnych
2 łyżki cukru pudru
sól

Orzeszki zblenduj na gładką, tłustą masę. Dodaj cukier puder oraz sól do smaku. Przełóż do słoiczka i już.


Sugestie: Orzeszki przed zblendowaniem możesz podprażyć kilka minut na suchej patelni. Jeśli orzeszki ziemne są solone to uważaj z dodatkiem soli! Polecam sól drobną. Jeśli Twój blender nie radzi sobie z dokładnym zblendowaniem orzechów (tak, aby puściły trochę oleju), wówczas do masła możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub masła kokosowego.

Wersja light: Jeśli będzie Ci to smakować to nie dodawaj soli i użyj niesolonych orzeszków. Nie dodawaj również cukru. Możesz też zblendować cukier trzcinowy i dodać taki - będzie +10 do zdrowia.

Pytanie: Do czego używać masła orzechowego?
Odpowiedź: Najlepiej smakuje jedzone prosto ze słoiczka :) Ja bardzo lubię z soczystymi, delikatnie kwaśnymi jabłkami - wtedy masło nie jest tak zamulające, a dodatkowo masz też poczucie, że nie obżerasz się jedynie mega kaloryczną bombą, lecz zachowujesz równowagę, przegryzając ją kawałkami jabłek. Możesz je również wykorzystać w celu przygotowania ciast, deserów, czy nawet smażyć na nim mięso (wtedy może być konieczne dodanie odrobiny oliwy lub masła kokosowego, jeśli masło orzechowe nie jest zblendowane na bardzo gładką miazgę).
CIASTO JOGURTOWE DIETETYCZNE

3 jajka
1 mały odtłuszczony jogurt lub kefir (150g)
1 łyżeczka słodziku (lub 16 pastylek)
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam waniliowego

Włączyć piekarnik na 180 stopni C.
Wszystkie składniki zmiksować aż ciasto się napuszy.
Wyłożyć formę typu mała keksówka papierem do pieczenia i wlać ciasto. Jest dość płynne.
Piec ok. 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z foremki.
Przekładaniec herbatnikowy Forma 32x21 cm:

400 g prostokątnych herbatników maślanych,
1 l mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru,
600 g śmietany 30% słodkiej,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny
200 g masła

750 ml mleka wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do zagotowania. Do gorącego wlewamy pozostałe mleko w którym wcześniej rozrabiamy proszki budyniowe. Wszystko chwilę gotujemy aż powstanie gęsty budyń. Do gorącego wrzucamy masło (możemy je pokroić w kostkę) i mieszamy aż masło się rozpuści i powstanie aksamitny budyń :). Lekko studzimy. Miksujemy.

Formę (u mnie 32x21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników - u mnie 5x4 herbatniki (możemy użyć mniejszej blaszki wtedy otrzymamy więcej warstw). Smarujemy budyniem, przykrywamy herbatnikami itd. - u mnie postały 4 warstwy herbatników i 3 warstwy masy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Jeszcze ciepłą wlewamy do śmietanki cienkim strumieniem cały czas delikatnie mieszając śmietanę (muszę się przyznać, że żelatynę wlewałam praktycznie gorącą do miksowanej śmietany :D). Śmietankę wykładamy na herbatniki. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto mleczne z bitą śmietaną i migdałami

ciasto:
1 szklanka mleka
100 g masła
4 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao Nesquick

Do nasączenia:
370 g mleka skondensowanego słodkiego
250 ml śmietanki 30%

dodatkowo:
200 ml śmietanki 30%
100 g płatków migdałowych 

Ciasto:
Masło rozpuścić w ciepłym mleku, odstawić do przestudzenia.
Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i zmiksować, wlać mleko z roztopionym masłem, zmiksować raz jeszcze, przelać do blaszki o wymiarach 25x25, piec w temperaturze 170 st.C około 45 minut (do suchego patyczka).
Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
Mleko skondensowane wymieszać dokładnie ze śmietanką. Ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków i powoli nasączać mieszaniną mleka i śmietanki. Wylać kilka łyżek na ciasto, odczekać aż zostanie wchłonięte i wylać następne kilka łyżek, aż w końcu całość płynu zostanie wchłonięta przez ciasto.
Włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia ubić śmietanę, wyłożyć na wierzch ciasta i posypać płatkami migdałów, które wcześniej uprażymy na suchej patelni i ostudzimy.
Kuleczki Rafaello- kto ich nie kocha?
SKŁADNIKI (na około 50 kuleczek):

    20 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka
    200 g wiórek kokosowych
    170 g herbatników (użyłam petit beurre)
    50 sztuk migdałów lub orzechów laskowych

WYKONANIE:

Masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodać partiami cukier puder i jajka. Na koniec do masy dodać wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć migdał (wcześniej sparzony i obrany ze skórki) orzech laskowy (obrany ze skórki). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych – użyłam więcej). Kuleczki schłodzić i przechowywać w lodówce.
Domowy budyń waniliowy i kruszonką z płatów kukurydzianych:

Kruszonka:
- 170g płatków kukurydzianych
- 40g mleka w proszku
- 40g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 130g rozpuszczonego masła

Budyń:
- 500 ml mleka
- łyżka masła
- 3 łyżki cukruwaniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka

- żurawina

Nagrzewamy piekarnik do 135 stopni. Płatki wsypujemy do miski i kruszymy. Dodajemy mleko w proszku, cukier i sól. Mieszamy składniki, dodajemy masło, ponownie mieszamy. Masę rozsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 20 minut.
Do garnuszka odlewamy półtorej szklanki mleka i zagotowujemy je z masłem i cukrem. Reszta mleka mieszamy z żółtkami oraz mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy do niego reszta mleka z mąką. Zmniejszamy ogień ciągle mieszając. Gotujemy około minuty.
Do miseczek lub pucharków wsypujemy kruszonkę i żurawinę, wlewamy budyń, posypujemy żurawiną i kruszonką. Ilość warstw jest dowolna.
Domowe krówki

Składniki:

200 g cukru,
400 ml śmietanki 30 %,
100 g masła
Arkusz papieru do pieczenia


Sposób przygotowania:

Niską foremkę lub keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. W garnku umieść wszystkie składniki. Doprowadź je do wrzenia i gotuj nieustannie mieszając. Trochę to potrwa, ale efekt końcowy na pewno nastąpi :) Po maksymalnie 20 minutach masa powinna brązowieć, gdzieniegdzie trochę się przypalać. Gdy cała będzie miała ładny, karmelowy kolor, zdejmij garnek z ognia i wylej mieszankę na wcześniej przygotowaną blachę. Rozsmaruj na całej powierzchni i pozostaw do wystudzenia. Krówka będzie wtedy też gęstnieć. Ja drewnianą łopatką nadaję jej kształt. Przykładam do boków i delikatnie przesuwam w stronę masy. Z niekształtnej plamy powstaje dzięki temu prostokąt. Masę wstaw do lodówki na około 30 min. Wyjmij i pokrój dowolnie ostrym nożem.
Placki jogurtowe z truskawkami :

Składniki, około 16 placków:

• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego
• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Dodatki: np. cukier puder, bita śmietana, syrop klonowy, posłodzona gęsta śmietana 12%



Przygotowanie:
W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty).
Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) włożyć w każdego placka po 2 grubsze plasterki truskawki.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką.
Posypać cukrem pudrem. Można też podawać z bitą śmietaną, syropem klonowym.
Szukajcie na  mojewypieki/przepis/rurki-z-bita-smietana
Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:

80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
nasiona z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki, na wierzch

Sos truskawkowy:

300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny

Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.

Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.

Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.

Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.
Obserwuj użytkownika
klaada21174

klaada21174

Dodane 15.02 o 0:18
Przypnij Polub Komentuj
  1209
Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego!

Waniliowe ptasie mleczko w czekoladzie

Składniki:
200 g serka mascarpone
180 g śmietany 30%
3 czubate łyżki cukru pudru (można dać więcej)
ziarenka wanilii zeskrobane z 1 laski
1 torebka cukru waniliowego
100 g czekolady
50 g masła
1 łyżka żelatyny (około 10 g)

Przygotowanie:
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki zimnej wody i zostawić na kilka minut aż napęcznieje. Serek wymieszać łyżką ze śmietaną, wanilią i cukrami i wstawić na gaz. Kiedy masa będzie ciepła dodać żelatynę i mieszać aż się dokładnie rozpuści. Przelać do małej keksówki, ostudzić i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie gotową masę pokroić delikatnie na małe kawałki (mniej więcej 4 x 1,5 cm). Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Obtaczać w niej ptasie mleczko i ułożyć na kratce aż czekolada zastygnie.

Smacznego!

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
mileczka123
fulreal
Feliz
meeggaan
tajemnicz95
sara4578
aneta21
cattherineee
magdalena2011
domika1000000
wkaamilaaw
olusiagryzus
kasna2
zuzia_04
Mitsy
natalia17
removed-Cornie
PaniDziwna
AleksandraKowalczyk
Patisonek102
kwiecienola
sarah_ss
pnaprezent
Marzenia2604
radzia73

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry