Więcej zszywek z tablicy

kulinarnie

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:

80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
nasiona z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki, na wierzch

Sos truskawkowy:

300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny

Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.

Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.

Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.

Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.

Źródło: mojewypieki.blox.pl
Leczo do słoików na zimę
domowy cytrusowy syrop do herbaty
Murzynek z konfiturą wiśniową i polewą czekoladową

Składniki:

125 g masła
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
300 g konfitury wiśniowej
120 g drobnego cukru
2 duże jajka, roztrzepane
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odstawić.

W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większego naczynia. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąkę. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Wyjąć, polać polewą czekoladową, ozdobić wiśniami z syropu.

Znalezione na stylowi .pl
Zapiekanka Z Łososiem I Szpinakiem

Składniki:

500 g ulubionego makaronu np świderki lub kokardki
400 g świeżego łososia
4 ząbki czosnku
500 g mrożonego szpinaku
2 garście pokruszonego sera cheddar
350 ml śmietany 18%
sól, pieprz, papryka w proszku, pikantna papryka w proszku

Przygotowanie:

Łososia kroimy w słupki lub w kostkę i przyprawiamy 1 ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, pikantną papryką, można także dodać do łososia cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Łososia pozostawiamy na jakiś czas by przeszedł przyprawami.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ja gotowałam go 12 minut w osolonej wodzie. Następnie makaron odcedzamy i układamy w żaroodpornym naczyniu. Makaron posypujemy pokruszonym serem cheddar.
Szpinak rozmrażamy, dodajemy do niego 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, śmietanę, solimy i dokładnie mieszamy. Szpinak przekłądamy do naczynia z makaronem.
Na wierzchu zapiekanki układamy łososia i pokrojony w plasterki ząbek czosnku.
Zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , przez około 25 minut. 

Znalezione na: stylowi. pl
...
Naleśniki szpinakowe z łososiem i kremowym twarożkiem
Surówka z białej rzodkwi, marchewki, papryki i kukurydzy
Mini serniczki z czekoladą
Podsmaż cebulkę, potem dodaj kiełbaskę, zalej pomidorami z puszki i wodą wrzuć makaron wymieszaj przykryj i gotuj na małym ogniu aż makaron zmięknie, na końcu zetrzyj sera przykryj i jeszcze chwilę potrzymaj na palniku ale wyłącz.

źródło: stylowi .pl
Słodkie serniczki- dietetyczne (6 muffinów)

Składniki:
200g twarogu chudego
100g serka homogenizowanego (można zastąpić pół na pół twarogiem i jogurtem)
100g jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka budyniu biszkoptowego (można użyć waniliowego)
1 jajko

Wykonanie:
Jajko porządnie rozbełtać. Twaróg z serkami rozetrzeć na gładką masę. Dodać jajko i miód i wymieszać. Wymieszać budyń z proszkiem i przesiać do masy.
Masę przelać do foremek i posypać dodatkami.
Piec przez 30min w temperaturze 180stopni
Smacznego 

Źródło: stylowi .pl
Owocowe ptasie mleczko
...
Cytrynek
Masa z pianek marshmallows
...
Sałatka Wielkanocna

Majonez Dekoracyjny 5 łyżek
jogurt naturalny 3 łyżki
por (biała część) 150 g
szynka konserwowa 200 g
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk
seler konserwowy 1 słoik
kukurydza 1 puszka
sól, pieprz, cukier do smaku

Majonez połącz z jogurtem. Por przekrój na połowę, oczyść i pokrój w paseczki, sparz wrzącą wodą. Szynkę pokrój w paseczki.Jajka pokrój w kostkę.Seler i kukurydzę odsącz z nadmiaru wody.Połącz wszystkie składniki z sosem majonezowo-jogurtowym.Dopraw do smaku - tak jak lubisz.

Źródło: stylowi,pl
Wzmocnij swoją odporność! Syrop imbirowo-cytrynowy z miodem
Danie jednogarnkowe – biała fasola z chorizo w pomidorach
Koktajl z arbuza
Koktajl z owocami kiwi
Śnieżna kula

 

W shakerze mieszamy 40 ml wódki, 40 ml likieru advocat i 3-4 pokruszone kostki lodu. W szklance dopełniamy spritem.
Placuszki szpinakowo-jajeczne

1 paczuszka mrożonego posiekanego szpinaku
1 jajko ( całe)
2 białka
1/4 cebuli
1/2 startej kostki sera może być nawet kupiony starty
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku ale czosnek dać według uznania
Okruchy chleba czy bułki dać według uznania

Lepimy jak normalne mielone smażymy 6minut.

Źródło: stylowi,pl
"Lajtowy" deser
Likier krówka czyli domowy baileys
Pyszna karkówka w Coca Coli
Obserwuj użytkownika
Darhena

Darhena

Dodane 20.01 o 23:55
Przypnij Polub Komentuj
  40371
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

, aby dodać komentarz.

gaba_d

gaba_d

Pytanie ignoranta kulinarnego: ile to-to gotować i czy wrzucić wszystko razem do gara? Makaron to chyba raczej osobno gotować, nie...? :P

21.01 o 0:12    | 
Darhena

Darhena

gaba_d, nie robiłam tego jeszcze, ale wydaje mi się, że wszystko razem :) Dlatego nazywa się błyskawiczny :D

21.01 o 0:22    | 
gaba_d

gaba_d

Darhena, sugerujesz, że makaron też? :D Widzę, że jest w garu na pierwszym zdjęciu, ale jakoś temu nie ufam. I ta feta... też jakoś mi nie leży... Ale ja mam dwie lewe ręce do gotowania, a piec sam przede mną ucieka. Dlatego tak mnie nęcą te potrawy jednogarnkowe, (Choć i tak, jak widać, nawet takie zadanie mnie przerasta :P )

21.01 o 0:46    | 
Darhena

Darhena

tak, owszem, czemu nie? Przecież ugotuje się w bulionie :)

21.01 o 0:48   3  | 
strong153

strong153

gaba_d, ugotuje się, ale osobiście polecała bym gotowac osobno bo wtedy będzie miększy i lepszy do zjedzenia. W bulionie trzeba by było dłużej gotowac niż kiedy po prostu go dodamy . ;)

1.02 o 13:00    | 
Tili

Tili

strong153, Czemu w bulionie trzeba go dłużej gotować? przecież ugotuje się w nim dokładnie tak samo jak w wodzie....

7.04 o 18:26    | 
rinakot

rinakot

Włoskie gotowanie......pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobię sobie la la la....:D

21.01 o 8:03    | 
brbr3

brbr3

Dlatego to nazywa sie jednogarnkowym, bo wszystko gotuje sie razem - w 1 garnku. MOzna to samo zrobic w ziemniakami czy ryzem. Bulion wszystko zagotuje, a dodatkowo skladniki przejda swoimi smakami.

21.01 o 15:14   2  | 
rinakot

rinakot

ZROBIŁAM!!!!!!!!Jest świetne!!!!!! Wszystko do jednego gara (makaron też) i eksplozja smaku!!!!!:D ( Gaba_d z fetą...naprawdę)

21.01 o 16:15   3  | 
miszle

miszle

rinakot, mam pytanie czy nie za dużo bulionu?

22.03 o 14:37    | 
rinakot

rinakot

Wszystko tak jak napisali....doskonale dobrane proporcje....Smacznego!!!! :)

5.04 o 9:58    | 
Darhena

Darhena

Super, że wypróbowane, zrobię na pewno, bo jednogarnkowe dania to jest to, co Matka Tygrysica lubi najbardziej ;)

21.01 o 18:19    | 
rinakot

rinakot

Polecam....:)

21.01 o 18:47   1  | 
smokeweed

smokeweed

robilam, pyszne ! :)

26.01 o 20:52  
   1  | 
Darhena

Darhena

Też zrobiłam, szybko i pysznie, czyli wszystko w jednym :) A co najważniejsze dla mnie - smakowało też moim dzieciom O.o

26.01 o 21:03    | 
e_ricz

e_ricz

ja mam pytanie czy makaron ma "wpić" cały bulion?

26.01 o 22:31    | 
Darhena

Darhena

e_ricz, u mnie wypił, ale chyba wszystko zależy od preferencji :)

26.01 o 23:26    | 
e_ricz

e_ricz

ok, dzięki :)

27.01 o 13:15    | 
picha91

picha91

Robiłam i potwierdzam .. PYCHA !

29.01 o 22:08    | 
vicious

vicious

a ile czasu to wszystko gotować?

31.01 o 21:55   1  |  1
Darhena

Darhena

Aż makaron wciągnie wodę (albo po prostu będzie miękkie, a w garnku zostanie nieco wody - w zależności od upodobań).

31.01 o 22:02    | 
vicious

vicious

dziekuje:)

31.01 o 22:28    | 
kaatariina94

kaatariina94

takie przepisy to ja lubie. :D spontaniczne i szybkie !

31.01 o 22:53   3  |  2
Ola_xyz

Ola_xyz

Polecam fp: ''Mam się stresować, przejmować, a może jeszcze żałować? Pierdolę'' ;)

3.02 o 19:41    | 
dodzia826

dodzia826

zrobię na pewno bo wygląda zachęcająco ;)

4.02 o 23:25  
    | 
justyna12354

justyna12354

zrobilam przed chwilka bardzo dobre . niedalam tylko sera fety . smak nie kazdy lubi ale mi bardzo smakowalo gotowalam wszystko chyba 20 min

5.02 o 14:16  
   1  | 
ammloska

ammloska

dzięki za pomysł.... przed chwilą zrobiłam, super pyszne i super proste, super szybkie

5.02 o 22:17   2  | 
Szara123

Szara123

Naprawdę dobre :) chociaż osobiście wolę trochę ostrzejsze dania ale do tego wystarczy dodać papryki ostrej i gotowe :)

6.02 o 19:47   1  | 
ilovegingercats

ilovegingercats

świetny pomysł, dzisiaj wypróbuje! <3

7.02 o 12:17   1  | 
vixen89

vixen89

Dodaję do ulubionych i jutro upichcę, wygląda smakowicie :)

7.02 o 12:32  
   1  | 
agatomjar

agatomjar

Wygląda bardzo apetycznie muszę spróbować :)

7.02 o 12:57    | 
dawka1988

dawka1988

a fetę dodajemy od razu czy na koniec? ma się z tym wszystkim gotować?

7.02 o 13:09  
    | 
Darhena

Darhena

Wszystko razem, feta fajnie się rozpłynie i wszystkie smaki przejdą razem :)

7.02 o 13:19    | 
vixen89

vixen89

Zrobiłam danie, naprawdę pyszne ;)

9.02 o 13:10  
    | 
Okazje

Okazje

Robiłam - nie dobre , mdłe

9.02 o 14:20    |  1
rinakot

rinakot

Przyprawić nikt nie zabroni.....:P

9.02 o 15:15   1  |  1
Okazje

Okazje

rinakot, po są przpisy aby to co nam wyjdzie było smaczne i dobrze doprawione .. coś nie tak jest z proporcjami moim zdaniem

9.02 o 15:22   1  | 
rinakot

rinakot

Okazje, wybacz ale przepis to dla mnie tylko inspiracja....:)

9.02 o 15:30   2  | 
Darhena

Darhena

Okazje, smaki są różne ;) Ja nie lubię bardzo słonego, a moja teściowa tak, więc nasze kuchnie nie smakują nam wzajemnie ;)

9.02 o 16:13    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

hmmm a czy ta woda wyparuje czy trzeba ją bedzie odlac? :)

10.02 o 9:09  
    | 
rinakot

rinakot

Aniaredniawa, woda (bulion) się zassie w całe jedzenie i śladu po niej nie będzie....:)

10.02 o 9:12    | 
Darhena

Darhena

Trochę odparuje, reszte wchłonie makaron :)

10.02 o 9:14    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

ooo to fajnie, sprobuje i mam nadzieje ze wyjdzie dobre ^^

10.02 o 9:27  
    | 
Darhena

Darhena

Wielu osobom smakowało, mi i mojej rodzinie też, więc myślę, że i Tobie zasmakuje, jeśli lubisz włoskie smaki :) Smacznego!

10.02 o 9:40    | 
Wiki1213

Wiki1213

Zrobiłam to jest PYYYSZNE!!! tylko makaron ugotowałam oddzielnie a resztę razem ;p

10.02 o 10:14   1  | 
amiamelia

amiamelia

jest pszepyszne polecam

10.02 o 23:04  
    | 
eeyywwaa

eeyywwaa

a szpinak dodawaliście od razu mrożony, czy go rozmrażaliście?

12.02 o 21:28    | 
Wiki1213

Wiki1213

mrożony

13.02 o 10:21    | 
justyna12354

justyna12354

eeyywwaa, ja chwile poczekałam tak z 5 minutek i wtedy dodałam

13.02 o 10:21    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

Wyszło pyszne :)

15.02 o 12:43    | 
Ginga

Ginga

osobiście nie jadłam,ale podobno "mistrzostwo"

16.02 o 16:37  
    | 
dernierange

dernierange

to jest przepis na 1 czy więcej porcji ?

2.06 o 19:07    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

dernierange, na więcej

2.06 o 20:14    | 
dernierange

dernierange

nevergiveup1, dzięki :)

2.06 o 23:04    | 
vicious

vicious

na więcej, pewnie ze 3 osoby się najedzą :)

16.06 o 8:35    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
paulik
Amadeja
nadusiakarina
MadlenaZaw
magda953595
Estmak949
katex92
nolol
Voodoo24
chorwatka
katk5341
JoannaDawidowska
Flooo
elfik97
Podkov
Fobmroweczka
kasiasta222
Allexanderka
brbr3
noga89
saletaa1
lewa10
madzkas
draganek
cookisss
carambola
A711
enfer93
2annna1
lala883
kaka199013
siissty
kask0o

oraz 513 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry