Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kulinarnie

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:

80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
nasiona z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki, na wierzch

Sos truskawkowy:

300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny

Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.

Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.

Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.

Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.

Źródło: mojewypieki.blox.pl
PLACUSZKI KUKURYDZIANE BEZ TŁUSZCZU
KLUSECZKI Z ZIEMNIAKÓW I TWAROGU
przepis na 1 porcję
1 mały ziemniak (50 g)
50 g sera (biały, półtłusty)
1 płaska łyżka mąki razowej (10 g)
1 łyżeczka lnu mielonego
1 jajko
20 g jogurtu naturalnego
szczypta soli
łyżka oleju rzepakowego do smażenia


Ziemniaka gotujemy (najlepiej w łupinie) w osolonej wodze. Po ugotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Następnie w misce umieszczamy pokrojonego na kawałki ziemniaka, ser, jajko i jogurt. Ja rozgniatam wszystko na masę tłuczkiem do ziemniaków, można też użyć robota kuchennego lub blendera. Dodaję len, mąkę, sól, mieszam wszystko i odstawiam na kilka minut. Następnie rozgrzewamy olej na patelni, łyżeczką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Taka porcja ma 295 kcal. B: 21, T: 14,3, W:19,8. Za każdym razem podaję je na warzywach. Na zdjęciach są podane na rukoli, z pomidorkami koktajlowymi i posypane szczypiorkiem.
Sałatka z kaszą jęczmienną
Kalafiorki "nienudne i uniwersalne"
Pieczone placki ziemniaczane z sosem czosnkowym - bez smażenia
placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym
Sałatka z roszponki z awokado, cukinią i mozzarellą
...
Dietetyczne kokosanki-owsianki
...
Deser w stylu fit
Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami
sernik light z grejpfrutem
Cytrynowy krem z kaszy manny
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki
...
Mini szarlotki na cieście francuskim
Kuchnia w wersji light: Sałatka z bobem, awokado i szynką parmeńską
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy
Chipsy z cukinii. Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska -
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.


Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Ja zrobiłam z:

Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć
Sól gruboziarnista

Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze.

Cukinie układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).

Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły.

Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.

Znalezione na stylowi .pl
Na śniadanie, deser lub po treningu
Ciasteczka fit
Oszukany kebab
Bardzo dietetyczne ciasto
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
Obserwuj profil
Darhena

Darhena

Dodane 20.01 o 23:55
Przypnij Polub Komentuj
  47861
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

, aby dodać komentarz.

gaba_d

gaba_d

Pytanie ignoranta kulinarnego: ile to-to gotować i czy wrzucić wszystko razem do gara? Makaron to chyba raczej osobno gotować, nie...? :P

21.01 o 0:12    | 
Darhena

Darhena

gaba_d, nie robiłam tego jeszcze, ale wydaje mi się, że wszystko razem :) Dlatego nazywa się błyskawiczny :D

21.01 o 0:22    | 
gaba_d

gaba_d

Darhena, sugerujesz, że makaron też? :D Widzę, że jest w garu na pierwszym zdjęciu, ale jakoś temu nie ufam. I ta feta... też jakoś mi nie leży... Ale ja mam dwie lewe ręce do gotowania, a piec sam przede mną ucieka. Dlatego tak mnie nęcą te potrawy jednogarnkowe, (Choć i tak, jak widać, nawet takie zadanie mnie przerasta :P )

21.01 o 0:46    | 
Darhena

Darhena

tak, owszem, czemu nie? Przecież ugotuje się w bulionie :)

21.01 o 0:48   3  | 
strong153

strong153

gaba_d, ugotuje się, ale osobiście polecała bym gotowac osobno bo wtedy będzie miększy i lepszy do zjedzenia. W bulionie trzeba by było dłużej gotowac niż kiedy po prostu go dodamy . ;)

1.02 o 13:00    | 
Tili

Tili

strong153, Czemu w bulionie trzeba go dłużej gotować? przecież ugotuje się w nim dokładnie tak samo jak w wodzie....

7.04 o 18:26    | 
rinakot

rinakot

Włoskie gotowanie......pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobię sobie la la la....:D

21.01 o 8:03    | 
brbr3

brbr3

Dlatego to nazywa sie jednogarnkowym, bo wszystko gotuje sie razem - w 1 garnku. MOzna to samo zrobic w ziemniakami czy ryzem. Bulion wszystko zagotuje, a dodatkowo skladniki przejda swoimi smakami.

21.01 o 15:14   2  | 
rinakot

rinakot

ZROBIŁAM!!!!!!!!Jest świetne!!!!!! Wszystko do jednego gara (makaron też) i eksplozja smaku!!!!!:D ( Gaba_d z fetą...naprawdę)

21.01 o 16:15   3  | 
miszle

miszle

rinakot, mam pytanie czy nie za dużo bulionu?

22.03 o 14:37    | 
rinakot

rinakot

Wszystko tak jak napisali....doskonale dobrane proporcje....Smacznego!!!! :)

5.04 o 9:58    | 
Darhena

Darhena

Super, że wypróbowane, zrobię na pewno, bo jednogarnkowe dania to jest to, co Matka Tygrysica lubi najbardziej ;)

21.01 o 18:19    | 
rinakot

rinakot

Polecam....:)

21.01 o 18:47   1  | 
smokeweed

smokeweed

robilam, pyszne ! :)

26.01 o 20:52  
   1  | 
Darhena

Darhena

Też zrobiłam, szybko i pysznie, czyli wszystko w jednym :) A co najważniejsze dla mnie - smakowało też moim dzieciom O.o

26.01 o 21:03    | 
e_ricz

e_ricz

ja mam pytanie czy makaron ma "wpić" cały bulion?

26.01 o 22:31    | 
Darhena

Darhena

e_ricz, u mnie wypił, ale chyba wszystko zależy od preferencji :)

26.01 o 23:26    | 
e_ricz

e_ricz

ok, dzięki :)

27.01 o 13:15    | 
picha91

picha91

Robiłam i potwierdzam .. PYCHA !

29.01 o 22:08    | 
kaatariina94

kaatariina94

takie przepisy to ja lubie. :D spontaniczne i szybkie !

31.01 o 22:53   3  |  2
Ola_xyz

Ola_xyz

Polecam fp: ''Mam się stresować, przejmować, a może jeszcze żałować? Pierdolę'' ;)

3.02 o 19:41    | 
dodzia826

dodzia826

zrobię na pewno bo wygląda zachęcająco ;)

4.02 o 23:25  
    | 
justyna12354

justyna12354

zrobilam przed chwilka bardzo dobre . niedalam tylko sera fety . smak nie kazdy lubi ale mi bardzo smakowalo gotowalam wszystko chyba 20 min

5.02 o 14:16  
   1  | 
ammloska

ammloska

dzięki za pomysł.... przed chwilą zrobiłam, super pyszne i super proste, super szybkie

5.02 o 22:17   2  | 
Szara123

Szara123

Naprawdę dobre :) chociaż osobiście wolę trochę ostrzejsze dania ale do tego wystarczy dodać papryki ostrej i gotowe :)

6.02 o 19:47   1  | 
ilovegingercats

ilovegingercats

świetny pomysł, dzisiaj wypróbuje! <3

7.02 o 12:17   1  | 
vixen89

vixen89

Dodaję do ulubionych i jutro upichcę, wygląda smakowicie :)

7.02 o 12:32  
   1  | 
agatomjar

agatomjar

Wygląda bardzo apetycznie muszę spróbować :)

7.02 o 12:57    | 
dawka1988

dawka1988

a fetę dodajemy od razu czy na koniec? ma się z tym wszystkim gotować?

7.02 o 13:09  
    | 
Darhena

Darhena

Wszystko razem, feta fajnie się rozpłynie i wszystkie smaki przejdą razem :)

7.02 o 13:19    | 
vixen89

vixen89

Zrobiłam danie, naprawdę pyszne ;)

9.02 o 13:10  
    | 
Okazje

Okazje

Robiłam - nie dobre , mdłe

9.02 o 14:20    |  1
rinakot

rinakot

Przyprawić nikt nie zabroni.....:P

9.02 o 15:15   1  |  1
Okazje

Okazje

rinakot, po są przpisy aby to co nam wyjdzie było smaczne i dobrze doprawione .. coś nie tak jest z proporcjami moim zdaniem

9.02 o 15:22   1  | 
rinakot

rinakot

Okazje, wybacz ale przepis to dla mnie tylko inspiracja....:)

9.02 o 15:30   2  | 
Darhena

Darhena

Okazje, smaki są różne ;) Ja nie lubię bardzo słonego, a moja teściowa tak, więc nasze kuchnie nie smakują nam wzajemnie ;)

9.02 o 16:13    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

hmmm a czy ta woda wyparuje czy trzeba ją bedzie odlac? :)

10.02 o 9:09  
    | 
rinakot

rinakot

Aniaredniawa, woda (bulion) się zassie w całe jedzenie i śladu po niej nie będzie....:)

10.02 o 9:12    | 
Darhena

Darhena

Trochę odparuje, reszte wchłonie makaron :)

10.02 o 9:14    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

ooo to fajnie, sprobuje i mam nadzieje ze wyjdzie dobre ^^

10.02 o 9:27  
    | 
Darhena

Darhena

Wielu osobom smakowało, mi i mojej rodzinie też, więc myślę, że i Tobie zasmakuje, jeśli lubisz włoskie smaki :) Smacznego!

10.02 o 9:40    | 
Wiki1213

Wiki1213

Zrobiłam to jest PYYYSZNE!!! tylko makaron ugotowałam oddzielnie a resztę razem ;p

10.02 o 10:14   1  | 
amiamelia

amiamelia

jest pszepyszne polecam

10.02 o 23:04  
    | 
eeyywwaa

eeyywwaa

a szpinak dodawaliście od razu mrożony, czy go rozmrażaliście?

12.02 o 21:28    | 
Wiki1213

Wiki1213

mrożony

13.02 o 10:21    | 
justyna12354

justyna12354

eeyywwaa, ja chwile poczekałam tak z 5 minutek i wtedy dodałam

13.02 o 10:21    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

Wyszło pyszne :)

15.02 o 12:43    | 
Ginga

Ginga

osobiście nie jadłam,ale podobno "mistrzostwo"

16.02 o 16:37  
    | 
dernierange

dernierange

to jest przepis na 1 czy więcej porcji ?

2.06 o 19:07    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

dernierange, na więcej

2.06 o 20:14    | 
dernierange

dernierange

nevergiveup1, dzięki :)

2.06 o 23:04    | 
Ginga

Ginga

szybkie, łatwe i smaczne !

23.10 o 11:30  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
paulik
Amadeja
nadusiakarina
MadlenaZaw
magda953595
Estmak949
katex92
nolol
Voodoo24
chorwatka
katk5341
JoannaDawidowska
Flooo
elfik97
Podkov
Fobmroweczka
kasiasta222
Allexanderka
brbr3
noga89
saletaa1
lewa10
madzkas
draganek
cookisss
carambola
A711
enfer93
2annna1
kaka199013
siissty
kask0o
gosia96

oraz 511 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry