Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

kulinarnie

Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:

80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
nasiona z 1 laski wanilii
pół szklanki jogurtu greckiego
truskawki, na wierzch

Sos truskawkowy:

300 g truskawek
1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny

Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.

Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.

Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.

Na ciastka układać na przemian warstwy sera i sosu truskawkowego. Udekorować truskawkami.

Źródło: mojewypieki.blox.pl
...
Deser w stylu fit
Kotleciki drobiowe z suszonymi pomidorami
sernik light z grejpfrutem
Cytrynowy krem z kaszy manny
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki
...
Mini szarlotki na cieście francuskim
Kuchnia w wersji light: Sałatka z bobem, awokado i szynką parmeńską
Zamiast pop-cornu albo chipsów - pikantne chrupki z ciecierzycy
Chipsy z cukinii. Idealne jako zdrowa i mega dietetyczna przekąska -
(100 g cukinii = zaledwie 14 kcal)!
W przepisie jedynie z dodatkiem gruboziarnistej soli, ale możecie również użyć swoich ulubionych przypraw i ziół.


Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Ja zrobiłam z:

Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) - można pominąć
Sól gruboziarnista

Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki (najłatwiej na mandolinie kuchennej).
Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze.

Cukinie układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).

Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły.

Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.

Znalezione na stylowi .pl
Na śniadanie, deser lub po treningu
Ciasteczka fit
Oszukany kebab
Bardzo dietetyczne ciasto
Kasza jaglana z jabłkiem i bakaliami
KLOPSIKI W SOSIE MUSZTARDOWO-POROWYM


Składniki (na 4 porcje):

500 g mielonej wieprzowiny (u mnie łopatka)
pół łyżeczki suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu (roztartego w moździerzu)
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
1 żółtko plus niewielka ilość bułki tartej
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietany 18%
1 por (tylko biała część), przekrojony wzdłuż na pół i posiekany w cienkie plasterki
2 łyżeczki gładkiej musztardy (użyłam Dijon)
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
350 g makaronu (u mnie tagliatelle)
W misce umieszczamy mięso, dodajemy rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, sól i pieprz. Masę wyrabiamy dłońmi. Do masy dodajemy żółtko i odrobinę bułki tartej, ponownie dokładnie mieszamy. Masę można odstawić na 30 minut do lodówki lub dłużej (należy pamiętać, by przed smażeniem ocieplić masę zostawiając ją na około 15 minut w temperaturze pokojowej). Z masy formujemy klopsiki, smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią ze wszystkich stron*.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente (nie przelewamy go wodą). Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora, smażymy od czas do czasu mieszając przez 3 minuty. Wlewamy wino, podgrzewamy, aż połowa odparuje. Dodajemy kremówkę, musztardę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładamy ugotowany makaron i klopsiki. Całość mieszamy i rozkładamy pomiędzy 4 talerze.

*jeśli dbacie o linię, klopsiki upieczcie w piekarniku. Smarujemy je delikatnie oliwą, umieszczamy na ruszcie. Pieczemy przez około 20-25 minut w temp. 180 stopni. Zamiast wieprzowiny możecie użyć mięsa drobiowego.
Pizza śniadaniowa z jajkiem
Cukrowe serca
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi i kawą
Pyszne i zdrowe koktajle odchudzające
Kasza gryczana z pieczarkami, cukinią i marchewką.

Potrzebujemy:
- kasza gryczana (woreczek)
- 250 g pieczarek (można dać więcej)
- 1 duża marchewka lub 2 małe
- pół średniej cukinii
- zioła prowansalskie


Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelni i dusimy. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do pieczarek. Gdy kasza będzie gotowa, dodajemy ją do reszty składników, doprawiamy solą i pieprzem oraz sporą ilością ziół prowansalskich. Wszystko razem mieszamy.
Bomba witaminowa, oczyszczająca organizm
Oczyszczający koktajl z ogórka
Galaretka jarzynowa

Składniki: 200 g marchwi, 200 g zielonego groszku, 350 g ziemniaków, 200 g szynki, 2-3 jabłka, sok cytrynowy, 6 łyżek majonezu, 3 łyżki śmietany, 150 ml rosołu, 5 jajek, 20 g żelatyny, sól, pieprz, musztarda.

Jajka ugotować i obrać. Ziemniaki z marchwią ugotować i pokroić w kostkę. Jabłka pokroić w drobną kostkę i skropić cytryną. Wymieszać jarzyny z jabłkiem i dodać sos. (Do sosu dodajemy majonez, śmietanę, musztardę, sól i pieprz).

W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia i dodajemy do jarzyn. Formę wyściełamy folią, układamy gotowane jajka, jarzyny i zalewamy przygotowaną masą. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować.

Znalezione na stylowi .pl
Obserwuj użytkownika
Darhena

Darhena

Dodane 20.01 o 23:55
Przypnij Polub Komentuj
  46435
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.

Źródło: indulgy.com

, aby dodać komentarz.

gaba_d

gaba_d

Pytanie ignoranta kulinarnego: ile to-to gotować i czy wrzucić wszystko razem do gara? Makaron to chyba raczej osobno gotować, nie...? :P

21.01 o 0:12    | 
Darhena

Darhena

gaba_d, nie robiłam tego jeszcze, ale wydaje mi się, że wszystko razem :) Dlatego nazywa się błyskawiczny :D

21.01 o 0:22    | 
gaba_d

gaba_d

Darhena, sugerujesz, że makaron też? :D Widzę, że jest w garu na pierwszym zdjęciu, ale jakoś temu nie ufam. I ta feta... też jakoś mi nie leży... Ale ja mam dwie lewe ręce do gotowania, a piec sam przede mną ucieka. Dlatego tak mnie nęcą te potrawy jednogarnkowe, (Choć i tak, jak widać, nawet takie zadanie mnie przerasta :P )

21.01 o 0:46    | 
Darhena

Darhena

tak, owszem, czemu nie? Przecież ugotuje się w bulionie :)

21.01 o 0:48   3  | 
strong153

strong153

gaba_d, ugotuje się, ale osobiście polecała bym gotowac osobno bo wtedy będzie miększy i lepszy do zjedzenia. W bulionie trzeba by było dłużej gotowac niż kiedy po prostu go dodamy . ;)

1.02 o 13:00    | 
Tili

Tili

strong153, Czemu w bulionie trzeba go dłużej gotować? przecież ugotuje się w nim dokładnie tak samo jak w wodzie....

7.04 o 18:26    | 
rinakot

rinakot

Włoskie gotowanie......pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zrobię sobie la la la....:D

21.01 o 8:03    | 
brbr3

brbr3

Dlatego to nazywa sie jednogarnkowym, bo wszystko gotuje sie razem - w 1 garnku. MOzna to samo zrobic w ziemniakami czy ryzem. Bulion wszystko zagotuje, a dodatkowo skladniki przejda swoimi smakami.

21.01 o 15:14   2  | 
rinakot

rinakot

ZROBIŁAM!!!!!!!!Jest świetne!!!!!! Wszystko do jednego gara (makaron też) i eksplozja smaku!!!!!:D ( Gaba_d z fetą...naprawdę)

21.01 o 16:15   3  | 
miszle

miszle

rinakot, mam pytanie czy nie za dużo bulionu?

22.03 o 14:37    | 
rinakot

rinakot

Wszystko tak jak napisali....doskonale dobrane proporcje....Smacznego!!!! :)

5.04 o 9:58    | 
Darhena

Darhena

Super, że wypróbowane, zrobię na pewno, bo jednogarnkowe dania to jest to, co Matka Tygrysica lubi najbardziej ;)

21.01 o 18:19    | 
rinakot

rinakot

Polecam....:)

21.01 o 18:47   1  | 
smokeweed

smokeweed

robilam, pyszne ! :)

26.01 o 20:52  
   1  | 
Darhena

Darhena

Też zrobiłam, szybko i pysznie, czyli wszystko w jednym :) A co najważniejsze dla mnie - smakowało też moim dzieciom O.o

26.01 o 21:03    | 
e_ricz

e_ricz

ja mam pytanie czy makaron ma "wpić" cały bulion?

26.01 o 22:31    | 
Darhena

Darhena

e_ricz, u mnie wypił, ale chyba wszystko zależy od preferencji :)

26.01 o 23:26    | 
e_ricz

e_ricz

ok, dzięki :)

27.01 o 13:15    | 
picha91

picha91

Robiłam i potwierdzam .. PYCHA !

29.01 o 22:08    | 
kaatariina94

kaatariina94

takie przepisy to ja lubie. :D spontaniczne i szybkie !

31.01 o 22:53   3  |  2
Ola_xyz

Ola_xyz

Polecam fp: ''Mam się stresować, przejmować, a może jeszcze żałować? Pierdolę'' ;)

3.02 o 19:41    | 
dodzia826

dodzia826

zrobię na pewno bo wygląda zachęcająco ;)

4.02 o 23:25  
    | 
justyna12354

justyna12354

zrobilam przed chwilka bardzo dobre . niedalam tylko sera fety . smak nie kazdy lubi ale mi bardzo smakowalo gotowalam wszystko chyba 20 min

5.02 o 14:16  
   1  | 
ammloska

ammloska

dzięki za pomysł.... przed chwilą zrobiłam, super pyszne i super proste, super szybkie

5.02 o 22:17   2  | 
Szara123

Szara123

Naprawdę dobre :) chociaż osobiście wolę trochę ostrzejsze dania ale do tego wystarczy dodać papryki ostrej i gotowe :)

6.02 o 19:47   1  | 
ilovegingercats

ilovegingercats

świetny pomysł, dzisiaj wypróbuje! <3

7.02 o 12:17   1  | 
vixen89

vixen89

Dodaję do ulubionych i jutro upichcę, wygląda smakowicie :)

7.02 o 12:32  
   1  | 
agatomjar

agatomjar

Wygląda bardzo apetycznie muszę spróbować :)

7.02 o 12:57    | 
dawka1988

dawka1988

a fetę dodajemy od razu czy na koniec? ma się z tym wszystkim gotować?

7.02 o 13:09  
    | 
Darhena

Darhena

Wszystko razem, feta fajnie się rozpłynie i wszystkie smaki przejdą razem :)

7.02 o 13:19    | 
vixen89

vixen89

Zrobiłam danie, naprawdę pyszne ;)

9.02 o 13:10  
    | 
Okazje

Okazje

Robiłam - nie dobre , mdłe

9.02 o 14:20    |  1
rinakot

rinakot

Przyprawić nikt nie zabroni.....:P

9.02 o 15:15   1  |  1
Okazje

Okazje

rinakot, po są przpisy aby to co nam wyjdzie było smaczne i dobrze doprawione .. coś nie tak jest z proporcjami moim zdaniem

9.02 o 15:22   1  | 
rinakot

rinakot

Okazje, wybacz ale przepis to dla mnie tylko inspiracja....:)

9.02 o 15:30   2  | 
Darhena

Darhena

Okazje, smaki są różne ;) Ja nie lubię bardzo słonego, a moja teściowa tak, więc nasze kuchnie nie smakują nam wzajemnie ;)

9.02 o 16:13    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

hmmm a czy ta woda wyparuje czy trzeba ją bedzie odlac? :)

10.02 o 9:09  
    | 
rinakot

rinakot

Aniaredniawa, woda (bulion) się zassie w całe jedzenie i śladu po niej nie będzie....:)

10.02 o 9:12    | 
Darhena

Darhena

Trochę odparuje, reszte wchłonie makaron :)

10.02 o 9:14    | 
Aniaredniawa

Aniaredniawa

ooo to fajnie, sprobuje i mam nadzieje ze wyjdzie dobre ^^

10.02 o 9:27  
    | 
Darhena

Darhena

Wielu osobom smakowało, mi i mojej rodzinie też, więc myślę, że i Tobie zasmakuje, jeśli lubisz włoskie smaki :) Smacznego!

10.02 o 9:40    | 
Wiki1213

Wiki1213

Zrobiłam to jest PYYYSZNE!!! tylko makaron ugotowałam oddzielnie a resztę razem ;p

10.02 o 10:14   1  | 
amiamelia

amiamelia

jest pszepyszne polecam

10.02 o 23:04  
    | 
eeyywwaa

eeyywwaa

a szpinak dodawaliście od razu mrożony, czy go rozmrażaliście?

12.02 o 21:28    | 
Wiki1213

Wiki1213

mrożony

13.02 o 10:21    | 
justyna12354

justyna12354

eeyywwaa, ja chwile poczekałam tak z 5 minutek i wtedy dodałam

13.02 o 10:21    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

Wyszło pyszne :)

15.02 o 12:43    | 
Ginga

Ginga

osobiście nie jadłam,ale podobno "mistrzostwo"

16.02 o 16:37  
    | 
dernierange

dernierange

to jest przepis na 1 czy więcej porcji ?

2.06 o 19:07    | 
nevergiveup1

nevergiveup1

dernierange, na więcej

2.06 o 20:14    | 
dernierange

dernierange

nevergiveup1, dzięki :)

2.06 o 23:04    | 
Ginga

Ginga

szybkie, łatwe i smaczne !

23.10 o 11:30  
    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
paulik
Amadeja
nadusiakarina
MadlenaZaw
magda953595
Estmak949
katex92
nolol
Voodoo24
chorwatka
katk5341
JoannaDawidowska
Flooo
elfik97
Podkov
Fobmroweczka
kasiasta222
Allexanderka
brbr3
noga89
saletaa1
lewa10
madzkas
draganek
cookisss
carambola
A711
enfer93
2annna1
lala883
kaka199013
siissty
kask0o

oraz 513 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry