Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Pożywna sałatka z sercami karczochów i bazyliowym dressingiem.
Cenci - włoskie faworki
Sakiewki z kurczaka z orzechami.
Pieczone udka kurczaka z curry z mleczkiem kokosowym
Sernik z nutellą (bez pieczenia)
Postna kapusta z grzybami.
Miękkie drożdżowe pierniczki.
Rolada z karpia w piwie z rodzynkami
Świąteczny tort korzenno - marcepanowy
Bakaliowe ciasto milionera
Tort korzenno - marcepanowy
Owsianka z bakaliami - najlepsza!
Tarta serowa z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kruchy placek z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kurczak caprese
Francuskie ślimaki z cukinią i serem.
Przepis na domowy makaron. 
Ósmy kolor tęczy
Klopsiki w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.
Ósmy kolor tęczy.
Pszenny chleb kubański.
Ósmy kolor tęczy.
Klasyczny sos bolognese.
Ósmy kolor tęczy
Minitarty z czekoladowym ganache
Ósmy kolor tęczy
Lekki morszczuk pod warzywami.
Ósmy kolor tęczy.
Mazurek kajmakowy z migdałami.
Orkiszowy zakwas na barszcz biały.
Ósmy kolor tęczy.
Kremowy pasztet z wątróbki.
Wielkanocne magdalenki.

Więcej zszywek ze źródła

osmykolorteczy.blog.pl

CZEKOLADOWA CHMURA. CIASTO BEZ MĄKI. MUFFINKI MOCNO CZEKOLADOWE.

Kliknij w zdjęcie! :) CIASTO MATCHA Z LIMONKĄ. Tres leches - ciasto mleczne. CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI. DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI. kładniki:

(ilość: pełny talerz)


    2 szklanki mąki pszennej typ 500
    1 1/4 szklanki letniego mleka
    15g świeżych drożdży (lub 7g suszonych)
    2 jajka
    1-2 łyżki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
    1/8 łyżeczki soli
    250g jabłek (opcjonalnie)
    można dodać rodzynki, żurawinę, itp.
    olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

    Mąkę przesiałam do miski. Na środku zrobiłam wgłębienie, do którego wkruszyłam drożdże. oprószyłam je cukrem i zalałam 2-3 łyżkami letniego mleka. Trzonkiem nożna delikatnie rozmieszałam i odstawiłam na 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
    Gdy rozczyn był gotowy, dodałam pozostałe składniki i drewnianą łyżką energicznie wyrobiłam gładkie ciasto. Starałam się, by ciasto było jednolite i dobrze napowietrzone. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 45-60 minut do wyrośnięcia.
    Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani nazbyt rzadkie. Powinno mieć półpłynną konsystencję i być lekko ciągnące, powoli spływać z łyżki.
    Wyrośnięte ciasto krótko wymieszałam. Dodałam pokrojone w grubą kostkę jabłka – tak lubię najbardziej.
    Na patelni o grubym dnie rozgrzałam niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz rozkładałam po łyżce ciasta i smażyłam z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie powinna być zbyt mocno rozgrzana, ponieważ racuchy szybko się przypalą, a w środku pozostaną niedopieczone.
    Upieczone racuchy można przełożyć na ręcznik kuchenny, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu, ale smażone na odpowiednio rozgrzanej patelni, nie powinny być mocno nasiąknięte.
    Oprószyć cukrem pudrem. Domowa kostka rosołowa CIASTO POMARAŃCZOWIEC.
Przypnij Polub Komentuj
  161

wołowina po Burgundzku.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
angelika1020

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry