Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Pożywna sałatka z sercami karczochów i bazyliowym dressingiem.
Konkurs! Karnawał w rytmie włoskich smaków.
Cenci - włoskie faworki
Sakiewki z kurczaka z orzechami.
Pieczone udka kurczaka z curry z mleczkiem kokosowym
Sernik z nutellą (bez pieczenia)
Postna kapusta z grzybami.
Miękkie drożdżowe pierniczki.
Rolada z karpia w piwie z rodzynkami
Świąteczny tort korzenno - marcepanowy
Bakaliowe ciasto milionera
Tort korzenno - marcepanowy
Owsianka z bakaliami - najlepsza!
Tarta serowa z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kruchy placek z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kurczak caprese
Francuskie ślimaki z cukinią i serem.
Przepis na domowy makaron. 
Ósmy kolor tęczy
Klopsiki w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.
Ósmy kolor tęczy.
Pszenny chleb kubański.
Ósmy kolor tęczy.
Klasyczny sos bolognese.
Ósmy kolor tęczy
Minitarty z czekoladowym ganache
Ósmy kolor tęczy
Lekki morszczuk pod warzywami.
Ósmy kolor tęczy.
Mazurek kajmakowy z migdałami.
Orkiszowy zakwas na barszcz biały.
Ósmy kolor tęczy.
Kremowy pasztet z wątróbki.

Więcej zszywek ze źródła

osmykolorteczy.blog.pl

Puszyste jagodzianki z kruszonką przepis po kliku babka mocno cytrynowa chleb codzienny PYSZNY! Konkurs! Karnawał w rytmie włoskich smaków. RUSTYKALNA TARTA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI KLADDKAKA – SZWEDZKIE CIASTO CZEKOLADOWE Chleb codzienny
1 „dość duży” bochenek

1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 750
2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka letniej wody
1/2 szklanki letniego mleka
7g drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy
dodatki (opcjonalnie, do wyboru): 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 podsmażona cebula, 2-3 łyżki podsmażonego boczku, garść oliwek, kilka suszonych pomidorów, garść orzechów lub innych bakalii itp)

Wodę i mleko podgrzej. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący.
Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się aktywowały.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki – wszystkie mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier.
Do mieszanki mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.
Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas wyrabiania dodaj oliwę, co ułatwi pracę z ciastem. Unikaj nadmiernego podsypywania mąką.
Dobrze wyrobione ciasto przełóż do natłuszczonej miski i przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Powinno to zając około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Jeśli zamierzasz upiec chleb z dodatkami, teraz zagnieć wybrane dodatki.
Rozpłaszcz lekko ciasto i zawijając brzegi do środka, uformuj bochenek sklejając końcówki ciasta u góry. Powtórz czynność dwu-trzykrotnie, aby podczas pieczenia chleb zachował swój kształt.
Uformowany bochenek przełóż do oprószonego obficie mąką koszyka rozrostowego (lub wyłożonego ściereczką durszlaka) lub foremki.
Przykryj ponownie folią tak, aby nie dotykała się powierzchni ciasta i odstaw na około 30 minut do podwojenia objętości.
Przed pieczeniem delikatnie przełóż chleb z koszyka na blachę i ewentualnie natnij w kilku miejscach ostrym nożem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 45 minut lub do chwili aż skórka osiągnie odpowiedni stopień wypieczenia.
Ostudź na kratce. Krój po całkowitym ostudzeniu. MNIAM :)
Przypnij Polub Komentuj
  246

wołowina po Burgundzku.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
angelika1020

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry