Więcej zszywek z tablicy

Kuchnia

Pożywna sałatka z sercami karczochów i bazyliowym dressingiem.
Tarta serowa z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kruchy placek z truskawkami.
Ósmy kolor tęczy.
Kurczak caprese
Francuskie ślimaki z cukinią i serem.
Przepis na domowy makaron. 
Ósmy kolor tęczy
Klopsiki w lekkim sosie z marchewką i groszkiem.
Ósmy kolor tęczy.
Pszenny chleb kubański.
Ósmy kolor tęczy.
Klasyczny sos bolognese.
Ósmy kolor tęczy
Minitarty z czekoladowym ganache
Ósmy kolor tęczy
Lekki morszczuk pod warzywami.
Ósmy kolor tęczy.
Mazurek kajmakowy z migdałami.
Orkiszowy zakwas na barszcz biały.
Ósmy kolor tęczy.
Kremowy pasztet z wątróbki.
Wielkanocne magdalenki.
Pieczona szynka nadziewana cukinią.
Biryani z kurczakiem, soczewicą i słodkimi warzywami.
Ósmy kolor tęczy
Pomarańczowiec.
Domowe masło.
Ósmy kolor tęczy.
Sernik z brzoskwiniami.
Ósmy kolor tęczy.
Puszysta babka kokosowa.
Ósmy kolor tęczy.
"Kocie łby" z piankami marshmallow i żurawiną.
Pączki.
Ósmy kolor tęczy.
Chleb pszenno orkiszowy.
Ósmy kolor tęczy.
Proste ciasto miodowe z cytryną.
Ósmy kolor tęczy.
Kurczak w pomidorach z chorizo.
Ósmy kolor tęczy.

Więcej zszywek ze źródła

osmykolorteczy.blog.pl

Solanki - wytrawne rogaliki Kruche rogaliki pszenno-kukurydziane z jabłkiem i rabarbarem Ziemniaczane gnocchi z sosem ze świeżych pomidorów kakaowe drożdżówki z bananem czekoladą i masłem orzechowym
Składniki:

(ok 8 sztuk)

300g mąki pszennej 650
7g drożdży instant lub 15g świeżych
15g ciemnego kakao
130ml letniego mleka
50ml oleju roślinnego
1 jajko
100g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szczypta soli
100g gorzkiej czekolady
1 banan
80-100g masła orzechowego (u mnie smooth z Lidla, może być domowe)
2 łyżki kremówki


Przygotowanie krok po kroku:

Drożdże wymieszałam z łyżeczką cukru i zalałam 2-3 łyżkami letniego mleka. Odstawiłam na około 10-15 minut aż zaczęły pracować.
Do miski przesiałam mąkę i kakao, następnie dodałam cukier, sól, jajko, wanilię oraz pozostałe mleko i zagniotłam ciasto. Dodałam olej i wyrabiałam tak długo aż zaczęło odstawać od dłoni, było gładkie i elastyczne. W razie, gdyby bardzo się kleiło, można lekko podsypać mąką.
Odstawiłam na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobiłam i podzieliłam na 8 części (można podzielić na 10 mniejszych). Każdą z części rozciągałam, na „placku” kładłam 2-3 plasterki banana, po 1-2 kostki czekolady i łyżeczce masła orzechowego. Zaklejałam krawędzie pod spód formując bułeczki.
Odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złożeniem do dołu. Odstawiłam do napuszenia na 30-40 minut.
Przed pieczeniem posmarowałam letnim mlekiem i wstawiłam do piekarnika nagrzewającego się do 180°C. Piekłam przez około 20 minut.
Ostudziłam na kratce.
Zimne drożdżówki polałam pozostałą czekoladą (około 40-50g) rozpuszczoną z 2 łyżkami k... pełnoziarniste bagietki cebulowe
Składniki:

(4 sztuki ok. 30cm dł.)
200g mąki pszennej 650
100g mąki pełnoziarnistej 1850
100ml mleka
125ml wody
7g drożdży instant
20g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:

Drożdże zasypałam cukrem i zalałam 2 łyżkami letniego mleka. Odstawiłam do spienienia.
Mąki przesiałam do miski, dodałam rozczyn drożdżowy, sól oraz płyny i zagniotłam ciasto. Następnie dodałam tłuszcz i majeranek i wyrabiałam tak długo aż się wchłonął, a ciasto stało się gładkie i elastyczne.
Przykryłam je folią spożywczą i odstawiłam na 1h do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószoną mąką stolnicę. Podzieliłam na 4 części. Każdą z części zagniatając do środka rozciągnęłam na długie wałeczki. Skręciłam je lekko i niezbyt równomiernie, oprószyłam mąką i ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryłam i odstawiłam na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem bagietek, spryskałam wnętrze piekarnika wodą.
Bagietki piekłam około 20 minut. Do zarumienienia się skórki.
Ostudziłam na kratce. Paprykowe szaszłyki drobiowe.
Składniki:

    2 piersi z kurczaka
    łyżka słodkiej papryki mielonej
    kawałek papryczki chili
    ząbek czosnku
    oliwa z oliwek
    jasny sos sojowy
    pieprz
    łyżka jogurtu naturalnego

    igły do szaszłyków (namoczone przez 1/2h w zimnej wodzie)

Przygotowanie:

    Czosnek zmiażdżyć, a chili posiekać. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, paprykę mieloną, oliwę, pieprz i jogurt i dobrze wymieszać.
    Piersi z kurczaka pokroić w długie, wąskie paski i wrzucić do marynaty. Wymieszać, by mięso dokładnie pokryło się przyprawami.
    Przykryć folią i odstawić minimum na 2 godziny w chłodne miejsce.
    Drewniane igły do szaszłyków namoczyć w wodzie na 1/2 godziny przed użyciem.
    Mięso obrać z czosnku i chili, lekko otrzepać z nadmiaru marynaty i nakłuć na igły.
    Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatku tłuszczu.
    Podawać od razu z surówką bądź dowolnymi warzywami (u nas miks gotowanych na parze kalafiora, brokułu i marchewki) Sernikobrownie z sosem malinowym.

Składniki:(blacha ok. 20×30)

    4 duże jajka
    100g ciemnego cukru trzcinowego muscovado (lub jasnego demerara + łyżka melasy)
    200g masła
    200g mlecznej czekolady
    1 szklanka mąki pszennej
    1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/4 szklanki ciemnego kakao
    500g mielonego sera twarogowego lub ricotty
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka skrobi ziemniaczanej

sos malinowy:

    około 250g malin (świeżych lub mrożonych)
    1/4 szklanki cukru lub cukru trzcinowego
    1/4 szklanki wody

Przygotowanie krok po kroku:

    Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Odstaw do przestygnięcia.
    Jajka utrzyj z cukrem.
    Nie przerywając ucierania dodawaj stopniowo masę czekoladową.
    Dodaj mąkę przesianą z kawą i kakao i wymieszaj do połączenia się składników.
    Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż ciasto czekoladowe i wyrównaj.
    Składniki na masę serową (twaróg, jajko, mąki, ekstrakt i cukier) krótko utrzyj do połączenia się składników.
    Za pomocą łyżki wykładaj porcjami na ciasto czekoladowe na całej powierzchni.
    Trzonkiem łyżki rozprowadź lekko masę serową tworząc w ten sposób fantazyjne smugi.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 25-30 minut lub do chwili aż ciasto stężeje na powierzchni.
    Ostudź.
    Z podanych składników przygotuj sos malinowy. ciasto ''cafe latte'; osmykolorteczy.blog.pl
Przypnij Polub Komentuj
  130

wołowina po Burgundzku.

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
angelika1020

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry