Postawa człowieka wobec Boga w literaturze


jagna123

jagna123

Dodane 22.07 o 15:25
Obserwuj
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI

300 g piersi kurczaka (1 duża lub 2 małe)
2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy

ORAZ:

50 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, drobno posiekana
200 g małych pieczarek
skórka z 1/2 cytryny
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kawałki ciasta francuskiego, większe niż średnice foremek

Dodatki: pomidory z cebulą lub szczypiorkiem

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać składniki marynaty, polać nią piersi kurczaka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Kurczaka wyjąć z marynaty, ugotować na parze i pokroić na paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na patelni rozpuścić 1/3 ilości masła i wlać olej. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią, przez około 3 - 4 minuty, pod koniec dodając resztę masła.
Dodać skórkę z cytryny i paski piersi kurczaka. Farsz rozłożyć do dwóch foremek i wlać śmietankę, zostawiając 1 łyżeczkę do posmarowania ciasta. Wsypać po łyżce natki pietruszki.
Położyć ciasto francuskie na foremkę i obkleić nim brzegi formy. Przyciąć nożem resztę ciasta, przebić je nożem na środku robiąc nacięcie długie na 2 cm.
Posmarować resztą śmietanki i piec w piekarniku przez 25 minut aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawać w foremkach, z np. sałatką z pomidorów.
WSKAZÓWKI

Danie można zapiekać w jedym większym naczyniu.

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

SKŁADNIKI

300 g piersi kurczaka (1 duża lub 2 małe)
2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy

ORAZ:

50 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, drobno posiekana
200 g małych pieczarek
skórka z 1/2 cytryny
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kawałki ciasta francuskiego, większe niż średnice foremek

Dodatki: pomidory z cebulą lub szczypiorkiem

PRZYGOTOWANIE

Wymieszać składniki marynaty, polać nią piersi kurczaka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Kurczaka wyjąć z marynaty, ugotować na parze i pokroić na paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na patelni rozpuścić 1/3 ilości masła i wlać olej. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią, przez około 3 - 4 minuty, pod koniec dodając resztę masła.
Dodać skórkę z cytryny i paski piersi kurczaka. Farsz rozłożyć do dwóch foremek i wlać śmietankę, zostawiając 1 łyżeczkę do posmarowania ciasta. Wsypać po łyżce natki pietruszki.
Położyć ciasto francuskie na foremkę i obkleić nim brzegi formy. Przyciąć nożem resztę ciasta, przebić je nożem na środku robiąc nacięcie długie na 2 cm.
Posmarować resztą śmietanki i piec w piekarniku przez 25 minut aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawać w foremkach, z np. sałatką z pomidorów.
WSKAZÓWKI

Danie można zapiekać w jedym większym naczyniu.

Polubili: bombeleq86 Anek0208
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: