ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI
300 g piersi kurczaka (1 duża lub 2 małe)
2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
ORAZ:
50 g masła
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 cebula, drobno posiekana
200 g małych pieczarek
skórka z 1/2 cytryny
3 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 kawałki ciasta francuskiego, większe niż średnice foremek
Dodatki: pomidory z cebulą lub szczypiorkiem
PRZYGOTOWANIE
Wymieszać składniki marynaty, polać nią piersi kurczaka i wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Kurczaka wyjąć z marynaty, ugotować na parze i pokroić na paski. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Na patelni rozpuścić 1/3 ilości masła i wlać olej. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż się zarumienią, przez około 3 - 4 minuty, pod koniec dodając resztę masła.
Dodać skórkę z cytryny i paski piersi kurczaka. Farsz rozłożyć do dwóch foremek i wlać śmietankę, zostawiając 1 łyżeczkę do posmarowania ciasta. Wsypać po łyżce natki pietruszki.
Położyć ciasto francuskie na foremkę i obkleić nim brzegi formy. Przyciąć nożem resztę ciasta, przebić je nożem na środku robiąc nacięcie długie na 2 cm.
Posmarować resztą śmietanki i piec w piekarniku przez 25 minut aż ciasto urośnie i będzie złote. Podawać w foremkach, z np. sałatką z pomidorów.
WSKAZÓWKI
Danie można zapiekać w jedym większym naczyniu.
Polubili:
bombeleq86
Anek0208
Użytkownicy także przypinają: