Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

zjemto.blox.pl

*-* Racuszki budyniowe z bananami Zapiekanka gołąbkowa *.* Pr... Szybka, pożywna zapiekanka.... Ciasto Rocher - bez piecznia Ciasto Rocher - bez piecznia Bułeczki z szynką czosnkową... Rocher - szybkie ciasto bez... wędlina z piersi z kurczaka...
Obserwuj profil
elew1

elew1

Dodane 12.10 o 0:47 z

zjemto.blox.pl

Przypnij Polub Komentuj
  7514

Zapiekanka z tortellini

Składniki: (porcja na 2-3 osoby)

250 g tortellini ze szpinakiem
20 dag polędwicy sopockiej lub szynki gotowanej (najlepiej w plastrach)
20 dag sera żółtego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła

sos:

2 łyżki oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier do smaku
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka suszonego oregano
500 g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki

Sposób przygotowania:

Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

W niewielkim garnuszku rozgrzać oliwę. Dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć. Dodać czosnek. Smażyć razem ok. 1 minuty. Wlać passatę, dodać przyprawy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek. Razem krótko przesmażyć.

Niewielkie naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na dnie ułożyć połowę tortellini. Przykryć połową sosu. Wyłożyć połowę smażonej szynki i posypać połową startego sera (patrz zdj.) W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę wszystkich składników.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190 C przez 20 minut.

Przed podaniem posypać świeżą bazylią.

sahaja

www.gotowanie-inspiruje.blogspot.com / zapraszam do mnie :)

13.10 o 17:25    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
justgoska
drop98dead
staska01
ulicznalirykaa
Agusiaaaaaaaa
1995lolka
Frycia2104
Anek0208
sucha92
BlackRose226

oraz 219 innych użytkowników

Zszywka przypięta na tablicach:

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry