zapiekanka ziemniaczana | Pyszna Pasja
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
20-25 dag kiełbasy, wędliny lub boczku – polecam mocno wędzone
10-15 dag żółtego sera
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka stołowa papryki mielonej słodkiej lub przyprawy do gyrosa
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.
Cebulę oraz kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Rozetrzeć ziemniaki ubijakiem lub widelcem. Przyprawić. Dodać pokrojoną surową cebulę, kiełbasę lub boczek i większą część startego sera. Wymieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego*. Wyrównać, posypać wierzch pozostałym startym serem.
Piec w tempertaurze 200 st. C przez około 20 minut, do zarumienienia się wierzchu zapiekanki.
Smacznego! :)
Polubili:
Ankaraoo
likevolley
Luniakowa
uzytkowniczek
Gagalina
kasia449
patusiaa15
dusienka84
balbinka1203
selwia
oraz 5 innych użytkowników
Użytkownicy także przypinają:
Hope_1
hmm moze byc ciekawe ;)