Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Mniaaaam !

Mielone inaczej.
Wariant "wkładu":
Składniki
1 cebula
6 kapeluszy z pieczarek
3 paski suszonych pomidorów
1 łyżka margaryny
1 jajko
5 łyżek bułki tartej
6 łyżek mleka
300 g mięsa mielonego z łopatki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Do miseczki wsypać 3 łyżki bułki tartej i zalać 6 łyżkami mleka i pozostawić aż mleko całkowicie wchłonie się w bułkę.
Cebulkę drobno pokroić i wrzucić na roztopioną margarynę i delikatnie zrumienić. Kapelusze pieczarek obrać ze skórki i pokroić w pół plasterki. Dodać do cebuli. Smażyć razem do momentu,aż pieczarki delikatnie zbrązowieją. W między czasie pokroić suszone pomidory w mała kostkę. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą,pieprzem oraz papryką. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso przełożyć do miski,dodać namoczoną bułkę jajko i wymieszać wszystko dokładnie. Dodać zawartość patelni i ponownie dokładnie wymieszać. Jeśli masa mięsa będzie zbyt luźna dodać pozostałe 2 łyżki bułki tartej. Po raz ostatni wymieszać. Do foremki na muffinki wkładać po 2-3 łyżki masy mięsnej i odstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Piekarnik rozgrzać do 225 stopni. Wstawić mięso i zapiekać około 30-35 minut. Po 15 -20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone babeczki delikatnie wyjąć z foremek i podawać gorące. 

Na górze ziemniaki puree wyciśnięte szprycą z boczkiem i szczyporkiem
Włoski kociołek błyskawiczny: 4 szklanki bulionu(250ml), 2łyżki oliwy, 35dag makaronu fettuccine (wstążki), 25dag mrożonego szpinaku, puszka pomidorów z puszki(bez skóry, krojonych), jedna średnia cebula, 4ząbki czosnku, pół łyżki suszonej bazylii, pół łyżki suszonego oregano, 1/4łyżki suszonej czerwonej papryki, świeżo zmielony pieprz, 10dag sera feta.
Skład:
3 filety z kurczaka
szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
200 g koncentratu pomidorowego
1 mozzarella
1 łyżka miodu
1łyżka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej

A oto jak to zrobić:
1. Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem.
2. Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3. Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki.
4. Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki.
5. W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6. Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec 5 min.
szpinak<3
makaron z fasolką szparagową i dojrzałymi pomidorkami 
Składniki: zielona fasolka szparagowa, makaron w kształcie rurek, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól morska, czarny pieprz, świeże zioła, np. bazylia
Odetnij końcówki fasolki i ugotuj ją w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj makaron penne aż będzie al dente.
 
Pomidorki sparz i obierz ze skórki. Pokrój na połówki, usuń ze środka gniazda nasienne.Makaron odcedź, dodaj do niego fasolkę, pomidorki z sokiem, polej odrobiną oliwy oraz włóż nieco masła. Daj mu chwilę, by się rozpuściło i wyłóż danie na talerze.
 
Udekoruj świeżymi ziołami, dopraw solą i pieprzem.
Zapiekanka

Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika :)
Calzone z mięsem i warzywami
Składniki
Ciasto:
drożdże 30 g
mąka 2 szklanki
cukier1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ¾ szklanki
żółtko 1 sztoliwa 2 łyżki
Sos:
pomidory w puszce 1 op
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbekbazylia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1 szt
czerwona papryka 1 szt
mięso mielone ok. 200 g
ser żółty ok. 100 g
kukurydza 100 g


Etapy przygotowania



Ciasto :

Drożdże rozkruszamy.

Mieszamy z cukrem.

Dodajemy łyżkę mąki i wodę.

Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos:

Na patelnię wlewamy oliwę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
Całość :
Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
kotlety z kalafiora 

Składniki (na 6-8 kotlecików):

pół średniego koalafiora
1/2 cebuli
ząbek czosnku
jajko
3 łyżki kaszy manny
opcjonalnie mąka przenna
pietruszka
sól, pieprz


Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę i czosnek i dodać do kalafiora. Dodać jajko i kaszę mannę i wymieszać. Następnie wrzucić posiekaną pietruszkę ( ja dodałam jeszcze trochę świeżego groszku, bo miałam). Jeśli konsystencja masy jest nie ścisła, można dodać mąkę. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości). Można tez kotleciki obtoczyć w mące lub w jajku i bułce tartej.
zapiekanka ziemniaczana | Pyszna Pasja
Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
20-25 dag kiełbasy, wędliny lub boczku – polecam mocno wędzone
10-15 dag żółtego sera
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka stołowa papryki mielonej słodkiej lub przyprawy do gyrosa
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.

Cebulę oraz kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozetrzeć ziemniaki ubijakiem lub widelcem. Przyprawić. Dodać pokrojoną surową cebulę, kiełbasę lub boczek i większą część startego sera. Wymieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego*. Wyrównać, posypać wierzch pozostałym startym serem.

Piec w tempertaurze 200 st. C przez około 20 minut, do zarumienienia się wierzchu zapiekanki.

Smacznego! :)
Aromatyczny kurczak w ziołowym cieście

Składniki:

2 spore piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łżeczki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 szklanka mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
½ łyżeczki sody
olej do smażenia

Sos:

4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka. Smacznego :)
QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POREM

ciasto
125 g zimnego masła
250 g mąki
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie
1 pojedyncza pierś kurczaka
2 plastry szynki parmeńskiej
200 g brokuła
biała część ze średniej wielkości pora
200 ml śmietany
1 jajo + białko
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Do miski wsypuję mąkę, sól dodaję pokrojone zimne miasto i żółtko, zagniatam ciasto w trakcie dolewając po łyżce zimnej wody. Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim formę do tarty i odstawiam do zamrażarki na 20-30 minut.
Brokuła dzielę na małe różyczki, pora kroję w plasterki i blanszuję je razem we wrzątku przez 5 minut. Wykładam na sitko i odstawiam do odcieknięcia. Zmrożone ciasto nakłuwam widelcem i na 20 minut wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pierś kroję w paski doprawiam solą, pieprzem i podsmażam na oleju. Na upieczone ciasto wykładam warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną szynkę parmeńską. Do śmietany dodaję jajo i białko które zostało po zrobieniu ciasta, doprawiam solą i pieprzem. Powstałą masą zalewam tartę. Piekę 40 minut w 180 stopniach.
Poświąteczna zapiekanka "Resztkówa"

Bazy:
* ziemniaki
* cebula, kilka ząbków czosnku
* mięso (kiełbasa, wędlina, resztki pieczeni, ale także mięso mielone, kurczak z rosołu i inne dowolne)
* warzywa (to co masz pod ręką: marchewka starta na tarce, groszek lub kukurydza z puszki)
* ser (żółty, feta, mozarella)
* sos: jogurt naturalny lub śmietana + 2 łyżki majonezu + koperek lub szczypior

1. Ziemniaki wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10-15 minut 
2. Cebulę pokroić podsmażyć na oleju
3. Do cebuli dodać pokrojone w kawałeczki mięsko, podsmażyć, dodać warzywa. Podlać odrobiną bulionu.Dusić 5 minut
4. Ziemniaki pokroić w plastry.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać ziemniaki + mięsko z warzywami + sos + ser. 
6. Piec 30 min.
Zapiekanka makaronowa z brokułami.

Składniki:

300 g makaronu penne
3 pomidory
1 brokuł
3 jajka
200 ml śmietany 30%
100 g tartego parmezanu
masło do wysmarowania naczynia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielić na różyczki.
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
3 minuty przez końcem gotowania do makaronu dorzucić brokuł.
Po ugotowaniu odcedzić.
 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Układać warstwami:
- połowę makaronu,
- połowę pomidorów (posypać solą i pieprzem),
- połowę brokułów,
- resztę makaronu, resztę pomidorów (przyprawić solą i pieprzem),
- resztę brokułów.
 
Wymieszać śmietanę, jajka i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać wierzch zapiekanki.
 
Piec przykryte, około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis na górki nadziewane twarożkiem i rzodkiewką.

Składniki:
2 ogórki zielone
100 g twarogu półtłustego
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ogórki obrać ze skórki i pokroić na kawałki grubości około 4 - 5 cm. W każdym kawałku ogórka wydrążyć część pestek tak, żeby zostało dno.
 
W miseczce wymieszać twaróg, startą na tarce rzodkiewkę, posiekany drobno szczypiorek i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Ogórki nadziewać twarożkiem.
 
Przechowywać w lodówce.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
zapiekanka serowo -kurczakowi -brokulowa
roladki ze szpinakiem
Roladki drobiowe z pieczarkami i porem

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis! :)
Ziemniaki faszerowane zapiekane z brokułami i serem żółtym
zapiekanka z kaszy jaglanej
Kocham pomidory i mozzarelle<3

Sałatka makaronowa a la grecka...

Potrzebujesz: makaron penne, mini mozzarellki, pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża, bazylia i suszone oregano...
TARTA POMIDOROWO-SEROWA

ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

4 pomidory
2 kule sera mozzarella po 125g
80-100g sera lazur lub gorgonzola
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, oregano

Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojone w kostkę masło i jajo. Siekam wszystko aż masło połączy się z mąką i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Formuję kulę, wkładam do foliowego woreczka i chowam do zamrażarki na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni i biorę się za przygotowywanie nadzienia. Umyte pomidory kroję na ćwiartki i wycinam twarde części. Układam je w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) posypuję delikatnie solą, skrapiam oliwą i wkładam na 15 minut do piekarnika. Gdy czas podpiekania pomidorów dobiega końca, rozwałkowuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i jak już wyciągnę z piekarnika pomidory wstawiam ciasto na 15 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojona w półplasterki cebulę, jak zmięknie posypuje ją cukrem i smażę jeszcze przez chwilę aż zrobi się błyszcząca. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Wykładam podsmażoną cebulę na to układam pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka z pomidorów to jest dobry moment aby ją zdjąć).

Pomiędzy kawałkami pomidorów układam plastry mozzarelli na wierzchu lazur (gorgonzolę) pokrojony w grubą kostkę. Posypuję ziołami i zapiekam 20 minut, aż m...
pieczeń ze schabu

Składniki:



* ok. 1,5 kg schabu

* 1 duże jabłko

* 1 duża czerwona cebula

* 1 łyżki dżemu morelowego

* kilka gałązek świeżego tymianku

* 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 2 duże szczypty soli

* 2 łyżki oleju

* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)



Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy.

Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.

Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
makaronowa zapiekanka z łososiem
Składniki (3 porcje)

    300 g makaronu pełnoziarnistego
    400 g wyfiletowanego łososia
    pół brokuła
    8 pieczarek
    pół papryki żółtej
    pół papryki zielonej
    250 g jogurtu naturalnego
    1 jajko

Ugotować makaron jak na opakowaniu, rozgrzać piekarnik do 180 C. Łososia pokroić w małą kostkę i oprószyć : pieprzem, solą, czosnkiem i sokiem z cytryny i delikatnie podsmażyć (bez tłuszczu oczywiście). Pokrojone warzywa wrzucić na 8 min do wrzącej, osolonej wody (oprócz pieczarek- je tylko na 4 min). Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem, solą pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Makaron, warzywa oraz łososia wrzucić do naczynia żaroodpornego, a następnie wymieszać. Zalać wszystko sosem, wmieszać. Piec ok. 15-20 min.
kurczak

Więcej zszywek ze źródła

kasia.in

jak szybko przygotować kurczaka w wersji fit? dietetyczny obiad z kurczaka Przepis na włoskie sakiewki z kurczaka Przepis na włoskie sakiewki z kurczaka jak uszyć komplet do kołyski lub do wózka domowa szynka pieczona Przepis na jajka wielkanocne Scotch eggs chlebki do święconki przepis szynka gotowana przepis
Obserwuj profil
kasikaaaa

kasikaaaa

Dodane 15.02 o 19:01 z

kasia.in

Przypnij Polub Komentuj
  3363

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem

Składniki

6 średnich ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1 filet z kurczaka.....

Przepis jest dostępny po kliknięciu>

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
etoilee
karola12340
bamowireha
julia_lady
bandita89
Dorson
domi08
dusienka84
kasiasta222
madalj
JaZabilamMufase
rybusia96
kinia_25
madziak18_86
miissiia
belgiapaznokcie
uzytkowniczek
OolgAa
ewka0089
Mitsy
stocheeel
DiamondAngel
Honey_
jestembalaganem
Daisy421
OlivCater
nucha
WhiteBitch
NataliaKrageboen
sylwia_sarat
kisielmniam
andua
pnaprezent

oraz 11 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry