Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Mniaaaam !

Skład:
3 filety z kurczaka
szpinak (jeżeli wybierzemy ten mrożony to ok. 3 kostki)
200 g koncentratu pomidorowego
1 mozzarella
1 łyżka miodu
1łyżka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
olej

A oto jak to zrobić:
1. Filety z kurczaka przekroić na pól i stłuc tłuczkiem.
2. Filety posolić i popieprzyć, a w tym czasie na patelnie wrzucić szpinak z jedną łyżką oleju, dodać 2 ząbki czosnku, sól i pieprz oraz przesmażyć kilka minut.
3. Przygotowane wcześniej filety posmarować szpinakiem i zawinąć w roladki.
4. Naczynie żaroodporne polać niewielką ilością oleju i ułożyć roladki.
5. W miseczce rozrobić przecier pomidorowy z ¾ szklanki wody, dodaję miód, zioła prowansalskie, sól, pieprz i 3 ząbki czosnku.
6. Tak przygotowanym sosem polać roladki i ułożyć na każdej plasterek mozzarelli oraz posypać odrobiną ziół prowansalskich.
7. Roladki piec w piekarniku nagrzanym do 200oC przez ok. 30 min, na koniec ustawić piekarnik na pieczenie z góry i piec 5 min.
szpinak<3
makaron z fasolką szparagową i dojrzałymi pomidorkami 
Składniki: zielona fasolka szparagowa, makaron w kształcie rurek, pomidorki koktajlowe, oliwa z oliwek, sól morska, czarny pieprz, świeże zioła, np. bazylia
Odetnij końcówki fasolki i ugotuj ją w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj makaron penne aż będzie al dente.
 
Pomidorki sparz i obierz ze skórki. Pokrój na połówki, usuń ze środka gniazda nasienne.Makaron odcedź, dodaj do niego fasolkę, pomidorki z sokiem, polej odrobiną oliwy oraz włóż nieco masła. Daj mu chwilę, by się rozpuściło i wyłóż danie na talerze.
 
Udekoruj świeżymi ziołami, dopraw solą i pieprzem.
Zapiekanka

Pomidorki koktajlowe, szpinak, kurczak (np pierś), makaron i pprzyprawy wymieszać w naczyniu żaroodpornym, zasypać serem tartym np mozarella i na 180 stopni do piekarnika :)
Calzone z mięsem i warzywami
Składniki
Ciasto:
drożdże 30 g
mąka 2 szklanki
cukier1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda ¾ szklanki
żółtko 1 sztoliwa 2 łyżki
Sos:
pomidory w puszce 1 op
oliwa 2 łyżki
czosnek 1 ząbekbazylia 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Farsz:
cebula 1 szt
czerwona papryka 1 szt
mięso mielone ok. 200 g
ser żółty ok. 100 g
kukurydza 100 g


Etapy przygotowania



Ciasto :

Drożdże rozkruszamy.

Mieszamy z cukrem.

Dodajemy łyżkę mąki i wodę.

Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos:

Na patelnię wlewamy oliwę.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wrzucamy pomidory.
Doprawiamy solą i podgrzewam aż pomidory się rozpadną.

Kiedy pomidory będą już " kremowe " dodajemy oregano i bazylię.
Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli.
Farsz:
Na patelni rozgrzewamy olej.

Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę.
Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę.
Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.
Całość :
Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka.
Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz.
Posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
kotlety z kalafiora 

Składniki (na 6-8 kotlecików):

pół średniego koalafiora
1/2 cebuli
ząbek czosnku
jajko
3 łyżki kaszy manny
opcjonalnie mąka przenna
pietruszka
sól, pieprz


Kalafiora ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem. Na odrobinie oleju podsmażyć cebulkę i czosnek i dodać do kalafiora. Dodać jajko i kaszę mannę i wymieszać. Następnie wrzucić posiekaną pietruszkę ( ja dodałam jeszcze trochę świeżego groszku, bo miałam). Jeśli konsystencja masy jest nie ścisła, można dodać mąkę. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości). Można tez kotleciki obtoczyć w mące lub w jajku i bułce tartej.
zapiekanka ziemniaczana | Pyszna Pasja
Składniki:

1,5 kg ziemniaków
1 średniej wielkości cebula
20-25 dag kiełbasy, wędliny lub boczku – polecam mocno wędzone
10-15 dag żółtego sera
1,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżka stołowa papryki mielonej słodkiej lub przyprawy do gyrosa
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić.

Cebulę oraz kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Rozetrzeć ziemniaki ubijakiem lub widelcem. Przyprawić. Dodać pokrojoną surową cebulę, kiełbasę lub boczek i większą część startego sera. Wymieszać. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego*. Wyrównać, posypać wierzch pozostałym startym serem.

Piec w tempertaurze 200 st. C przez około 20 minut, do zarumienienia się wierzchu zapiekanki.

Smacznego! :)
Aromatyczny kurczak w ziołowym cieście

Składniki:

2 spore piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łżeczki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 szklanka mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
½ łyżeczki sody
olej do smażenia

Sos:

4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Piersi z kurczaka pokroić w plasterki. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę.

Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka. Smacznego :)
QUICHE Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I POREM

ciasto
125 g zimnego masła
250 g mąki
1 żółtko
5 łyżek zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

wypełnienie
1 pojedyncza pierś kurczaka
2 plastry szynki parmeńskiej
200 g brokuła
biała część ze średniej wielkości pora
200 ml śmietany
1 jajo + białko
3 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz

Do miski wsypuję mąkę, sól dodaję pokrojone zimne miasto i żółtko, zagniatam ciasto w trakcie dolewając po łyżce zimnej wody. Ciasto rozwałkowuję, wykładam nim formę do tarty i odstawiam do zamrażarki na 20-30 minut.
Brokuła dzielę na małe różyczki, pora kroję w plasterki i blanszuję je razem we wrzątku przez 5 minut. Wykładam na sitko i odstawiam do odcieknięcia. Zmrożone ciasto nakłuwam widelcem i na 20 minut wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Pierś kroję w paski doprawiam solą, pieprzem i podsmażam na oleju. Na upieczone ciasto wykładam warzywa, pokrojonego w kostkę kurczaka i pokrojoną szynkę parmeńską. Do śmietany dodaję jajo i białko które zostało po zrobieniu ciasta, doprawiam solą i pieprzem. Powstałą masą zalewam tartę. Piekę 40 minut w 180 stopniach.
Poświąteczna zapiekanka "Resztkówa"

Bazy:
* ziemniaki
* cebula, kilka ząbków czosnku
* mięso (kiełbasa, wędlina, resztki pieczeni, ale także mięso mielone, kurczak z rosołu i inne dowolne)
* warzywa (to co masz pod ręką: marchewka starta na tarce, groszek lub kukurydza z puszki)
* ser (żółty, feta, mozarella)
* sos: jogurt naturalny lub śmietana + 2 łyżki majonezu + koperek lub szczypior

1. Ziemniaki wrzucić na gotującą się wodę, gotować 10-15 minut 
2. Cebulę pokroić podsmażyć na oleju
3. Do cebuli dodać pokrojone w kawałeczki mięsko, podsmażyć, dodać warzywa. Podlać odrobiną bulionu.Dusić 5 minut
4. Ziemniaki pokroić w plastry.
5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać ziemniaki + mięsko z warzywami + sos + ser. 
6. Piec 30 min.
Zapiekanka makaronowa z brokułami.

Składniki:

300 g makaronu penne
3 pomidory
1 brokuł
3 jajka
200 ml śmietany 30%
100 g tartego parmezanu
masło do wysmarowania naczynia
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł podzielić na różyczki.
 
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
3 minuty przez końcem gotowania do makaronu dorzucić brokuł.
Po ugotowaniu odcedzić.
 
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
 
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Układać warstwami:
- połowę makaronu,
- połowę pomidorów (posypać solą i pieprzem),
- połowę brokułów,
- resztę makaronu, resztę pomidorów (przyprawić solą i pieprzem),
- resztę brokułów.
 
Wymieszać śmietanę, jajka i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polać wierzch zapiekanki.
 
Piec przykryte, około 30 minut w 180 stopniach.
Przepis na górki nadziewane twarożkiem i rzodkiewką.

Składniki:
2 ogórki zielone
100 g twarogu półtłustego
pół pęczka rzodkiewki
pół pęczka szczypiorku
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Ogórki obrać ze skórki i pokroić na kawałki grubości około 4 - 5 cm. W każdym kawałku ogórka wydrążyć część pestek tak, żeby zostało dno.
 
W miseczce wymieszać twaróg, startą na tarce rzodkiewkę, posiekany drobno szczypiorek i jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Ogórki nadziewać twarożkiem.
 
Przechowywać w lodówce.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
zapiekanka serowo -kurczakowi -brokulowa
roladki ze szpinakiem
Roladki drobiowe z pieczarkami i porem

Kliknij w zdjęcie, żeby zobaczyć przepis! :)
Ziemniaki faszerowane zapiekane z brokułami i serem żółtym
zapiekanka z kaszy jaglanej
Kocham pomidory i mozzarelle<3

Sałatka makaronowa a la grecka...

Potrzebujesz: makaron penne, mini mozzarellki, pomidorki koktajlowe, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, sól, pieprz, świeża, bazylia i suszone oregano...
TARTA POMIDOROWO-SEROWA

ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 jajo
2 łyżki zimnej wody
pół łyżeczki soli

4 pomidory
2 kule sera mozzarella po 125g
80-100g sera lazur lub gorgonzola
1 duża cebula
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, suszona bazylia, oregano

Do miski wsypuję mąkę i sól, dodaję pokrojone w kostkę masło i jajo. Siekam wszystko aż masło połączy się z mąką i szybko wyrabiam gładkie ciasto. Formuję kulę, wkładam do foliowego woreczka i chowam do zamrażarki na minimum 15-20 minut.
Piekarnik nastawiam na 200 stopni i biorę się za przygotowywanie nadzienia. Umyte pomidory kroję na ćwiartki i wycinam twarde części. Układam je w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) posypuję delikatnie solą, skrapiam oliwą i wkładam na 15 minut do piekarnika. Gdy czas podpiekania pomidorów dobiega końca, rozwałkowuję schłodzone ciasto i wykładam nim formę do tarty. Nakłuwam widelcem i jak już wyciągnę z piekarnika pomidory wstawiam ciasto na 15 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojona w półplasterki cebulę, jak zmięknie posypuje ją cukrem i smażę jeszcze przez chwilę aż zrobi się błyszcząca. Upieczony spód wyciągam z piekarnika i zmniejszam temperaturę do 180 stopni. Wykładam podsmażoną cebulę na to układam pomidory (jeżeli przeszkadza Ci skórka z pomidorów to jest dobry moment aby ją zdjąć).

Pomiędzy kawałkami pomidorów układam plastry mozzarelli na wierzchu lazur (gorgonzolę) pokrojony w grubą kostkę. Posypuję ziołami i zapiekam 20 minut, aż m...
pieczeń ze schabu

Składniki:



* ok. 1,5 kg schabu

* 1 duże jabłko

* 1 duża czerwona cebula

* 1 łyżki dżemu morelowego

* kilka gałązek świeżego tymianku

* 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 2 duże szczypty soli

* 2 łyżki oleju

* drobne ziemniaczki (ilość według zapotrzebowania)



Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na pół (jeśli są drobne) lub kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do miski, polewamy łyżką oleju, posypujemy solą i mieszamy.

Umyte i dobrze osuszone mięso nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów, z tą różnicą, że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.

Mięso oprószamy solą (również między poszczególnymi kawałkami) i nacieramy dżemem. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki, które podobnie jak plasterki cebuli wkładamy między plastry mięsa. Wierzch posypujemy chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, a dookoła niego umieszczamy ziemniaki.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę.
makaronowa zapiekanka z łososiem
Składniki (3 porcje)

    300 g makaronu pełnoziarnistego
    400 g wyfiletowanego łososia
    pół brokuła
    8 pieczarek
    pół papryki żółtej
    pół papryki zielonej
    250 g jogurtu naturalnego
    1 jajko

Ugotować makaron jak na opakowaniu, rozgrzać piekarnik do 180 C. Łososia pokroić w małą kostkę i oprószyć : pieprzem, solą, czosnkiem i sokiem z cytryny i delikatnie podsmażyć (bez tłuszczu oczywiście). Pokrojone warzywa wrzucić na 8 min do wrzącej, osolonej wody (oprócz pieczarek- je tylko na 4 min). Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem, solą pieprzem i 2 ząbkami czosnku. Makaron, warzywa oraz łososia wrzucić do naczynia żaroodpornego, a następnie wymieszać. Zalać wszystko sosem, wmieszać. Piec ok. 15-20 min.
kurczak
carbonara z cukinią i wędzoną szynką
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i mozzarellą
kładniki:

•	15 makaronowych muszelek
•	1 łyżka i 1 łyżeczka oliwy extra vergine
•	1/3 cebuli, posiekanej w kosteczkę
•	150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
•	sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
•	1/2 szklanki listków bazylii, posiekanych
•	80 g mozzarelli w kulce, posiekanej lub poszarpanej
•	30 g  tartego sera Pecorino (Parmezanu, Manchego lub Cheddara)
•	100 g sera koziego pleśniowego (lub fety), rozdrobnionego







Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni (grzanie góra i dół). Dno naczynia żaroodpornego natrzeć oliwą extra vergine.
    Makaron muszelki wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, mają być lekko twarde - al dente. Odcedzić i skropić 1 łyżeczką oliwy extra vergine, delikatnie wymieszać, odstawić.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy extra vergine. Dodać cebulę, posolić, dusić na małym ogniu przez około 6 minut, aż będzie szklista, mieszając od czasu do czasu. Dodać szpinak i mieszać smażąc na małym ogniu przez 1 - 2 minuty aż zwiędnie (mrożony szpinak wcześniej rozmrozić na sitku i odcisnąć z wody). Posiekać, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z bazylią.
    Wymieszać wszystkie trzy rodzaje sera w miseczce, doprawić solą i pieprzem.
    Wybrać 12 muszli (niektóre mogą się naderwać podczas gotowania) i włożyć w nie farsz ze szpinaku oraz bazylii. Muszle dopełnić mieszanką serów i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do nagrzanego piekarnika i pie...

Więcej zszywek ze źródła

kasia.in

pikantne śledzie w oleju pasztet z kurczaka paprykowo-pieczarkowy kurczak w musztardzie sos słodko pikantny chili przepis jak tao tao domowa szynka z indyka Najlepszy przepis na pierogi z serem na słodko i prosty sposób na zamrożenie ich, tak aby smakowały, jak świeżo zrobione. Przepis i sposób po kliknięciu w zdjęcie. bakłażan z pulpecikami i sosem pomidorowym jesienna zupa gulaszowa przepis blog Vvv
Obserwuj użytkownika
kasikaaaa

kasikaaaa

Dodane 15.02 o 19:01 z

kasia.in

Przypnij Polub Komentuj
  2736

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i bakłażanem

Składniki

6 średnich ziemniaków
1 bakłażan
1 cukinia
1/3 czerwonej papryki
1 filet z kurczaka.....

Przepis jest dostępny po kliknięciu>

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
etoilee
karola12340
bamowireha
julia_lady
bandita89
Dorson
domi08
dusienka84
kasiasta222
madalj
JaZabilamMufase
rybusia96
kinia_25
madziak18_86
miissiia
belgiapaznokcie
uzytkowniczek
OolgAa
ewka0089
Mitsy
stocheeel
DiamondAngel
Honey_
jestembalaganem
Daisy421
OlivCater
nucha
WhiteBitch
NataliaKrageboen
sylwia_sarat
kisielmniam
andua
pnaprezent

oraz 10 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry