Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek ze źródła

www.domowe-wypieki.pl

FaworkiBardzo smaczne i proste :) U mnie jabłkowo-gruszkowe.Proste a pyszne -mini pączki z sera.praliny chałwoweW-Z
Składniki:

480g mąki pszennej
90g kakao
270g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
130ml oleju np. rzepakowego
400ml maślanki
400ml zaparzonej kawy*
4 jajka
Krem:

500g twarogu z wiaderka lub Quark
500ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
¾ szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
50g masła
Przygotować ciasto czekoladowe. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać trzepaczką zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia się składników.
Dno formy prostokątnej o wymiarach 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min., do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować krem. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Pozostawić na 5min. do napęcznienia. Ser wymieszać trzepaczką z cukrem pudrem na gładką masę. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. (W ten sposób zapobiegniemy powstaniu grudek). Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do kremu.
Jedno ciasto pozostawić w formie. Wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki na ok.3 godz.
Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki. Przełożyć do garnka, dodać masło i śmietanę. Podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Gotową polewę wylać na górę ciasta. Schłodzić.
Śmietanę ubić na sztywno. Gotową przełożyć do rękawa cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki.
Gdy polewa zastygnie pociąć ciasto na kawałki lub lekko zrobić ślady nożem na polewie, zaznaczając krawędzie kawałków. Na każdym kawałku ciasta zrobić kleks ze śmietany.
domowe-wypieki.com......Murzynkowe muffinyCiasto "Marlenka"
Składniki:
Ciasto miodowe:
600g  mąki pszennej
120g masła
3 łyżki płynnego miodu
250g cukru pudru
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka octu
2 jajka
Masa budyniowa:
1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (u mnie 400g)
250g masła
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
500ml mleka
2 łyżki cukru
Do dekoracji:
posiekane orzechy (u mnie włoskie)
czekolada (u mnie 100g czekolady mlecznej)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto. Masło przełożyć do garnka. Dodać miód i cukier puder. Ogrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. (Masa będzie miała kolor jasno- żółty).
W międzyczasie rozpuścić sodę w occie. Dodać do garnka i dalej ogrzewać masę, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni kolor na pomarańczowy, ściągnąć garnek z pieca. Masę pozostawić na 5 min, aby lekko ostygła, mieszając ją od czasu do czasu. Następnie dodać po kolei po jednym jajku, mieszając trzepaczką. (Masa zmieni kolor na brązowy). Od tego momentu należy kolejne etapy wykonywać w miarę szybko, ponieważ im masa cieplejsza tym łatwiej się z nią pracuje.
Do masy dodawać stopniowo mąkę, mieszając łyżką. Gdy masa zrobi się tak gęsta, że trudno będzie dalej mieszać łyżką, należy przełożyć ją na blat i zagnieść z resztą mąki na jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na sześć równych części.
Każdą część po kolei rozwałkować jak najcieniej, na papierze do pieczenia, na prostokąt. Ciasto jest lekko klejące, dlatego podczas wałkowania należy posypywać wałek mąką. (U mnie rozwałkowane blaty miały rozmiar 25 na 30cm. Czekające na swoją kolej kawałki ciasta powinny być dobrze przykryte, aby utrzymywały temperaturę i nie obsychały. Można przykryć je np. dużym garnkiem).
Tak przygotowane blaty piec po kolei w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół) przez ok. 5 min. na ciemno- złoty kolor. (Piekłam 6- 7 min.). Każdy blat zaraz po wyciągnięciu z piekarnika wyrównać, przycinając nożykiem (u mnie na prostokąt 25x 30cm), a resztki ciasta odłożyć na bok. (Ciasto po upieczeniu jest miękkie, a gdy wystygnie to stwardnieje). Blaty pozostawić na papierze do pieczenia do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie ściągnąć papier.
Resztki ciasta pozostałe po wyrównaniu blatów zmiksować na piasek lub przełożyć...
Obserwuj profil
silje_89

silje_89 od emiliaelsa

Dodane 19.01 o 14:28 z

www.domowe-wypieki.pl

Przypięte po raz pierwszy przez bet1996
Przypnij Polub Komentuj
  15293

Zebra jogurtowa Składniki: Ciasto ucierane: 125g masła 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 100g mąki pszennej 30g mąki lub skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mleka Dodatkowo: 1 galaretka koloru czerwonego 1 galaretka koloru zielonego 1 galaretka koloru żółtego 500g jogurtu naturalnego 400g słodkiej śmietany 30- 36% Sposób przygotowania: Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch/ trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Miksować na najniższych obrotach). Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300ml wrzącej wody. Ostudzić. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).

, aby dodać komentarz.

bet1996

bet1996

Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.). Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godz, aż masa dobrze stężeje.

14.08 o 17:31    | 
tosia12351

tosia12351

brawo...;)

17.08 o 12:10  
    | 
slodkieniebo

slodkieniebo

przepiękny sernik ;)

20.08 o 14:34   1  | 
wikawiki1

wikawiki1

Zamiast słodkiej śmietanki można dać mleko skondensowane niesłodzone

20.08 o 23:57    | 
ines16

ines16

musi byc pyszne ... :)

22.08 o 22:58    | 
zakrencona

zakrencona

trochę mnie to irytuje przeglądam zszywke i znajduję mnóstwo zdjęć deserów i komentarze zachwytu przeglądam dalej i znajduje metamorfozy dziewczyn i ile schudły i inne ćwiczenia z chodakowską itp i pod nimi również komentarze zachwytu . Ale przecież jak się najem tych wszystkich smakołyków to nigdy nie będę miała idealnej figury i nikt inny XD

24.08 o 20:22  
    | 
asieek13

asieek13

zakrencona, ale przecież na zszywce nie każda dziewczyna chce schudnąć. Jedne komentują to drugie tamto, ot zagadka rozwiązana

28.08 o 9:31   1  | 
anshain

anshain

próbował już ktoś?

29.08 o 10:15  
    | 
Aiko123445

Aiko123445

ZROBIĘ!!!

31.08 o 12:56  
    | 
Rose90

Rose90

Ja zrobiłam, super wychodzi i baaardzo pyszne :)

4.09 o 16:09    | 
bet1996

bet1996

bardzo się ciesze :D

4.09 o 18:33   1  | 
Jesienna

Jesienna

Zrobiłam! Mega! :)

16.10 o 10:32    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
heycruelworld

oraz 270 innych użytkowników

Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry