ZIEMNIAKI PIECZONE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM:
Składniki:
-8 średniej wielkości podłużnych ziemniaków,
-2 ząbki czosnku,
-1 kopiasta łyżka majeranku,
-2 łyżki oleju,
-sól do smaku.
Przepis:
Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć i naciąć plastry o grubości ok 0,5cm, tak, aby nie przeciąć ziemniaka. Do miski wsypać majeranek, wlać olej, wycisnąć czosnek i mieszać. Ziemniaki posolić i nacierać przygotowaną mieszanką, aby dotrzeć jak najgłębiej. Ułożyć ziemniaki na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec przez ok. godzinę w 200 stopniach.
Zawsze coś innego, niż tradycyjne ziemniaczki
Polubili:
LaaPolskaa
nati13116
dusia17
frenchnala
tancerka12
1508kp
asiapayne
Pauluuus90
Alexandra_17
tasiaa
oraz 86 innych użytkowników
MISIO778
mniam
dotkaaa
bardzo dobre!
thuglifekcpx3
uwielbiam :)
Jania96
Także spróbuje. Wygląda pysznie :-)
Misieeek696
Jutro będę robić. ♥
caroRope
Ziemniaków nie obieramy rozumiem? Skórka nie będzie za twarda? Bo jakoś mi się nie widzi obieranie tego do konsumpcji :D
vixen89
Muszę spróbować, wyglądają smakowicie i ta wersja nawet nie tucząca :) Chyba można zamiast oleju użyć oliwy z oliwek?
renb
Między ziemniaki można włożyć różne kombinacje dodatków. Np. plasterki kiełbasy, żółty ser, cebulę jajko na twardo , plastry. I jeszcze jedna rada . Ziemniaki kładziemy na łyżke stołową i nacinamy aż nóż zatrzymna się na łyżce.
Użytkownicy także przypinają:
2
1
0
[Tags] Drożdżowe zajączki na Wielkanoc w tym w ...
fotoamator Pięknie wyglądają i pewnie są smaczne.
12
1
3
Zapiekane ziemniaki na sposób gospodarski
krn78 Akurat wczoraj podobnie zrobiłem smażone (wcześniej ugotowane) ziemniaki... ale: czosnek dodałem ...
6
1
5
Ziemniaki gratin
malpkachcebanana https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/gratin_dauphinois/przepis.html
21
1
9
Farszynki Babci
krn78 Przepis fajny, choć parę rzeczy bym w nim poprawił. Autor wspomina o 'duszeniu ziemniaków...
Zaloguj się, aby dodać komentarz.