Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gadżety

czekoladkę ? ;p
pendraiv czekoladka 
(chce tą brązową)
Sprytnie pomyślane
Super gadżety
Zrób własny biszkopt :0 To urządzenie Ci pomoże!
Wykrój plastry ze świeżego ananasa. Sprytne urządzenie!
Labyrinth Fish Tank Aquarium

Więcej zszywek ze źródła

pomyslowi.net

Snickers - bez pieczenia
Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.

Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. 

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.SKŁADNIKI :

2 duże piersi z kurczaka 
mały jogurt naturalny 200 ml ,u mnie Pilos
2 ząbki czosnku
sól,ostra papryka w proszku,jarzynka do smaku
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 cebula
3 łyżki oleju do podpieczenia warzyw
SOS BESZAMELOWY :

1 duża łyżka masła naturalnego 
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 ząbek przeciśniętego czosnku
sól,pieprz
W garnku rozpuszczamy masło,wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką,od razu wlewamy mleko(musimy bardzo szybko mieszać aby nie powstały nam grudki).Sos przyprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem,cały czas mieszamy.Sos bardzo szybko gęstnieje więc przygotowuje się go bardzo szybko.

PRZYGOTOWANIE :

Piersi z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na grube paski.Przekładamy do miski i przyprawiamy solą,papryką,przeciśniętym czosnkiem oraz dodajemy jogurt.Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na około 1-3 godziny.Warzywa kroimy na mniejsze kawałki,przekładamy na patelnię z olejem,przyprawiamy i pieczemy do momentu aż płyny odparują.Przekładamy je na dno naczynia żaroodpornego na to układamy kawałki mięsa i polewamy sosem beszamelowym.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C,pieczemy 30-40 minut (gdy sos zacznie się przypiekać,zmniejszamy temperaturę).Mięso jest bardzo kruche,soczyste a warzywa przepyszne.Polecam tą prostą i pyszną zapiekankę.Kawowy deser 
Składniki:

500 g jogurtu naturalnego

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ewentualnie kakao)

3 łyżeczki żelatyny

5 tabletek słodzika

kakao (3-4 łyżki)



Wykonanie:

Kawę zaparzyć w 1/4 szklanki wrzątku, dodać 1 tabletkę słodzika, ostudzić. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i zostawić na chwilę, aż spęcznieje. Następnie zalać do 1/2 szklanki wrzątku, dodać resztę słodzika, wymieszać dokładnie i zostawić do ostygnięcia (uważać, żeby nie zastygła za bardzo). Kiedy żelatyna jest już lekko ścięta jogurt lekko ubić robotem i dodać połowę żelatyny, znowu chwilę wymieszać robotem. Jogurt rozlać do 2 misek i do jednej dodać kawę, wymieszaną z resztą żelatny, wymieszać robotem.

Jogurt kawowy rozlać do szklanek i wstawić do lodówki (lub zamrażalnika na krócej). Kiedy stężeje zalać go jogurtem z samą żelatyną. Ja posypałam biały jogurt naturalnym kakao. Kiedy zastygnie ponownie wlać resztkę jogurtu kawowego i znowu odstawić do zastygnięcia. Całość posypać kakao i podawać.Tort z masłem orzechowym i kremem z Nutellą
Składniki na 3 blaty orzechowe o średnicy 20cm*:

3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli (jeżeli używacie słonego masła, wystarczy 1/2 łyżeczki)
225g miękkiego, niesolonego masła
3 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki masła orzechowego dobrej jakości (nie ma znaczenia, czy będzie gładkie, czy z kawałkami orzechów; ja użyłam naturalnego masła organicznego, bez dodatków)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
5 dużych jaj
1 szklanka mleka

Krem:

250g serka mascarpone
300g Nutelli
250ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Dodatkowo:

orzeszki ziemne w czekoladzie do dekoracji

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a mascarpone oraz kremówka schłodzone.

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszaj w misce i odstaw.

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj masło orzechowe i zmiksuj dokładnie. Wmieszaj ekstrakt waniliowy.

Wbijaj do masy jajka, jedno po drugim, ucierając dokładnie po każdym dodaniu (w razie potrzeby zbierz masę z brzegów oraz dna misy miksera).

Do masy maślanej dodawaj wymieszane suche składniki na przemian z mlekiem, miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia.

Przygotowaną masę podziel pomiędzy trzy okrągłe formy wyłożone papierem do pieczenia (samo dno). Jeżeli nie masz trzech jednakowych foremek lub w Twoim piekarniku nie zmieszczą się wszystkie trzy na raz, możesz śmiało piec blaty pojedynczo.

Piecz ciasto w temperaturze 180°C przez około 30 – 35 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone pozostaw w formie przez 5 minut, po czym delikatnie oddziel boki ciasta od brzegów formy i wyjmij na kratkę do wystudzenia.

Podczas, gdy blaty ciasta stygną, przygotuj krem. Nutellę oraz mascarpone zmiksuj dokładnie, aż masa będzie gładka i dobrze napowietrzona. Dodaj kremówkę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy. Uważaj, by jej nie przebić.

Gdy ciasto wystygnie złóż tort w całość. Połóż pierwszy z blatów na paterę lub talerz i posmaruj 1/4 kremu. Przykryj drugim blatem ciasta i znów posmaruj 1/4 kremu. Ułóż ostatni z blatów na wierzchu, po czym wyłóż na tort pozostały krem, pokrywając wierzch i boki tortu. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi w czekoladzie.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)Ciasto kawowe
Składniki (forma 25×25 cm):
Biszkopt:

2 jajka
5 łyżek drobnego cukru (ok. 60 g)
2 łyżki mąki pszennej (ok. 20 g)
2 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 30 g)
1 łyżka kakao (ok. 7 g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (3 g)
Masa kawowa:

250 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kawy zbożowej (można zastąpić zwykłą kawą albo 4 łyżkami cappuccino)
1 łyżka cukru pudru
Masa śmietankowa:

250 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Oraz:

20-30 g gorzkiej czekolady
płyn do nasączenia (1 łyżeczka kawy rozpuszczona w 3 łyżkach wody)

Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ubij na puszystą jasną piankę, następnie cały czas miksując dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao – miksuj tylko do połączenia składników. Masę przelej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 minut.
Masa kawowa: Żelatynę i kawę zbożową rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml) i odstaw do ostygnięcia. Śmietankę przelej do miski i ubij razem z cukrem pudrem na puszystą masę (kawę albo cappuccino można wymieszać bezpośrednio ze śmietanką). Ciągle miksując, wlej delikatnie żelatynę z kawą i dokładnie wymieszaj.
Upieczony i zimny biszkopt delikatnie nasącz kawą, a następnie wyłóż masę kawową i wyrównaj.
Wstaw do lodówki.
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody (30 ml). Do miski przelej zimną śmietankę i ubij ją razem z cukrem pudrem na sztywna piankę. Cały czas miksując dodaj rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietankową przełóż na masę cappuccino, wyrównaj. Posyp startą na drobnych oczkach czekoladą.
Ciasto ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny (albo dłużej).Chrupiące nuggetsy
Składniki na 2 pełne talerze:
1 kg piersi z kurczaka
1,5 szklanki mąki

Ok. ¾ szklanki mleka
Ok. ¾ -1 łyżeczka curry
Ok. ¾ -1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
2 jajka
Mąka do panierki
Płatki kukurydziane
Sól
Pieprz
Olej

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokroić w paski o długości mniej więcej 3-4 cm. Posolić i popieprzyć. Wymieszać i odstawić na ok. 20 minut do lodówki.
Z mąki, jajek, mleka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Doprawić do smaku curry, papryką w proszku, czosnkiem, solą i pieprzem.
Teraz pora przygotować panierkę. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę. Za pomocą wałka rozkruszyć je. Do miski przesypać płatki, dodać mąkę (tak, aby dominowały płatki).
Kawałki kurczaka obtoczyć w cieście, a następnie w panierce.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron lub na głębokim oleju jak frytki.
Składniki na sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz

Przygotowanie:
Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek posiekać. Połączyć zresztą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Składniki na sos majonezowo- ketchupowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)

Przygotowanie:
Składniki mieszamy w proporcji 1:1.
SmacznegoDomowy kebab z kurczaka
Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab:
Mięso:
80 dag podudzi z kurczaka
2 łyżki oleju
2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat

Surówka nr 1:
¼ niewielkiej główki białej kapusty
1 mała marchewka
Odrobina soku z cytryny
Odrobina cukru
Sól

Surówka nr 2:
Nieduża sałata lodowa
1 nieduży pomidor
Pół małej cebuli
Sól

Sos czosnkowy:
Pół opakowania dużego jogurtu naturalnego
Mały słoiczek majonezu (ok. 130g)
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz

Dodatkowo:
Chlebek pita – ja kupiłam opakowanie mające 5 sztuk cienkiego ciasta

Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pozbyć się skóry. Następnie odczepić je od kości za pomocą noża. Drobno pokroić. Do mięsa dodać olej i przyprawę. Wszystko wymieszać i odstawić na minimum 20 minut do lodówki. Następnie smażyć do miękkości.
Kapustę drobno posiekać. Posolić. Dodać startą marchewkę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawić do lodówki na około 30-60 minut, aby smaki się przegryzły.
Sałatę umyć, pokroić, a następnie rękami porwać na mniejsze części. Dodać pomidora i cebulę pokrojoną w kostkę. Posolić.
Do miski wlać jogurt naturalny. Połączyć z majonezem. Czosnek posiekać, wymieszać sos. Posolić i popieprzyć do smaku.
Pitę można uprzednio podgrzać, choć nie trzeba. Ja kupiłam gotowe cienkie placki, rozcięłam je na pół wzdłuż, tak że powstały mi dwa koła. Możecie także użyć pity grubej, ale my preferujemy kebab na cienkim cieście. Na środek nakładać surówkę nr 1, potem nr 2, mięso, a na koniec polać sosem. Zwijać wg instrukcji pokazanej na zdjęciach.Tarta cappuccino
Składniki na foremkę o średnicy 27 cm:
Ciasto:
250 g mąki
100 g masła
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 jajka
szczypta soli

Masa cappuccino:
330 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
5 łyżek cappuccino
½ szklanki gorącej wody
2 łyżki cukru pudru
1,5 - 2 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć je na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na kształt koła i wyłożyć ciastem formę. Wstawić formę z ciastem ponownie do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć na wierzch papier i wsypać fasolę lub ryż w celu obciążenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 15 minut. Pozostawić do wystudzenia.
Krem: Przygotować esencję cappuccino – tzn. proszek wymieszać z gorącą wodą. Wystudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, następnie połączyć z serkiem mascarpone, a następnie z esencją cappuccino. We wrzątku rozpuścić żelatynę i połączyć z masą. Krem wyłożyć na wystudzony spód. Wierzch udekorować startą czekoladą. Wstawić do lodówki do stężenia kremu na ok. 2h, a najlepiej całą noc.Ptasie mleczko 

Składniki: 
- 2 szkl. mleka 
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku 
- 3 różnokolorowe galaretki 

Przygotowanie: 
Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm. 
Pierwsza warstwa: galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia. 
Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób. 
Trzecia warstwa: Galaretkę sporządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na całość i schłodzić. Deser należy przechowywać w lodówce.
Obserwuj profil
kaasiia89

kaasiia89

Dodane 20.10 o 17:42 z

pomyslowi.net

Przypnij Polub Komentuj
  1538

Zrób własny biszkopt :0 To urządzenie Ci pomoże!

doda62

doda62

gdzie takie kupię ? jest super

21.10 o 7:59    | 
kaasiia89

kaasiia89

doda62, http://allegro.pl/obrecz-blacha-do-krojenia-biszkopta-zenker-i3636067318.html

26.10 o 15:48    | 
kaasiia89

kaasiia89

http://allegro.pl/obrecz-blacha-do-krojenia-biszkopta-zenker-i3636067318.html

26.10 o 15:47    | 
doda62

doda62

dzięki ;)

26.10 o 21:03    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
madamearte
doda62
wilku22
Pinezzzka
madziula_b

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry