Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

Gadżety

czekoladkę ? ;p
pendraiv czekoladka 
(chce tą brązową)
Sprytnie pomyślane
Super gadżety
Zrób własny biszkopt :0 To urządzenie Ci pomoże!
Wykrój plastry ze świeżego ananasa. Sprytne urządzenie!
Labyrinth Fish Tank Aquarium

Więcej zszywek ze źródła

pomyslowi.net

Składniki: 30 dag podłużnych biszkoptów do tiramisu; 50 dag mascarpone; 4 jajka; 8 łyżek drobnego cukru kryształu; 2 łyżki kawy rozpuszczalnej; 50 ml likieru amaretto; 2 łyżki ciemnego kakao.

Wykonanie: Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach gorącej wody, dodać likier, zawartość zamieszać i ostudzić. Do żółtek wsypać 3/4 przygotowanego cukru w kryształkach i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać do tego serka mascarpone i wymieszać porządnie całość. Do białek dodać szczyptę soli i ubić to na sztywną pianę. Wsypać pozostały cukier i dalej ubijać całość przez 2 minuty. Połączyć i pomieszać z masą z serkiem mascarpone. Połowę biszkoptów na moment zanurzyć w kawie po czym ułożyć w przeznacoznych do tego naczyniach. Wyłożyć połowę kremu i posypać go połową kakao przez sitko. Ułożyć kolejną, drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Deser włożyć na przynajmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać dobrze schłodzony.
@Karolina fajny gadżet batoniki ,,,, ,,, ... Składniki:

150 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, ok. 5 jabłek

kruszonka: 1,5 szklanki mąki, 2 żółtka, o,5 kostki masła, 0,5 szklanki cukru

Margarynę roztopić w garnuszku i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną margarynę i wszystko utrzeć na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. Jabłka rozłożyć na cieście. Przygotować kruszonkę: masło posiekać z mąką, dodać cukier i żółtka i połączyć składniki tworząc palcami grudki. Kruszonkę rozłożyć na jabłkach. Ciasto wstawić do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika i piec ok. 45 minut. kładniki:

1 słoik selera konserwowego,
1 puszka kukurydzy,
200 g żółtego sera- u mnie gouda,
4 plasterki szynki konserwowej,
4 łyżki majonezu,
2 łyżeczki musztardy Dijon Develey,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy dijon. Taki sos przelewamy do naszej sałatki i mieszamy całość. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą. Składniki na roladę biszkoptową
6 jajek6 łyżek mąki
6 łyżek drobnego cukru do wypieków½ łyżeczki proszku 
dodatkowo - 3/4 słoiczka dowolnego dżemu  
Mąkę przesiać  wymieszać z proszkiem Białka oddzielić od żółtek  ubić  na sztywna pianę Dodawaćcukierubijając Następnie dodawać żółtka jedno po drugim i ubijać Dodać mąkę z proszkiem  wymieszać 
Przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożonąpapierem  o wymiarach 44 x 30 cm Piec około 13 - 15 minut, do zezłocenia, w tem190ºC sprawdzić patyczkiem
W trakcie pieczenia ciasta przygotować ręcznik kuchenny  rozłożyć  na płaskiej powierzchni posypać drobnym cukrem z wanilią Upieczone ciasto położyć na nim aby strona z papierem była u góry Zdjąć papier pracując szybko gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę Zwijamy wzdłuż krótkiego boku  rolada będzie krótka  w miarę gruba Odłożyć do  wystudzenia roladę rozwinąć usunąć ręcznik posmarować cienką warstwą  dżemu ściśle zwinąć Pokroić na około 17 - 18 równych kawałków około 1,3 cm
Składniki na krem
1 lmleka2 op budyniu wan bez cukru waga 1 opakowania 40 g7 łyżek mąki9 łyżek cukru200 g masłatemp pokojowej5 - 6 niedużych bananów
Połowę mleka zagotować w garnku Pozostałą zmiksować z budyniami cukrem i mąką najlepiej blenderem by nie było grudek Zmiksowaną masę wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia ciągle mieszając
 budyń ostudzić na czas studzenia  przykryć folią  w taki sposób by dotykała  powierzchni  by nie zrobił się  tzw kożuchMasło utrzeć mikserem na  masę Partiami dodawać chłodnybudyńmiksując
Skł na warstwę śmietanow
400 ml śmietany36%
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubić na sztywno pod koniec  dodając cukier puder Warto ją usztywnić np żelatyną lub specjalnymi usztywniaczami do śmietany które można pominąć jeśli kremówkę ubija się przed samym podaniem 
Wykonanie
Przygotować okrągłą tort o średnicy 24 cm Najlepiej przygotować samą obręcz i położyć ją od razu na paterze nie będzie problemów z wyciągnięciem z  ciastaDno wyłożyć kawałkami rolady tak aby całe było zakryte dokładnie wyłożyć boki tortownicy Połowę kremu budyniowego wyłożyć na dno z kawałków rolady Obrać banany i ułożyć je w kółeczko na budyniu przycinając w razie konieczności Szybko wyłożyć na nie pozostały budyń by banany nie zdążyły zrobić się ciemne
Na górę położyć ubitą śmietanę, wyrównać.
Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez noc. Ciasto jest najlepsze kolejnego dnia. Przed podaniem oprószyć kakao (niekoniecznie).
Smacznego :)
* lub cukrem wymieszanym z cukrem wanilinowym
Przypnij Polub Komentuj
  843

Zrób własny biszkopt :0 To urządzenie Ci pomoże!

doda62

doda62

gdzie takie kupię ? jest super

21.10 o 7:59    | 
kaasiia89

kaasiia89

doda62, http://allegro.pl/obrecz-blacha-do-krojenia-biszkopta-zenker-i3636067318.html

26.10 o 15:48    | 
kaasiia89

kaasiia89

http://allegro.pl/obrecz-blacha-do-krojenia-biszkopta-zenker-i3636067318.html

26.10 o 15:47    | 
doda62

doda62

dzięki ;)

26.10 o 21:03    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
madamearte
doda62
wilku22
Pinezzzka
madziula_b

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry