Więcej zszywek z tablicy

jedząko

Kruche babeczki z bryndzą i miodem rozmarynowym
Filety z karpia karmelizowane w miodzie, goździkach z wytrawnym sosem piernikowym i smażonym makaronem
Gryczane bliny ze śledziem
Troć marynowana w pieprzu i koprze
Parowany pstrąg
Śledź XXI wieku
biała zupa rybna
ciasto do pizzy idealne
- trochę mniej drożdży
- przed położeniem składników, wysmarować oliwą - zamiast sosu pomidorowego ;) mniam
carrot cake with cream frosting
ciasteczka imbirowe
buły z pesto
ogórki konserwowe w panierce
malinki :)
przekąska
crab filled crescent wontons
tarta czekoladowa z solonym karmelem
tort marchewkowy
ciasto z cukinią
"zastępcza pizza z kalafiora"
 200g surowego kalafiora ścieramy na tarce, pół kulki mozzareli, mieszamy to w misce z jajkiem i przyprawami. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Zimną blachę smarujemy oliwą z oliwek, rozkładamy równomiernie ww. masę, wierzch posypać ziołami lub kurcharko-podobną przzyprawą. Pieczemy 12-15 minut, po tym czasie wyjmujemy, smarujemy sosem i dajemy dodatki które chcemy wkładamy do piekarnik na jakieś 5 minut z opcją 'grill'
kruche ciasto z musem z czerwonej porzeczki i bezą
ptasie mleczko
Rumowy tort
Receptura:

SPÓD:
200 g biszkoptów
115 g masła

WYPEŁNIENIE:
200 g białej czekolady
2 łyżeczki żelatyny w proszku + 4 łyżki ciepłej wody
100 g kremowego serka (mascarpone)
150 g gęstej kwaśnej śmietany
125 ml mleka słodzonego skondensowanego
25 ml rumu
250 ml śmietany kremówki
4 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:
białe kulki rumowe

Pokrusz biszkopty lub zetrzyj na tarce. Dodaj stopione masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż okruchami spód i brzeg o tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do lodówki, by masa stwardniała nieco.

Mleko skondensowane przelej do garnka i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, stale mieszając, do momentu aż zacznie zmieniać kolor na lekko karmelowy. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Białą czekoladę rozpuść nad parą wodną. Wymieszaj w misce trzepaczką serek i kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny i rumem. Dodaj do masy schłodzone i lekko karmelowe mleko skondensowane oraz rozpuszczoną czekoladę, i wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie. Kremówkę ubij na sztywno i dodaj do masy. Na sam koniec dodaj wystudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do tortownicy wyłożonej okruchami i wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
Przed podaniem udekoruj rumowymi kulkami.

Życzę miłego dnia :)
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI

Składniki:
- 0,5 kg czerwonej cebuli,
- 4 łyżki miodu,
- 8 łyżek octu balsamicznego,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz

Wykonanie:
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę posiekaną w piórka i dusić parę minut, następnie posolić i popieprzyć. Gdy cebula będzie miękka, dodać miód i ocet balsamiczny, dobrze wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli trzeba, doprawić jeszcze solą i pieprzem, przełożyć do wyparzonego słoika. Jeśli chcemy, aby konfitura przezimowała w nienaruszonym stanie, należy poddać ją pasteryzacji.
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

Składniki:
- 100 g fasoli czerwonej lub 1 puszka,
- 1 średnia cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 0,5 łyżeczki nasion kolendry,
- 0,5 łyżeczki cząbru,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- chili wg uznania,
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Użyłam suchej czerwonej fasoli, którą namoczyłam dzień wcześniej i gotowałam do miękkości.

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i czosnek, mają się tylko zeszklić.

Do miski wsypujemy wystudzoną fasolę (lub przepłukaną z puszki), dodajemy cebulę, czosnek, ocet, chili i roztartą w moździerzu kolendrę i cząber. Wszystko miksujemy na gładko w blenderze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciastka francuskie z ananasem
 
Składniki
 - 1 opakowanie ciasta francuskiego
 - 1 puszka krążków ananasa
 - cukier puder lub kryształ do posypania
 
Przygotowanie:
 Ananasa wyjąć z puszki i dokładnie odsączyć z soku (wytrzeć). Z ciasta wykroić osiem krążków większych od plastrów ananasa o około 1 cm. Każdy krążek nakłuć widelcem (niekoniecznie), na środku każdego krążka ułożyć ananasa.
 Wystającym ciastem owinąć brzegi ananasa.
 Tuż przed włożeniem ciastek do piekarnika, obsypać je obficie cukrem pudrem.
 Ciasteczka piec w rozgrzanym do 210°C piekarniku przez 15-20 minut – do zarumienienia się brzegów.
PLACUSZKI MARCHEWKOWE Z CURRY

Składniki (na ok. 12 średnich placków):
- 6 małych marchewek,
- 2-3 średnie ziemniaki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 0,5 łyżeczki curry,
- 1-2 łyżki drobno posiekanego koperku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Warzywa ścieramy na średnich oczkach, dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i łączymy mieszając łyżką. Jeśli ziemniaki puszczą trochę wody to staramy się to odlać. Smażymy na oleju, na średnim ogniu, na złoto.

Podałam z jogurtowym dipem czosnkowym i rukolą polaną oliwą.

Więcej zszywek ze źródła

www.beawkuchni.com

kryzysowe ciasto czekoladowe chleb czekoladowy z rodzynkami na zakwasie lub zaczynie drożdżowym Kandyzowany imbir Deser z białą czekoladą, mascarpone i owocami lata

200 g białej czekolady
250 g mascarpone
180 g creme fraiche
otarta skórka z cytryny i / lub pomarańczy

+ świeże owoce (u mnie maliny, truskawki i odrobina jagód)

Czekoladę rozpuścić (jak radzi Marghe : można dodać odrobinę śmietany by czekolada się nie zwarzyła). Mascarpone wymieszać ze śmietaną, dodać lekko przestudzoną czekoladę, nieco otartej skórki z pomarańczy i / lub cytryny do smaku i ponownie dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki by dobrze masę schłodzić.

Umyte i osuszone owoce rozetrzeć widelcem lub zmiksować. Można przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek z malin (można też lekko dosłodzić, u mnie jednak nie było to konieczne ze względu na sporą ilość białej czekolady w masie serowej ;) ). Dodać nieco otartej skórki z cytryny i pomarańczy, wymieszać, schłodzić.

Podawać udekorowane owocami.

Smacznego! imbir kandyzowany Korzenny syrop z czarnej porzeczki i skandynawski gløgg biscotti karmelizowana cebula domowe ekstrakty
Przypnij Polub Komentuj
  2727

zupa ziemniaczana Magdy Gessler

balbala

balbala

przepis poproszę :)

17.09 o 13:28    | 
annowa

annowa

przepis po kliknięciu na obrazek!! Jak zawsze zresztą :)

3.10 o 9:14    | 
Nataliuszek

Nataliuszek

szczerze mówiąc moja zupa z tego przepisu była zupełnie bez szału; smakowała jak takie rozrzedzone puree ;)

11.10 o 13:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kasiasta222
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry