Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedząko

lody z karmelizowanych papierówek
pasztet świąteczny z galeretka jabłkowo-żurawinową
roasted balsamic onions
pizza z karmelizowaną cebulą
żurawina + feta rollsy
żurawina + musztarda dijon + serek kremowy
karmelizowana cebula
pieczona bagietka + ser pleśniowy + karmelizowana cebula
dżem z czereśni z miodem i rozmarynem
chutney z cebulki
syrop cynamonowy
dżem bananowy
domowe suszone pomidorki
DIETETYCZNY MAJONEZ
1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
1 duże jajko
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Jajko wkładamy do rondla z zimną wodą i podgrzewamy. Od zagotowania wody, gotujemy jeszcze 7 minut. Przelewamy lodowatą wodą. Obieramy, nie studzimy (jajko ma być ciepłe, wszystkie pozostałe składniki można przygotować, gdy jajko się gotuje). W misce mieszamy serek wiejski (cała zawartość, łącznie ze śmietanką), musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Dodajemy szczyptę soli i pieprz. Dodajemy pokrojone jajko. Całość miksujemy blenderem, aż masa będzie gładka i puszysta. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
placuszki kukurydziane
Quiche Lorraine Julii Child
Gözleme z fetą i szpinakiem
Szarlotka z rumem/whiskey
domowa granola
Zupa z pieczonego selera
chutney z selera (do kanapek z kozim/owczym serkiem)
konfitura cytrynowa (do herbaty, naleśników, placuszków)
Chutney śliwkowy z imbirem
chutney z buraków
pesto na zimę
domowy jogurt naturalny

Więcej zszywek ze źródła

www.beawkuchni.com

Dyniowa granola

przepis po kliknięciu w zdjęcie Bułeczki razowe świąteczne pierniki Świąteczne pierniczki Dżem brzoskwiniowo – malinowy

1 kg brzoskwiń (waga owoców po wypestkowaniu)
500 g malin
ok. 200-250 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze dżemy)
sok z 1 cytryny
opcjonalnie : ok. 50 ml amaretto lub rumu / 1-2 laski wanilii / 1 starte ziarenko tonki / 8-10 gałązek werbeny cytrynowej (lipii trójlistnej) lub otarta skórka z 1 dużej cytryny

Maliny zasypać kilkoma łyżkami cukru, przykryć i odstawić.
Brzoskwinie sparzyć i pozostawić we wrzątku na ok. minutę, następnie przełożyć je do lodowatej wody, po chwili osuszyć, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na kawałki. Zasypać brzoskwinie pozostałym cukrem, dodać sok z cytryny (i – w zależności od wybranych dodatków – 5 gałązek werbeny, nasionka wanilii (laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i ostrzem noża wyjąć ziarenka, dodać też połówki laski wanilii) lub startą tonkę, przykryć i odstawić na 1-2 godziny.
Następnie owoce zagotować – w osobnych rondelkach (od zagotowania pozostawiam owoce na ogniu przez ok. 3 minuty), po czym odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na całą noc, wstawiając preparację do lodówki).
Następnego dnia – jeśli nie lubimy pestek z malin – przetrzeć maliny przez sito (przetarłam połowę, połowę zaś pozostawiłam z pestkami). Sok z malin dodać do brzoskwiń (jeśli robimy wersję z werbeną – gałązki wyciągnąć), zagotować preparację i gotować kilka-kilkanaście minut, aż owoce będą odpowiedniej dla nas miękkości; wtedy owoce odsączyć na gazie lub sicie i gotować pozostały z owoców syrop aż zacznie gęst... Morele w rumie

1 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
500 – 600 g cukru
rum
1-2 laski cynamonu lub wanilii
+ ewentualnie spirytus : na każde 500 ml rumu ok. 150 ml spirytusu (można pominąć)

Morele sparzyć i pozostawić we wrzątku na ok. minutę, następnie przełożyć je do zimnej wody, obrać ze skórki, wypestkować i ułożyć w suchym, wyparzonym słoju (lub w kilku mniejszych). Owoce zasypać cukrem* i zalać alkoholem tak, by przykrył on owoce. Zamknąć szczelnie słoik i odstawić w ciemne miejsce na minimum 2 miesiące. Regularnie ‘potrząsać’ słoikiem by cukier dobrze się rozpuścił.

*cukier możemy też ewentualnie rozpuścić wcześniej w niewielkiej ilości rumu, podgrzewając go bardzo delikatnie w rondelku (delikatnie, by alkohol nie wyparował) Dżem morelowy (lub brzoskwiniowy) z lawendą (lub kardamonem)

1 kg moreli (waga po wypestkowaniu)
ok. 250 cukru
3 źdźbła lawendy (lub 2 krople naturalnego olejku eterycznego)*
dodatkowo : sok z cytryny lub pektyna naturalna

* lawendę możemy zastąpić zmielonym kardamonem

metoda I
Morele sparzyć i pozostawić we wrzątku na ok. minutę, następnie przełożyć je do zimnej wody, obrać ze skórki, wypestkować i pokroić na kawałki. Owoce zasypać cukrem, przykryć i odstawić minimum na 12 godzin (ewentualnie mieszając od czasu do czasu). Następnie dodać lawendę (lub kardamon) i smażyć owoce regularnie mieszając aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji (ewentualnie dodając sok z cytryny lub odrobinę naturalnej pektyny, jeśli dżem nadal jest zbyt płynny).
Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych (i osuszonych) lub wypieczonych słoików.
Jeśli chcemy dżem przechowywać dość długo – radzę go dodatkowo zapasteryzować (przypominam wpis o pasteryzacji tutaj – klik).

metoda II (dwudniowa)
Przygotować owoce jak wyżej (obrać ze skórki, wypestkować i pokroić) i gotwać je bez dodatku cukru przez ok. 30-45 minut. Odstawić.
Następnego dnia owoce ponownie zagotować, po kilku minutach dodać cukier i ewentualne przyprawy i smażyć do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Następnie – postępować jak powyżej. kryzysowe ciasto czekoladowe chleb czekoladowy z rodzynkami na zakwasie lub zaczynie drożdżowym
Przypnij Polub Komentuj
  3374

zupa ziemniaczana Magdy Gessler

balbala

balbala

przepis poproszę :)

17.09 o 13:28    | 
annowa

annowa

przepis po kliknięciu na obrazek!! Jak zawsze zresztą :)

3.10 o 9:14    | 
Nataliuszek

Nataliuszek

szczerze mówiąc moja zupa z tego przepisu była zupełnie bez szału; smakowała jak takie rozrzedzone puree ;)

11.10 o 13:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kasiasta222
Przypięli też do swoich tablic Przypnij

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry