Zgłoś naruszenieZgłoś naruszenie

Więcej zszywek z tablicy

jedząko

lody z karmelizowanych papierówek
pasztet świąteczny z galeretka jabłkowo-żurawinową
roasted balsamic onions
pizza z karmelizowaną cebulą
żurawina + feta rollsy
żurawina + musztarda dijon + serek kremowy
karmelizowana cebula
pieczona bagietka + ser pleśniowy + karmelizowana cebula
dżem z czereśni z miodem i rozmarynem
chutney z cebulki
syrop cynamonowy
dżem bananowy
domowe suszone pomidorki
DIETETYCZNY MAJONEZ
1 opakowanie serka wiejskiego (200 g)
1 duże jajko
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki octu winnego
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Jajko wkładamy do rondla z zimną wodą i podgrzewamy. Od zagotowania wody, gotujemy jeszcze 7 minut. Przelewamy lodowatą wodą. Obieramy, nie studzimy (jajko ma być ciepłe, wszystkie pozostałe składniki można przygotować, gdy jajko się gotuje). W misce mieszamy serek wiejski (cała zawartość, łącznie ze śmietanką), musztardę, sok z cytryny i ocet winny. Dodajemy szczyptę soli i pieprz. Dodajemy pokrojone jajko. Całość miksujemy blenderem, aż masa będzie gładka i puszysta. Ewentualnie doprawiamy do smaku.
placuszki kukurydziane
Quiche Lorraine Julii Child
Gözleme z fetą i szpinakiem
Szarlotka z rumem/whiskey
domowa granola
Zupa z pieczonego selera
chutney z selera (do kanapek z kozim/owczym serkiem)
konfitura cytrynowa (do herbaty, naleśników, placuszków)
Chutney śliwkowy z imbirem
chutney z buraków
pesto na zimę
domowy jogurt naturalny

Więcej zszywek ze źródła

www.beawkuchni.com

wytrawny, słony keks Dżem truskawkowo – bzowy

500 g truskawek
200 g cukru
pół opakowania pektyny (dałam mniej)
3-4 kwiatostany dzikiego bzu czarnego
1 łyżka soku z cytryny
otarta skórka z 1/2 cytryny

Truskawki opłukać, odszypułkować, pokroić w ćwiartki, zasypać cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową. Kiedy owoce puszczą sok, dodać sok z cytryny oraz czyste od owadów kwiatostany dzikiego bzu (dobrze jest zawinąć je w gazę lub w specjalny kulinarny woreczek do przypraw). Gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłowić kwiaty bzu i dodać pektynę. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików i zakręcić. Syrop z kwiatów czarnego bzu
0-40 baldachów czarnego bzu
1 kg cukru
20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
1 litr wody

Kwiaty zbieramy w suchy, słoneczny dzień (najlepiej takie, które są w początkowej, a nie w końcowej fazie kwitnięcia). Zrywamy je delikatnie i równie delikatnie układamy je w misie lub w worku (nie zamykamy go). Pamiętajmy by nie zrywać zbyt wielu kwiatostanów z tego samego drzewa. Po przyniesieniu ich do domu rozkładamy delikatnie kwiaty bzu na papierze, by umożliwić ewentualnym ich mieszkańcom ewakuację ;) Nie polecam potrząsania baldachami, pozbywamy się bowiem wtedy nie tylko robaczków, ale i pyłku kwiatowego. Następnie, bezpośrednio nad naczyniem w którym będziemy przygotowywać syrop,  odcinamy kwiaty bzu tak, by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). Im więcej mamy kwiatów, tym mocniejszy będzie nasz produkt końcowy, jednak nawet z 10-15 dużych baldachów otrzymamy aromatyczny, delikatny syrop.
Po oberwaniu kwiatów przygotowujemy zalewę : zagotowujemy wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalewamy kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie filtrujemy syrop i przelewamy do wyparzonych butelek; jeśli chcemy przechowywać go dosyć długo, radzę syrop zapasteryzować (możemy zagotować go tuż przed wlaniem do butelek). Syrop który nie jest pasteryzowany przechowuję zawsze w lodówce, a pasteryzowany – w piwnicy. Po otwarciu syrop przechowujemy w lodówce. Pieczona papryka ciastka kawowo-pomarańczowe Rustykalne ciasto orzechowo-jabłkowe Dyniowa granola

przepis po kliknięciu w zdjęcie Bułeczki razowe świąteczne pierniki
Przypnij Polub Komentuj
  4232

zupa ziemniaczana Magdy Gessler

balbala

balbala

przepis poproszę :)

17.09 o 13:28    | 
annowa

annowa

przepis po kliknięciu na obrazek!! Jak zawsze zresztą :)

3.10 o 9:14    | 
Nataliuszek

Nataliuszek

szczerze mówiąc moja zupa z tego przepisu była zupełnie bez szału; smakowała jak takie rozrzedzone puree ;)

11.10 o 13:39    | 

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
kasiasta222

Także przypięli do swoich tablic:

Użytkownicy także przypinają:

Zmień tło
do góry