Knytka

Knytka
Moje tablice obserwuje 71 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
♡♡♡ ... Najlepszy romans, jakie kiedykolwiek czytałam. Wyciskacz łez. Bardzo polecam, nie pożałujecie :) krem jaglany rafaello
Składniki
100 g kaszy jaglanej
szklanka wody
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki mleka w proszku
garść migdałów
100 ml mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
1,5 czubatej łyżki miodu lub innego słodzidła - ilość zależy od preferencji smakowych :)
Przygotowanie
Kaszę przepłukujemy i przelewamy wrzątkiem. Wrzucamy ją do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu aż do wchłonięcia całego płynu. Studzimy. Do blendera przekładamy kaszę, wiórki, migdały, mleko w proszku i miód. Blendujmy. Dolewamy mleko i dalej blendujemy. Po uzyskaniu kremowej konsystencji krem przekładamy do słoiczka i szczelnie zamykamy :) Przechowujemy w lodówce. Biszkopt:
4 jaja
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
4 żółtka
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 szklanki mleka
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła
Poncz:
ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 140g herbatników (20sztuk)
niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.
Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
domowe-wypieki.pl