MaJe_CzKa222

Może nie jestem czyimś pierwszym wyborem , ale jestem dobrym wyborem... Może nie jestem bogata, ale jestem cenna... Nie pretenduje do bycia kimś kim nie jestem , ponieważ jestem dobra w byciu sobą. Nie zawsze jestem dumna z rzeczy , które robiłam w prz
MaJe_CzKa222
Moje tablice obserwuje 9076 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
Strona www Facebook Miasto Deutschland
dziewczyny co sadzicie o tych tabletkach ? Stosowała któraś z was ? Dziekuje za opinie Sernik "Krówka" - przepis na tradycyjną prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x35 cm


Składniki:


1 kg zmielonego 3-krotnie białego sera (może być z wiaderka, ważne by był dobrej jakości np. "Mój Ulubiony")800 g masy kajmakowej/krówkowej (2 puszki)100 g orzeszków solonych200 ml śmietany kremówki200 g mlecznej czekolady (dobrej jakości)5 łyżek mąki ziemniaczanej6 jaj200 g herbatników100 g masłacukier puder do masy - 1 szklanka (tutaj najlepiej dobrać ilość wg uznania, bo masa z dodatkiem kajmaku już jest słodkawa)


Wykonanie:


Blaszkę pokryć papierem do pieczenia. 


Na spód wyłożyć zmielone z masłem herbatniki.


W misie miksera umieścić ser, dołożyć do niego 1 i 1/2 puszki masy krówkowej, mąkę i zmiksować na gładką masę. Ciągle miksując dodać cukier. Następnie wbijać jajko po jajku, każde wkręcając do masy przez około 20 sekund, by dobrze się wchłonęło, dopiero dodać kolejne.


Masę wylać na herbatniki. 


Sernik wstawić do nagrzanego pieca w 180 stopni na 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez jeszcze 100 minut. Łącznie pieczemy 2 godziny.

PIECZEMY BEZ TERMOOBIEGU.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.


Gdy sernik jest już chłodny, przygotować polewę. 


W rondelku umieścić pół pozostałej puszki kajmakowej, kremówkę oraz połamaną na drobno czekoladę. Pomieszać, następnie włączyć palnik i (nie dopuszczając do zagotowania) ciągle mieszając, pozwolić czekoladzie się rozpuścić. 


Gładkie ganache wylać na ciasto, posypać orzeszkami. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!   



Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

Składniki:

na 8 porcji

4 jajka
5 dużych pieczarek
1 malutka cebula
1 łyżeczka oleju
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej pietruszki
2 łyżki majonezu domowej roboty, tutaj przepis
Wykonanie:

Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz ze skorupki i podziel na pół. Oddziel żółtka.
Pieczarki i cebulę drobno posiekaj. Zeszklij cebulę na oleju, po czym dodaj pieczarki. Smaż pieczarki w wysokiej temperaturze, aby szybko odparowały. ostudź.
Żółtka zgnieć widelcem. Dodaj pieczarki i cebulę, posiekaną na drobno pietruszkę oraz majonez i przyprawy. Wymieszaj.
Napełnij farszem połówki jajek, udekoruj ewentualnie pietruszką. Składniki:

Ciasteczka:

IlośćSkładnik



3 szklanki  mąki pszennej



1 szklanka  gęstej kwaśnej śmietany 
250 g  zimnego masła

Dodatkowo:

powidła, konfitury, dżem,  do nadzienia (u mnie tym razem śliwkowe)

Sposób przygotowania

Z podanych składników energicznie zagnieść ciasto. Schłodzić je przynajmniej godzinę w lodówce.

Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować (mniej więcej jak na pierogi, ale nie na tyle cienko by ciasto było przezroczyste). Wyciąć kwadraty około 8 cm x 8 cm. Na środku zrobić kleksa z powideł (łyżeczka). Zwinąć w rurkę, tak, żeby ciasto mocno nie zachodziło na siebie, bo będzie w środku surowe (robiąc około 1 cm zakładkę). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (z termoobiegiem) na złoty kolor (ok 15 minut). Gorące oprószyć cukrem pudrem (ja nie sypałam już pudru, dla mnie były wystarczająco słodkie bez). Sałatka makaronowa z ogórkami kiszonymi

Składniki:

- opakowanie drobnego makaronu
- słoik ogórków kiszonych
- puszka kukurydzy
- puszka groszku zielonego
- puszka fasoli czerwonej
- papryka czerwona i żółta
- kilka listków posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka majonezu Develey
- 1 łyżka jogurtu naturalnego greckiego
- sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, fasolę i groszek. Ogórka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Paprykę kroimy w kostkę. Wrzucamy posiekaną bazylię, zioła, sól, pieprz, majonez i jogurt. Wszystko razem ze sobą mieszamy. Przekładamy do miseczek i jemy ze smakiem. Użyłam majonez firmy Develey, jest bardzo smaczny i kremowy, polecam.
Zmień tło
do góry