MaJe_CzKa222

Może nie jestem czyimś pierwszym wyborem , ale jestem dobrym wyborem... Może nie jestem bogata, ale jestem cenna... Nie pretenduje do bycia kimś kim nie jestem , ponieważ jestem dobra w byciu sobą. Nie zawsze jestem dumna z rzeczy , które robiłam w prz
MaJe_CzKa222
Moje tablice obserwuje 9557 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
Strona www Facebook Miasto Deutschland
Filety z kurczaka nadziewane i zapiekane w formie do muffin. Możemy dowolnie zwiększać lub zmniejszać ilości oraz eksperymentować z nadzieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę i co mamy w lodówce :)

Składniki (ok 6-8 muffin):

- 450 g piersi z kurczaka

- 50-100 g sera żółtego

- papryka

- 200 g pieczarek

- 1 cebula 

- natka pietruszki

- majonez (u mnie ok 1 łyżeczka na każdego muffina)

- sól, pieprz

- dowolne zioła

-1 łyżeczka masła



Wykonanie:

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki i smażyć, aż sok, który puszczą, odparuje. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i smażyć jeszcze kilka minut, aby lekko zmiękła. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw.

Mięso umyć, osuszyć, przekroić poziomo wzdłuż na mniejsze kotleciki. Każdą część rozbić na cienkie plastry, doprawić.
Formę do muffin delikatnie natłuścić. Plastry kurczaka wkładać do dołków muffinowych tak, aby brzegi wystawały ponad niego. Środki wypełnić farszem, Posypać posiekaną natką pietruszki i na to położyć plasterek sera. Zakrywamy wystającymi częściami mięsa i smarujemy majonezem. 
Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30-40 minut.
Podczas pieczenia z mięsa wydzielają się soki więc dobrze mieć przygotowaną foremkę do podłożenia pod formę do muffin 1 paczuszka mrozonego posiekanego szpinaku 
1 jajko ( całe) 
2 białka 
1/4 cebuli 
1/2 startej kostki sera może być nawet kupiony starty
1 łyżeczka papryki 
1 łyżeczka soli 
2 zabki czosnku ale czosnek dać według uznania 
Okrychy chleba czy bułki dać według uznania

Lepimy jak normalne mielone smazymy 6minut ;) sałatka z tuńczykiem i ananasem . 
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
½ puszki kukurydzy
½ puszki ananasa
100 g makaronu kokardki
3 łyżki majonezu
100 g szparagi mrożonej
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Szparagi i makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

Tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Składniki: (na formę 24x32 cm z wysokim brzegiem)

Ciasto orzechowe:

8 białek2 żółtka1 szklanka drobnego cukru do wypieków200 g drobno posiekanych orzechów włoskich100 g wiórków kokosowychgarść rodzynek3 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

6 żółtek (pozostałych z ciasta)2 szklanki mleka220 ml śmietanki 30%170 g cukrucukier waniliowy1 pełna łyżka mąki pszennej3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej250 g masła w temp. pokojowej

ponadto:

2 opakowania galaretki pomarańczowejbiszkopty okrągłepuszka brzoskwińponcz - filiżanka kawy + 50 ml wódki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozbity, dodawać po 1 żółtku. Do masy jajecznej wsypać posiekane orzechy, wiórki, rodzynki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę jajeczną podzielić na pół. Dno dwóch blach wyłożyć papierem do pieczenia. Do każdej blachy wylać połowę masy. Wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec równocześnie dwie blachy w temp. 160C z termoobiegiem, przez 25- 30 minut.

Jeśli nie posiadacie dwóch jednakowych blach, ciasto należy przygotować z połowy porcji i upiec w temp 170 C z grzałką góra dół. W taki sam sposób przygotować drugi blat ciasta.

Masa:

Żółtka, pół szklanki mleka i obie mąki dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować. Dodać mieszankę jajeczną. Wszystko energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu o. 1 minuty. Ma powstać aksamitny budyń. Zdjąć z ognia. Przykryć i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć mikserem do białości. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na dosyć drobną kostkę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody i odstawić do stężenia.

Składanie ciasta:

Pierwszy blat ciasta umieścić w formie. Rozsmarować na nim połowę kremu z brzoskwiniami. Biszkopciki maczać w ponczu kawowym i układać na kremie w niewielkich odstępach. W puste miejsca między biszkoptami nakładać galaretkę. Zwróćcie uwagę na stopień stężenia galaretki. Nie może być zbyt płynna. Konsystencją powinna przypominać kisiel. Na całość wyłożyć pozostały krem. Przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć. Wstawić do lodówki.

Polewa:

200 g mlecznej czekolady2 łyżki masła100 ml śmietanki 30%

śmietankę z masłem... Pierś z kurczaka ala gulasz
(4 porcje)

1 podwójna pierś z kurczaka 
sól i pieprz
1/2 łyżeczki suszonego tymianku 700 g dyni ze skórą lub 450 g miąższu
300 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki mąki
2 i 1/2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
125 ml śmietanki 30%
600 ml bulionu - przepis
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Domowy wywar z jarzyn:
3 szkl wody
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu sojowego
3 gałązki natki pietruszki z listkami
1 marchewka
1/2 małej pietruszki
kawałek pora
sól i pieprz

Do rondla wlać 3 szkl wody, dodać oliwę, sos sojowy, natkę oraz pokrojoną marchewką, pietruszką, por. Doprawić szczyptą soli i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 30 min do czasu aż marchewka będzie bardzo miękka. Pod koniec doprawić pieprzem. Odcedzić. Do potrawy dodajemy gorący wywar.


Piersi oczyścić, rozdzielić na dwie pojedyncze. Każdą przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety, oprószyć solą, pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać 2 łyżki mąki i dokładnie obtoczyć w niej filety, odstawić.
Dynię pokroić na kilka mniejszych kawałków. Pieczarki pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę.
Rozgrzać większy garnek. Roztopić 1 łyżkę masła, włożyć piersi kurczaka i smażyć na większym ogniu przez 2 min aż od spodu lekko się zrumienią.
Przełożyć na drugą stronę i smażyć przez 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki i cebulę. Smażyć na większym ogniu przez 2 min, aż będą zrumienione, odłożyć na talerz.
Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez 3 min. Na dyni położyć piersi kurczaka i podgrzewać razem przez 2 min. Wlać gorący bulion i całość zagotować. Piersi kurczaka nie muszą być całkowicie zanurzone w sosie, tylko do połowy. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 3 min aż dynia będzie miękka.
Do miski wlać kilka łyżek sosu z garnka, dodać 3 łyżki śmietanki i wymieszać. Dodać resztę kremówki i wymieszać. Śmietankę wlać do garnka z kurczakiem, dodać natkę pietruszki i delikatnie przemieszać lub przechylać garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadzał. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez 1 min, aż sos zgęstnieje.

17

146

normalna tortownica okrągła

17

146

fioletowyjez, myśle , że uniwesrsalna jak do sernika.

17

146

jow8, tak jest podane w przepisie . Możesz dacć więcej ale nie wiem czy wtedy wyjdzie.

4

149

Warto spróbować :)

7

0

Bułgaria od 17.07 do 25.07 All clusiv , hotel przy plaży bądź do 100m wylot z Katowic do godziny 9 rano. Jeżeli macie coś to wyślijcie na emaila . Z góry dziękuję :)

7

0

Travelshops , to mój adres email R00ks4n4@gmail.com jeżeli możecie to podeślijcie oferty :)

17

146

pfmartii, tak

7

0

Travelshops, codziennie śledzę :) macie jakieś oferty last minute do Bułgari na lipiec ?

44

2

Lucky :)

6

9

Coś pięknego ! ♡♡♡
MaJe_CzKa222
MaJe_CzKa222 polubiła: ...

0

6

0

3

2

64

MadziaMalinka25, niestety przepis nie został dołączony do zdjęcia .

7

0

szkoda , że takiej promocji niema na lipiec :(
Zmień tło
do góry