anima1

Chciałam przywitać się i powitać wszystkich, którzy tu zaglądają i zaglądać będą :-) Staram się myśleć pozytywnie. Staram się być sobą. Uwielbiam siatkówkę chociaż nie umiem w nią grać. Kocham włoskie słońce.
anima1
Moje tablice obserwuje 1354 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
Strona www Facebook Miasto by
CIASTO BANANOWE

Ciasto:
300 g cukru
5 jajek
125 ml oleju
125 ml wody
200 g mąki pszennej
3 łyżki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie serowe :
8 bananów
100g cukru
sok z cytryny plus trochę soku do skropienia bananów

500 g twarogu z wiaderka lub dobrze zmielonego
5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
400 ml słodkiej śmietany 30%
Polewa:


150 g gorzkiej czekolady
25 g margaryny
200 g słodkiej śmietany 30%
kawałek czekolady do starcia (pół tabliczki, może być również gorzka)
PRZYGOTOWANIE

Jajka ubijamy z cukrem. Dodając stopniowo olej i wodę. Kakao, mąkę i 

proszek do pieczenia, wymieszać i dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć do prostokątnej (średniej wielkości formy)wysmarowanej margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 15 min. w temperaturze 220°C Ostudzić. Banany obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. 


PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ

Twaróg utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Banany skropić sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodawać po łyżce kremu serowego i wymieszać. Śmietanę ubić i dodać do kremu. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na banany przekrojone na pół i ułożone na cieście. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godz. Przygotować polewę. Czekoladę i margarynę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i wymieszać. Polewę wylać na ciasto i pozostawić . Część czekolady zetrzeć na grubej tarce. Posypać boki. Ciasto wstawić do lodówki. ::: La La Land - Start A Fire | official trailer (2016) John Legend John Legend - All of Me ////
Iwcia55
Zychorzyn Obserwuj

Zszywek: 11546   ·   Obserwują ją: 6594

Ostatnio dodane:

#travel ... xxx KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI
Składniki:

    170 ml śmietany kremówki 30/36%
    190 g białej czekolady
    150 g serka mascarpone, schłodzonego
    60 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
    7 pokruszonych białych ”Michałków”

    W małym rondelku podgrzewamy kremówkę aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min 6 godz.).
    Następnego dnia umieszczamy w misce krem czekoladowy i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (mniejsze obroty) ubijamy całość aż uzyskamy gęsty krem. Odkładamy mikser. Dodajemy posiekane cukierki i orzeszki ziemne. Rózgą kuchenną lub szpatułką krótko i delikatnie mieszamy całość.

 

Uwagi:

    Serek mascarpone i krem czekoladowy musi być schłodzony przed ubiciem.
    Ilość kremu z powyższego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 21 cm.
    Kremówkę podgrzewamy do chwili, aż będzie gorąca na tyle aby rozpuściła się czekolada.
    Jeśli masa wyjdzie za rzadka (nie zwarzona), włóż krem do lodówki aby trochę zgęstniał.
Ewelinaaa12
Bełchatów Obserwuj

Zszywek: 2485   ·   Obserwują ją: 2778

Ostatnio dodane:

❤❤❤ ... <3 <3 ...
RudiWred
P Obserwuj

Zszywek: 11354   ·   Obserwują ją: 53544

Ostatnio dodane:

.... .... .... ...
Zmień tło
do góry