anima1

Chciałam przywitać się i powitać wszystkich, którzy tu zaglądają i zaglądać będą :-) Staram się myśleć pozytywnie. Staram się być sobą. Uwielbiam siatkówkę chociaż nie umiem w nią grać. Kocham włoskie słońce.
anima1
Moje tablice obserwuje 1433 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
Strona www Facebook Miasto by
Flying home 
piękny film 

...do tego jeszcze z Greyem :) do zrobienia z dziećmi volleyball...I love it. volleyball Kuchnia.
Iwcia55
Zychorzyn Obserwuj

Zszywek: 11812   ·   Obserwują ją: 6732

Ostatnio dodane:

<33 ... Andy Black - Beautiful Pain Kostka kawosza

CIASTO CZEKOLADOWE:

    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    200 g jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

PIANKA KAWOWA:

    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
    1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki kopiaste żelatyny
    1/4 szklanki wody

POLEWA:

    1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody

Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą „górkę”. 

Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.

Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :) 

Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.
Ewelinaaa12
Bełchatów Obserwuj

Zszywek: 2485   ·   Obserwują ją: 2802

Ostatnio dodane:

❤❤❤ ... <3 <3 ...
RudiWred
P Obserwuj

Zszywek: 11736   ·   Obserwują ją: 55092

Ostatnio dodane:

link do sukienki - po kliknięciu w zdjęcie link do płaszczyka - po kliknięciu w zdjęcie Link do płaszczyka - po kliknięciu w zdjęcie Link do płaszczyka - po kliknięciu w zdjęcie
Zmień tło
do góry