jozula

jozula
Moje tablice obserwuje 38 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 
jak przygotować antycellulitowy peeling z kawy ? Fajny wpis o peelingu antycellulitowym :) Przeczytacie go po kliknięciu w zdjęcie :) Pyszne ciasto Cassis Składniki: Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 50 g startej gorzkiej czekolady Beza 4 białka 200 g drobnego cukru do wypieków 1 kopiasta łyżka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem 500 g śmietanki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Ponadto 2 małe słoiczki konfitury z czarnej porzeczki ( po 250 g ) poncz ( 3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 4 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cassis ) ewentualnie można zastąpić sokiem z czarnej porzeczki połączonym z czystą wódką. Sposób wykonania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać przez sito i wraz ze startą czekoladą dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką, krótko, tylko do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 35 - 40 minut w temp 160 C. Upieczony biszkopt wystudzić. Beza: Białka ubić na pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy będzie całkowicie rozbity, a piana sztywna i błyszcząca, miksować jeszcze ok. 1 minuty. Dodać mąkę, kakao i ocet. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Białka wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, w której wcześniej piekł się biszkopt. Wstawić do nagrzanego do 160 C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 90 C i piec z termoobiegiem jeszcze 30 minut. Bezę wystudzić. Masa: Dobrze schłodzony serek mascarpone i śmietankę umieścić wraz z cukrem pudrem w misie miksera. Ubijać do uzyskania konsystencji kremu. Biszkopt dobrze nasączyć ponczem. Posmarować konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę wyłożyć krem z mascarpone. Na wierzch ciasta położyć wystudzoną bezę. Można też przed wyłożeniem na wierzch pokroić bezę na równe kawałki, tak jak to się robi z ciastem francuskim w kremówce. Wtedy ciasto będzie się znacznie łatwiej kroiło. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. ... Sałatka z wędzoną makrelą lub inna morską rybą. Sałatkę tą można przygotować na jednej paterze lub od razu zrobić z niej porcje dzieląc roszponkę i pozostałe składniki i układając na osobnych talerzach porcje dla każdego uczestnika biesiady. Całość doskonale komponuje się z ... Przepis na blogu