justynascrappassion

Trochę zakręcona, trochę roztrzepana, bardziej niż trochę szczęśliwa... Od zawsze zauroczona życiem oraz jego kolorami...
justynascrappassion
Moje tablice obserwuje 200 osób Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Brzeg
Deser Bananowy  Potrzebne nam będą: -banany -bita śmietana -budyń waniliowy -crunchy wielozbożowe -miód lub sos karmelowy Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym .Placuszki owsiane z karmelizowanymi jabłkami.

.Składniki na ciasto.
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki maślanki
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
50 g stopionego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

.Składniki na karmelizowane jabłka.
2 jabłka
50 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka rumu (opcjonalnie) lub wody

.Wykonanie.
Płatki zalać maślaną i odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, cynamon i rum. Smażyć na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Do płatków i maślanki wbić jajko, dodać mąkę, stopione masło, cukier, proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto nakładać małymi porcjami na rozgrzaną patelnię, przewrócić na drugą stronę jak na powierzchni pojawią się bąbelki. Podawać ciepłe z towarzystwie karmelizowanych jabłek. .Deser śniadaniowy.

.Składniki. (3 porcje)
kilka sztuk jeżyn
kilka sztuk malin
duży jogurt naturalny
ok. 50-60 g otrębów
3 łyżki suszonej żurawiny
9 herbatników (+ mleko z ekstraktem waniliowym do namoczenia - pół szklanki)

.Wykonanie.
Dzień wcześniej wieczorem zanurzamy herbatniki w mleku z ekstraktem waniliowym, odstawiamy na noc do przesuszenia. Rankiem herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy trzy wysokie szklanki, dajemy do każdej żurawinę i zalewamy do niecałej połowy jogurtem. Robimy warstwę z herbatników i otrębów. Następnie wrzucamy maliny i zalewamy jogurtem. Robimy kolejną warstwę z herbatników i otrębów, a na sam koniec przyozdabiamy malinami i jeżynami. .Drinki arbuzowo - miętowe.

.Składniki. (3 drinki)
ćwiartka arbuza
kilka listków mięty
6 kieliszków wódki (dużych)
kilka kostek lodu

.Wykonanie.
Pozbyć się pestek z arbuza i cały miąższ zmiksować z listkami mięty w blenderze. Do szklanek wlać po 2 kieliszki wódki oraz miks arbuzowo - miętowy. Wrzucić kostki lodu. Przyozdobić listkami mięty oraz kawałkami arbuza. Słodko-kwaśna, różowa, pyszna. LEMONIADA my LOVE - pycha!
Lemoniada to smak dzieciństwa. Swój różowy kolor i intensywny smak zawdzięcza sporej ilości soku z żurawiny.

.Potrzebujesz.
1 szklankę cukru
2,5 szklanki soku cytrynowego
4 cytryny pokrojone w plasterki
1 szklankę cukru pudru
2 szklanki soku żurawinowego
1,75 litra wody mineralnej

Cukier zagotuj z 1 szklanką wody. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Wstaw do lodówki minimum na godzinę. Dodaj sok cytrynowy, cukier puder, sok żurawinowy i 1,5 litra wody. Wymieszaj. Wstaw do lodówki. Podawaj z kostkami lodu i plasterkami cytryny.