misiaczek_303

jestem mamą 2 wspaniałych brzdąców Filipa i Gabriela, żoną cudownego męża Kamila:)
misiaczek_303
Moje tablice obserwuje 24 osoby Znajdź mnie Ostatnio dodane zszywki
Obserwuj
 Wola Idzikowska
ciasto biszkoptowe o 5ciu smakach, z kremem budyniowym, bananami, makiem, kokosem i czekoladą 

Biszkopt*:
4 jajka
1 szklanki cukru
1 szklanki mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
*biszkopt można zastąpić podłużnymi biszkoptami

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Jeszcze chwilę ubijamy. Po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty.

Masa budyniowo- bananowa:
6 żółtek
½ szklanki cukru
2 budynie waniliowe
750 mleka
200g masła 82% (bez dodatku oleju)
3 banany
1/3 szklanki spirytusu lub wódki

Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do mleka dajemy żółtka, cukier waniliowy i budynie. Do gotującego się mleka wsypujemy cukier i cały czas mieszamy, aż się rozpuści, a następnie budyń, który mieszamy aż będzie gotowy. Ugotowany budyń studzimy. Gdy jest już całkowicie zimny, ucieramy kostkę masła, do której dodajemy po trochu zimny budyń. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita masa, po czym odkładamy około 2 łyżek kremu do dekoracji.
Banany kroimy w kosteczki około 5mmx5mm, a następnie skrapiamy alkoholem i mieszamy. (Alkohol powoduje, że banany nie czernieją). Następnie dodajemy je do gotowego kremu budyniowego i całość mieszamy łyżką. 

Masa makowo- kokosowa:
6 białek
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka kokosu 

Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy cukier i miksujemy do czasu Składniki:
200g wiórek kokosowych
100ml kremówki
70g cukru pudru
70g masła
opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego
200g mlecznej czekolady

Wykonanie:
W naczyniu mieszamy wiórki z cukrem pudrem. W garnku podgrzewamy kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną masę wlewamy na wiórki i mieszamy.

Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego- choć lepsze są troszkę mniejsze. Układamy je na papierze np. śniadaniowym, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około godzinę.(Dobrze jest też potem włożyć je jeszcze na 30min do zamrażarki).

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą kulkę zanurzamy w czekoladzie i wykładamy na papier ( najlepiej nadziać kulkę na wykałaczkę i obtoczyć w czekoladzie uprzednio nabranej na łyżkę- tak jak spaghetti. Jeśli moczy się kulki bezpośrednio w czekoladzie, pojedyncze wiórki zostają w naczyniu i pod koniec zagęszczają czekoladę przez co trudniej obtoczyć resztę kulek. Bardzo pomaga zamrożenie kulek by lepiej się nimi "operowało" i by wiórki nie obsypywały się.)
Czekolada na wiórkach musi stwardnieć, więc trzeba je na jakiś czas włożyć do lodówki. Bananowy deserek :)

Składniki:
-banany
-bita śmietana
-budyń waniliowy
-crunchy wielozbożowe
-miód lub sos karmelowy

Sposób przygotowania:
Crunchy kruszymy i wysypujemy nim dno salaterek. Następnie układamy kolejno warstwy: budyń waniliowy, banany, bita śmietana, trochę crunchy i miodu. Potem znowu budyń z bananami i bita śmietana. Na wierzch posypujemy crunchy i polewamy miodem lub sosem karmelowym. wiązanie kokard ***