Więcej zszywek z tablicy

słodkości

pomysł na dekoracje.
woda, jabłko, gruszka, śliw...
*** BEZ PIECZENIA ***

Tira...
*** BEZ PIECZENIA ***

Diet...
Składniki na kwadratową bla...
...
...
...
...
Sernik na zimno z truskawka...
Jaglany mus z frużeliną tru...
Błyskawiczny sernik gotowan...
deser bananowy
SKŁADNIKI:

...
Sernik z truskawkami na zim...
Banalnie proste lody z doda...
Zielone lody

Składniki:
1 ...
Sorbet z truskawek (bez cuk...
Lody o smaku owoców leśnych...
Krajanka truskawkowa

Biszk...
LODY Z ZELKAMI
Miodownik
Składniki na cias...
Piernik na Guinnessie
Skład...
Parkin - piernik z Yorkshir...
Pyszne śniadanie, które odm...
Lekkie i kokosowe ptasie &q...
Szarlotka tatrzańska

Ma ni...
nicole18

nicole18

Dodane 22.09 o 13:07
Obserwuj
*** BEZ PIECZENIA ***

Tiramisu z Kahluha

SKŁADNIKI

4 PORCJE
150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml likieru migdałowego Amaretto
4 łyżki likieru kawowego Kahluha
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
250 g mascarpone (zimne)
100 g podłużnych biszkoptów

DO POSYPANIA:
gorzkie kakao


PRZYGOTOWANIE

Zaparzyć mocną kawę, wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.
W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera.
Dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę.
Połowę biszkoptów maczać w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułożyć na dnie pucharków lub jednego naczynia. Oprószyć kakao.
Przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć resztą kremu.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

WSKAZÓWKI

Prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu. Musimy zrobić z nich kogel mogel, gęstą puszystą i jasną masę. Ma być ona dość sztywna, nie może być rzadka i lejąca.

*** BEZ PIECZENIA ***


Tiramisu z Kahluha

SKŁADNIKI

4 PORCJE
150 ml zaparzonej mocnej kawy
60 ml likieru migdałowego Amaretto
4 łyżki likieru kawowego Kahluha
4 żółtka (w temp. pokojowej)
4 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
250 g mascarpone (zimne)
100 g podłużnych biszkoptów

DO POSYPANIA:
gorzkie kakao


PRZYGOTOWANIE

Zaparzyć mocną kawę, wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i dokładnie ostudzić.
Żółtka włożyć do metalowej miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach miksera na puszystą, gęstą i jasną masę przez około 8 minut.
W drugiej misce ubijać zimne mascarpone na sztywno przez około 1½ - 3 minuty na średnich obrotach miksera.
Dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę.
Połowę biszkoptów maczać w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Ułożyć na dnie pucharków lub jednego naczynia. Oprószyć kakao.
Przykryć połową kremu, ułożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów, znów posypać kakao i przykryć resztą kremu.
Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

WSKAZÓWKI

Prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu. Musimy zrobić z nich kogel mogel, gęstą puszystą i jasną masę. Ma być ona dość sztywna, nie może być rzadka i lejąca.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię
olusia5692
_dee_donia_
betki884
zuzka_
mojanatalia
NataliaGie
listek1234
betiart
klaudiazygmanska
blondii96

oraz 8 innych użytkowników

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY