
Polędwiczki wieprzowe w sosie whiskey polędwiczki
wieprzowe, ok. 300 g sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz oliwa do smażenia szalotka, 1 duża czosnek, 2 ząbki świeże chili, 1 małe suszony tymianek, 1 łyżeczka whiskey, 75 ml śmietana kremówka 30%, 100 ml natka pietruszki, 1 mały pęczek Sposób przygotowania Polędwiczkę umyć, osuszyć i obrać z białych błonek. Pokroić w plastry o grubości 2 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i mocno zarumienić. Przewrócić na drugą stronę. Dodać drobno posiekaną szalotkę, czosnek, chili i tymianek. Kiedy mięso będzie ładnie zarumienione z obu stron wlać whiskey. Gotować 2-3 minuty. Następnie wlać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Całość gotować około 5 minut do momentu, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
Użytkownicy także przypinają: