Schabowe w cieście ziołowym .
Składniki na 3 porcje: 3 średniej wielkości kotlety schabowe sól, pieprz Ciasto: 1 duże jajko 3 łyżki lekko gazowanej wody mineralnej 2 czubate łyżki maki pszennej 1 cebulka szalotka 1 płaska łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich 1 łyżka posiekanej natki pietruszki duża szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz Dodatkowo: olej do smażenia mąka do panierowania Przygotowanie: Kotlety rozbijam, oprószam solą i pieprzem. Mieszam dokładnie składniki ciasta - powinna powstać gęsta masa. Każdy kotlet panieruję w mące, po czym przekładam do naczynia z ciastem, lekko dociskając, by ciasto przywarło do mięsa. Smażę ok. 8-9 minut na średnio rozgrzanym oleju - przekładam dwukrotnie, by kotlety usmażyły się w środku. Podaję z ziemniakami i surówką.
Użytkownicy także przypinają: