Wstęp do epoki oświecenia


Więcej zszywek z tablicy

mniam...

360 g cukierków Werther...
Kinder Country bez pieczeni...
Bounty
burito z wołowiną
Knoppers - przepis po klikn...
Proziaki czyli bułeczki pie...
składniki: 1 opakowanie chl...
Krucha sałatka z panierowan...
Przepis na pyszną pizze Sro...
Kluski pełnoziarniste z jog...
śniadanko!
Obiad
Zdrowa i dietetyczna wersja...
Składniki na ok 18-20 malut...
Ser kozi lub parówki w cieś...
Muffinki pizza
Muffiny o smaku pizzy. Co k...
Monte drink! *.* >dokład...
Przepis na Monte Drink: 50m...
LIKIER CZEKOLADOWY (na bazi...
Bomby serowo-czosnkowe Skla...
PROSTA ZAPIEKANKA Z TORTELL...
Jak zrobić super smaczny dż...
Krokiety z chleba tostowego...
Pizza twist - ilovebake.pl
FIT burgery. Przepis po kli...
alicja_alex

alicja_alex od adusia3009

Dodane 18.10 o 9:48
Obserwuj
360 g cukierków Werther's Original 500 g mleka zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95% Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Nie chodzi o to żeby zagotować, po prostu w ciepłej wodzie cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

360 g cukierków Werther's Original 500 g mleka

zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95% Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Nie chodzi o to żeby zagotować, po prostu w ciepłej wodzie cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

bestsale_pl

czy smakuje podobni jak ten z kukułek?

 |  26.10 o 10:14  

Karoolina92

jak dlugo może stać taki likier ? Bo ja tylko czasem Lubie się napić wiec nie wypije całej butelki od razu :)

 |  24.10 o 15:35   Pokaż odpowiedzi

kejta_89

mmm musze wypróbować :-)

 |  23.10 o 21:18  

marysiapoplawskaonet

dos

 |  21.10 o 21:40  

iza7229

jaką ilość wychodzi z przepisu ?

 |  20.10 o 1:13   Pokaż odpowiedzi

ArtystycznyAzyl

Koniecznie spróbuję !

 |  17.10 o 8:33  

masiupsiesunny

wczoraj zrobiłam... nie mogę się doczekać aż spróbuję:-)

2  |  16.10 o 9:29   Pokaż odpowiedzi

zaneta18

pyszny :))

 |  1 14.10 o 9:54  

zaneta18

zrobiłam tylko zamiast spirytusu 0,7 wódki czystej i bez wody tylko do rozpuszczenia cukierków

 |  14.10 o 9:54  

emmanick

mniam

 |  12.10 o 11:33  
Zobacz więcej komentarzy

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: