360 g cukierków Werther's Original 500 g mleka
zagęszczonego niesłodzonego 320 ml wody 270 ml (czyli około 215 g) spirytusu 95% Cukierki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Stawiamy na kuchence i bardzo lekko podgrzewamy. Nie chodzi o to żeby zagotować, po prostu w ciepłej wodzie cukierki się szybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły. Po tym czasie likier jest gotowy do picia.
bestsale_pl
czy smakuje podobni jak ten z kukułek?
Karoolina92
jak dlugo może stać taki likier ? Bo ja tylko czasem Lubie się napić wiec nie wypije całej butelki od razu :)
kejta_89
mmm musze wypróbować :-)
iza7229
jaką ilość wychodzi z przepisu ?
ArtystycznyAzyl
Koniecznie spróbuję !
masiupsiesunny
wczoraj zrobiłam... nie mogę się doczekać aż spróbuję:-)
zaneta18
pyszny :))
zaneta18
zrobiłam tylko zamiast spirytusu 0,7 wódki czystej i bez wody tylko do rozpuszczenia cukierków
emmanick
mniam
Użytkownicy także przypinają:
Zaloguj się, aby dodać komentarz.