


3bit bez pieczenia
Co potrzebujemy:
Masa budyniowa
0,5 l mleka
kostka margaryny (może być też masło)
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki kartoflanki
Masa śmietanowa
750 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan-fixy
3 łyżeczki cukru
żelatyna
+ puszka masy krówkowej (kajmak) + 500 g herbatników + 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warrstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami. Taką blaszkę włożyłam na noc do lodówki, a rano ubiłam śmietanę, dodałam śmietan-fixy, cukier i żelatynę i wyłożyłam masę śmietanową na herbatniki. Można od razu zrobić całość i zajadać się, ale lepiej żeby herbatniki zrobiły się bardziej miękkie. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.
Zszywka przypięta także na tablicach:
Desery i koktajle kuchnia Jedzenie na osłodę życia :) +109 innych
Desery i koktajle kuchnia Jedzenie na osłodę życia :) +109 innych
Użytkownicy także przypinają:
Reklama:
sylwiaszwechlik
prosze o przepis
karaa116
hihi ;)) Dziś robiłam, ale według własnego przepisu! :p