Jeden z męczenników czasu wojny - charakterystyka Rudego


joaska

joaska

Dodane 3.01 o 14:57
Obserwuj
A czemu nie używać kupnej kostki rosołowej? CZ. 1 Kostka rosołowa to nic innego jak zlepek wzmacniaczy smaku, niezdrowego tłuszczu palmowego (ok. 35%) i barwników. Skład przeciętnej kostki to dalej 30% soli, suszone warzywa w ilości 0,5% suszone mięso 0,1 % Uwaga mięsa jest jedna dziesiąta, a warzyw pół procent! Kupna kostka jest tania i szybka, ale za tę cenę mamy bóle brzucha, alergie, nadciśnienie, z upływającym czasem inne choroby! Domowa kostka rosołowa warzywna Składniki na zdrową domową kostkę Przyprawy: 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżki lubczyku, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru. Warzywa: 2-4 ząbki czosnku, 1 nieduża cebula, 400-500g marchwi, 150g korzenia pietruszki, 150g korzenia selera, 100g białej części pora, 150-200g g soli morskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 60g grzybów leśnych, (opcjonalnie 1/2 puszki pomidorów bez skórki), 100ml białego wina lub wody. Dodatki: 2/3 łyżki parmezanu (dodać drobno starty 10 minut przed końcem podgrzewania pasty), lub/i sos sojowy (nadaje ciemnego koloru). Przygotowanie kostki rosołowej: suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy. Dodajemy rozdrobnione czosnek, cebulę; dalej sól, olej i miksujemy do konsystencji pół płynnej. Warzywa obieramy, siekamy lub ścieramy na tarce jak najdrobniej, ale nie rozdrabniamy mechanicznie, bo niepotrzebnie puszczą soki. Wszystkie składniki gotujemy w garnku o grubym dnie, następnie często mieszając podgrzewamy przez około 40-60 minut. Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Uwaga - by się nie przypaliła, o co nietrudno! Gotową pastę można ponownie zmiksować, by uzyskać gładszą konsystencję, zwykle trzeba ją później dalej podgrzewać, by odparować nadmiar płynu.Po skończeniu, przełożyć do słoika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce lub spasteryzować w małych słoiczkach. Pasta dobrze przechowuje się przez dłuższy czas.

A czemu nie używać kupnej kostki rosołowej?

CZ. 1 Kostka rosołowa to nic innego jak zlepek wzmacniaczy smaku, niezdrowego tłuszczu palmowego (ok. 35%) i barwników. Skład przeciętnej kostki to dalej 30% soli, suszone warzywa w ilości 0,5% suszone mięso 0,1 % Uwaga mięsa jest jedna dziesiąta, a warzyw pół procent! Kupna kostka jest tania i szybka, ale za tę cenę mamy bóle brzucha, alergie, nadciśnienie, z upływającym czasem inne choroby! Domowa kostka rosołowa warzywna Składniki na zdrową domową kostkę Przyprawy: 4 liście laurowe, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki rozmarynu, 2 łyżki lubczyku, 1/4 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru. Warzywa: 2-4 ząbki czosnku, 1 nieduża cebula, 400-500g marchwi, 150g korzenia pietruszki, 150g korzenia selera, 100g białej części pora, 150-200g g soli morskiej, 2 łyżki oleju roślinnego, 60g grzybów leśnych, (opcjonalnie 1/2 puszki pomidorów bez skórki), 100ml białego wina lub wody. Dodatki: 2/3 łyżki parmezanu (dodać drobno starty 10 minut przed końcem podgrzewania pasty), lub/i sos sojowy (nadaje ciemnego koloru). Przygotowanie kostki rosołowej: suszone przyprawy, zioła, liście laurowe, ziarna mielimy. Dodajemy rozdrobnione czosnek, cebulę; dalej sól, olej i miksujemy do konsystencji pół płynnej. Warzywa obieramy, siekamy lub ścieramy na tarce jak najdrobniej, ale nie rozdrabniamy mechanicznie, bo niepotrzebnie puszczą soki. Wszystkie składniki gotujemy w garnku o grubym dnie, następnie często mieszając podgrzewamy przez około 40-60 minut. Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Uwaga - by się nie przypaliła, o co nietrudno! Gotową pastę można ponownie zmiksować, by uzyskać gładszą konsystencję, zwykle trzeba ją później dalej podgrzewać, by odparować nadmiar płynu.Po skończeniu, przełożyć do słoika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przechowywać w lodówce lub spasteryzować w małych słoiczkach. Pasta dobrze przechowuje się przez dłuższy czas.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: