Więcej zszywek z tablicy

Mmmm ;)

...
SMOOTHIE MALINOWY Z SOKIEM ...
Składniki:

    3 jajka
   ...
FRITTATA Z BROKUŁAMI

Skład...
Składniki:
1 puszka masy kr...
Pilaw z ryżu z warzywami :)
Genialny przepis na ciasto ...
makaron z pieczonymi warzyw...
Tiramisu cynamonowo-piernik...
Pizza broccoli
Owsianka z budyniem i trusk...
Semifreddo truskawkowe
Pyszne czekoladowe pierogi ...
Czekoladowe naleśniki.

Prz...
Bananowiec, ciasto na zimno...
TARTINKI
Tosty z jabłkami i miodem. ...
Sernik z musem ananasowo-ma...
WIELKANOCNE TĘCZOWE JAJKA
S...
rogaliki drożdżowe z nutell...
Wielkanocne zajączki
SKŁADN...
Kakaowe bezy z kremem czeko...
Sernik z ajerkoniakiem i ow...
Na 2 porcje potrzebujemy :
...
SKŁADNIKI:

( tortownica 20...
Kurczak pieczony na warzywach
WaitingForYou

WaitingForYou od kicikici2000

Dodane 20.05 o 20:34
Obserwuj
A to cudo będę piekła ja 
Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200g masła
Pianka:
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 300g delicji
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

A to cudo będę piekła ja

Ciasto Shrek

Zielone, delikatne ciasto biszkoptowe z zieloną masą budyniową, zieloną galaretką, lekko zielonkawą pianką i delicjami. Ciasto jest zielone tak, jak zielony jest ogr Shrek. Stąd też jego nazwa ;). Ciasto jest bardzo podobne do ciasta Kubuś.
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Masa budyniowa:
900ml zielonego soku (Kubuś, Pysio)
3 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
200g masła
Pianka:
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
ok. 300g delicji
1 galaretka zielona (np. agrestowa)
Sposób przygotowania:
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę budyniową. Większą część soku zagotować z cukrem. Pozostały sok wymieszać dokładnie z budyniami (proszkiem). Dodać do gotującego się soku, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Na masie poukładać delicje. Ciasto wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na delicje. Wstawić do lodówki.
Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki na co najmniej całą noc.

Zszywka przypięta także na tablicach:
Pychotka Desery Mmmm ;) ciasta i desery
Zgłoś naruszenie

hhdchdhd

i jak udało się dobry przepis

 |  12.03 o 8:30  

gosiek20

uwielbiam<3

 |  31.03 o 21:42   Pokaż odpowiedzi

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: