kawka1

kawka1

Dodane 5.03 o 6:53
Obserwuj
Ananasowiec z delicjami


Bardzo smakowity ananasowy krem z delicjami i orzeźwiającą galaretką

Blaszka 25x40cm
 Biszkopt:
 4 jajka 
2/3 szklanki cukru
 2/3 szklanki mąki
 3 łyżki oleju
 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 Masa:

 5 żółtek 
500ml mleka 
1 budyń waniliowy
 2 galaretki cytrynowe
 2 galaretki pomarańczowe 200g masła 
Puszka ananasów

. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem przez ok.20 - 30 minw 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy
 Masa:
 Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, a pomarańczowe według przepisu na opakowaniu. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać budyń rozmieszany w ½ szklanki mleka, roztwór wlać na pozostałe gotujące się mleko. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć na puszystą masę z kremem, wlać lekko tężejącą galaretkę. Całość zmiksować,na koniec dodać pokrojone ananasy. Wyłożyć na ciasto. Ułożyć delicje i zalać galaretką.

Ananasowiec z delicjami



Bardzo smakowity ananasowy krem z delicjami i orzeźwiającą galaretką

Blaszka 25x40cm
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
3 łyżki oleju
3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

5 żółtek
500ml mleka
1 budyń waniliowy
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki pomarańczowe 200g masła
Puszka ananasów

. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem przez ok.20 - 30 minw 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy
Masa:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w szklance wrzątku, a pomarańczowe według przepisu na opakowaniu. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać budyń rozmieszany w ½ szklanki mleka, roztwór wlać na pozostałe gotujące się mleko. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny utrzeć na puszystą masę z kremem, wlać lekko tężejącą galaretkę. Całość zmiksować,na koniec dodać pokrojone ananasy. Wyłożyć na ciasto. Ułożyć delicje i zalać galaretką.

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: