Więcej zszywek ze źródła

www.mojewypieki.com

ciacho Kora orzechowa - pyszne cia... SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ... CHLEBEK BANANOWY KOKOSANKI Placki jogurtowe z jabłkami Ciastka "Trzy czekolad... Tarta z czarną porzeczką i ... CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE Z...
kawka1

kawka1

Dodane 16.03 o 16:06 z

www.mojewypieki.com

Obserwuj

Angel Food Cake - anielskie ciasto na białkach


Uwaga: 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki na 1 keksówkę:

3/4 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka białek (z 7 - 10 jajek w zależności od rozmiaru)
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżeczka winianu potasu (cream of tartar) - niekoniecznie*

Przed rozpoczęciem wykonania ciasta warto dokładnie obejrzeć film na YouTube (dużo pomaga!)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1/3 szklanki cukru wymieszać z mąką, przesiać, odłożyć.

W misie miksera umieścić białka. Ubijać, na średnich obrotach do momentu spienienia się białek, przez około 40 - 60 sekund. Dodać sól i sok z cytryny. Zwiększyć trochę prędkość i ubijać do momentu uzyskania prawie sztywnej piany z białek, przez 1,5 - 2,5 minuty. Piana nie może być zbyt sztywna.

Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze i wolno dosypać resztę cukru, cały czas ubijając. Zwiększyć obroty i ubijać przez chwilę do momentu uzyskania sztywnej piany (i jeszcze raz: nie tak sztywnej, jak przy bezach i nie suchej).

Do powstałej piany w pięciu turach dodawać przesianą mąkę z cukrem, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu. Białka nie powinny opaść.

Przygotować keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Formy nie wolno smarować tłuszczem, wysypywać mąką lub wykładać papierem do pieczenia. Keksówka powinna być sucha, by białka mogły się do niej przykleić i by ciasto nie opadło. Można również użyć charakterystycznej dla Angel Food Cake formy z kominem.**

Masę białkową przełożyć do formy. Kilka razy surowe ciasto 'przeciąć' nożem w formie (ma to na celu usunięcie dużych pęcherzy powietrza), wyrównać.

Piec w temperaturze 180 - 190ºC przez około 45 minut. Ciasto powinno wyrosnąć ponad foremkę, a pod sam koniec pieczenia (10 - 15 minut przed końcem) może opaść do jej poziomu. Może również popękać. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu sprawdzić, czy ciasto jest wypieczone, wkładając w jego środek patyczek (nie powinno być na nim śladów surowego ciasta).

Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce, kładąc je na niej do góry nogami :-). Znowu - zapobiega to opadaniu ciasta po upieczeniu. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie delikatnie szpatułką oddzielić ciasto od boków formy i lekko postukać by ciasto oddzieliło się od spodu.

Ciasto można podawać oprószone tylko pudrem lub oz...

Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Polubili Lubię

Użytkownicy także przypinają:

ZMIEŃ TŁO ZMIEŃ STYL
DO GÓRY