Angielska pieczona szynka na święta
Składniki:
2 kg szynki surowej tzw. pieczeniowej lub wieprzowej
1 cebula
1 duża marchewka
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu
garść goździków
2 liście laurowe
Marynata:
2 łyżki miodu
2 łyżki ostrej angielskiej musztardy
Szynkę włożyć do garnka z zimną wodą i zagotować. Przygotować marynatę, łącząc dokładnie składniki. Następnie odlać wodę z szynki i ponownie zalać mięso zimną wodą. Dodać obraną cebulę, obraną i pokrojoną w krążki marchewkę, liście laurowe, ziarenka pieprzu. Zagotować pod przykryciem, a następnie gotować na średnim ogniu przez 80 minut (20 minut na każde pół kilo mięsa).
Po tym czasie szynkę wyciągnąć na deskę, aby przestygła. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Skórę szynki naciąć kilkukrotnie w X, a w środki wbić goździki. Szynkę przełożyć na blachę, posmarować połową marynaty i wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie posmarować mięso resztą marynaty i piec kolejny kwadrans. Gdy szynka ładnie się zarumieni, należy ją wyciągnąć i dać jej odpocząć. Tak przygotowany mięsny specjał najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami korzennymi oraz sosem żurawinowym.
Użytkownicy także przypinają: