Więcej zszywek z tablicy

ciasto

Ciasto jogurtowo-owocowe - ...
ciasto na pizzę
Pyszne i jedyne w swoim rod...
Arabeska : Ciasto japońskie...
Kostka wiśniowa, czyli obłę...
Wyśmienite ciasto cytrynowe...
Ciasto malinowy król - I Lo...

Więcej zszywek ze źródła

arabeskawaniliowa.pl

Blog z przepisami na ciasta... Sernik szachownica
Był już ... Arabeska : Ciasto japońskie... Blog z przepisami na ciasta... Lekkie i kolorowe ciasto śm... Popularny 3 bit, tym razem ... Lekkie i kolorowe ciasto śm... Lekkie i kolorowe ciasto śm... Lekkie i kolorowe ciasto śm...

Arabeska : Ciasto japońskie

Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne ! Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika lub przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia. Ciasto: - 150 g masła - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody - 150 g mąki - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g cukru - 3 jajka Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić. Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach. Przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blachy (24 x 36 cm) i piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut (do suchego patyczka). Warstwa wiśniowa: - 500 g (400 ml) frużeliny wiśniowej (owoców w żelu) - galaretka wiśniowa + 100 ml wody Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody (naczynie z galaretką warto wstawić do garnka z gorącą wodą, wtedy łatwiej będzie ją rozpuścić). Wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia. Masa serowa: - 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g) - 500 ml śmietanki (30-36%)* - 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka) - 250 g cukru - aromat waniliowy Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce (masa powinna dosyć szybko zacząć tężeć). Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków wzdłuż formy. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Za pomocą patyczka zrobić wzorek, delikatnie mieszając z masą serową, po czym wstawić ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc. Uwagi: Frużelinę wiśniową można przygotować samemu ze świeżych lub mrożonych owoców (np. według tego przepisu, ale z ok. 500 g owoców). W takim wypadku możemy użyć do ciasta 500 ml frużeliny (zamiast 400 ml + 100 ml wody) i rozpuścić galaretkę bezpośrednio w gorącej frużelinie (nie gotować). Masa serowa dosyć szybko tężeje, więc nie należy jej przygotowywać zanim frużelina z galaretką nie będzie miała odpowiedniej konsystencji. Lepiej żeby stężała za mocno, wtedy naczynie wstawiamy na chwilę do garnka z gorącą wodą, niż gdyby miała być zbyt rzadka. *Użyłam 400 g śmietanki 36% i 200 g śmietanki 30%.

Polubili: gabciak97
Zgłoś naruszenie

, aby dodać komentarz.

Użytkownicy także przypinają: